Ivetata — 4. 10. 2006 10:33

Včera jsem našla na pavlači téma strouhanka a tak jsem tam zamotala svůj příspěvek s tortilou, ale asi tam nepatří, tak písnu znovu sem. Oblíbili jsme si tortilu na moc způsobů, ale bohužel u nás nikde holé placky nekoupím. V sobotu jsem byla v Makru a koupila si 5 bal placek, no a včera po tom co jsem si nachystala všechno do nich,jsem začala otvírat jeden sáček po druhém a zjistila, že ač v záruce jsou plesnivé. Nevyplatí se mi je reklamovat, protože cesta mi vyjde dráž než placky, ale střílela bych :( . Máte někdo zkušenost s domácí výrobou placek?

Nikiska — 4. 10. 2006 10:56

[img]Mexická placka – tortilla

Mexické placky nebo-li tortilly jsou velice oblíbenou pochoutkou, kterou navíc můžete upravovat dle libosti.
15 min , chuťovka

Postup přípravy receptu:

Do mouky se solí zapracujeme tuk a pomalu, dokud se nevytvoří těsto, přiléváme horkou vodu. Z těsta postupně odkrajujeme malé kousky. Z každého opatrně vyválíme pomoučeným válečkem kulatou placku, kterou opečeme na rozpálené pánvi z každé strany asi 10 vteřin.

Ingredience:
sůl   
tuk     6 lžic
mouka     500 g
voda     280 ml[/img][/img]

Nikiska — 4. 10. 2006 10:57

A Ivet mohla by si sem hodit pár receptů co do těch tortil??? :)

Ivetata — 4. 10. 2006 10:57

Nikisko díky, už jsem Ti psala na "strouhanku". Vyzkouším, vypadá to jednoduše :)

Nikiska — 4. 10. 2006 11:00

Ivet já jsem to tam četla. A prosím zkus napsat něco mňam mňam co do té tortilky.

Ivetata — 4. 10. 2006 11:07

U mě vyhrává s kuřecími kousky ( kuřecí řízek nakrájet na kousky, promíchat k kořením - čína, steak, gril podle chuti a zakapat sojovkou a worčestrem,tuto směs můžeš mít v ledničce několik dní, zaležená je lepší), zprudka opéct, přidat na plátky žampiony, pórek (já mám ráda i buráky). Na tortilu nakrájet čínské zelí, může být s normálním, mix, plátek rajčete, okurku, prostě podle chuti a zakápnout buď dresinkem nebo šťávou z masa a samozřejmě to maso. Holky mají rády jen samou zeleninu. Prostě podle chuti.

Ivetata — 4. 10. 2006 11:11

Mám doma od Vitany Tortillas BURRITOS  ( česnek - bylinky), je to suchá marináda na maso + směs na dresink, je k tomu potřeba jen kuřecí maso, zakysaná smetana a zelenina, ještě jsem to nezkoušela,ale může to být mňamka

Nikiska — 4. 10. 2006 11:13

Ivet tak to s tím kuřecím vypadá moc moc dobře. Díky.

Ivetata — 4. 10. 2006 11:17

Dělá se i s vepřovým,ale kuřecí je rychlovka a jde na moc způsobů, nikdy neudělám stejné, záleží podle koření. Dívala jsem se na tom Labužníkovi že se dělá i sýrová, tak to musím vyzkoušet. Až napeču placky:)

Nikiska — 4. 10. 2006 11:19

No ty placky a ten tvůj receptík určitě vyzkouším. Ještě jsem to nikdy nejedla a nechápu, že jsem si takovou mňamku mohla nechat ujít.

Ivetata — 4. 10. 2006 11:29

Někomu ta placka nechutná,je bez chuti a suchá, ale moje holky mi je ujídají i tak suché.

Nikiska — 4. 10. 2006 11:32

Tak to ti věřím v tom u nás taky nebude problém jíst je suché. Ježiši já už se na ně tak těším. No vidím to na víkend teď přes týden není tolik času a halvně jsme po malování tak si to dokážeš představit. Funkčí jen linka a sporák a nikam se nedá hnout.

Ivetata — 4. 10. 2006 11:38

Tak to Ti nezávidím ani trošičku :(

Nikiska — 4. 10. 2006 11:54

Ivet a ten obal u těch tortil nebyl průhledný? Víš, že jestli se to nedalo zjistit na místě, že jsou plesnivý.

Ivetata — 4. 10. 2006 12:00

Průhledný tak napůl, potištěný obrázkama. Kupovala jsem je tam předtím na zkoušku a byly výborný.Taky jsem brala 2 velikosti a ty malé byly dobré. Tohle prostě byla nějaká špatná várka,podle údajů na obale vyrobená jeden den i po sobě podle hodin. Prostě smůla :(

Nikiska — 4. 10. 2006 12:11

Hmm tak to je velká škoda. Třeba ty doma dělaný budou mít větší úspěch.

Ivetata — 4. 10. 2006 12:18

V to doufám, jestli se povedou :D.

Nikiska — 4. 10. 2006 12:19

Tak si pak písnem a pochlubíme se sobě komu to víc chutnalo jo?

Ivetata — 4. 10. 2006 12:21

Jasně :D

dusička — 4. 10. 2006 12:52

Holky, to musím vyzkoušet.Už se těším.
Ale jakou mouku - hladkou?

Nikiska — 4. 10. 2006 12:59

Duší jo hladkou.

lojzik — 4. 10. 2006 13:06

ahojky,
díky moc za recept na tortilly - určitě ho vyzkouším, už jsem jich dělala hromadu a pořád to není ono. tak se to snad tentokrát povede.

posílám vám odkaz na nadoma, je tam asi 14 receptů s tortillama - mám nejradši ten Mexický guláš - je to fakt fantazie.

http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … iculty=all

Nikiska — 4. 10. 2006 13:23

No taky jsem našla recepty z kukuřičné mouky, ale tu u nás teda fakt neseženu. A do marketu se mi nechceee!!

Kixi — 4. 10. 2006 18:24

Co ja jsem delala tortily, tak se pouzilo jen sadlo, voda a mouka. A byly skvele a vydrzely moc dlouho.

Nikiska — 4. 10. 2006 18:37

Kixi teď jsem je dodělala a vypadají skvěle. Dala jsem 6 lžíc sádla a čtyři špetky soli.

Nikiska — 4. 10. 2006 20:29

Ivetko tak jsem to nevydržela a prubla to. Jen jsem dělala asi moc velké ty tortily. Takže příště udělám menší. Manža si moc mlaskal. Já taky a ta směs z kuřecího hami hami jako od mámy.

markéta — 4. 10. 2006 21:03

Nikí takže se povedla?? TAk to zkusim taky, ale nevim kdy... nikdy se doma na večeři nesejdeme...
A ty placky musej bejt jak tenký??

Nikiska — 4. 10. 2006 21:21

Markét já to neodhadnu, ale zas moc tenoučké jsem je neměla. A nechala jsem je trochu do zlatova osmažit.

Ivetata — 4. 10. 2006 22:27

Holky, no Vy jste mě úplně převálcovaly,já se k nim ještě nedostala. Tak jen pište zkušenosti ať vím čeho se vyvarovat! Nikisko kukuřičnou mouku i strouhanku objednávám přes net,pravda musí toho být za 1500 kč,abys neplatila poštovné, je to na www. lekarna.cz a tam to jednou za čas nasbírám (léky, vitamíny, doplňky).

Ivetata — 4. 10. 2006 22:29

Kixi, je to sádlo nutné, nejde nahradit olejem?

Ivetata — 4. 10. 2006 22:33

Nikisko jsem ráda,že Vám chutnalo. Kolik tak těch tortil podle toho receptu bylo? Nedokážu to odhadnout, protože se dělají tenunký placky, ale z kila mouky peču rohlíčky a vím že jich mám kolem 130 ks, tak jestli to mám zkusit z půlky :) ale asi by se daly zamrazit,ne ?

Nikiska — 4. 10. 2006 23:02

Ivetko vzhledem k tomu, že jsem to dělala poprvé a docela narychlo tak jsem je dělala veliké a asi silnější než měly být. Udělala jsem čtyři velikánský. Ta směs dala jsem tam: cibuli, kuřecí maso, trochu kari, koření na čínu a na steak, trochu wolčestru a sojovky a přidala jsem rajčata na větší kousky nakrájené a bylo ta mňam. S těma plackama se musím příště polepšit a dělat je menší. A dělala jsem je trochu do zlatova takže dýl než těch 10 sekund. Poradíš mi jestli mají být jen bílé nebo je lepší je nechat trochu do zlatova. Já dala taky sádlo. No a placky jsou už dávno fuč manža si vzal i do práce. A ještě jsem, když byly na pánvičce doprostřed na tu opečenou stranu dala plátek eidamu. No bylo to dílo boží fakt doporučuju. Mouku jsem dala hladkou.

Ivetata — 4. 10. 2006 23:16

Nikisko, mají být spíš světlé a dělané na suchu, aspoň na těch koupených to tak bylo, sem tam jen tmavé místo, jako se dělaly kdysi bramb. placky nasucho, ale to možná nepamatuješ :). Ty co jsem měla z toho Makra šly krásně rolovat i skládat, a co jsem měla z Tesca tak ty se s každým ohnutím zlomily, tak to ne :(

Nikiska — 4. 10. 2006 23:18

Aha tak teď jsem zase o něco chytřejší no my jsme je jen přeložily na půlku a hned se slehla zem po plackách. Ale měla si pravdu, že ty placky samotný nejsou moc vábný zkrátka bez chuti.

Nikiska — 4. 10. 2006 23:23

Takže příště je budu dělat jen opravdu na trošince oleje. Ještě, že tě mám a že jsi mi poradila. Díky.

Ivetata — 4. 10. 2006 23:28

Neděkuj, já je ještě neodzkoušela, mám teď docela lítání, ale jak je zkusím tak hned písnu :) Zatím budu pročítat Vaše zkušenosti :D Chuť nemají mít po čem,je to vlastně jen mouka, voda, olej, sůl :( ale někde v tv jsem viděla jak to plácají rukama a pečou jen nasucho na kameni, ještě že máme ty teflonové pánve :D

Ivetata — 4. 10. 2006 23:29

Pokud jsi to dělala na vrstvě oleje, tak to byl určitě dobrounkej langoš :)

Nikiska — 4. 10. 2006 23:31

Velká vrstva to nebyla. No udělat to pěkně v pecičce jako pizzu to by bylo daleko lepší.

Ivetata — 4. 10. 2006 23:35

Musím to co nejdřív vyzkoušet, kdybych ráno nemusela vstávat tak to prubnu ještě teď :D  Pizzu miluju, a to skoro to samé těsto :)))

Nikiska — 4. 10. 2006 23:39

Já zas dělám pizzu i langoše jedině z pytlíku a je dobré. Jednou jsem zkoušela bramboráky z pytlíčku a ty mě fakt nezaujaly.

Ivetata — 4. 10. 2006 23:44

Na pizzu mám osvědčený recept (myslím těsto), bramboráky jsem taky zkoušela z pytlíku, ale jen jedny jediný byly dobrý, nevím značku, ale dívám se po obalech a asi bych ho poznala kdybych ho viděla. Ale pizza vyhrává, dělám každýmu podle chuti, to jsou 4 druhy, ale je to mňam mňam :)

Stelička — 8. 10. 2006 15:19

Včera jsme vyzkoušeli tortily podle zdejšího receptu. Já i dcera jsme byly nadšené z toho, jak to hezky šlo smíchat, válet (používám silikonový vál z Tescomy) i péct. A syn ani nepoznal, že to nejsou drahé tortily ze supermarketu.
My nejraději plníme zeleninovým salátem (co dům dá - hlavně rajčata, papriky, ředkvičky, ... + tatarka), několika hranolky a nakrájeným kuřecím řízečkem. Super.

danuska3000 — 7. 7. 2008 12:23

Protože jsem nová, tak vás všechny zdravím. Už hodně dlouho sháním recept na tortily a podobné placky, kupovanému těstu moc neholduji, ani hotovým výrobkům. Budu velmi ráda každému receptu. Něco málo jsem ve svém životě už napekla a uvařila, takže velm ráda poskytnu informace a různé rady. Přeji hezký den. Danuška3000

666salome — 2. 8. 2008 22:35

Taky vyzkouším, můj syn se po nich může utlouct

Stelička — 3. 8. 2008 23:31

Před pár dny jsem svěřila naplnění předem upečených tortil své šestnáctileté dceři. Měla k dispozici různou zeleninu, grilované kuřecí maso, hranolky a tatarku. Moc jsem se při čtení knížky na balkóně těšila a radovala z toho, jak hezky jsem si to zařídila. Nicméně krásně zabalené teploučké tortily, které mi servírovala, vypadaly úžasně. Do té doby, než jsem se natěšeně do první zakousla. Ta moje "Káča" je ohřála po naplnění v mikrovlnce celé - včetně nakrájené zeleniny. Dovedete si představit, jak chutná takové horká okurka nebo horký ledový :) salát?
Brrrrrrrrrrrrrrrrr.

ivca — 4. 8. 2008 17:03

dovedu ... šestnáct už mi bylo "včera" a onehdá jsem si dala do mikrovlnky prohřát toustíky - byly naplněné též okurkou, rajčetem a ledovým salátem
ale hlad byl silnější ...:-)))

trendline — 31. 10. 2009 9:49

Ivetata napsal(a):

Na pizzu mám osvědčený recept (myslím těsto), bramboráky jsem taky zkoušela z pytlíku, ale jen jedny jediný byly dobrý, nevím značku, ale dívám se po obalech a asi bych ho poznala kdybych ho viděla. Ale pizza vyhrává, dělám každýmu podle chuti, to jsou 4 druhy, ale je to mňam mňam :)

Musíme to co nejdříve ochutnat, těšíme se.
Děkujeme za recept.

http://damminvestgroup.ueuo.com
DAMM Invest Group a.s.

trendline — 31. 10. 2009 9:50

Musíme to co nejdříve ochutnat, těšíme se.
Děkujeme za recept.

http://damminvestgroup.ueuo.com
DAMM Invest Group a.s.