Judyna — 18. 11. 2006 21:30

Letos jsme měli skleník úplně zamořený molicemi. Museli jsme všechno předčasně sklidit a vyhodit. Nevíte, co teď s tím skleníkem? Jen jsme všechno umyli a půdu zryli a dali trochu hnoje. Stačí to? A jak se těm potvůrkám bránit příští rok? Máte s tím někdo zkušenosti?

cilka — 20. 11. 2006 21:07

Ochrana je možná ihned po zjištění bílých mušek a postřik se musí opakovat, neboť přípravek zabírá pouze na živé jedince, kteří se líhnou po třech dnech. Vajíčka se totiž postřiky nezničí a nové generace molic se rychle mění. Přezimují na zelených rostlinách ve vytápěných sklenících a dnes již proti mrazu odolné generace přezimují dokonce ve volné přírodě na hluchavkách. Přesto jedinou odzkoušenou a účinnou ochranou skleníku je nechat jej v přes zimní období vymrznout.
Příští rok přijdou zas (obvykle v květnu) a je jedno zda ze země, či z hluchavek, prostě molice má skleníky ráda, jediná ochrana je hubit ji hned zpočátku. Dobrý je Mospilan, účinnou biologickou ochranou je aplikace parazitických vosiček Encarsia formosa.
http://www.biocont.cz/skleniky.html

ita — 20. 11. 2006 23:37

Souhlasím s chemií. Dva roky jsem se snažila likvidovat škůdce ekologickými postřiky a lepovými pásy, marně. Parazitické vosičky jsem nezkoušela, ale dravé roztoče na stromy a keře ano, přesto byly stromy napadeny vším.

Judyna — 21. 11. 2006 11:23

Děkuju moc, o tom mospilanu jsem už taky něco našla. Asi nám nic jiného nezbude.