libunda — 1. 11. 2006 19:21

Holky,čím mažete svoje mimísky s atopickým ekzemem?

Čekanka — 1. 11. 2006 19:48

Modrou indulonou nebo masťovým základem (každej večír po koupání to střídám), při zhoršení hlavně v zimě pod kolenama navíc slaboučkou kortikoidkou Advantan. Myjeme mýdlem Oilatum a stejnou značkou koupeme (koupel s jednou lžičkou Oilata do koupele-koupel pouze jednou týdně),jsme hodně důslední.  A dost dodržujeme dietku, zaváděli jsme příkrmy později a varujeme se velkému množství sladkého a tučného. Dodnes má maso jednou dvakrát týdně, nezná salám a uzeniny (sem tam párek v rohlíku), sladkosti jen gumové medvídky (sem tam dortík nebo zmrzka a bompar), a pozor, pouze bavlněné oblečení!!!!!!! Což je v době vietnamských polyesterů dost problém, doporučuji C&A. Pereme v Persilu, osvědčil se mi nejvíc. Musím ťukat, letos je snad první podzim, kdy jsme zatím bez flíčků :supr:

Simka — 1. 11. 2006 20:52

U Anetky se objevil ekzém zatím pouze na malíčku. Dostali jsme na to speciální krém a po vyléčení máme mazat jak píše Čekanka něčím mastným. U nás v bylinkách mi doporučili dětský krém s řepíkem. K tomu čaj bylinkový na atopický ekzém. Prý je to vnitřní záležitost.

Čekanka — 1. 11. 2006 21:03

je to reakce na nějaký alergen, u spousty lidí se nikdy nezjistí čím to je. Ale můj manžel je alergickej na kočky, vlastně všechny srsti, prach a roztoče. Jako dítě měl ekzém po celým těle i na obličeji a jezdil i k moři, nevzali ho kvůli tomu na vojnu (nesmí se zpotit). Nedávno jsem se tchýně ptala čím ho mazala a ona že ničím. Tak to je síla, atopickej ekzém potřebuje hlavně promazat, kůže musí být permanentně heboučká promaštěná. Syn nemá tak silný projevy, ale musím o něj vážně hodně pečovat. Poslední dobou se maže i sám. Nejhorší je to když přijede ze školky v přírodě, kde ho nemažou, to je vysušenej a fleky po celých nohou. Po týdnu mazání je dobrej. V zimě když se nosí punčocháče je to taky děs, ale když koupím balvněný a hodně mažu, tak je to dobrý. Ten čaj se mi neosvědčil, synovi nechutnal a měl po něm průjem.

Simka — 1. 11. 2006 21:44

Čekanko, my máme pejska. Doktorka říkala, ať ho teď nehladí a ať si nehraje s plyšákama. Myslíš, že ta srst psa na to může mít vliv, když ho máme přes 2 roky a chytla ten ekzém teď?

Klaris — 1. 11. 2006 22:13

Měli jsme s ekzémem velké trápení :grater:, vyzkoušeli jsme snad tisíc mastiček a nic..Pomohla nám kosmetika od Canadermu - Robátko pro děti, je to z konopí a za měsíc to bylo pryč..Už se nám to nevrátilo a můžeme koupat i prát v čemkoliv :supr: :supr:..Mě osobně to nepomohlo, ale já jsem exematik dlouho a naučila jsem se stím žít, ale malá se trápila jak blázen, měla to na obličeji a mě ji bylo hrozně líto, aspoň že už je to za náma :supr: :supr:.. Jo a taky pomohlo plavání ve slané vodě, to praktikujeme dodnes :supr: ;)..

Souris — 2. 11. 2006 9:31

My promazáváme momentálně krémem A-derma exomega a místa s ekzémem mažeme ještě krémem Attopic od Hádka. Musím zaťukat, že ekzém se nám poslední dobou docela zklidnil.

Čekanko neřekla bych, že Advantan je slaboučká mastička, nám říkala doktorka, že Advantanem mazat jenom v těch nejhorších případech...

Simka — 2. 11. 2006 9:33

Advantan jsme jednou taky dostali, ale je opravdu dost silný. Měli jsme mazat slabou vrstvu a jen chvíli.

Souris — 2. 11. 2006 9:35

Libundo jinak diskuse o atopickém ekzému je taky ve fóru Zdraví dětí - kožní nemoci.

Gia — 2. 11. 2006 9:48

Klaris - já se na kosmetiku z konopí chystám. Máme zatím mýdlo, ale tam je jen 5% výtažek, takže účinek byl jen první den a pak už žádný.

My mažeme modrou indulonou. V úterý jdem k dětské kožní. Zatím jsme dostali Excipial, Holtovu mast,  Locoid a nějaký olej do koupele. Nic z toho nepomohlo :(  Jinak používáme kosmetiku od Hadka - masážní olej s heřmánem a levandulí a levandulový krém. Attopis chci taky vyzkoušet.
Chudinka je celý poškrábaný, jak ho to svědí. Hlavně obličej, který si škrábe v noci.

Klaris — 2. 11. 2006 10:08

Nám to Gio opravdu pomohlo :supr:..Ale bacha na ty kortikoidy, jako Advantan a pod, mohl by si na to udělat návyk a je to svinstvo, já to dávám na ruce, ale to v nejhorších případech..:butter: Mě to taky psaly Aduš a to jí byly 2měsíce, ani jsem jí to nedávala, přišlo mi že kožní byl v komatu nebo co když to napíše miminu :usch: :|..
Zkuste to a uvidíte, u nás fakt brzy pohoda, teď ji můžu vykoupat v jakýkoliv pěně a nic se jí neudělá, je teda fakt že jí tělíčko ničím nepatlám, ani olejíčky, krémy a pod.. a kůži má výstavní ;)
Jo a taky jsem jí koupala v pěně od Bubchenu na citlivou pokožku, taky super :supr:..

Gia — 2. 11. 2006 10:13

Já jsem tu kortikoidní mast mazala asi 5 dnů  a ztratil se jen ekzém na obličeji, na tělíčku vůbec. Takže jsem ho ještě párkrát namazala a už to nepoužila...

jery — 2. 11. 2006 10:44

Ahoj holky, malá měla taky když jí byly 4-6 měsíců ekzém, říkali že atopický... dětská doktorka nám zkoušela dávat pořád nějaké mastičky, i kortikoidní, ale nepomáhaly nám... Tak jsem vzala rovnou malou ke kožní doktorce a ta nám napsala Elidel 1 proc. a po druhém namazání to měla pryč a už se jí to nikdy nevrátilo.... Jan radím, možná by vám to taky takhle záznačně pomohlo. Mastička tehdy stála 500 kč a pojišťovna hradila 400,-Kč, takže mě to stálo asi stovku... No za ten klid to stálo a vážně to měla po celém těle a ošklivé... :supr:

Souris — 2. 11. 2006 15:26

Nám slabší kortikoidové masti většinou nezabraly, jediné co pomohlo, tak ten Advantan, ale zatím jsme ho použili naštěstí jenom jednou.
Konopnou kosmetiku Robátko jsme také zkoušeli a nic. GIO jestli jí chceš vyzkoušet, tak nám doma zbyl skoro celý konopný olejíček. Kdybyste si chtěli s Adámkem udělat výlet, tak vám ho klidně dáme :)
A proti nočnímu škrabání prodávají speciální pyžámka nebo je dobré zašít rukávky, aby se mimčo nemohlo drbat.

JERY já četla, že Elidel se dává dětem až od 2 let?

jery — 2. 11. 2006 18:49

Souris napsal(a):

Nám slabší kortikoidové masti většinou nezabraly, jediné co pomohlo, tak ten Advantan, ale zatím jsme ho použili naštěstí jenom jednou.
Konopnou kosmetiku Robátko jsme také zkoušeli a nic. GIO jestli jí chceš vyzkoušet, tak nám doma zbyl skoro celý konopný olejíček. Kdybyste si chtěli s Adámkem udělat výlet, tak vám ho klidně dáme :)
A proti nočnímu škrabání prodávají speciální pyžámka nebo je dobré zašít rukávky, aby se mimčo nemohlo drbat.

JERY já četla, že Elidel se dává dětem až od 2 let?

My ho dostali na 5 měsících a po pravdě, na tom letáku žádná věková hranice nebyla, ten jsem četla důkladně, když se jednalo o moje mimi ;) Tehdy to byl úplně nový výrobek na trhu, tak buď to ještě nebylo tak doladěný, nebo jsem měla nějaký pro mimča... Ale opravdu měla malá ten ekzém po celém těle a i kožní doktorka se zhrozila, když to viděla, bylo to fakt ošklivý. Pak jsem tedy 2x namazala tím Elidelem a fakt jí to jako zázrakem zmizelo. A to podotýkám, že přetím jsme dostaly od dětské několikrát kortikoidy, pořád na ní nějaké zkoušela, už jsem z toho byla špatná.
Tak i kdyby to bylo až od 2 let, tak myslím, že to napáchalo míň škody ( když jsem to jen 2x použila ) , než veškeré ty kortikoidní masti, které jsem mazala denně asi 2 měsíce :dumbom: :dumbom:

Každopádně to chce zajít přímo za kožařkou, dětská tomu prd rozumí... ;)

Simona Janoušková — 2. 11. 2006 20:41

Dítě nemůžu koupat ve vaně. Jen rychle sprchujeme.
Letos v září jsme byli u moře 2 týdny a to pomohlo, 2 měs. jsme bez kortikoidů, ale exém se zase objevil. Návrat exému způsobila jedna koupel ve vaně. Není to zatím tak hrozné, stačí indulona a koupili jsme konopnou mast Robátko, tak uvidíme, jestli to zabere.
Jeden můj známý mi doporučil, ať dáváme makrobiotickou stravu. Zatím jsem makrobiotik teoretik, přečetla jsem jednu knihu a začala podle ní vařit, ale moc mi to nechutná. Podle té teorie zejména mléko škodí a maso kromě ryb taky. K tomu se mají vynechat brambory, rajčata, papriky, sůl, cukr.

Čekanka — 2. 11. 2006 20:47

Holky, Advantan je proti dryákům co používá manža (a používal od dětství) slabouškej odvárek a já psala hned ze začátku, že opravdu jenom proti silným a obtěžujícím příznakům, ono totiž je lepší jeden dva večery Advantan než čtrnáct dní škrábání mokvajícího ekzému v mrazech. Takže znova: Advantan je super, na velmi silné a obtěžující projevy exému, je jasné, že na celoroční použití není!!!!!!!! A nesouhlasím s názorem, že by si tělo na kortikoidy zvyklo. Já syna za celou dobu namazala Advantanem snad třikrát, možná čtyřikrát a opravdu stačilo jedno namazání, potom hodně promašťovat a flek byl pryč. Já se kortikoidům v ojedinělých a nutných případech nebráním, efekt je okamžitý, cílený a osvědčený.

Jinak, pozor na další kosmetiky které tady holky doporučovaly. Obsahují močovinu, která ovlivňuje činnost ledvin. Opatrnost!!!!!!

Čekanka — 2. 11. 2006 21:27

Simka napsal(a):

Čekanko, my máme pejska. Doktorka říkala, ať ho teď nehladí a ať si nehraje s plyšákama. Myslíš, že ta srst psa na to může mít vliv, když ho máme přes 2 roky a chytla ten ekzém teď?

vliv to mít může, to je snad jasný, projevy at exemu jsou různé a v různou dobu věku. Třeba můj manža měl první příznaky hned po šestinedělí, můj syn až tak v roce, co se začal hrabat v písku. Ale písek mu nezakážu, jen se na to líp nachystám (dlouhé rukávy, promaštění před pískem), taky v zimě když mrzne a musí mít punčocháče anebo když se hodně zpotí. To vypozoruješ, dej pejska na dva týdny k příbuzným, ukliď a uvidíš, když exém odejde, asi to bude alergie na srst, pokud ne, bude to nejspíš prach, rostliny, látky nebo jídlo. U nás jednoznačně vede prach a polyester, na ten se syn jenom podívá a už má fleky :lol::lol:

Souris — 3. 11. 2006 10:07

Jery my máme s kožařkou špatné zkušenosti. Ani si Filípka pořádně neprohlédla.:( A lepší jsme zatím nenašli. Dětská doktorka nám pomohla mnohem více.

Čekanko a která kosmetika tady doporučovaná obsahuje močovinu?

A ještě jedno upozornění pro Giu a ostatní maminky, které chtějí začít používat Robátko - krém hodně hydratuje pokožku, proto není vhodný pro používání v mrazivém počasí (píšou v návodu).

Gia — 8. 11. 2006 21:17

Včera jsme byli u dětské kožní na Karláku v poliklinice - mám z toho docela smíšené pocity. Dr. napřed prohlásila, že z 98% atopický ekzém u dítek do 3 let zmizí a Adamovi zmizí určitě. (Asi je jasnovidec - ne, že bych to Adámkovi nepřála), pak se ptala na rodinnou anamnézu - já mám nějaký ekzém vždy v zime a ten označila za atopický aniž by ho viděla. No a dostali jsme nějakou ukrutně smradlavou po*n zinkovou mast a já nesmím žádné mléko. Adu dokrmovat jen HA UM. Tak to zkusím s vyloučením mléka a do té mastičky nejdu...
Zkrátka - dokroři u ekzému vědí prdlajs, protože neví na co to dítě reaguje a co mu pomůže, tak to jen zkouší a zkouší a zkouší...

Čekanka — 8. 11. 2006 21:42

močovinu obsahuje třeba excipial atd.... ale je opravdu individuální co zabírá.

Po Robátku se mi osypal ještě víc. Makrobiotická strava není vyvážená právě proto, že je makrobiotická. Nemyslím si, že je vhodná pro malé děti (ale je to fakt věc názoru).

Gio, hlavně promašťuj, ale ne jen tak olíznutí mastí, natři adámka modnou indoškou ať je namazání vidět a hned na to pyžamko, aby ti všechno nezamazal. Na ty kousavý ložiska zkus navíc buď ten advantan (pokud ti nevadí kortikoid) nebo ten Elidol (nám nezabral), jenom sprchuj a sice je to drahý, ale to Oilatum mýdlo je úžasná věc a můžeš tím umýt i vlásky, je po tom krásně vláčná kůže. Jinak Lenienská není špatná, míchané slabé kortikoidky nejsou špatné, je to systém pokus - omyl. Vychytáte sami i bez dr co zabírá. To víš, oni vidí takovejch exémů stovky denně a každej se chce toho hned zbavit.... jinak mně se syn v pondělí taky osypal, asi jsem ten podzim zakřikla. Dávám víc indulony (mažu po koupání a pak ještě před spaním) a ráno trochu toho advantanu. Dneska už je dobrej..... držím palce ať to brzy vychytáte a budiž ti útěchou, že mně doktoři taky nepomohli...

Simona Janoušková — 9. 11. 2006 0:00

Gio, mám známou v Praze a ta chodí k nějaké doktorce na Karlák (že by k té stejné???). Moje známá si tu Mudr. nemůže vynachválit. Je to jediná doktorka, která nepředepsala jejímu dítěti kortikoidy, ale nějakou jinou mast a dítěti to pomohlo. Taky udělala klukovi (tehdy skoro dvouletému) testy a zakázala aby jedl ořechy, vejce a mléko. Kluk je bez exému a jsou mu dnes 4.
Tak tu mast zkus, lepší než čekat, až se mu to zhorší a pak mazat kortikoidy.
Jinak spousta exematiků má alergii na mléko, těm nepomůže ani H.A. mléko ale jen Nutrilon Pepti. Já být Tebou, tak kojím bez UM. Před podáním jakéhokoliv jiného mléka bys měla nechat udělat děťátku testy z krve na protilátky IgE, já jsem to udělala a nelituju. Ale stálo mě to půl roku přemlouvání doktorky, než malého na testy poslala. Asi jsou drahé a to byl problém.

Gia — 9. 11. 2006 8:29

Simčo tak to bude ta samá doktorka. Nám kortokoidy nedala, že když nezabral locoid, tak prý mu  kortokoidy nezabíírají vůbec.
A modrá indulona je náš favorit :D

Čekanka — 9. 11. 2006 8:45

Simona má pravdu s těma potravinovýma alergiema. Ale do šesti let se to dost mění. Neteři zjistili ve dvou alergii na mléko a vejce, ve třech už alergie nebyla prokázána, zato se zhoršila na tropické ovoce..... Dnes v devíti nemá problémy žádné.

Simona Janoušková — 9. 11. 2006 10:10

Čekanko a Gio, je to tak, mám jednu knihu, tam píšou, že alergie na mléko většinou dětem zmizí, ale pak se můžou objevit jiné, třeba na pyl. Proto taky doktoři tvrdí, že miminu exém zmizí. Mému dítěti exém nemizí, ale taky nemá alergii na mléko. Gio, tu mast zinkovou zkus, jestli je ta Mudr. fakt tak dobrá, jak ta moje známá tvrdí, tak to určitě zabere. Ta moje známá oběhala s dítětem spoustu doktorů v Praze, až Mudr. z Karláku jim pomohla.

Veru — 13. 11. 2006 15:05

Přítel tím taky trpí od malička, když se narodil, byl celej osypanej a potom měl fleky na předloktí a všude kde se to potí. Ani nevim jestli mu to něčím mazali, ale ještě dneska (je mu 27) mě v noci vzbudí jak má ruce nahoru a drbe se ve spánku. A když vyleze ze sprchy je celej flekatej a do půl hoďky to zmizí. Proto nemůžeme ani nikam do bazénu nebo rybníka..

Peťko Kačce se taky udělala vyrážka na prdýlce, spíš pupínky a pořád přibývali. A bylo to vlhčenýma ubrouskama. Když jsem je vyměnila, tak to jako zázrakem zmizelo.

sunflower — 15. 2. 2007 7:58

Ahojky,
jak se pozná atopický ekzém? Je spíše suchý nebo mokvající? My máme jakoby suchá místečka zarudlá, se žlutýma stroupečkama na hrudníčku a trochu na kolínkách a taky se nám dělají žluté stroupky ve vlasech.... doktorka nám na to napsala excipial krém na promašťování a do koupele Oilatum roztok.....
Ale teď je to pár dní se mu to na hrudníčku trochu zhoršilo, tak zkouším úplně přestat používat aviváž - jen prací prášek Lovela. A taky budeme koupat jednou za 3 dny a uvidíme. Zatím se mi nechce běhat po doktorech azkoušet jednu mastičku za druhou.....

eva4444 — 15. 2. 2007 8:29

Sunflower, exém u mého malého probíhá v několika stádiích. Nejdřív mu kůže zrudne a to si ji hodně škrábe a pak je spíš suchá, po ránu není tak červená a do večera zase červená je. To co popisuješ asi exém je.
Ve vláskách je to seborreatická dermatitita. Je celkem neškodná, stačí občas promastit hlavičku olivovým olejem a pak vyčesat hustým hřebínkem (tak jsme to odstraňovali my). Ne najednou, přes fontanelu jsem se bála.
Lovelu bez aviváže používáme taky.
Juráška kojis? Pokud ano, zkus vynechat klasické alergeny ve své stravě, hlavně kravské mlíko.
Jestli už je na UM, tak může pomoci když změníš značku na Nutrilon Pepti, ale to předepisuje i lékař, jinak je to dost drahá záležitost.

Monika76 — 15. 2. 2007 8:45

Já měla dceru do 1 roku alergickou na kravské mlélo a tudíž musela jíst Nutrilon (asi Pepti, to už si nepamatuju, přecejen už to je 7 let). Jen chci poradit, že jsem si u své pojišťovny (ZP Ministerstva vnitra) zažádala o proplácení tohoto mléka a platili mi to úplně celou dobu. :supr:

Souris — 15. 2. 2007 9:33

http://www.ordinace.cz/clanek/atopicky- … rmatitida/