Chyara — 11. 10. 2006 8:40

Milé Babinetky, jak děláte halušky s uzeným a se zelím?

Vlaďka — 11. 10. 2006 8:57

Syrové brambory rozmixuju na kaši, přidám sůl, pepř, vajíčko a tolik mouky až mixer skoro netáhne. Přes sítko naházím do vody a uvařím. Na cibulce osmahnu uzené na kostičky (nebo máš plátek jako přílohu), na halušky v pekáči vyklopím uvařené zelí a na to naliju cibulku a všechno promíchám. Pokud je to málo slané, ještě takhle horké malinko přisolím.

Jesi — 11. 10. 2006 9:14

Já si kupuju halušky v prášku, uvařím akorát zelí :rodna:

jasminka — 11. 10. 2006 9:34

Halušky         
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 10 lžic mléka, sůl, 2 lžíce oleje
Postup přípravy: Z mouky, vajec, mléka a špetky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, až se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové těsto uložíme na hodinu do lednice. V hlubokém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu se dvěma lžícemi oleje. Těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do hrnce s vařící vodou. Když halušky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. S tvarohem, brynzou,masem nebo škvarkami je můžeme podávat jako hlavní chod.I nasladko jsou vynikajici.
Uzené mám ve sklenici zavařené,takže jen prohřeju a zelí?Na sádle cibulku,zelí,zaprášíme hladkou moukou(nemícháme,jen přiklopíme pokličkou a necháme zatáhnout),po chvíli promícháme,malinko podlijeme a provaříme.Mňam
DOBROU CHUŤ

Décima — 11. 10. 2006 9:54

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

jasminka — 11. 10. 2006 10:01

ano,takto je dělá má babička...Je také ze Slovenska.Dělávám je také,ale ty,co jsem sem teď psala jsou takové rychlohalušky.Jinak ty pravé jsou vynikající...S opraženou strouhankou a cukrem

Oxi — 11. 10. 2006 10:04

Jasminko najlepsie rychlohalusky su tie v prasku od Natury :)
Ale ciste zemiakove su aj tak naj ...

bobeš — 11. 10. 2006 10:05

Já dělám jak řiká Jasninka ty rychlohalušky, akorát větší množství - 0.5l mléka,0.5kgpolohr.mouky a 4vejce.A místo uzenýho dávam anglickou.Zkusím i ty pravé od Décimi

Lenka — 11. 10. 2006 10:18

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

A jsou jemnější jestliže , je necháš nastrouhané (na struhadle na brambory - mají je i roboty) chvilku odstát. Odstátou tekutinu z nich vyliji a nahradím mlékem. (Taky je  nestrouhám ručně , ale robotem. Při těch mých hladovcích bych je strouhala celý den.) A existuje přímo takový jakoby cedník s dírama (asi 0,8cm) a přes ten se protlačí hmota na halušky přímo do vařící osolené vody. Pokud náhodou zbydou, tak na ně dát trošku tuku a promíchat - nelepí se po vychladnutí tak moc  k sobě.A kyselé zelí je dobré uvařit , scedit, opepřit (trošku - nemusí být) a na cibulce se slaninou ještě osmažit. Asi tak 10 minut . Pozor musí se míchat  - rado se přichytává.   Dobrou chuť.  Takto mne to naučil kamarád -Východňár a  vynikající kuchař .

jasminka — 11. 10. 2006 10:27

OXI  to asi určitě jsou rychlejší,ale nepoužívám skoro vůbec tyhle práškový směsi.Ale třeba někdy,uvidíme.Díky za tip

Décima — 11. 10. 2006 10:36

Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou lžičku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou lžičku), okmínuju, trošku podleju vodou a dusím, až se všechna voda vydusí. Nakonec přidám lžíci octa. Záleží na chuti každého, možno přisolit, přisladit, přioctovat....mouku žádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.

Zuzka... — 14. 10. 2006 16:05

Spravne do halusek vejce nepatri,aby nebyly tuhe.Brambory je lepsi umlyt na masovem strojku,nepusti vodu a prida se jen sul a hladka mouka.Testo by melo byt trocu hustsi nez na bramborak a pak protlacime pres siti na noky.Jde to lehce.Na osmazenou cibuli se da kysane zeli,podusi se,ochuti a do zeli se da prohrat nakrajene uzene maso a nakonec zcezene halusky a zlehka promichame.Vylepsime jeste vyskvarenou slaninou.Dobrou cut!

hanina — 27. 2. 2007 18:18

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

A zelí se tam nedává jen čistě uvařené, ale normálně ochucené jako ke knedlu vepřu?

Décima — 1. 3. 2007 11:53

Jako k vepřu-knedlu. Já ho dělám takhle (viz kopíruju příspěvek výše)

Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou lžičku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou lžičku), okmínuju, trošku podleju vodou a dusím, až se všechna voda vydusí. Nakonec přidám lžíci octa. Záleží na chuti každého, možno přisolit, přisladit, přioctovat....mouku žádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.

hanina — 7. 5. 2007 9:28

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

A na čem smažíš tu cibulku? Taky na sádle nebo na máslíčku???? Radši se ptám :)

Décima — 7. 5. 2007 11:11

Na sádle nebo trocha oleji (ta angl. slaninka taky pustí tuk). Cibuli na másle dělám jen u smetanových omáček (kuře na paprice apod.....)

Regina — 7. 5. 2007 11:57

Mám babičku východňárku od Humenného, a ta dělá halušky  moc jednoduše.
Asi 4 velké branbory rozmixuje (jinak se dělají na struhadle s čtverčkovými otvory, pekelná dřina), přidá dost soli, hrubou mouku a míchá, až se těsto přestane přichytávat na stěny mísy. Pak rozškvaří obyčejný špek, ale když je anglická slanina, je to lepší. V hrnci uvaří sáček obyčejného kysaného zelí, které jen trochu osolí.
Těsto na halušky vařečkou  vmíchá přes cedník na halušky do vroucí vody, a až halušky vyplavou, vodu sleje, přidá slité zelí a rozškvařený špek.Zapíjí se pivem! Mňam!
Obyčejné, rychlé, jen je kolem děsnej smrad ze zelí a bordel od mouky....Cedník a hrnce myju hned, jinak těsto, které zaschne, je schopné pořezat ruce...

bílá kočka — 7. 5. 2007 12:15

Já mám halušky za chvíli,vezmu hladkou mouku sůl a pomalu přilévám vodu,aby těsto bylo tažné a ani řídké ani husté.Do osolené vařící vody seškrabávám malou lžičkou z prkýnka malé halušky.Vařím ve vřící vodě jen pár sekund až vyplavou nahoru jsou hotové,někdy to trvá 1minutu,kdyby jsi je nevytáhla,tak by ti ztrvrdli a pak by si je musela vařit 15 minut.Pak vezmu na kostičky nakrájenou anglickou slaninu,osmahnu ji a vytáhnu,na sádle z aglické osniny osmahnu dohněda 3velké cibule pak přidám kysané zelí a tak 3až 5minut restuji na cibuli podle toho jak je zelí tvrdé pak vrátím zpět slaninu.Sundám ze sporáku a přidám do toho halušky.Jak je to vše teplé,tak se ty chutě dobře promnou.Přeji dobrou chuť.Někdy umím pro zdraví přidat trochu celozrné mouky :supr: Děckam nestačím ani nakládat jak jedou :P

Bety — 7. 5. 2007 15:13

Bílá kočko - to co vaříš jsou noky, halušky jsou z brambor.

bílá kočka — 8. 5. 2007 11:02

Je to starý cikánský recept a jsou to halusky,halušek je několik druhů nejen bramborové a moučné ale i jiné.

Janila — 8. 5. 2007 11:50

Bílá kočko,tak já ještě vařím brambory a ke konci tam dám noky.Je to uhlířina a moc mi chutná.

savéla — 8. 5. 2007 13:39

Décima napsal(a):

Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím  a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, až je ze všeho taková tužší kaše. Dám vždy kousek na prkénko a nožem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nůž po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 halušky uvařit, když se rozvařují, přidám ještě polohr. mouku. Jsou uvařené, když vyplavou. V kastrolu vedle mám již osmaženou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené halušky a uvařené zelí, které mám většinou v mrazáku, když mi něco zbylo, když jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Vše promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.

Halušky dělám tak jak Décima, akorát dávám hrubou mouku. Všechno dávám od oka, jenom se snažím slít co nejvíce vody, /strouhám na robotě/, množství dělám mnohem větší, vajíčko dávám jen jedno. Tak to dělala moje slovenská babička. Halušky "hážu" do vroucí vody z prkénka vidličkou, jsou lepší jak z haluškovače.
Nejoblíbenější úprava je s vejci. Na sádle můžu rozškvařit špek, anglickou nebo škvarky, nebo taky nic /je to dietnější/, vejce rozklepnu do většího hrnku, počet podle množství halušek, já dávám tak 5-6, rozředím mlékem, rozkvedlám a vleju na pánvičku s rozehřátým sádlem a příp. slaninou atd. Udělám škvařežinu, ne moc vypečenou a tu dám do halušek a rozmíchám. Podávám se zeleninovým salátem, u nás je oblíbený z čínského zelí, nebo nakráju rajčata, kluci si dají někdy i kečup.
Tyto halušky milujeme, nejlepší jsou teplé a čerstvé. S brynzou jsem neuspěla vůbec, se zelím to taky nemusí.

savéla — 8. 5. 2007 13:41

Moučné halušky, neboli noky se na Slovensku dělaly jako příloha k omáčkám, někdy je taky dělám a to jedině ke králíku nebo kuřeti na paprice. Taky velmi výtečné.

svaclavka — 8. 5. 2007 16:10

Savélko to s těmi vejci neznám,ale může to být dost dobrý.Ke kuřeti na paprice mám ráda i ty bramborové.

dasad — 10. 5. 2007 20:46

Ja dela halusky podle tohodle receptu http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=19139

x256987 — 11. 6. 2008 21:13

A jak přesně se dělají halušky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu halušek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho :D

Ladie — 12. 6. 2008 14:48

Judita napsal(a):

A jak přesně se dělají halušky s brynzou? Konečně ji v mém obchodě začali nabízet a sítko na výrobu halušek jsem dostala dávno s věnem, tak chci jít do toho :D

Tak já dělám takto: do uvařených halušek vmíchám brynzu a nastrouhaný eidam (poměr i množství podle chuti) a posypu rozškvařenou slaninou :P

tweety — 12. 6. 2008 21:36

Uvarim halusky, brynzu rozmicham v trosce mleka, dam na halusky a posypu slaninou a lehce pokapu omastkem.

ita — 12. 6. 2008 21:46

Pokud jsi chtěla vědět jak na těsto (i ty v prášku jsou dobré): Nastouhám na jemno syrové brambory, přidám stejné množství mouky (hl.+ polohr.), 1 vejce, sůl. Těsto musí být asi tak husté, aby se dalo krájet do osolené vařící vody z prkénka (tak to dělají na Slovensku). Taky používám síto - těsto protlačím do vařící vody a chvilku povařím. Scedím a propláchnu vařící vodou, pak přidám brynzu (míchám s jogurtem) a opraženou slaninu.

Oxi — 12. 6. 2008 22:12

Zasadne sa nedava tolko muky ako zemiakov, maju prilis mucnu chut. Mukou sa len dohustuju zemiaky na spravnu konzistenciu, 100, max 200g muky na 1/2 kg zemiakov. Zo zemiakov sa po nastruhani najskor vymacka voda (ta sa nepouziva) a az potom sa pridava muka, takze jej nieje potreba velke mnozstvo. Halusky maju chutit zemiakovo, nie sama muka.

Na salasi v Detve som prvy raz v zivote jedol halusky s pecenou klobasou miesto slaniny a bolo to skvele.
Casto sa bryndza rozmiesa s trochou mlieka alebo kyslej smotany.
Oskvarena slaninka na vrchu nesmie chybat :supr:
A uz som videl aj to, ze niektori setrilkovia bryndzu namiesaju s kopou tavenaku, cim usetria kopec prachov, ale vysledny efekt nema so skutocnymi bryndzovymi haluskami vela spolocneho.

Oxi — 12. 6. 2008 22:14

a muka ... ma byt hladka.

Tak to robia na Slovensku ;)

Musim — 12. 6. 2008 22:42

Joj Oxi, skoro som zabudla, taká májová bryndza...mňam... A do halušiek vajce nejde, len zemiaky. Ak vajce bez zemiakov, to sú len noky.
Ale halušky nasladko v tejto forme som teda na Sk nepočula...
Slíže ano.

Oxi — 12. 6. 2008 23:12

preco na sladko?

x256987 — 13. 6. 2008 7:18

Takže nastrouhané syrové brambory vymačkat, zaprášit hladkou moukou, asi trošku přisolit?, těsto protlačit přes cedník do vařící vody, po scezení propláchnout horkou vodou, bryndzu rozmíchat s trochou mléka nebo kysané smetany, slaninku oškvařit.

Tak mě napadá, co kdyby se na halušky dalo zelí i bryndza najednou? Čo by na to povedali bratia Slováci?

Oxi — 13. 6. 2008 8:23

Jj, Judit, presne tak.

Ale kysla kapusta a bryndza dohromady ... to by asi nebolo to prave orechove, myslim ze by ste doma drzali radsej dietu :)

ivik12 — 13. 6. 2008 20:18

Já taky dělám halušky z hladké mouky a syrových brambor. Zrovna zítra je chce manžel k obědu a aby zbyly ještě na neděli. Mám natočené video jak se dělají a to najdete na adrese      http://ekucharka.net/hlavni-jidla/halus … veprmasem/  nejsou sice s brynzou, ale myslím, že je to jedno.

Modroočka — 20. 6. 2008 15:56

Halušky miluju, i mí kluci se jich často dožadují. Máme je rádi jak s bryndzou, tak i s kysaným zelím. Jenže jsem barbar a dělám halušky z prášku, nedá to tolik práce.

helča v — 22. 6. 2008 22:55

Jsem taky barbar (dělám je taky z prášku) a dělám je s vaječinou na špeku.S brynzou a žinčicou jsem je jedla asi před 35 lety na kolibě a vůbec mi to nechutnalo. Od té doby ani do pusy.

ivik12 — 10. 7. 2008 21:33

Děvčata já se taky nebráním dělat některé jídla z prášku, ale ty halušky jsou fakt rychlé. Dělám je jak to tady píše Judita, jenom tam ještě přidávám vajíčko. Ta chuť je úplně jiná. Zkuste to, fakt doporučuju.

Astra — 10. 7. 2008 22:44

Taky dělávám halušky z prášku a jsou dobré, Moje babička taky pocházela ze Slovenska a ta jen nastrouhala brambory, vymačkala je, zahustila polohrubou moukou a trochu osolila a těsto buď odkrajovala nožem z prkénka do vařící osolené vody nebo později přes to nokové síto. Nedávala žádné vajíčko. Kyselé zelí jen ovařila ve vodě, zcedila a vyklopila na uvařené a zcezené halušky a na to ještě osmaženou uzeninu, promíchala a je to mňamka. A říkala, že z hrubé mouky jsou moc tvrdé a z hladké moc oslizlé.
A výborné jsou posypat nadrobeným tvarohem a polít osmaženou pažitkou na másle a posolit, promíchat. Není to takové řídké jak s bryndzou. Taky mňamka.  :supr:

sugar — 30. 10. 2009 19:18

halušky jedině s brynzou a slaninou, mňam, dneska jsem je měla, vařil děda :supr: