» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Prevence https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=88 » Nebezpečná Ěčka https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=13248 |
Lucy — 2. 11. 2006 18:35 |
Ahoj všichni snad jsem se trefila do toho správného fóra, nevím kam jinam bych to měla dát, aby to bylo na očích a aby Vám to pomohlo při snažším výběru potravin. |
Lucy — 2. 11. 2006 18:38 |
Tak co na to říkáte????? Já občas kouknu co a hlavně kolik toho jaká potravina obsahuje, ale bohužel ty sra*** jsou skoro ve všem a bez nich by se ty potraviny asi pěkně kazily.... :o :mad: :usch: :o :mad: :usch: |
cilka — 2. 11. 2006 19:24 |
Ústav zemědělských a potravinářských informací: |
cilka — 2. 11. 2006 19:25 |
Mám děti alergiké na různé druhy jídel, mimo jiné musím hlídat i Ečka.... |
Lucy — 2. 11. 2006 19:50 |
Tak jsem si to přečetla a docela jsem zůstala koukat..... lejstro, z kterýho jsem to tak pracně opisovala mi dala kámoška, (jak jinak, nejspíš tedy dle článku řětězová zpráva).... |
Macex — 2. 11. 2006 21:23 |
Lucy, ale tohle koluje na netu už hrozně dlouho a je to opravdu hrozně poplašná nesmyslná zpráva, která slouží jen k vyvolání paniky. Ečka jsou a všude budou (v různé míře), každou tu skupinu si můžeš jednotlivě najít na netu, co to přesně je, kde se to používá, kde je to skutečně zakázano apod. Maličkým dětem to opravdu může při nadměrném množství vyvolat alergie apod., ale dospělým to spíš vyvolá infarkt a žaludeční vředy z toho, jak budou pojídat kořínky a rychle se kazící potraviny... Ještě, že Cilka byla rychlá a hned dodala protireakci od odborníků. |
cilka — 3. 11. 2006 7:29 |
Ale Lucy, ty jsi to myslela dobře, člověk se vždy bojí, když myslí, že by ho něco mohlo ohrozit..... |
Lucy — 3. 11. 2006 15:03 |
I já jsem ráda, že je to poplašná zpráva, ač když jsem to sem dávala tak jsem o tom nevěděla, až po přečtení příspěvku od Cilky...... Cilko, moc děkuji ti za upřesnění informací..., snad jsem moc lidí nevyplašila... |
mirka.. — 3. 11. 2006 20:12 |
no, nezdá se mi E330, to je přece kyselina citronová a je skoro všude, při velké konzumaci může se spolupodílet na vzniků vředů, že by se tyhle seznamy lišily?? |
Tom — 16. 1. 2007 19:20 |
Tzv. éčka jsou pouze označením pro různé chemikálie. Řada z nich se sice používá dlouho (i třeba století - např. siřičitan do vína), ale když se podíváte na dnešní, obzvláště levné potraviny, zjistíte, že je jich tam už nějak moc. Zkuste si tato éčka dekódovat a selským rozumem si řekněte, jestli byste rádi pozřeli takto pestrou směsku uvedených chemikálií třeba ve vodě. Určitě vás přejde chuť. A věřte, že nikdo nezkoumal, co tato různorodá směs udělá dohromady. Testy jsou dělány nejspíš pro jednotlivé látky. Není to až tak poplašná zpráva. Předběžná opatrnost s omezením přísunu těchto chemikálií rozhodně neuškodí, zvláště pro děti. Doporučuji publikaci Ing. Víta Syrového na téma éček - je to náš přední odborník na tuto problematiku. K našim státním orgánům nemám příliš důvěru. Platí,že poznání zaostává za skutečností a normy za poznáním. O ČSN to platí dvojnásob. |