Vendaa — 4. 10. 2006 1:04

Čekám mimčo a chtěla bych si vzít od našich na zimu kočičku "na hlídání" a aby mi nebylo tak smutno. Sice je očkovaná, odčervená a chodí s ní k veterinářovi, ale přesto, nemůže to nějak uškodit miminku???

Káča — 4. 10. 2006 7:20

Mně tady holky určitě znovu ,,ubombardují", ale já mám s kočkou a mimčem strašné zkušenosti. Malá mi málem zemřela (byly jsme přes měsíc na infekčním a rok se z té hrůzy dávala dcerka dohromady) a naše kočka byla jen ,,bytová" a očkovaná.

pupicek — 4. 10. 2006 8:34

Vendaa zavolej veterináři poptej se a nebo i na gyndu. Kočku rodiče mají doma a nebo chodí i ven?
Nesmíš hlavně sahat na kočičí výkaly, pusenkovat se s ní  a po každém kontaktu bych si umyla ruce.

maya — 4. 10. 2006 9:37

Skoro každá kočka přenáší toxoplazmózu a osobně si myslím, že možná každý, kdo chová kočky, toxoplazmózu měl. Za normálních okolností ani nemusíš vědět, že jsi ji prodělala, i když jsou i lidé, kteří z ní mají závažné následky, ale to asi není tak časté (mně zjistili toxo úplně náhodně z krve, že jsem ji někdy musela mít a taky o tom nemám tušení - většinou se projevuje jen jako obyčejné nachlazení). Ale kdybys tuhle nemoc náhodou dostala poprvé v těhotenství, tak by to byl velký průšvih - doporučuje se potrat (ale nejsem si jistá, jestli by to vadilo jen v 1. trimestru anebo celé těhotenství). Být Tebou, tak bych si nechala udělat z krve protilátky a poradila bych se s gynekologem.

pupicek — 4. 10. 2006 10:06

skoro každá kočka toxopl. nepřenáší to je hloupost

Kamčitka — 4. 10. 2006 10:19

Pravda kočky toxoplazmozu přenášejí. KDyž ji budeš chtít mít pořád doma - tedy nebude chodit ven - nechej si u veterináře udělat vyšetření na tuto nebezpečnou nemoc. Není to sranda. Ale znám spoustu mamin, které kočky doma mají a mají malé míma, ale jak říkám, nepouštějí je ven, jsou to vysloveně bytové kočky bez přístupu k různým nákazáma :)

maya — 4. 10. 2006 10:35

pupicek napsal(a):

skoro každá kočka toxopl. nepřenáší to je hloupost

Nebudu Tě přesvědčovat, ale mám o tom jiné informace. Možná Tě překvapí, že většina dospělé populace má v krvi zjištěné protilátky na toxoplazmózu (informace z odborné literatury). Jak se k téhle nemoci dostali? Možná, že když kočku za celý život nepustíš na krok ven a celý život jí nedáš líznout syrového masa (kterým se jak zvíře, tak člověk může toxoplazmózou nakazit), tak je pravda, že toxoplazmózu patrně nikdy nedostane :)

Simona — 4. 10. 2006 12:09

Já jsem o toxoplazmoze četla, že ji kotě dostane už od matky, když ta ji má /přes mateřské mléko/, takže je asi jedno jestli byla venku.
Ptala jsem se na to veterináře, co až bud těhotná, tak mi říkal, jak tu někdo zmiňuje, nedostat se do kontaktu s výkaly, nepusinkovat a moc nemazlit. Být tebou zeptala bych se jak veterináře, tak i gynekologa a byla stejně opatrná. Jsem veliká milovnice koček a jednu doma mám, ale zdraví miminka a tvoje je na prvním místě.

Kamčitka — 4. 10. 2006 14:43

Tady jsem něco našla:

http://wikipedia.infostar.cz/t/to/toxoplasmosis.html

Hellga — 7. 10. 2006 11:16

Vendao
Jsem "kočičářka" leta letoucí a nedalo mě to, abych ti neřekla - nedělej to! :/
Když teď necháme stranou reálnou možnost nemoci...
Kočka není pes a pokud ji chceš jen na chvilku, aby ti nebylo smutno, nic moc si od toho neslibuj. Je docela pravděpodobné, že budeš mít doma vystresované zvíře, které bude nervozní z nového prostředí a může ti začít znečišťovat byt :( (velice nepříjemná záležitost), i přes to, že doma se chová vzorně. Může se začít "bez příčiny" chovat agresivně a těch poruch chování může být mnohem víc... zkrátka - není to ono, ani pro tebe, ani pro zvíře. Kočka je konzervativec a pokud si, jako "dospělec" zvykne (...a to někdy trvá dost dlouho) bude znovu vystresovaná, budeš-li ji chtít vrátit... To milé, společenské chování, pro které jsi kočku asi chtěla mít u sebe, zvíře nemá dané, musí si je, k té osobě, se kterou "žije", vypěstovat a to také není ze dne na den...

P.S. Ještě to "řádsky" uvaž...;)

Pomněnka — 7. 10. 2006 16:06

Zdravím vespolek. Něco málo k toxoplazmoze. Pokud chcete vědět více, navštivte kočkařská fora, tam se tyto diskuse vedou také a i zasvěceně , protože na otázky okolo koček a těhotných mnohdy odpovídají odbroníci.  Můj názor je, že poplach kolem těhotných a toxoplazmozy je natolik nafouknutá bublina, že mnohá nastávající těhotná nebo už těhotná, nepřiměřeně "vyšiluje", ač riziko nákazy právě od koček je minimální. Spíše se nakazíte manipulací se syrovým masem, pokud ho těhotná zpracovává nebo z hlíny, pokud např. těhotná sází sazeničky a pod. a
.... dávám odkaz na tu diskusi http://www.allcats.cz/phorum.php?read,14,2269
Pokud by odkaz nefungoval, zkuste pouze www.alcats.cz tam ve veterinárních poradnách jsou sekce pro odborníky, kteří radí v takových případech.
Pěkný den :-)

PS: našla jsem ještě jeden odkaz, kde je okolo toxo psáno velmi podrobně http://www.kocky-online.cz/jportal/arti … otenstv%ED

Vendaa — 7. 10. 2006 19:55

Pořád o tom uvažuju, ale jsem spíš rozhodnutá, že nee. Sice je to takovej dobrák(kocourek Matýsek), jsme na sebe zvyklý, vídíme se denně, už  u mě i dočasně bydlel, když byli naši pryč a choval se vzorně:-), ale já mám spíš obavu o to mimčo.Celé léto je totiž s náma na chalupě a lítá si venku s ostatníma kočkama a domů chodí jen na noc spinkat. A na zimu si ho sebou bereme do paneláku, kde je taky zvyklej a nezlobí. Ale mám strach z té nemoci, abych neuškodila mimču.
Díky

Barcynka23 — 23. 11. 2006 14:42

Musím se koček zastat...Máme již jednoho kocourka přeze 6 let a nikdy jsme se toxoplazmózou nenakazili, ani ji kocourek neměl a nemá (je očkovaný, kastrovaný, odčervený a odblešený). V září jsem si pořídila kotě (bylo mi smutno v těhu, jsem sama), je též odčervený a odblešený, očkovaný. Na gyndě jsem prošla všemi testy a vše je v pořádku, naši kocouři nepřijdou absolutně do styku s přírodou apod., jsou to čistě domácí tvorečci. Oba reagují na děti velmi kladně ( s respektem a ve značné vzdálenosti od dětí)...Jen mám obavu u toho malého, že bude lízt do postýlky, neboť se mnou nejraději spí v posteli.....:-(

Vrča — 28. 11. 2006 21:54

Těhotenství není nejlepší období pro pořízení kočky. Já bych to asi neriskovala. My už kocoura měli, tak jsme se museli podle toho zařídit. Měla jsem trochu obavy kvůli těm kočičím výkalům - o miláčka se starám jen já, můj partner ne, ale dopadlo to dobře. V létě s ním bývám na chatě a zkouší sežrat taky kde co, ale má choulostivý žaludek, tak mi tu myš vyblinká třeba do papuče a nějaký čas dá pokoj. Je to holt zvíře. Aby nelezl miminku do postýlky, vyrobil můj partner pro začátek laťky přes postýlku, takže jsme měli dítko bezpečně "zamřížované" a kocour lítal svobodně po celém bytě. Byli jsme důslední a už hodně dlouho nic na ochranu postýlky nepoužíváme. Kocour spí výhradně v mé posteli, nebo na papučích, botníku, pračce. Je celkem pohodář, ale zájem naší dcery ho občas už trochu obtěžuje, ale v noci, když kojíme, tak jí láskyplně pomazlí - otírá se hlavičkou o hlavičku a tuhle ji chtěl upravit účes. Taky hrajou na honičku. Bája honí - zatím po čtyřech a kocour provokuje a utíká na poslední chvíli. Vše je doplněno bojovými výkřiky dcerky, no prostě sranda.