kaťulle — 24. 11. 2006 11:51

Ahoj,
chtěla bych vás poprosit jestli by jste sem nenapísali nějaké mnamkové recepty na omáčky nebo prostě cokoli  k těstovinám. těstoviny zbožňuju a už mi dochází inspirace.
Mooooockrát děkuju ;):D

Décima — 24. 11. 2006 12:33

Domácí výroba - velmi dobré a když je kvalt, sklenice se sosem na špagety je hned po ruce :

Zavařené mleté maso se zeleninou - na tousty,na špagety nebo dát pod dušené maso

2 kg rajčat
1 kg paprik
4 velké cibule
1 hlavičku česneku
40 dkg mletého masa (vepřové)
(možno přidat feferonku  - nemusí být)

Všechnu zeleninu semeleme (když se melou rajské a paprika, mlít na střídačku) a s mletým masem vaříme v kastrolu 1 hod. Občas zamícháme, nepřikrývat pokličkou, vše se vydusí.
Pak přidáme:
12 dkg cukru
l dcl octa
2 dcl oleje
2-3 polév. lžice soli
Vše znova vaříme 1/2 hod. Pak vše dáme do sklenic a sterilizujeme 20 min. -  na dno hrnce utěrku, voda do 3/4 sklenice, sterilizujeme při 90 C -  voda se perlí.

kety — 24. 11. 2006 18:39

Já mám ráda tuto omáčku k těstovinám:
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, k tomu na plátky česnek a na nudličky nakrájené maso (vepřové, kuřecí...).
Osmahneme a přidáme na nudličky nakrájený syrový menší celer a osmažíme. K tomu 2 lžíce sójové omáčky, půl lžičky pepře, špetku pálivé papriky, sůl, 1 lžičku mletého zázvoru(nemusí být) a podlijeme trochou vývaru.
Dál si připravíme omáčku - žampiony osmahneme na oleji, zaprášíme 1lžící hl.mouky, chvíli opékáme a přidáme 2dcl vývaru. Promícháme, provaříme a přidáme sójovou omáčku.
Na talíř dáme uvařené špagety nebo těstoviny, posypeme masovou směsí a polijeme omáčkou.
Tuto kombinaci jí i můj muž, přestože jinak špagety nejí. Tak dobrou chuť!

Aneri — 24. 11. 2006 20:47

....a posypeme strouhanými ořechy, nebo  je zamontuji do řidší omáčky...

ivca — 27. 11. 2006 18:23

mleté maso uvařit v menším množství vody, šťouchat do toho, ay se netvořily koule, až je voda vyvařená je hotovo. Pak do kastrolu nalít kečup a rozmačkat česnek. Nalít na špagety a posypat sýrem.

vEruska — 28. 11. 2006 9:45

zajímavá je jogurtová omáčka s celerem.. http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=60

klasika je ale nivová omáčka :P http://www.foodlife.cz/index.php?option … ;Itemid=60

janica — 28. 11. 2006 9:52

Já mám ráda takovou jakoby sýrovou, velmi rychlou a nenáročnou, lze do toho přidat i různé zelené bylinky nebo kousky masa, nejlepší kuřecího. Dám vařit trochu mléka s vodou, přidám do toho rozpustit asi 2 tavené sýry, hodím tam jednu kostku bujónu Knorr s bylinkami a olivovým olejem a nakonec zahustím troškou Solamylu. Jednoduché, že? :vissla:

Oxi — 28. 11. 2006 10:38

ivca napsal(a):

mleté maso uvařit v menším množství vody, šťouchat do toho, ay se netvořily koule, až je voda vyvařená je hotovo. Pak do kastrolu nalít kečup a rozmačkat česnek. Nalít na špagety a posypat sýrem.

jj, ale lepsie (teda aspon pre mna a dceru) je to maso podusit na cibulke s cesnakom a miesto kecupu dat prepasirovane rajcata, v kecupe je vela octu, rajcatove pyre je lepsie. A davam do toho este kukuricu bonduelku, co najviac :) Mnaaaam

Oxi — 28. 11. 2006 10:41

a este su fajne:
na oleji spenit cibulku, cenak, pridat na kusocky nakrajane zampiony, nastruhanu nivu, zaliat smotanou, povarit ... hotovson

ivca — 28. 11. 2006 11:22

no jasně, to už je propracovanější varianta - já teda kečup už taky skoro nepoužívám, tohle je původní verze - ta rajčata v plechovce jsou dobrá i ta nejlevnější.

maggie — 4. 12. 2006 22:54

Na oleji zpěnit cibulku do mírně růžova, přidat tavené sýry bez příchutě /na osobu minimálně 2/, naředit mlékem, 1 masox, a hrášek z konzervy bez nálevu. Provařit do změknutí cibulky, dochutit pepřem - kdo jak snese.

Z nivy: na anglické slanině  a trošce oleje rozpustit nivu, naředit mlékem nebo jogurtem, přidat česnek a na talíři došperkovat nasekanými - nastrouhanými ořechy.

Vynikající je horké špagety prosypat pepřem, oolejovat přiměřeně a promíchat se strouhanám eidamem.

A jedna masová-salámová na závěr: na cibulce osmažit na kostičky nakrájený salám /nejlépe selský/, přidat rajský protlak /pyré/ - i dva dle počtu strávníků, plechovku nakrájených rajčat, osmahnout, přidat pepř, červenou papriku, trošku kmínu, opět osmahnout, zalít vodou, osolit nebo dodat masox /to mám radši/ a podusit do změknutí cibule. Nakonec přidat protlačený česnek, majoránku a hrst nastrouhaného sýru - promíchat. Podáváme horké na špagetách, posypané sýrem, polité kečupem, posypané petrželkou nebo zelenou cibulkou - dle chuti.

Ještě jsem si vzpomněla na jednu rychlovku od babičky: na cibulce osmahnout obyčejný luncheonmeat /lančmít/, přidat kari koření a promíchat s těstovinami,  posypat nastrouhaným sýrem jakýmkoliv - od eidamu, přes nivu po uzený sýr. Moje děti na to lejou kečup, ale není to nutností....

lojzik — 14. 12. 2006 13:14

taky miluju těstoviny. hodně chodím na web www.nadoma.cz, tam teď udělali nové třídění receptů a mají samostatnou sekci jenom těstoviny. posílám přímo odkaz do té sekce. a dobrou chuť.
http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … e.php?id=2

sudina — 14. 2. 2007 17:22

taky dělám tu jak tady píšet- říkám jí červená omáčka,ale ted jsem dělala brokolicovou-mňam-Brokolici uvaříte do měkka ve vodě,pak osmažíte dozlatova cibulku,do toho přidáte rozmixovanou brokolici, zalijete smetanou, ochutit solí, pepřem, str.mušk. oříšek, pár kapek citr. šťávy.