Káča — 4. 11. 2006 12:55

Sem s recepty a s různým ,,vylepšením".

x256987 — 4. 11. 2006 14:26

Jedna možnost je nedávat do žemlovky syrová jablka, ale nechat je na pánvi zkaramelizovat s máslem a cukrem (v tom případě je lepší nastrouhat je na plátky nebo i pokrájet nožem, nestrouhat na nudličky). Druhá možnost vylepšení je přidat do mlíka pár žloutků, nebo rovnou použít 12% smetanu. Jinak já většinou dělám žemlovku z obyč rohlíků, nechám je nacucat mlíkem a vrstvím s ochucenými jablky a taky s tvarohem z vaničky (do toho zamíchám vanilkový cukr, rozinky a žloutek).

Čerstvě vyzkoušený tip: povrch žemlovky hustě poklást tenkými proužky másla, v průběhu pečení posypat moučkovým cukrem a ještě chvíli péct - udělá to krásnou křupavou kůrčičku.

Pokud jde o  ochucování jablek, poslední dobou nám (třeba i ve štrůdlu) chutná varianta bez skořice a bez rozinek, zato s nasekanými oříšky nebo mandlemi, notně ovoněná rumem.

AndreaP. — 4. 11. 2006 15:00

Na povrch zapečené žemlovky dát  sníh z bílků a nechat znovu zapéct. Na talíři pak hustě šlehačka, mňam.

Irenka21 — 4. 11. 2006 15:34

Jo, to máslo je fajn, přidávám do ní zavařené broskve a rozinky.

Káča — 4. 11. 2006 20:52

Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše.

Ivča K. — 4. 11. 2006 21:03

Káča napsal(a):

Je to ostuda, ale já ve svých 42letech ještě nikdy nedělala žemlovku a doma si ji žádají-tak co mám sdělat! Zkusit se má vše.

Já ji dělala poprvé vloni,taky ve 42 letech.

x256987 — 4. 11. 2006 21:44

Káčo, a co to rodinku popadlo? Ten úplně nejzákladnější recept je vzít nějaké bílé pečivo (rohlíky, veku, bagetu, toustový chleba - nebo všechno dohromady), ideálně dva tři dny staré, nakrájet, dát do misky a zalít mlíkem, nechat nacucat. Vymazat pekáč, naskládat vrstvu pečiva (hodně k sobě), dát náplň (nastrouhaná ochucená jablka, nebo jakékoli jiné ovoce, i kompotované) a druhou vrstvu pečiva. Nahoru trochu másla a zapéct, popřípadě znovu náplň a znovu pečivo. Někdo to mlíko sladí, někdo má rád, když jsou v tom chuťově poznat ty rohlíky. U nás doma je největší problém, že koupím pytel rohlíků, aby zbylo na žemlovku, a miláček je zvládne všechny zbouchat :lol:

Gia — 4. 11. 2006 22:32

Doporučuju udělat žemlovku z vánočky a já dávám ještě jablka a tvaroh ( na vaničku tvarohu 1 vejce a 1 vanilkový cukr)

Irenka21 — 4. 11. 2006 23:21

Já ta jablka raději krájím na plátky, není to potom tak rozhňácané a líp to působí.

jasminka — 5. 11. 2006 8:51

ja ji dělam s banany,ktere napřed podusím s malinko vody na masle se skořicí a rozinkami ,davam vrstvy housky,zaliji slehačkou,bananovou smes a opet housky,dokud mi staci smes a koncím houskami,zaliji šlehačkou opet,posypu skořicovým cukrem a dám pect...na talíři to někdy poleji vanilkovým pudinkem (to spíš slavnostně),ale je to super

Káča — 5. 11. 2006 11:39

Tak teď nevím, který recept vybrat!

ivca — 6. 11. 2006 7:58

já nemám ráda sladké, tak jsem zkusila žemlovku na slano - bylo to výborný. Náplň byla ze šunky a sýra. Taky jsem to už dělala s houbama a chystám se dát tam lečo nebo zbytky pečeného masa.

Bety — 6. 11. 2006 19:22

Káčo to je přece jedno, vyber tu na kterou máš doma suroviny, stejně ji nebudeš dělat pořád stejně ale budeš obměňovat podle sezóny a podle toho co zrovna budeš mít doma! Jednu udělej (já mám žemlovku moc ráda, nejradši mám z vánočky...)

Décima — 7. 11. 2006 15:31

Sestřenice ji dělá z kupované vánočky a je vynikající, lepší jsem nejedla

Ivča K. — 7. 11. 2006 17:15

Takže dnes jsem zkoušela žemlovku z vánočky a všichni jsme se shodli na tom,že je lepší z rohlíků.Bylo to takové blátivé.Z rohlíků je taková křupavější.

jasminka — 7. 11. 2006 19:08

když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ...

Ivča K. — 7. 11. 2006 19:18

jasminka napsal(a):

když ji dělám z vánočky nebo sladkých rohlíku,nezalévám tolik a ke konci hodim pod gril,je nahoře taková křupavá krusta a uvnitř proschne...zkus to příště Ivčo K. uvidíš...jinak,když se žemlovka dobře udělá,chutná výborně ať s rohlíkem nebo s vánočkou...ale každý má jiný chutě ...

Gril nemám,ale asi jsem tam opravdu dala víc mlíka.

jasminka — 7. 11. 2006 19:24

tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají  rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...

Ivča K. — 7. 11. 2006 19:46

jasminka napsal(a):

tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají  rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...

Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou. :butter:

jasminka — 7. 11. 2006 19:57

Ivča K. napsal(a):

jasminka napsal(a):

tak jste to měli aspoň chuťově jako koťata...ty také papají  rohlíky nebo vánočku s mlíčkem :-))) to je sranda,já to někdy místo pod gril jen šoupnu navrch do trouby a pustím jen vrch v troubě a peču,je to podobné jak gril...

Já mám jen obyčejnou plynovou troubu,starou. :butter:

aha :( tak příště dej míň mlíčka amáš to jak pod grilem :) ,,, :usch:

Judyna — 9. 11. 2006 22:58

Já dělám želmovku pro dva, takže na to stačí remoska. Vymažu ji Florou a dávám kolečka rohlíků a ty jen tak lehce pokapu mlékem - nenamáčím je, protože ji máme radši sušší. Jablka na plátky, rozinky, vanilku a hlavně hodně skořice. Vrchní vrstvu rohlíků pomažu zase florou, aby to křupalo. Tvaroh nedávám. Jo, a připíjíme k tomu mléko. Mňam.

cojka — 8. 12. 2006 21:17

Káča napsal(a):

Sem s recepty a s různým ,,vylepšením".

Já dělám žemlovku takhle: vymažu pečící mísu máslem,poskládám starší rohlíky pokrájené na kolečka,na to nakrájím jablka,posypu skořicí, vanilkovým cukrem,rozinkami, a na to opět kolečka rohlíků. A to celé zaliju mlékem s rozšlehanými vejci. Asi půl litru mléka a 4-5 vajec, trošku osolím a osladím, rozšlehám a zaliju stejnoměrně po žemlovce. Vrch pokladu máslem, nebo Herou a dám péct. Peču pomalu a do růžova, udělá to křupavou kůrčičku a nádherně to voní. Je to jednoduché, rychlé a dobré.