JHe — 16. 10. 2006 14:53

Stala se nám nemilá věc, dcerka spadla ve školce z prolézačky a zlomila si ruku. Školka se sice omluvila, ale nevím, jak mám reagovat. Vím určitě, že nechci měnit školku, takže žádná žaloba nepřichází v úvahu,  ale zase si myslím, že  učitelka by měla být potrestaná. Nesetkal se někdo s podobným problémem?

elementgirl — 16. 10. 2006 15:01

JHe napsal(a):

Stala se nám nemilá věc, dcerka spadla ve školce z prolézačky a zlomila si ruku. Školka se sice omluvila, ale nevím, jak mám reagovat. Vím určitě, že nechci měnit školku, takže žádná žaloba nepřichází v úvahu,  ale zase si myslím, že  učitelka by měla být potrestaná. Nesetkal se někdo s podobným problémem?

Nemyslim si ze by ucitelka mela byt potrestana...je taky jen clovek...stat se to muze.Ma tam spoustu deti a to ze dcera spadla z prolizacky?Vam by se to s ni venku stat nemohlo?Staci vterinka a je dole!Muze se to stat preci kazdemu ne?Kdyby se to stalo memu malemu tak bych to neresila pokud bych vedela ze mu ke spadnuti nekdo nedopomohl...Kdyz s nim jdu ven taky kolikrat slitne.Jednou si narazil kloub na ruce...nemel ji zlomenou ale taky to mel obvazane.A vis co?taky me za to nikdo nepotrestal!Promin jestli to pisu nejak drsne ale opravdu nechapu proc by v tomto pripade mela byt ucitelka potrestana...to by pak nase deti nemel v tech skolkach kdo hlidat nemyslis?

Dita.L — 16. 10. 2006 15:47

trest pro ucitelku bych zadala treba v pripade, ze by ji z te prolezacky dopomohla, mozna i v pripade, ze dite zavazne onemocnelo z jidla, ktere ho ucitelka donutila snist ackoliv je ji znamo, ze je na nej dite alergicke...... ale po padu z prolyzacky.... to je prece banalni uraz, ktery se muze stat kazdemu diteti a nejen s ucitelkou. Vubec to neznamena, ze dite nehlidala a pokud se omluvila, signalizuje to, ze ji to mrzi.

Helča2 — 16. 10. 2006 16:04

Taky bych učitelku určitě nechtěla nijak potrestat. Jen bych se zajímala, zda mají děti pojištěné pro případ úrazu a uplatnila tuto pojistku.
Dcera minulý rok ( 18. let ) spadla o hodině TV ze žebřin a protože je škola pojištěná, dostala 1.500,- Kč odškodnění.

suzy — 16. 10. 2006 16:13

No ja nevim,ja bych se teda asi pidila potom jak k tomu doslo ze spadla.Sice ucitelka za to az tak nemuze,no ale na druhou stranu tam jsou od toho aby deti hlidaly a jsou za to placeny.Jestly dobre nebo spatne to je mi fuk,ja si platim pomerne drahou skolku takze me by asi jen nejakej usmev nestacil.do zaloby bych sice nesla,ale trochu takovy "dusno"bych udelala aby to nebraly na lehkou vahu a neprihodilo se to priste znova.
Jinak je asi dobry mit dite pojisteny na uraz.

Stelička — 16. 10. 2006 16:45

Děti ve školkách jsou pojištěny ze zákona.
A otázkou je, za jakých okolností se úraz stal. Byl-li zajištěn dozor učitelky, prolézačka je v souladu s normami pro vybavení dětských hřišť, počet dětí nepřevyšoval stanovené normy, dítěti byla poskytnuta včas první pomoc a následné ošetření (třeba zavoláním rodičům), nevidím důvod chtít trestat učitelku.
Za co? Co zanedbala?
Mi si holčička zlomila nos, protože se srazila při běhu s jiným chlapcem. Jak jsem to asi mohla ovlivnit? Bylo to v souladu s plánem, měli jsme rušnou část rozcvičky - honičku. Nebo mám očekávat, že mi  za trest rozbije nos její otec?

Iveta X — 16. 10. 2006 17:06

Pamatuju si, jak jsme v páté třídě měli ještě spojený tělocvik s klukama, skákali jsme přes kozu, učitelka stála u kozy a dávala záchranu, byla tam řádně žíněnka a přesto si kluk po špatném dopadu zlomil ruku v lokti. Byl to ošklivý zážitek, kluk měl ruku nepřirozeně zkroucenou, řval bolestí, přijela sanitka.... Učitelka sama z toho byla vyřízená, chodila ho domů navštěvovat než se uzdravil a chodil zase do školy. Někdy se taková věc stane.

Kiara — 16. 10. 2006 20:19

Nechápu, zač by měla být školka potrestána - děti jsou děti, toto je celkem běžný úraz, který bych brala jako nešťastnou náhodu. To, že dítě spadne z prolézačky se může přihodit i rodči na dětském hřišti. Ovšem jsou i případy, kdy dozor v mateřské školce hraničí s trestuhodnou stupiditou, viz případ, kdy učitelky v MŠ slavily čarodějnice za přítomnosti svíček - otevřeného plamene a následkem toho skončila jedna z holčiček s těžkými popáleninami a doživotními následky. Takže mezi nešťastnou náhodou a nedbalostí bych prosila rozlišovat.

kalupinka — 16. 10. 2006 21:41

Každý úraz ve školce je řešen. Každá nadřízená zjišťuje, zda nebyl zanedbán dozor. Učitelka by byla potrestaná v případě, že by u dětí nebyla, nebo se o ně dostatečně nestarala. O každém úrazu se píše zápis. Děti jsou pojištěné proti´úrazu. i učitelky jsou připojištěné, kdyby musely dítěti platit /to kdyby se prokázalo, že měly nějakou spoluúčast na úraze. Jinak bych se Vás jako matky chtěla zeptat, JAK SE VÁM ŠKOLKA OMLUVILA. To je docela zvláštní formulace. Omlouváme se za něco, co jsme zavinili, vědomě zavinili. Zkuste se někam podívat do statistik, kolik úrazů se stane rodičům a kolik učitelkám... Zrovna minulý týden dítě mé známé nabouralo do kandelábru a udělalo si modřinu.  Stát se to na vycházce se školkou...joj,. To by bylo zle! Už jste někdy zkusila hlídat dvacet, pětadvacet neposedných dětí? Dny, týdny, měsíce? Přitom je něco naučit, starat se o jejich bolístky, starosti, řešit rozmíšky mezi nimi, vychovávat je, vzdělávat? Zkuste to. Vřele doporučuju.

Vlaďka — 17. 10. 2006 7:33

Nevím jak bys chtěla trestat učitelku. Ta je potrestaná tím, že se teď bude stresovat při hlídání dalších 25 dětí, aby se nestalo něco podobného. Pokud ji neshodila sama, myslím že tomu nemohla zabránit. Stalo se nám něco podobného. Syna strčil klučina na podezdívku plotu a rozrazil mu hlavu. Měl otřes mozku, prasklou lebku a já jsem druhý den nastupovala do porodnice. Syna nechali čekat na slunci než pro něj přijede manžel, a podle mého tam zrovna velký dozor nebyl, protože učitelky uklízely po malování nebo něco takového. Už je to deset let. Je pravda, že jsem byla ráda, že je potom v pořádku, ale kdyby tam nepracovala moje příbuzná, tak jsem tam udělala velký cirkus. Nakonec mi přišel dopis, kde mi sdělili, že na takový úraz se jejich pojištění nevztahuje, takže to prošlo školce hladce. Ale od té doby už jsem tvrdší, všechno řeším hned a přes pojišťovnu. A moji kluci měli už tolik úrazů, že bych mohla strávit život lepením pytlíků někde v base, protože to se prostě nedá uhlídat. Co když si zlomili nohu při fotbale? Jak bys to řešila? Mám se soudit s desetiletým klukem, který mu to udělal?

Leila — 17. 10. 2006 8:42

Nevím, proč trestat učitelku nebo školku. Můj syn si ve čtyřech letech ve školce taky zlomil ruku. Navíc to bylo komplikované, museli mu to před zasádrováním rovnat. Jednalo se o předlokotí.  Jestli chceš, tak si stěžovat na učitelku můžeš, můžeš zjišťovat podrobnosti /jestli třeba v té chvíli netelefonovala/, ale v tom případě si najdi jinou školku. Stát se může cokoli, ruku si dítě může zlomit i na rovném chodníku,  nevím, co řešíš.
Pěkně jí sádru pomalujte, ať jí na to někdo napíše nebo nakreslí něco veselého, vyfoťte ji a za pár let nebo měsíců na to bude vzpomínat se slovy- "Heč, já jsem měla zlomenou ruku"!
A až odezní bolesti, tak se ještě tou sádrou bude chlubit i teď, kdy to má zasádrované.
Přidej jí  nějaký vápník plus celaskon /koupíš v  lékárně/, ať jí to pěkně sroste a klid.

Nikiska — 17. 10. 2006 8:50

Jak píše Stelička tak dítě je ze zákona pojištěné ve školce! A u nás na minulé schůzce rodičů nabízeli i připojištění pro děti kvůli úrazům.

SLUNÍČKO — 17. 10. 2006 9:15

JE TO SICE HROZNÝ, ŽE MÁ TVOJE DCERKA ZLOMENOU RUKU, ALE TAKY NECHÁPU, JAK BY SI CHTĚLA TRASTAT UČITELKU A HLAVNĚ ZA CO? POKUD BY SES DOZVĚDĚLA, ŽE NEBYLA U DĚTÍ A BYLA NĚKDE JINDE, NEBO SE JIM NEVĚNOVALA A např. SI ČETLA NOVINY NEBO PLETLA PONOŽKY.....NENÍ CO ŘEŠIT. DĚTI JSOU PROSTĚ MALÝ ŽIHADÝLKA!
MYSLÍM , ŽE PANÍ UČITELCE TAKY NEBYLO DO SKOKU A POKUD SE O DCERKU POSTARALA...tzn. ZAVOLALA RODIČŮM, NEBO JI DOPRAVILA K LÉKAŘI,POKUD RODIČE NEMOHLY, UDĚLALA CO V DANÉ CHVÍLI MOHLA.
NAŠIM DĚTEM SE UŽ STALO TOLIK ÚRAZŮ, ŽE BYCH SE UŽ MĚLA ZAČÍT UČIT LEPIT PYTLÍKY.....PROTOŽE MĚ ZA CHVÍLI PŘIJDOU ZAVŘÍT. NEMÁM OČI VŠUDE.
TAK SE UŽ NEZLOB NA PANÍ UČITELKU A POKUD JSI SE ŠKOLKOU SPOKOJENÁ A VÍŠ, ŽE ÚRAZ DCERKY NEBYL ZAVINĚNÝ ŽÁDNOU NEDBALOSTÍ,ZEPTEJ SE JEN NA POJIŠTĚNÍ A OMLUVU PANÍ UČITELKY PŘIJMI S VĚDOMÍM,ŽE JE JÍ TO MOC LÍTO....I TOBĚ BY BYLO, KDYBYS BYLA NA JEJÍM MÍSTĚ.

nasemami — 17. 10. 2006 13:01

Sama píšeš, že školku měnit nechceš, takže to tam asi bude pro dceru dobré, líbí se jí tam. Ani nepíšeš, že by učitelka něco zanedbala. Tak co řešíš? Prostě náhoda, která se mohla stát i Tobě. Kdyby učitelka měla zajistit opravdu naprostou bezpečnost pro všechny děti, tak by přidržovala jedno na prolézačce a ostatních 15 by sedělo a čekalo, až na ně přijde řada. A i při tom sezení by se mohlo něco stát, děti jsou děti.  Chtějí běhat a hrát si a přitom se občas může něco přihodit. A to nejen ve školce, ale i při hraní doma, na vycházce s rodiči, prostě kdekoliv.

Májajája — 17. 10. 2006 20:14

Když jsem coby přivdaná začala řešit možnost vybudování dětského hřiště ve školce, protože tam žádné nebylo, byla tato snaha školou odmítnuta z důvodu možnosti úrazu a s tím spojených konfliktů s rodiči. Škola označila průlezky za nebezpečné a vyrukovala se spoustou CO když.........
Nikdo nespochybnil možnost vycházek, ale Co když děti půjdou po ulici a jedno zakopne o chodník, spadne a zlomí si ruku?? Úrazu dětí se nevyhneme nikdy a trestat za to učitelku, pokud na děti dohlížela, mi přijde zvrácené, made in amerika.

K tomu hřišti, už jsem to tu jednou psala, nakonec jsem si ho vydupala i přes konzultaci s paní z ministerstva , která píše postupy bezpečnosti práce a pod. , ta paní říkala že učitelé musí být ochráněni před tím aby se stalo to že je někdo bude moci žalovat, že je proto lepší děti nechat raděj u počítačů a ven je pouštět pouze ve štrůdlu na krátké procházky. Lapala jsem po vzduchu, přišlo mi to zcestné, uhozené a vůbec, pak nám dítě vyleze ve dvanácti na strom a zabije se , tak by mohlo být neobratné.

Buďte ráda, že školka dává dětem prostor  pro pohyb, naše škola vybudované hřiště nepoužívá, protože je ze dřeva, to praská (jako každé jiné) a protože si nejsou jisti jak je bezpečné ( má veškeré atesty) a paní učitelka odmítá ručit za bezpečnost dětí tak na něj nikdo nesmí. Myslím že to dětem nikterak nepomáhá.
PS: Vím o případu kdy si holčička , kterou vedla maminka za ruku, poskakovala po obrubníku, upadla a ruku si i tak zlomila. Je za to někdo zodpovědný?

maggie — 17. 10. 2006 21:06

Syn si zlomil ruku ve škole - pravou - a to tak, že ho při koulovačce na školním hřišti v zápalu hry "smetl" na zem spolužák. Škola poslala formulář /smluvní pojišťovny/ k vyplnění ošetřujícímu lékaři po skončení léčení. I s úhradou poplatku lékaři za vyplnění formuláře jsme dostali 4700,- Kč. Máme syna i pojištěného na úraz v rámci jeho spořící pojistky - tam pojišťovna vyplatila 1500,- Kč.

Ve škole to bylo řešeno tak, že děti byly opět proškoleny o bezpečnosti ve škole, "viník" /známé čertovo kvítko/ - byl prolustrován ředitelem školy a bylo pohovořeno i s jeho rodiči. Synovi navíc musel fotit všechny zápisy ze školy /na školní kopírce/.
Ani mne nenapadlo něco víc žádat nebo někoho "žalovat". Co mne ale dostalo, že "viník" je synem učitelky učící na téže škole. Očekávala bych, že se "paní učitelka" alespoň první týden, kdy byl syn doma, bral prášky proti bolesti a já musela být s ním /což znamenalo i ztrátu na výdělku/, bude zajímat o to, zda se nejedná o něco "komplikovaného".
Jinak rok před tím si náš kluk zlomil ruku levou, když lezl na pláňku a trhal třešně stojíc na suché větvi, která se pod ním pochopitelně zlomila. Takže opravdu rodič neví "dne ani hodiny"....

JHe — 18. 10. 2006 12:17

Já vím, že se to mohlo stát i doma. Vedoucí školky mi řekla, že jí mrzí co se stalo, ale ona u toho vůbec nebyla. Učitelka, která vede dceřinu třídu se ani neunavovala nám zavolat a přeptat se jak se malé daří. Byly jsme 3 dny v nemocnici, protože to malé museli rovnat a potom další čtyři týdnu doma.  S tou pojistkou si to zjistím, vůbec jsem nevěděla, že něco takového školka musí mít uzavřeno.

kalupinka — 18. 10. 2006 19:19

Školka nemá vedoucí, ale ředitelku. U úrazu byla učitelka, která měla službu. Ředitelka nemůže být všude. Není tedy její chyba, že u toho nebyla. Ale určitě to s učitelkou probrala a rozebrala. Za žádný úraz nemůže být učitelka potrestaná, pokud byla u dětí a věnovala se jim. Mohla by být potrestaná, kdyby nebyla ve třídě a děti nechala samotné. Například. Což žádná učitelka jistě neudělá. Mohlo by to znamenat, že by mohla přijít o práci.

Stelička — 18. 10. 2006 21:13

Kalupinko, jestli zobecňuješ, že školka nemá vedoucí, ale ředitelku, nemáš pravdu. Donedávna jsem byla vedoucí učitelkou MŠ (kvůli dojíždění jsem teď změnila místo) a nyní je mou nejbližší nadřízenou také vedoucí učitelka MŠ. Máme i ředitelku, ta je ředitelkou ZŠ a dvou MŠ současně. Sídlí ve škole a proto na odloučených pracovištích jsou vedoucí učitelky MŠ. Do jednoho právního subjektu může být sloučeno také jen několik školek, pak na jedné z nich je přímo ředitelka, na ostatních odloučených pracovištích jsou pak vedoucí učitelky.

Beruna — 19. 10. 2006 9:47

Pracuji ve školství a vím, že o každém úrazu se vedou záznamy, jako učitelka TV a jako matka vím, že úraz je v mžiku, můj syn si zlomil ruku když spadl z gauče, byla jsem vedle něj, stejně tak ve škole.Dodržuju všechna pravidla bezpečnosti, ale i přesto se občas něco semele. Pokud nebylo zjištěno porušení předpisů, řeš to přes pojišťovnu, školka ti to potvrdí a kup nějaké hezké bolestné. Pro tu učitelku je to trest dost velký (pokud nic nezanedbala).