x256987 — 8. 10. 2006 10:25

Nedávno jsem v řecké restauraci ochutnala musaku a ráda bych se ji naučila. Poradíte někdo recept?

Určitě tam byly brambory, lilek, mleté maso a nahoře nějaké nejspíš rozšlehané vajíčko, ale bylo to takové nadýchanější... Je to takový nákyp, který se peče na plechu a krájí na dílky. Bylo to moc dobré, hlavně tápu v koření. Je zde nějaký Řek?  :kapitulation:

dzifdayly — 8. 10. 2006 10:31

stránka 5 druhý řádek odspoda tam jsou asi 3recepty

x256987 — 8. 10. 2006 11:01

Jé, díky. Vidím, že variant existuje spousta. Ta omáčka mi vrtala v hlavě. Kdyby někdo znal originál řecký recept, určitě se pochlubte!

Maxík — 8. 10. 2006 21:39

Pravá řecká musaka

4 lilky (v případě nouze lze i cuketa)
1 velká cibule
4 brambory
4 rajčata (zralá!)
1/2 kg mletého masa
2 lžíce másla
0,25 l červeného vína
skořice, pepř, sůl, olej na smažení
+ 3 lžíce másla, 1/4 l mlíka, hl. mouka, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr (na bešamel)

Lilky umýt, nakrájet na 1 cm plátky, z obou stran osolit a nechat "vypotit". Opláchnout, v utěrce osušit, osmažit. Podobně osmažit i brambory nakrájené na plátky.
Cibuli nastrouhat na hrubo, spařit v hrnci s trochou vody. Až se voda vpije, přidat máslo a cibuli osmahnout. Přidat mleté maso, sůl pepř, vše orestovat. Přidat špetku skořice, podlít vínem, nechat projít varem. Přidat propasírovaná rajčata, podlít trochou vody a dusit pod pokličkou na mírném ohni až se voda odpaří. Nechat trochu vychladnout a vmíchat sníh z bílků.
Na pekáč poklást po vrstvách lilky, maso, brambory, lilky, maso, brambory ... končí se lilkem.
Připravit bešamel: rozpustit máslo, přidat mouku, osmažit do zezlátnutí, za stálého míchání přidat horké mléko. Dál už nevařit a vmícht žloutky, nastrouhat kousek muškátového oříšku a přidat strouhaný sýr. Zamíchat, nalít do pekáče a zapést ve středně vyhřáté troubě cca 40 min.

Je to strašně pracné, protože každá vrstva se musí nejprve udělat zvlášť, ale výsledek stojí za to!

x256987 — 8. 10. 2006 22:22

Maxíku, díky http://smajlici-1.ic.cz//kuchari/1/013.gif

x256987 — 28. 10. 2006 17:46

Maxíkův recept dnes vyzkoušen - ano, přesně TAKHLE to chutnalo v té řecké restauraci!!! "Pracné" bohužel znamená hlavně to, že se zašpiní docela hodně nádobí. Celá příprava (bez zapékání, zato s průběžným úklidem) trvala necelé dvě hodiny.