» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Konzervování https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=122 » Zavařování... https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=12378 |
Žanet — 12. 10. 2006 12:06 |
Ahoj holky, poradíte mi? Máme hodně jablíček a tak bych chtěla zavařovat. Ale nevím si rady. Nechci do nálevu dávat cukr, ale glukopur a nevím kolik ho mám např. do 1litru vody dát? Nemáte s tím některá zkušenost? A jak dlouho se to pak má zavařovat? |
Kamčitka — 12. 10. 2006 12:15 |
Žanet, už se to tady probíralo, na zavařování jsem machr :D :D :D |
Žanet — 12. 10. 2006 12:32 |
Kamči díky moc, já to totiž nemohla najít, takže jsi hodná, že jsi poradila. Takže jablíčka zavařím jen s vodou a na to masko se taky vrhnu. |
Kamčitka — 12. 10. 2006 15:07 |
Jestli máš jablíček hodně, udělej si rovnou přesnídávky :) . Já jablíčka povařila zase do poloměkka (protože sterilizací ještě dojdou) , pak rozmixovala a dávala do skleniček. Dělala jsem přesnídávky i z dýní a meruněk, dají se využít na všechno i na palačinky :) |
Lucie27 — 12. 10. 2006 16:23 |
Prosím tě Kamčitko a na plech liješ vodu studenou nebo horkou? A na kolik stupňů ? Mám horkovzdušnou troubu. Vůbec nevím. A to se zavařuje ještě za horka ta jablka? Jsem antitalent na zavařování. A má se to otáčet po zavaření dnem vzhůru než to vychladne? Děkuju. Jo a když zavařuješ maso v těch příkrmech, tak jak dlouho to vydrží? |
Kamčitka — 12. 10. 2006 23:57 |
No původně jsem dávala skleničky na do rozpálené trouby na 150C, ale jsem čím dál pohodlnější, takže většinou co nandávám příkrmy do skleniček, tak pustím troubu a pak je tam rovnou naskládám, takže úplně ropálená není :( . |
Lucie27 — 13. 10. 2006 6:46 |
Děkuju moc, mám hodně jablek, tak budu dneska celý den zavařovat. |
PetaZ — 28. 11. 2006 19:25 |
Tak zítra jdu do toho - mám slušnou zásobu skleniček.. bohužel od hami :( tak jsem zvědavá.. |
Žanet — 28. 11. 2006 21:48 |
No Peti, zkoušela jsem asi pět skleniček od hami a nechytla ani jedna, tak pozor!!!! |
Jana76 — 29. 11. 2006 8:29 |
Ahojda,já jsem na tohle úplně tupá,ale uteče to a budu Tvoje rady taky potřebovat.Normálně plné skleničky vyskládáš na plech do trouby a dáš 20 min. "péct",pak to vyndáš a hotovo? |
račice — 29. 11. 2006 9:39 |
Já teda děti nemám, ale zavařuju každý rok maso na dovolenou, a to tak, že maso dám do skleniček, zavíčkuju a dám do hrnce vodu a sklenice ponořím do vody tak, aby byly pod vodou celé vč. víčka a od té doby, co začne vařit voda, vařím půl hodiny (min.) někdy až hodinu, pak vyndám a nechám schládnout. Zavařenina vydrží určitě delší dobu než 14 dní, proto se zavařuje...... |
Simka — 29. 11. 2006 10:08 |
Já to musím taky zkusit zavařovat, neboť se mi každý den nechce vařit nová jídla. Zkusím co píšeš ty račice, vždyť naše mamky a i babičky dříve normálně zavařovaly ve velkém hrnci s teploměrem a ve vodě. Ty kompoty byly třeba i na celý rok, takže by to mělo vydržet hodně dlouho. :kapitulation: |
račice — 29. 11. 2006 10:23 |
No přesně jak říkáš Simko, mělo by to vydržet dlouho. Důležitý je, aby se víčko po zavaření jakoby vcuclo a když na něj poklepeš, nevydává dutý zvuk, to znamená, že tam není žádný vzduch a je to dobře zavařený. Pokud je víčko vyboulené a když na něj ťukneš vydává dutý zvuk, musí se oddělat, znovu pořádně zavřít a znovu zavařit. Jo a jedna důležitá poznámka, ať už budete zavařovat cokoliv (i třeba pro sebe na tu dovolenou) nepoužívat mouku (např. na zahuštění štávy), v tom případě by totiž mouka v zavařenině zkvasila a celé vaření a zavařování zbytečné..... |
Simka — 29. 11. 2006 11:15 |
Račí a to zavařuješ jakýma sklenicema? Od majolky a i ty klasický, který nejdou našroubovat? Na to je zase potřebná hlava, aby to bylo pořádně zaděláné. |
Parmenka — 29. 11. 2006 22:23 |
Já tyky zvařuji okurky, červenou řepu, ovoce a taky jsem dělala jablíčkovou přesnídávku ve velkém hrnci s teploměrem a vydrží to i 2 roky. Baštu pro Mišku jsem zatím žádnou nedělala, protože jsem mu zatím nic nedávala, ale mám to v úmyslu. Možná to zkusím do té trouby. |
Parmenka — 29. 11. 2006 22:25 |
Simko já používám normální sklenice s víčkem, které zadělávám hlavou. |
Kamčitka — 29. 11. 2006 22:30 |
Peti, určitě nepoužívej skleničky od dětských výživ - nechytají!! Ty jsou vhodné spíše na zamrazování, ale ne na zavařování. Chytají pouze od přesnídávek ovocných Tesco. A už vůbec ne, když víčko jistí umělé kolečko - no nevím jak se to jmenuje, je to třeba i na PETkách alkoholu atd. |
račice — 30. 11. 2006 7:50 |
Simko, používám jak ty klasické, na jejichž zavření je potřebná hlava, tak ty šroubovací, prostě podle toho, co mám doma a jakou velikost potřebuju. |
račice — 30. 11. 2006 7:55 |
Parmenko, to maso mám normálně udělané (prostě hotové jídlo - guláš, hovězí na těstoviny, pečené vepřové...ale tam, kde se to dává, bez zahuštění moukou), akorát by mělo být trošku tužší (nemělo by být udělané úplně do měkka), aby se pak v té zavařovačce nerozpadlo, přece jen se to díky zavařování ještě min. půl hodiny vaří. UUUf, doufám, že jsi to pochopila, moje vyjadřovací schopnosti za moc nestojí :dumbom: |
madlička — 30. 11. 2006 8:14 |
Kamčitko a jak je to teda s tou vodou, kolik na plech???????? |
Kamčitka — 30. 11. 2006 9:52 |
Madličko, kolik se mi zrovna chce :) |
madlička — 30. 11. 2006 9:59 |
Kamčitko, moc, moc děkuju. Mám to pro kamarádku a vlastně i pro toho dalšího cvrčka. :supr: |
PetaZ — 30. 11. 2006 10:28 |
Kamči, dám na tvou radu a raději to protentokrát zamrazím a do příště si seženu lepší sklenice... Zavařování zdar :) |
Novajda — 10. 7. 2007 12:43 |
Ahoj, dnes jsem se dostala k velké spoustě banánů asi tak celá krabice, no a nevím co s nimi pořádně, nemáte nějaký receptík na nějakou banánovou přesnídávku? Nebo nějaký džem. Díky moc za radu, hledám na netu a nějak nemůžu na nic přijít. Novajda |
vEruska — 10. 7. 2007 19:24 |
Banánovou kaši a spoustu dalších receptů na příkrmy najdeš v diskusi tady http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=16942&p=2 |
trisestri — 17. 2. 2008 13:54 |
rady a recepty na zavaranie tradične i netradične recepty,nove i od babičiek najdete tu-do 1 jula 2008 by malo pribudnut dalšich 200 receptov http://www.mojerecepty.sk/kompoty.html http://www.mojerecepty.sk/marmelady.html http://www.mojerecepty.sk/nakladanie.html |
dkucerova — 2. 7. 2009 13:54 |
Mám dotaz: Můžou se sklenice s marmeládami a kompoty skladovat dnem vzhůru? děkuji Dana K. |
aprill — 2. 7. 2009 18:47 |
Jestli se můžou tak skladovat nevím, ale po sterilizaci je v této poloze nechám vychladnout. |
Pampeliska — 5. 7. 2009 19:11 |
April: U kompotů sklenice obracím a nechám vychladnout... :jojo: :supr: |
Zklamaná — 5. 7. 2009 19:14 |
Pampeliško - já také obracím skenice s marmeládou, ale tak na 10-15 minut a vracím je zpět, ono to stačí na to přicucnutí víčka ;) |
aprill — 7. 7. 2009 18:08 |
Dělám to taky tak, někdy ovšem zapomenu a marmeládu otáčím až studenou, je pravda, že visí u víčka, ale nic se děje. |