Macex — 6. 10. 2006 8:45

Tak jsem zkusila včera uvařit tuhle polévku podle následujícího receptu. Jelikož jsem měla kilo suroviny, tak jsem i ostatní ingredience poměrově namnožila, ale výsledek nebyl teda dobrý. Vůbec to nehoustlo, barva světle béžová... Mám 5 litrů polévky, ale nejsem z ní nadšená, chuťově dobré, ale barevně a konzistentně hrůza. Lze to dodatečně nějak vyřešit. Asi novou jíšku, ale ta barva...

http://recepty.atlas.cz/recept.asp?id_r … e=JNLMFRQ9

helena — 6. 10. 2006 9:02

Podle mých zkušeností je lepší dršťky vařit celé (promnout se solí, propláchnout, dát vařit a aspoň 2x vyměnit vodu) a teprve vychladlé krájet - jde to podstatně líp.
A pro záchranu té uvařené polívky - zpěň si na tuku papriku - asi 1 velkou lžíci a trochu pálivé, neustále míchej (musí se malinko "připražit", ale ne spálit, zhořkla by - ochutnávej), zamíchej do horké polévky a nech přejít varem. Tím bys měla chytnout barvu. Pokud je navíc řídká, buď si udělej jíšku zvlášť (když zbyde, můžeš jí mít v lednici dost dlouho pro další použití) nebo použij hotovou kupovanou.

simina — 6. 10. 2006 9:05

To jejich "zpěnit" cibuli a "lžička" papriky, mne stála tři roky nezdařených šedivých gulášů. Cibuli do hněda, papriky klidně pol. lžíci ne-li víc, nespálit a provařit. Nasucho papriku nepřidávat, nebarví. Jestli tam nemáš brambory, neměl by být problém. Dohustit můžeš klidně moukou rozmíchanou ve st. vodě, ale opatrně ať není kaše :) a =)

Décima — 6. 10. 2006 9:46

Cibuli nikdy nedělám do hněda, nějak se zatáhne a nerozvaří se v guláši do ztracena, Papriku(lahůdkovou) dávám až na maso a pak hned vodu a masox apod.. Tu držkovku bych "opravila", že udělám sádlovou jíšku, do ní papriku a hned zavařím , přidala bych lžičku Podravky.

666salome — 7. 10. 2006 8:24

Můj miláček ji strašně rád a já toto jídlo s oblibou přenechávám na vaření tchýni, ať si chlapce hýčká :lol:

Macex — 9. 10. 2006 8:31

Díky za rady, nějak jsem to dolepšila a už se hrnec pomalu vyprazdňuje... :-))

rudla — 28. 6. 2010 19:41

Nevím,jestli nebudu "objevovat Ameriku",ale já dělám držťkovku z vepřových kůží. Kůže z bůčku seříznu tak aby na nich zbylo co nejméně tuku a uvařím je v mírně osolené vodě-ne úplně doměkka,pak je nakrájím na tenké proužky.Potom už postupuji jako u klasické držťkovky.Někteří strávníci ani nepoznali,že v polévce nejsou držťky,ale kůžičky.

sisi21 — 28. 6. 2010 21:37

rudla napsal(a):

Nevím,jestli nebudu "objevovat Ameriku",ale já dělám držťkovku z vepřových kůží. Kůže z bůčku seříznu tak aby na nich zbylo co nejméně tuku a uvařím je v mírně osolené vodě-ne úplně doměkka,pak je nakrájím na tenké proužky.Potom už postupuji jako u klasické držťkovky.Někteří strávníci ani nepoznali,že v polévce nejsou držťky,ale kůžičky.

jj a dělá se i z kuřecích kůžiček a já ji dokonce dělám s bílků!!:supr: