Žanet — 12. 10. 2006 12:06

Ahoj holky, poradíte mi? Máme hodně jablíček a tak bych chtěla zavařovat. Ale nevím si rady. Nechci do nálevu dávat cukr, ale glukopur a nevím kolik ho mám např. do 1litru vody dát? Nemáte s tím některá zkušenost? A jak dlouho se to pak má zavařovat?
A ještě rada ohledně zavařování hotových jídel. Chci vařit pro malou ve větším, ale jak ten zbytek zavařit?
Jsem v těchto věcech nezkušená :D , budu zavařovat poprvé :dumbom:

Kamčitka — 12. 10. 2006 12:15

Žanet, už se to tady probíralo, na zavařování jsem machr :D :D :D
Používám příkrmy jen vlastní zavařené, jinak bych nestíhala :( .
Takže zeleninu uvařeno ne úplně do měkka rozmixuju na hrubo , maso na jemno, smíchám dám do sklenic a dám do trouby na plech zavařit. Sterilizuju cca 20minut a drží jako přibité :) . Nepoužívej skleničky od hippu, hami apod. prostě žádné s umělohmotnými okraji víček a gumičkami, prostě nedrží, neboo chytne jedna z 10. Používám skleničky od tatarek, nebo zelenin tuším 300ml.
Jednu skleničku má malá na 2obědy :)

Co se týče glukopuru, slyšela jsem , že se nemá zavařovat, takže já jsem meruňky, jahody i jablka zavařovala bez cukru. A sladím glukpurem až po otevření. Málá mi včera papkala jahody i bez cukru. Taťka nadával, že jsou kyselé, ale malá je asi po mně, chutnaly ji :)

Žanet — 12. 10. 2006 12:32

Kamči díky moc, já to totiž nemohla najít, takže jsi hodná, že jsi poradila. Takže jablíčka zavařím jen s vodou a na to masko se taky vrhnu.

Kamčitka — 12. 10. 2006 15:07

Jestli máš jablíček hodně, udělej si rovnou přesnídávky :) . Já jablíčka povařila zase do poloměkka (protože sterilizací ještě dojdou) , pak rozmixovala a dávala do skleniček. Dělala jsem přesnídávky i z dýní a meruněk, dají se využít na všechno i na palačinky :)

Lucie27 — 12. 10. 2006 16:23

Prosím tě Kamčitko a na plech  liješ vodu studenou nebo horkou? A na kolik stupňů ? Mám horkovzdušnou troubu. Vůbec nevím. A to se zavařuje ještě za horka ta jablka? Jsem antitalent na zavařování. A má se to otáčet po zavaření dnem vzhůru než to vychladne? Děkuju. Jo a když zavařuješ maso v těch příkrmech, tak jak dlouho to vydrží?

Kamčitka — 12. 10. 2006 23:57

No původně jsem dávala skleničky na do rozpálené trouby na 150C, ale jsem čím dál pohodlnější, takže většinou co nandávám příkrmy do skleniček, tak pustím troubu a pak je tam rovnou naskládám, takže úplně ropálená není :( .
Jen se skleničky nesmí dotýkat navzájem.  O pouštím horní i spodní ohřev.
Většinou dávám za tepla - jak zvládnu, horké se mi to zase dělat nechce :( . Ale už jsem dávala do skleniček i vychladlé a taky dobré.  A už ani neobracím :)
Maso zeleninové příkrmy dělám asi na 14dnů, tak nevím, vždycky je to fakt super zavařené, většinou musím použáít páčidlo nebo manžela :)

Lucie27 — 13. 10. 2006 6:46

Děkuju moc, mám hodně jablek, tak budu dneska celý den zavařovat.

PetaZ — 28. 11. 2006 19:25

Tak zítra jdu do toho - mám slušnou zásobu skleniček.. bohužel od hami :( tak jsem zvědavá..

Recept: králík, mrkev, cibule, brambory a cuketa. Tak snad bude šmakovat :)

Žanet — 28. 11. 2006 21:48

No Peti, zkoušela jsem asi pět skleniček od hami a nechytla ani jedna, tak pozor!!!!

Jana76 — 29. 11. 2006 8:29

Kamčitka napsal(a):

Žanet, už se to tady probíralo, na zavařování jsem machr :D :D :D
Používám příkrmy jen vlastní zavařené, jinak bych nestíhala :( .
Takže zeleninu uvařeno ne úplně do měkka rozmixuju na hrubo , maso na jemno, smíchám dám do sklenic a dám do trouby na plech zavařit. Sterilizuju cca 20minut a drží jako přibité :) . Nepoužívej skleničky od hippu, hami apod. prostě žádné s umělohmotnými okraji víček a gumičkami, prostě nedrží, neboo chytne jedna z 10. Používám skleničky od tatarek, nebo zelenin tuším 300ml.
Jednu skleničku má malá na 2obědy :)

Co se týče glukopuru, slyšela jsem , že se nemá zavařovat, takže já jsem meruňky, jahody i jablka zavařovala bez cukru. A sladím glukpurem až po otevření. Málá mi včera papkala jahody i bez cukru. Taťka nadával, že jsou kyselé, ale malá je asi po mně, chutnaly ji :)

Ahojda,já jsem na tohle úplně tupá,ale uteče to a budu Tvoje rady taky potřebovat.Normálně plné skleničky vyskládáš na plech do trouby a dáš 20 min. "péct",pak to vyndáš a hotovo?
A myslíš,že to vydrží jen 14 dní?Když je to zavařený,tak by to mělo mít delší trvanlivost,ne?
Díky za odpověď

račice — 29. 11. 2006 9:39

Já teda děti nemám, ale zavařuju každý rok maso na dovolenou, a to tak, že maso dám do skleniček, zavíčkuju a dám do hrnce vodu a sklenice ponořím do vody tak, aby byly pod vodou celé vč. víčka a od té doby, co začne vařit voda, vařím půl hodiny (min.) někdy až hodinu, pak vyndám a nechám schládnout. Zavařenina vydrží určitě delší dobu než 14 dní, proto se zavařuje......

Simka — 29. 11. 2006 10:08

Já to musím taky zkusit zavařovat, neboť se mi každý den nechce vařit nová jídla. Zkusím co píšeš ty račice, vždyť naše mamky a i babičky dříve normálně zavařovaly ve velkém hrnci s teploměrem a ve vodě. Ty kompoty byly třeba i na celý rok, takže by to mělo vydržet hodně dlouho. :kapitulation:

račice — 29. 11. 2006 10:23

No přesně jak říkáš Simko, mělo by to vydržet dlouho. Důležitý je, aby se víčko po zavaření jakoby vcuclo a když na něj poklepeš, nevydává dutý zvuk, to znamená, že tam není žádný vzduch a je to dobře zavařený. Pokud je víčko vyboulené a když na něj ťukneš vydává dutý zvuk, musí se oddělat, znovu pořádně zavřít a znovu zavařit. Jo a jedna důležitá poznámka, ať už budete zavařovat cokoliv (i třeba pro sebe na tu dovolenou) nepoužívat mouku (např. na zahuštění štávy), v tom případě by totiž mouka v zavařenině zkvasila a celé vaření a zavařování zbytečné.....

Ale díky holky za tip, až se jednou povede a budu maminkou jako vy, tak se určitě taky pustím do zavařování, abych nemusela každý týden vařit.......

Simka — 29. 11. 2006 11:15

Račí a to zavařuješ jakýma sklenicema? Od majolky a i ty klasický, který nejdou našroubovat? Na to je zase potřebná hlava, aby to bylo pořádně zaděláné.

Parmenka — 29. 11. 2006 22:23

Já tyky zvařuji okurky, červenou řepu, ovoce a taky jsem dělala jablíčkovou přesnídávku ve velkém hrnci s teploměrem a vydrží to i 2 roky. Baštu pro Mišku jsem zatím žádnou nedělala, protože jsem mu zatím nic nedávala, ale mám to v úmyslu. Možná to zkusím do té trouby.
Račice prosím tě to maso máš už nějak uvařené nebo syrové?

Parmenka — 29. 11. 2006 22:25

Simko já používám normální sklenice s víčkem, které zadělávám hlavou.

Kamčitka — 29. 11. 2006 22:30

Peti, určitě nepoužívej skleničky od dětských výživ - nechytají!! Ty jsou vhodné spíše na zamrazování, ale ne na zavařování. Chytají pouze od přesnídávek ovocných Tesco. A už vůbec ne, když víčko jistí umělé kolečko - no nevím jak se to jmenuje, je to třeba i na PETkách alkoholu atd.

Parmenko, jo dávám skleničky upéct, ze shora i z dola, ať se holky skleněné mají :D :D . u nás vydrží jen 14dní, protože pak už jsou v bříšku - no vlastně někde  jinde :( . Ale drží tak pevně, že kolikrát i manželmá problémje otevřít, takže si myslím, že vydrží mnohem déle. Zavařuju tak i nešroubovací víčka, omniovky, a paráda :)

račice — 30. 11. 2006 7:50

Simka napsal(a):

Račí a to zavařuješ jakýma sklenicema? Od majolky a i ty klasický, který nejdou našroubovat? Na to je zase potřebná hlava, aby to bylo pořádně zaděláné.

Simko, používám jak ty klasické, na jejichž zavření je potřebná hlava, tak ty šroubovací, prostě podle toho, co mám doma a jakou velikost potřebuju.

račice — 30. 11. 2006 7:55

Parmenka napsal(a):

Já tyky zvařuji okurky, červenou řepu, ovoce a taky jsem dělala jablíčkovou přesnídávku ve velkém hrnci s teploměrem a vydrží to i 2 roky. Baštu pro Mišku jsem zatím žádnou nedělala, protože jsem mu zatím nic nedávala, ale mám to v úmyslu. Možná to zkusím do té trouby.
Račice prosím tě to maso máš už nějak uvařené nebo syrové?

Parmenko, to maso mám normálně udělané (prostě hotové jídlo - guláš, hovězí na těstoviny, pečené vepřové...ale tam, kde se to dává, bez zahuštění moukou), akorát by mělo být trošku tužší (nemělo by být udělané úplně do měkka), aby se pak v té zavařovačce nerozpadlo, přece jen se to díky zavařování ještě min. půl hodiny vaří. UUUf, doufám, že jsi to pochopila, moje vyjadřovací schopnosti za moc nestojí :dumbom:


Jo a vzhledem k tomu, že doma zavařovací hrnec s teploměrem nemám, tak to dělám v normálním větším hrnci.....

madlička — 30. 11. 2006 8:14

Kamčitko a jak je to teda s tou vodou, kolik na plech????????

Kamčitka — 30. 11. 2006 9:52

Madličko, kolik se mi zrovna chce :)
Tak asi 2cm, prostě aby se to za tu půl hoďnku nevpařilo, měla bych strach dolévat, ať neprasknou :)
Ta voda není až tak důležitá, jen aby skelničky nestály na holém plechu :) . Ony se jen pečou :)

madlička — 30. 11. 2006 9:59

Kamčitko, moc, moc děkuju. Mám to pro kamarádku a vlastně i pro toho dalšího cvrčka. :supr:

PetaZ — 30. 11. 2006 10:28

Kamči, dám na tvou radu a raději to protentokrát zamrazím a do příště si seženu lepší sklenice... Zavařování zdar :)

PS: právě na plotně vařím maso-zeleninový příkrm a můžu říct, že to voní mnohem lépe než kupované...

Novajda — 10. 7. 2007 12:43

Ahoj, dnes jsem se dostala k velké spoustě banánů asi tak celá krabice, no a nevím co s nimi pořádně, nemáte nějaký receptík na nějakou banánovou přesnídávku? Nebo nějaký džem. Díky moc za radu, hledám na netu a nějak nemůžu na nic přijít. Novajda

vEruska — 10. 7. 2007 19:24

Banánovou kaši a spoustu dalších receptů na příkrmy najdeš v diskusi tady http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=16942&p=2

trisestri — 17. 2. 2008 13:54

rady a recepty na zavaranie tradične i netradične recepty,nove i od babičiek najdete tu-do 1 jula 2008  by malo pribudnut dalšich 200 receptov http://www.mojerecepty.sk/kompoty.html  http://www.mojerecepty.sk/marmelady.html http://www.mojerecepty.sk/nakladanie.html

dkucerova — 2. 7. 2009 13:54

Mám dotaz: Můžou se sklenice s marmeládami a kompoty skladovat dnem vzhůru? děkuji Dana K.

aprill — 2. 7. 2009 18:47

dkucerova napsal(a):

Mám dotaz: Můžou se sklenice s marmeládami a kompoty skladovat dnem vzhůru? děkuji Dana K.

Jestli se můžou tak skladovat nevím, ale po sterilizaci je v této poloze nechám vychladnout.

Pampeliska — 5. 7. 2009 19:11

April:  U kompotů sklenice obracím a nechám vychladnout...  :jojo: :supr:
Ale u marmelády si to nedovedu představit, vždyť  marmeláda jak chladne, tak tuhne a sklenice musí být špinavá a marmeláda ztuhlá obráceně u víčka... já tedy nemám sklenice úplně plné až po víčko.
Jak zavíčkuji, nechám stát normálně, jen přikryji utěrkou a nechám vychladnout do druhého dne....  ještě se mi nic nezkazilo :supr:

Zklamaná — 5. 7. 2009 19:14

Pampeliško - já také obracím skenice s marmeládou, ale tak na 10-15 minut a vracím je zpět, ono to stačí na to přicucnutí víčka ;)

aprill — 7. 7. 2009 18:08

Zklamaná napsal(a):

Pampeliško - já také obracím skenice s marmeládou, ale tak na 10-15 minut a vracím je zpět, ono to stačí na to přicucnutí víčka ;)

Dělám to taky tak, někdy ovšem zapomenu a marmeládu otáčím až studenou, je pravda, že visí u víčka, ale nic se děje.