» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Bezmasá jídla https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=121 » Žemlovka https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=13298 |
Káča — 4. 11. 2006 12:55 |
Sem s recepty a s různým ,,vylepšením". |
x256987 — 4. 11. 2006 14:26 |
Jedna možnost je nedávat do žemlovky syrová jablka, ale nechat je na pánvi zkaramelizovat s máslem a cukrem (v tom případě je lepší nastrouhat je na plátky nebo i pokrájet nožem, nestrouhat na nudličky). Druhá možnost vylepšení je přidat do mlíka pár žloutků, nebo rovnou použít 12% smetanu. Jinak já většinou dělám žemlovku z obyč rohlíků, nechám je nacucat mlíkem a vrstvím s ochucenými jablky a taky s tvarohem z vaničky (do toho zamíchám vanilkový cukr, rozinky a žloutek). |
AndreaP. — 4. 11. 2006 15:00 |
Na povrch zapečené žemlovky dát sníh z bílků a nechat znovu zapéct. Na talíři pak hustě šlehačka, mňam. |
Irenka21 — 4. 11. 2006 15:34 |
Jo, to máslo je fajn, přidávám do ní zavařené broskve a rozinky. |
Káča — 4. 11. 2006 20:52 |
Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše. |
Ivča K. — 4. 11. 2006 21:03 |
Já ji dělala poprvé vloni,taky ve 42 letech. |
x256987 — 4. 11. 2006 21:44 |
Káčo, a co to rodinku popadlo? Ten úplně nejzákladnější recept je vzít nějaké bílé pečivo (rohlíky, veku, bagetu, toustový chleba - nebo všechno dohromady), ideálně dva tři dny staré, nakrájet, dát do misky a zalít mlíkem, nechat nacucat. Vymazat pekáč, naskládat vrstvu pečiva (hodně k sobě), dát náplň (nastrouhaná ochucená jablka, nebo jakékoli jiné ovoce, i kompotované) a druhou vrstvu pečiva. Nahoru trochu másla a zapéct, popřípadě znovu náplň a znovu pečivo. Někdo to mlíko sladí, někdo má rád, když jsou v tom chuťově poznat ty rohlíky. U nás doma je největší problém, že koupím pytel rohlíků, aby zbylo na žemlovku, a miláček je zvládne všechny zbouchat :lol: |
Gia — 4. 11. 2006 22:32 |
Doporučuju udělat žemlovku z vánočky a já dávám ještě jablka a tvaroh ( na vaničku tvarohu 1 vejce a 1 vanilkový cukr) |
Irenka21 — 4. 11. 2006 23:21 |
Já ta jablka raději krájím na plátky, není to potom tak rozhňácané a líp to působí. |
jasminka — 5. 11. 2006 8:51 |
ja ji dělam s banany,ktere napřed podusím s malinko vody na masle se skořicí a rozinkami ,davam vrstvy housky,zaliji slehačkou,bananovou smes a opet housky,dokud mi staci smes a koncím houskami,zaliji šlehačkou opet,posypu skořicovým cukrem a dám pect...na talíři to někdy poleji vanilkovým pudinkem (to spíš slavnostně),ale je to super |
Káča — 5. 11. 2006 11:39 |
Tak teď nevím, který recept vybrat! |
ivca — 6. 11. 2006 7:58 |
já nemám ráda sladké, tak jsem zkusila žemlovku na slano - bylo to výborný. Náplň byla ze šunky a sýra. Taky jsem to už dělala s houbama a chystám se dát tam lečo nebo zbytky pečeného masa. |
Bety — 6. 11. 2006 19:22 |
Káčo to je přece jedno, vyber tu na kterou máš doma suroviny, stejně ji nebudeš dělat pořád stejně ale budeš obměňovat podle sezóny a podle toho co zrovna budeš mít doma! Jednu udělej (já mám žemlovku moc ráda, nejradši mám z vánočky...) |
Décima — 7. 11. 2006 15:31 |
Sestřenice ji dělá z kupované vánočky a je vynikající, lepší jsem nejedla |
Ivča K. — 7. 11. 2006 17:15 |
Takže dnes jsem zkoušela žemlovku z vánočky a všichni jsme se shodli na tom,že je lepší z rohlíků.Bylo to takové blátivé.Z rohlíků je taková křupavější. |
jasminka — 7. 11. 2006 19:08 |
když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ... |
Ivča K. — 7. 11. 2006 19:18 |
Gril nemám,ale asi jsem tam opravdu dala víc mlíka. |
jasminka — 7. 11. 2006 19:24 |
tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril... |
Ivča K. — 7. 11. 2006 19:46 |
Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou. :butter: |
jasminka — 7. 11. 2006 19:57 |
aha :( tak příště dej míň mlíčka amáš to jak pod grilem :) ,,, :usch: |
Judyna — 9. 11. 2006 22:58 |
Já dělám želmovku pro dva, takže na to stačí remoska. Vymažu ji Florou a dávám kolečka rohlíků a ty jen tak lehce pokapu mlékem - nenamáčím je, protože ji máme radši sušší. Jablka na plátky, rozinky, vanilku a hlavně hodně skořice. Vrchní vrstvu rohlíků pomažu zase florou, aby to křupalo. Tvaroh nedávám. Jo, a připíjíme k tomu mléko. Mňam. |
cojka — 8. 12. 2006 21:17 |
Já dělám žemlovku takhle: vymažu pečící mísu máslem,poskládám starší rohlíky pokrájené na kolečka,na to nakrájím jablka,posypu skořicí, vanilkovým cukrem,rozinkami, a na to opět kolečka rohlíků. A to celé zaliju mlékem s rozšlehanými vejci. Asi půl litru mléka a 4-5 vajec, trošku osolím a osladím, rozšlehám a zaliju stejnoměrně po žemlovce. Vrch pokladu máslem, nebo Herou a dám péct. Peču pomalu a do růžova, udělá to křupavou kůrčičku a nádherně to voní. Je to jednoduché, rychlé a dobré. |