» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Slovenská národní jídla https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=224 » Jak na halušky? https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=12347 |
Chyara — 11. 10. 2006 8:40 |
Milé Babinetky, jak děláte halušky s uzeným a se zelím? |
Vlaďka — 11. 10. 2006 8:57 |
Syrové brambory rozmixuju na kaši, přidám sůl, pepř, vajíčko a tolik mouky až mixer skoro netáhne. Přes sítko naházím do vody a uvařím. Na cibulce osmahnu uzené na kostičky (nebo máš plátek jako přílohu), na halušky v pekáči vyklopím uvařené zelí a na to naliju cibulku a všechno promíchám. Pokud je to málo slané, ještě takhle horké malinko přisolím. |
Jesi — 11. 10. 2006 9:14 |
Já si kupuju halušky v prášku, uvařím akorát zelí :rodna: |
jasminka — 11. 10. 2006 9:34 |
Halušky |
Décima — 11. 10. 2006 9:54 |
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska. |
jasminka — 11. 10. 2006 10:01 |
ano,takto je dělá má babička...Je také ze Slovenska.Dělávám je také,ale ty,co jsem sem teď psala jsou takové rychlohalušky.Jinak ty pravé jsou vynikající...S opraženou strouhankou a cukrem |
Oxi — 11. 10. 2006 10:04 |
Jasminko najlepsie rychlohalusky su tie v prasku od Natury :) |
bobeš — 11. 10. 2006 10:05 |
Já dělám jak řiká Jasninka ty rychlohalušky, akorát větší množství - 0.5l mléka,0.5kgpolohr.mouky a 4vejce.A místo uzenýho dávam anglickou.Zkusím i ty pravé od Décimi |
Lenka — 11. 10. 2006 10:18 |
A jsou jemnější jestliže , je necháš nastrouhané (na struhadle na brambory - mají je i roboty) chvilku odstát. Odstátou tekutinu z nich vyliji a nahradím mlékem. (Taky je nestrouhám ručně , ale robotem. Při těch mých hladovcích bych je strouhala celý den.) A existuje přímo takový jakoby cedník s dírama (asi 0,8cm) a přes ten se protlačí hmota na halušky přímo do vařící osolené vody. Pokud náhodou zbydou, tak na ně dát trošku tuku a promíchat - nelepí se po vychladnutí tak moc k sobě.A kyselé zelí je dobré uvařit , scedit, opepřit (trošku - nemusí být) a na cibulce se slaninou ještě osmažit. Asi tak 10 minut . Pozor musí se míchat - rado se přichytává. Dobrou chuť. Takto mne to naučil kamarád -Východňár a vynikající kuchař . |
jasminka — 11. 10. 2006 10:27 |
OXI to asi určitě jsou rychlejší,ale nepoužívám skoro vůbec tyhle práškový směsi.Ale třeba někdy,uvidíme.Díky za tip |
Décima — 11. 10. 2006 10:36 |
Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle: |
Zuzka... — 14. 10. 2006 16:05 |
Spravne do halusek vejce nepatri,aby nebyly tuhe.Brambory je lepsi umlyt na masovem strojku,nepusti vodu a prida se jen sul a hladka mouka.Testo by melo byt trocu hustsi nez na bramborak a pak protlacime pres siti na noky.Jde to lehce.Na osmazenou cibuli se da kysane zeli,podusi se,ochuti a do zeli se da prohrat nakrajene uzene maso a nakonec zcezene halusky a zlehka promichame.Vylepsime jeste vyskvarenou slaninou.Dobrou cut! |
hanina — 27. 2. 2007 18:18 |
A zelí se tam nedává jen čistě uvařené, ale normálně ochucené jako ke knedlu vepřu? |
Décima — 1. 3. 2007 11:53 |
Jako k vepřu-knedlu. Já ho dělám takhle (viz kopíruju příspěvek výše) |
hanina — 7. 5. 2007 9:28 |
A na čem smažíš tu cibulku? Taky na sádle nebo na máslíčku???? Radši se ptám :) |
Décima — 7. 5. 2007 11:11 |
Na sádle nebo trocha oleji (ta angl. slaninka taky pustí tuk). Cibuli na másle dělám jen u smetanových omáček (kuře na paprice apod.....) |
Regina — 7. 5. 2007 11:57 |
Mám babičku východňárku od Humenného, a ta dělá halušky moc jednoduše. |
bílá kočka — 7. 5. 2007 12:15 |
Já mám halušky za chvíli,vezmu hladkou mouku sůl a pomalu přilévám vodu,aby těsto bylo tažné a ani řídké ani husté.Do osolené vařící vody seškrabávám malou lžičkou z prkýnka malé halušky.Vařím ve vřící vodě jen pár sekund až vyplavou nahoru jsou hotové,někdy to trvá 1minutu,kdyby jsi je nevytáhla,tak by ti ztrvrdli a pak by si je musela vařit 15 minut.Pak vezmu na kostičky nakrájenou anglickou slaninu,osmahnu ji a vytáhnu,na sádle z aglické osniny osmahnu dohněda 3velké cibule pak přidám kysané zelí a tak 3až 5minut restuji na cibuli podle toho jak je zelí tvrdé pak vrátím zpět slaninu.Sundám ze sporáku a přidám do toho halušky.Jak je to vše teplé,tak se ty chutě dobře promnou.Přeji dobrou chuť.Někdy umím pro zdraví přidat trochu celozrné mouky :supr: Děckam nestačím ani nakládat jak jedou :P |
Bety — 7. 5. 2007 15:13 |
Bílá kočko - to co vaříš jsou noky, halušky jsou z brambor. |
bílá kočka — 8. 5. 2007 11:02 |
Je to starý cikánský recept a jsou to halusky,halušek je několik druhů nejen bramborové a moučné ale i jiné. |
Janila — 8. 5. 2007 11:50 |
Bílá kočko,tak já ještě vařím brambory a ke konci tam dám noky.Je to uhlířina a moc mi chutná. |
savéla — 8. 5. 2007 13:39 |
Halušky dělám tak jak Décima, akorát dávám hrubou mouku. Všechno dávám od oka, jenom se snažím slít co nejvíce vody, /strouhám na robotě/, množství dělám mnohem větší, vajíčko dávám jen jedno. Tak to dělala moje slovenská babička. Halušky "hážu" do vroucí vody z prkénka vidličkou, jsou lepší jak z haluškovače. |
savéla — 8. 5. 2007 13:41 |
Moučné halušky, neboli noky se na Slovensku dělaly jako příloha k omáčkám, někdy je taky dělám a to jedině ke králíku nebo kuřeti na paprice. Taky velmi výtečné. |
svaclavka — 8. 5. 2007 16:10 |
Savélko to s těmi vejci neznám,ale může to být dost dobrý.Ke kuřeti na paprice mám ráda i ty bramborové. |
dasad — 10. 5. 2007 20:46 |
Ja dela halusky podle tohodle receptu http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=19139 |
x256987 — 11. 6. 2008 21:13 |
A jak přesně se dělají halušky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu halušek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho :D |
Ladie — 12. 6. 2008 14:48 |
Tak já dělám takto: do uvařených halušek vmíchám brynzu a nastrouhaný eidam (poměr i množství podle chuti) a posypu rozškvařenou slaninou :P |
tweety — 12. 6. 2008 21:36 |
Uvarim halusky, brynzu rozmicham v trosce mleka, dam na halusky a posypu slaninou a lehce pokapu omastkem. |
ita — 12. 6. 2008 21:46 |
Pokud jsi chtěla vědět jak na těsto (i ty v prášku jsou dobré): Nastouhám na jemno syrové brambory, přidám stejné množství mouky (hl.+ polohr.), 1 vejce, sůl. Těsto musí být asi tak husté, aby se dalo krájet do osolené vařící vody z prkénka (tak to dělají na Slovensku). Taky používám síto - těsto protlačím do vařící vody a chvilku povařím. Scedím a propláchnu vařící vodou, pak přidám brynzu (míchám s jogurtem) a opraženou slaninu. |
Oxi — 12. 6. 2008 22:12 |
Zasadne sa nedava tolko muky ako zemiakov, maju prilis mucnu chut. Mukou sa len dohustuju zemiaky na spravnu konzistenciu, 100, max 200g muky na 1/2 kg zemiakov. Zo zemiakov sa po nastruhani najskor vymacka voda (ta sa nepouziva) a az potom sa pridava muka, takze jej nieje potreba velke mnozstvo. Halusky maju chutit zemiakovo, nie sama muka. |
Oxi — 12. 6. 2008 22:14 |
a muka ... ma byt hladka. |
Musim — 12. 6. 2008 22:42 |
Joj Oxi, skoro som zabudla, taká májová bryndza...mňam... A do halušiek vajce nejde, len zemiaky. Ak vajce bez zemiakov, to sú len noky. |
Oxi — 12. 6. 2008 23:12 |
preco na sladko? |
x256987 — 13. 6. 2008 7:18 |
Takže nastrouhané syrové brambory vymačkat, zaprášit hladkou moukou, asi trošku přisolit?, těsto protlačit přes cedník do vařící vody, po scezení propláchnout horkou vodou, bryndzu rozmíchat s trochou mléka nebo kysané smetany, slaninku oškvařit. |
Oxi — 13. 6. 2008 8:23 |
Jj, Judit, presne tak. |
ivik12 — 13. 6. 2008 20:18 |
Já taky dělám halušky z hladké mouky a syrových brambor. Zrovna zítra je chce manžel k obědu a aby zbyly ještě na neděli. Mám natočené video jak se dělají a to najdete na adrese http://ekucharka.net/hlavni-jidla/halus … veprmasem/ nejsou sice s brynzou, ale myslím, že je to jedno. |
Modroočka — 20. 6. 2008 15:56 |
Halušky miluju, i mí kluci se jich často dožadují. Máme je rádi jak s bryndzou, tak i s kysaným zelím. Jenže jsem barbar a dělám halušky z prášku, nedá to tolik práce. |
helča v — 22. 6. 2008 22:55 |
Jsem taky barbar (dělám je taky z prášku) a dělám je s vaječinou na špeku.S brynzou a žinčicou jsem je jedla asi před 35 lety na kolibě a vůbec mi to nechutnalo. Od té doby ani do pusy. |
ivik12 — 10. 7. 2008 21:33 |
Děvčata já se taky nebráním dělat některé jídla z prášku, ale ty halušky jsou fakt rychlé. Dělám je jak to tady píše Judita, jenom tam ještě přidávám vajíčko. Ta chuť je úplně jiná. Zkuste to, fakt doporučuju. |
Astra — 10. 7. 2008 22:44 |
Taky dělávám halušky z prášku a jsou dobré, Moje babička taky pocházela ze Slovenska a ta jen nastrouhala brambory, vymačkala je, zahustila polohrubou moukou a trochu osolila a těsto buď odkrajovala nožem z prkénka do vařící osolené vody nebo později přes to nokové síto. Nedávala žádné vajíčko. Kyselé zelí jen ovařila ve vodě, zcedila a vyklopila na uvařené a zcezené halušky a na to ještě osmaženou uzeninu, promíchala a je to mňamka. A říkala, že z hrubé mouky jsou moc tvrdé a z hladké moc oslizlé. |
sugar — 30. 10. 2009 19:18 |
halušky jedině s brynzou a slaninou, mňam, dneska jsem je měla, vařil děda :supr: |