Babucha — 5. 10. 2006 8:51

Dobrý den,
máte s tím někdo zkušenosti? Jak se to projevuje? Může se to vyskytnout i u dospělých lidí, nebo je to nemoc projevující se od mala?

cilka — 5. 10. 2006 8:53

Co konkrétně potřebuješ vědět? Mám doma dvě vydání...
Celiakie NENÍ alergií na lepek.

Babucha — 5. 10. 2006 9:07

Jo, už jsem se dívala na net, že to není přímo alergie, omlouvám se.
No chtěla bych znát příznaky a věk, ve kterém se celiakie vyskytuje. Něco už jsem našla na intenetu, zajímaly by mě spíše osobní zkušenosti.

cilka — 5. 10. 2006 9:10

Celiakie se může vyskytnout v jakémkoli věku, nejčastěji v kojeneckém, puberta, kolem 30ti a 50ti. Příznaky jsou tak pestré, že bych se sem nevešla, ale nejčastěji to poznáš na stolici. Ale někdo je bezpříznakový.... A to dospělí! Jen s nima pak švihne nějaká jiná nemoc.

cilka — 5. 10. 2006 9:10

Straší tě doktorka?

Babucha — 5. 10. 2006 9:19

Díky, Cilko.
No je mi 24 a delší dobu mám problémy s břichem, už jsem psala do Zdraví ženy, ale si tak moc lidí nechodí...
No, řeknu to zkráceně, lékaři si mě přehazují jako horký brambor a nikdo není schopen mi říct, co mi je. Bolí mě břicho, někdy bolí hlavně dole na pravé straně, někdy hodně dole v podbřišku, někdy mě píchá různě v celém břiše. Obešla jsem všechny možné dotory a nikdo mi nic kloudného neřekl, proto se obracím i na vás, jestli někdo nemá podobné problémy.
Dvakrát už mi vynechala menstruace, v květnu a nyní v září, ale to může být spojeno s tím, že jsem cestovala, a to se prý stává. O tom jsem tu už taky psala...
Taky mě pobolívá na plicích, respektive se mi špatně, jakoby těžce dýchá.
Jsem často unavená a podrážděná. Kožní problémy nemám. Taky jsem zhubla a zdá se mi, že mívám často nafouklé břicho. Taky mívám řidší stollici, někdy je mi špatně od žaludku.

cilka — 5. 10. 2006 9:36

No já jsem někde na zdaví něco zaregistroval, ale už dřív a vypadlo mi to z hlavy. Právě že u celiakie ti je vše a nic zároveň, není možné říct: je to celiakie. Běháš po doktorech jak nadmutá koza a nic. Ale... Jid na obvod, vyžádej si doporučení na gastro. Tam ti naberou krev a za pár dní víš. Když to v krvi bude vypadat jako že ano, tak tě pošlou na enterobiopsii. Ty krevní testy jsou jednoduchý a pozná se to v nich.
Nikdo ti to nemůže říct od oka. Celiakie je velmi vážná nemoc a je neléčitelná. Z nějakého pobolívání břicha a občasné řidší stolice to nepoznáš. U dětí řidší stolice znamená plný (!) nočník aspoň 12x za den a to mluvím o ročním dítěti. Je to takový stav, kdy dítě žvejká rohlík a ten jde v kusech rovnou ven, kdy dítě jí kolínka a ony jsou ještě kolínkami v nočníku. U dospělého, tro nejde spláchnout... Ale taky může mít jen zácpy.
Nemyslím si, že to co popisuješ je celiakie, ale zajdi si na to gastro, budeš klidnější.
P.S. celiakie je nemoc horní části tenkého střeva.... A kdyby jsi měla mít to nafouklé břicho od toho, tak samo už nebude splaskávat a budeš velmi silně podvyživená.  Je možné, že ti ty krevní testy už dělali, podívej se, zda máš někde  GLIADIN IgA,IgC, IgM, IgG.... kLIDNĚ MI TO NAPIŠ DO SZ. Mám te´d doma výsledky 20ti letého, to je skoro stejný.

Káča — 5. 10. 2006 18:12

Můj syn (21) má celiakii - bolesti břicha, občas průjmy a výrazná hubenost (je taky pořád bledý). Je slabší, takže bývá často hodně unavený, občas se mu vyrazí malé vyrážky na loktech, celkem má i dost akné. To vše spadá do příznaků celiakie, ale taky spousta dalších....

anedzhal — 17. 9. 2007 18:29

Ahoj není to alergie, je to nemoc, s osobní zkušeností mě pomohla paní Iva na svých stránkách www.ivako.cz:co::jojo::dumbom:

janna2021 — 19. 9. 2008 20:59

Ahoj lidičky, běhám po doktorech a už mě to nebaví. Projíždím stránky na netu. Chci se zeptat, mám alergii na lepek. Mám IGG 9,58 a norma je do 3,499, IGA mám 4,79 a má být 1,99 a IGM mám 0,90 a má být do 2,9 to mám asi dobrý nebo je to možná nedostatek protilátek. Nerozumím tomu. Do toho mi zjistili candidu chronickou, herpes simplex, prodělanou boreliozu a aktivní toxoplazmozu. A alergii na bílek a asi si mám jít skočit.:|

Aneri — 20. 9. 2008 0:40

to janna 2021 - tak s lepkem nemám zkušenosti, ale ty infekce, co jsi napsala, tě musí zklátit i kdybys nechtěla ! To je půl zoologické zahrady :-) Tak to bude hodně problematické, se z toho dostat ! Ono hlavně záleží, jaké máš potíže. Ale aktivní toxoplasmosu by ti měli léčit snad, nebo už ani infekce se neléčí?