Babucha — 20. 9. 2006 19:46

Ahoj holky, některá z vás se tu ptala na receptíky na polévky, mám jich pár, většina je teda z internetu nebo z kuchařek, ale třeba vás nějaká osloví :supr:
DIETNÍ BRAMBORAČKA
5g sušených hub,
po 20g mrkve, petržele, celeru, květáku, a brambor
40g pórku
3g česneku (jeden větší stroužek)

Uvaříme houby a přidáme nakrájenou zeleninu, přičemž část brambor na jemno nastrouháme. Tím se nám polívka zakalí a alespoň trošku vypadá, že je tam jíška. 
Nakonec klasicky přidáme majoránku, podravku a kmín.

POLÉVKA ZE SÝRU A ZELENINY
Jemně nastrouhat kořenovou zeleninu a uvařit ji se solí do měkka, před koncem varu do polévky zašlehat netučný tavený sýr a nechat rozpustit. Do hotové přidat pažitku. Na litr polévky stačí 100g kořenové zeleniny a 50g netučný sýr FIT.

PÓRKOVÁ POLÉVKA S BRAMBORY A ŠLEHAČKOU
1 pórek | 500 ml vývaru zMAGGI Bujoxu | 1 lžíce másla | 2 lžíce hladké mouky | trochu pepře | trochu soli | 1 vejce | 2 brambory | 100 ml šlehačky | MAGGI polévkové koření
Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme MAGGI vývarem, dobře rozšleháme, povaříme a procedíme.
Přidáme brambory pokrájené na drobné kostky, povaříme, zašleháme vejce rozmíchané s trochou vody, dochutíme solí a polévkovým kořením. Když jsou brambory měkké, vložíme jemně nasekaný pórek a krátce povaříme.
Jednotlivé porce ozdobíme šlehačkou.

CIBULAČKA SE SÝREM
4 střední cibule, 15dkg eidamu, 1l zeleninového vývaru, 2lžíce hl. mouky, 5dkg másla
Cibuli nakrájíme na nudličky a osmahneme na másle do tmavě zlatova, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku na cibuli. Pak vše zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, můžeme přidat polévkové koření a vaříme až se vše provaří.
Když je polévka hotová, dáme ji na talíř strouhaný sýr a zalijeme polévkou. Možno přidat petrželku na ozdobu.

RYCHLÁ POLÉVKA "MEXICANA"
plechovka fazolí, rajský protlak, sáček mražené mexické zeleniny, hrst sušených hub, slanina, česnek, cibule, 1 tavený sýr (nebo niva), bílý jogurt, sladká paprika, chili, kostka masoxu, sůl, pepř
Zpěníme v kastrolu cibulku a jemně nasekaný česnek a po chvíli přidáme kousky slaniny. Po chvíli do kastrolku dáme fazole a podlejeme nálevem. Přidáme houby (před tím jsme je přelili horkou vodu, aby změkly)
Chvíli dusíme. Potom přidáme masox, papriku, chilli a rajský protlak. Průběžně podléváme. Vsypeme mraženou zeleninovou směs a spolu s ní ve směsi rozvaříme tavený sýr(nebo nivu). Dochutíme podle libosti česnekem a připraveným kořením. Výborné je před konzumací polévku dochutit lžící bílého jogurtu.

KYŠKOVÁ POLÉVKA
Do hrnce se dá trocha vody, do které nasypeme trochu kmínu a asi půl lžičky soli. Necháme vařit 10 minut. Pak do hrnce vlijeme kyšku, ve které jsme předtím rozkvedlali 2 lžíce hrubé mouky a promícháme. Necháme vařit tak dlouho, až kyška zavře (nenecháme utéct). Sundáme hrnec z vařiče a rozbijeme dovnitř vejce – rozkvedláme a přidáme trochu másla (asi 1/6). Podáváme s bramborem.

DOBROU CHUŤ :D

Nikiska — 20. 9. 2006 19:54

Cibulačku tu miluju!

Babucha — 20. 9. 2006 20:10

Cibulačka je výborná!!! Chodím na ni do jedné hospůdky a tam nepřidávají sýr strouhaný, ale nakrájený na malé kostičky, krásně se to vždycky roztopí, no je to mňamka!

Nikiska — 20. 9. 2006 20:57

Já, když mám větší kus eidamu tak ho strouhám, ale když mám jen plátkový tak ho krájím na kousíčka a jak píšeš je to mňamka.
A porkovou tu dělám s krupicovými noky a je taky moc mňam mňam.

Babucha — 20. 9. 2006 21:07

Pórkovou polívku umí strašně dobrou moje ségra, je fakt výborná, byl bych jí schopna sníst celý hrnec. Ona ji mixuje, děláte to tak taky? Když nad tím uvažuju, vlastně občas mixujeme i zeleninovou polívku. Je to potom takové jiné, snad i lepší.
No Nikisko, tak jsme si udělaly chutě... :lol: Hned bych si nějaou polívku dala! Jak říkávala babička - polévka je grunt a maso je špunt :cool:

Nikiska — 20. 9. 2006 21:12

To jsme si teda udělali chutě. Ale já polévky vůbec nemixuju a ani jsem je nemixovala holce, když byla malá. Ale někdy to schválně zkusím. Ono to je asi takový krémovější viď?

Nikiska — 20. 9. 2006 21:13

A víš ještě mám hrozně ráda mi tomu říkáme Patálka. Je to ze šlehačky s bramborama, vyfouklými vajíčky a octem tak tý mi sníme hafo!!!

Babucha — 20. 9. 2006 21:14

Má to úplně jinou chuť, opravdu je to dobré, obzvlášť ta pórková, fakt to zkus. Můžu ti kdyžtak od ségry sehnat přímo její recept, kdyby jsi chtěla. Máš ty nějaký dobrý receptík na polívku?

Nikiska — 20. 9. 2006 21:19

No já sama moc nejsem na polévky, ale občas je vařím kvůli dceři. A polévky dělám jako třeba: buřtguláš, porkovou, cibulačku, kuřecí, patálku a rajskou, bramboračku. Takže nějaký extra receptík nemám. A ten recept od sestry by nebyl k zahození.

Babucha — 20. 9. 2006 21:40

Co je patálka, to neznám :)
Receptík dodám hned zítra, ju? Ségra už asi spí. Já koukám na "Jste to, co jíte" - příznačné :lol:

Nikiska — 20. 9. 2006 21:45

Babu já na to taky čumím jak tele. Už jsem to sledovala minule, ale dneska je to fakt síla"

Babucha — 20. 9. 2006 21:47

Tak to já vidím poprvé a docela drsné...

Nikiska — 20. 9. 2006 21:49

Patálka: dát vařit vodu do hrnce a pak přidat nakrájené brambory, přidáme jeden bobkový list, nové koření a celý pepř- to koření si dávám do takového cedníčku, abych to tam pak nemusela lovit. Přidáš jednu kostku masoxu. Když se brambory blíží k uvaření tak přidáš šlehačku a necháš ji chvilku s polévkou povařit. Pak do ní foukneš jedno nebo dvě vajíčka a nakonec se dává do té polévky trochu octa, ale já ho dávám až na talíři, aby se mi ta polévka nezdrcla"

Nikiska — 20. 9. 2006 21:50

No jídelníček měli teda dost drsnej. Takovejch tuků sníst to by snad zabilo.:o

Babucha — 20. 9. 2006 21:57

Děkujíi za receptík, vypadá to dobře, zkusím :)

Nikiska — 20. 9. 2006 22:06

Tak to dopadlo docela blbě viď? :/

Babucha — 20. 9. 2006 22:07

Tak ten kluk je šikovný, mamča to nějak nedala, to nechápu, to je šílené, taková závislost na jídle, že kvůli tomu musíš lhát...

Nikiska — 20. 9. 2006 22:13

Je škoda, že to s ním nevydržela, ale je to pochopitelné, když před tím se jen asi cpali a cpali a najednou jiná strava. Ale taky kvůli tý cukrovce by měla něco dělat. On mě teda dost překvapil a schodil dost kilo.

dagi — 20. 9. 2006 22:18

Ahojky! Ještě nespím :).

Takže tady je ten recept na pórkovou polévku

4 velké pórky, 2 střední brambory – na kostky, 1 střední cibule – nasekaná nadrobno, 50 g másla, 850 ml kuřecího vývaru, 250 ml mléka, sůl, mletý pepř

Odkrájíme vršky i kořeny pórků. Rozkrojíme je na půlku podélně a nakrájíme najemno, potom je dobře propláchneme vodou a scedíme. V hrnci rozpustíme máslo na mírném ohni, přidáme pórek, brambory a cibuli a promícháme je všechny, aby byly obalené máslem. Posolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme podusit na mírném ohni asi 15 minut.
Potom přidáme vývar a mléko, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a necháme povařit na mírném ohni dalších 20 minut, nebo dokud není zelenina měkká.
Můžeme ozdobit pažitkou nebo petrželkou, můžeme přidat i lžičku smetany.

Nejlepší je ji nakonec rozmixovat! Je výborná, krémová.. Prostě mňamka :supr:

lueta — 20. 9. 2006 22:27

Do zeleninové polévky občas dělám zásmažkové knedlíčky ( na másle jíšku, do ní vyklepnout vajičko a míchat, pak lžičkou vykrajovat knedlíčky a dát do polívky) ale po shlédnutí toho pořadu je asi delší dobu neudělám :D

Nikiska — 20. 9. 2006 22:27

Dagi tak to je na stopro mňamka!!!!!

Nikiska — 20. 9. 2006 22:28

Lueto já právě dělám jen krupicové nočky. ;)

madla — 20. 9. 2006 23:56

Vyzkousejte dynovou polevku je vynikajici.
Nakrajim treba ctvrtku dyne(zalezi jak je velka) na kostky, jednu bramboru a jedno jablko taktez na kosticky, vsechno osmazim na cibuli zaprasim moukou, zaliju vodou. Potom pridam kostku treba zeleninoveho masoxu a zaliju vodou. Varim asi 20 minut, potom pridam trochu sladke smetany a vsechno rozmixuju.  Potom dochutim, sul, pepr, trosku octa(balsamico). Vyborna priloha jsou na masle oprazene chlebove kosticky.

Babucha — 21. 9. 2006 0:09

madla napsal(a):

Vyzkousejte dynovou polevku je vynikajici.
Nakrajim treba ctvrtku dyne(zalezi jak je velka) na kostky, jednu bramboru a jedno jablko taktez na kosticky, vsechno osmazim na cibuli zaprasim moukou, zaliju vodou. Potom pridam kostku treba zeleninoveho masoxu a zaliju vodou. Varim asi 20 minut, potom pridam trochu sladke smetany a vsechno rozmixuju.  Potom dochutim, sul, pepr, trosku octa(balsamico). Vyborna priloha jsou na masle oprazene chlebove kosticky.

To vypadá dobře :-)

Décima — 21. 9. 2006 9:49

Rychlá "Zlatá polévka"

Na máslo dáme zpěnit malou cibuli a přidáme 2-3 najemno nastrouhané mrkve, přilejeme trošku vody a krátce půlminutky podusíme, aby pustila šťávu , přidáme na kostičky 2 brambory a zalijeme přiměřeně vodou (asi okolo litru a něco), přidáme kostku slepičího bujonu,trošku drceného kmínu a  můžeme dle chuti přisolit a vaříme 5-8 min až jsou brambory měkké. Nakonec zavaříme hrstičku krupice a můžeme zahustit ještě rozkvedlaným vajíčkem... Kdo chce může přidat špetku Podravky....
Polévka má nádhernou zlatou barvu a je hlavně rychlá...

suzy — 21. 9. 2006 17:30

Ted jsem udelala tu cibulacku.Je to mnamka. :supr:

Joe — 22. 9. 2006 14:43

Já dělala tu mexikanu a pěkně jsme si pochutnali. Je rychlá a vynikající!

evca1 — 25. 9. 2006 10:56

Skvělé recepty na polévky, které já miluju a už se těším jak si je uvařím.:reta:

Nikiska — 30. 9. 2006 16:38

[img]Ingredience:
Receptů na brokolicovou polévku už tu je dost, ale tahle je opravdu nejrychlejší a na chuti jí to vůbec neubírá. Je třeba však mít po ruce mixér.

Potřebujeme:
1 půlkilovou brokolici,
2 obdélníky taveného smetanového sýra,
sůl, voda.

Příprava:
Brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka (dá se uvařit i v mikrovlnce). Vodu slijeme, brokolici vložíme do mixéru se dvouma taveňákama a během pár sekund rozmixujeme. Polévka je hotová a ještě teplá. Když je příliš hustá přidáme trochu vody.

Úplně se rozplývá na jazyku, jak je dobrá. Místo brokolice můžeme použít i jinou zeleninu.[/img]
[img]na másle osmahnutá houstička[/img]

Nikiska — 30. 9. 2006 16:42

[img]Bukovnická polévka
kategorie: polévky


Ingredience:
4 brambory,
hrst sušených hub,
1 malá cibule,
1 bobkový list,
5 celých pepřů,
5 nových koření,
sůl,
2 vejce.

Příprava:
Do studené vody dáme vařit nakrájené brambory a sušené houby, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme a dáme vařit. Přidáme koření (lze použít "vajíčko" na čaj) a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
Zahustíme závrtkem z hladké mouky a smetany. Zvolna provaříme. Nakonec přidáme vejce, zlehka promícháme a necháme je srazit.[/img]

Oxi — 30. 9. 2006 16:54

Nikiska ja namiesto tavenaku davam smotanu a miesto soli bujon ale je to fakt ultra rychla polievka :)

Nikiska — 30. 9. 2006 16:57

Oxi někde jsem jen tak pokoukávala a ty jsi tam dával odkaz na Labužníka. Tak jsem tam jukla a jsou tam fakt dost dobrý papáníčka.  Díky za vylepšovák.

Oxi — 30. 9. 2006 17:00

nemas zac, labuznik je dobry a apetit tiez, len ho mam radsej papierovy :) moja zberatelska vasen :lol:

Babucha — 30. 9. 2006 18:05

Nikisko, ta brokolicová vypadá super a hlavně je to rychle hotové, díky za recept :supr:

A ještě přidám další:
Čočková polévka
čočka, máslo, hl.mouka, sůl, uzenina
Dvě hrsti suché čočky na 1 hod. namočíme do hrnce s 1 litrem vody. Potom osolíme a ve stejné vodě vaříme cca 15 min. Na másle usmažíme jíšku z másla a hl.mouky a zakvrdláme do polévky. Nakonec přidáme na kostičky pokrájenou uzeninu a vaříme cca 2 min.

Bramboračka s klobásou
4 brambory, 2 klobásky, bílá paprika, cibule, 2 stroužky česneku, kmín, majoránka, sůl, pepř, hl. mouka, olej, sladká i pálivá paprika, podravka
V hrnci osmshneme větší cibuli spolu s 2 stroužky česneku, přidáme kmín, přidáme sladkou papriku,aby byla polévka pěkně načervenalá, špetku pálivé papriky, osmahneme a zalijeme vodou. Vložíme na kostičky nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou klobásu či párek, přidáme v rukou rozetřenou majoránku, na kostičky nakrájenou bílou papriku (nemusí být), osolíme, opepříme a necháme vařit. Dle chuti ochutíme podravkou. Až budou brambory měkké, uděláme si tmavou jíšku (olej, mouka) a zahustíme polévku.

Květáková polévka
Ingredience (4 os.): květák, 3 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, tenké plátky šunky, pepř, sůl, mletý muškátový oříšek, 1 dcl kysané smetany, žloutek, petrželová nať
Květák dobře umyjeme a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Necháme ho okapat.
Z oleje a mouky připravíme světlou zápražku, kterou zředíme s vývarem z květáku a dobře převaříme.Potom květák rozebereme na růžičky, šunku nakrájíme na nudličky a přidáme k vývaru společně se zápražkou.
Polévku dochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec přidáme smetanu rozšlehanou se žloutkem a nasekanou petrželovou nať.

Nikiska — 30. 9. 2006 18:15

Babucho a když jsme u těch polévek tak jsem našla Chlebové kuličky do polévky. Určitě je vyzkouším!
[img]Chlebové kuličky:

Ingredience:
starší chleba
trocha polévky na zvlhčení
žloutek
utřený česnek
sůl
sekaná petrželka
olej na smažení

Příprava:
Ze staršího chleba okrájíme kůrky a rozdrobíme ho nebo jemně nakrájíme. Vložíme do misky, zvlhčíme polévkou, přidáme žloutek, trochu utřeného česneku, osolíme a dáme sekanou petrželku. Ze směsi vypracujeme tuhé těsto, ze kterého tvoříme kuličky o velikosti lískového oříšku. Připravené kuličky osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova a vkládáme do polévky.[/img]

Nikiska — 30. 9. 2006 18:17

[img]Blesková polévka s mletého masa:

Ingredience:
cca 200 g mletého masa,
1 cibule,
1 PL oleje,
5 PL zmrazené zeleninové směsi,
koření Vegeta,
polévkové koření,
petrželka,
sůl,
1 1/2 l vody.

Příprava:
Na oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli spolu s masem a zmrazenou zeleninou. Zalijeme vodou a společně povaříme. Hotovou polévku dochutíme vegetou, polévkovým kořením, nasekanou petrželkou a podle chuti osolíme.[/img]

Décima — 5. 10. 2006 12:55

Děvčata, jak děláte boršč nějak jednodušeji, abych ho nevařila 2 hodiny. Díky...

Ferda — 5. 10. 2006 13:00

tak jsem vcera delala tu porkovou..a i tchyne i tchan a manzel si pomlaskavali...coz bych neverila...!manzel co je zdrave=zelenina nijak nemusi a tchyne s tchanem? Ti se boji novych veci ..ale zkusili a olizovali se..diky!

hanina — 12. 2. 2007 9:50

Dělá tě některá nebo některý vločkovou polévku? a jak? Vloček mám doma plno, ale pořád mě tam jen tak ležej ve skříni. Díky moc.

Nikiska — 12. 2. 2007 11:03

Hani vločkovou polévku jsem nikdy nezkoušela a odtamtud co myslíš, že jsem tak to opravdu nejsem. Pa

Décima — 12. 2. 2007 12:05

Zkus www.probio.cz/recepty.htm
Já bych dala vařit asi 1/2 l vody a 1/2 l mléka s 1 hrnkem oves. vloček. Přidala asi 1/2 kostky zelenin. masoxu, 1 lžičku Podravky, kousek másla a nakonec přidala nasekanou petrželku nabo libeček.

ivca — 12. 2. 2007 12:41

dělám normální zeleninovou polévku a jako základ používám vločky opražené na troše másla nebo jsem je tuhle do té polévky přidala a uvařila do měkka

janyka — 12. 2. 2007 18:09

Dobrá a rychlá je taky
GULÁŠOVÁ ZE SOJOVÉHO MASA
na oleji zpěnit nakrájenou cibulku , nasypat sojovou drť , trochu hladké mouky na zahuštění , přidat na ochucení kmín , ml . papriku , trochu posmažit a zalít vodou . Přidat nadrobno nakrájené brambory . Pak dám kostku bujonu - nebo ne , před dovařením stroužek česneku a majoránku . To je vše .

Nebo kdo má rád tu chuť , tak
KVASNICOVÁ POLÉVKA
Opět na oleji zpěnit cibulku , rozdrobit kostku droždí , nechat rozpustit , přidat  lžici hl . mouky , zamíchat , rozklepnout vajíčko , zase míchat , je z toho v tuto chvíli trochu hrouda , ale rozvaří se . Zalít vodou , nasypat vhodnou mraženou zeleninu, dát kostku bujonu a vařit .

sarinka47 — 15. 3. 2007 8:23

Já mám taky typ na výbornou polévku, je to polévka květáková. Květák obereme na růžičky, dáme vařit. Když je květák uvařený, vyjmeme pár růžiček a zbytek rozmixujeme na jemno. Dáme opět vařit, přidáme na kousky nakrájený květák(co vám zbyl), přidáme nastouhanou syrovou mrkev, celer a petržel. Vařime do měkka, což je za chvíli, protože zeleninu máme nastrouhanou. Přidáme masox a dochutíme "Harmonií chuti" od Maggi. Můžeme přidat nakonec i sušenou petrželku, kdo má, může být i čerstvá.

Honey — 15. 3. 2007 9:10

Kdysi jsem taky dělávala nepravou gulášovku z kvasnic...takže kvasnicovou :)

Na troše oleji nechat zpěnit cibulku,potom rozdrobit kostku droždí a míchat ,až to začne vonět.Potom do toho nakrájet oloupané brambory....čím víc,tím líp (polévka se nezahušťuje)....a zalít vodou a nechat vařit.Mezitím zase na trošce oleje opéct nakrájenou klobásu nebo obyčejný párek a zasypat trochou sladké papriky a nechat jí rozpustit a vše hodit do polévky i s 1 kostkou masoxu .Do polévky se samozřejmě přidá pepř a sůl ,no a podle množství se dochucuje.  Na 1 kostku droždí,jsem dávala podle oka tak 1,5 l vody.

kety — 29. 11. 2007 11:44

Kulajda:
Na oleji zpěníme cibuli. zalijeme 1 litrem vody, osolíme, přidáme pokrájené brambory, kmín, 3 bobkové listy a houby(mražené nebo sušené). Když jsou brambory měkké, vlijem do polévky kysanou smetanu, v které jsme rozmíchali 2 lžíce hladké mouky. Povaříme, okyselíme octem a posypeme koprem, kdo nemá rád kopr, tak petrželovou naťí.

ivca — 29. 11. 2007 15:02

hadrovka :jíška, do ní klepnout vajíčko, rozmíchat,pak horká voda, zelenina, okořenit, vařit

tweety — 3. 12. 2007 14:34

Houskova
osmahnu zvlast dve housky na kosticky a v druhem hrnci nastrouhanou polevkovou zeleninu, na to hodim vyvar , nebo vodu a masox, pridam koreni (nove, pepr), kosticky housky a az se provari, tak prokvedlam, ke konci pridam vajicko, mozno i cesnek, co kdo ma rad.
je to varianta chlebovky, ale tohle mi chutna vic.

Chuda kminova
oprazim mouku s kminem, zaliju vodou, pridam koreni (nove, pepr), vodu, masox, zeleninu a brambory, varim do mekka, na konci pripadne zahustim, dochutim nebo jen pridam rozkvedlane vajicko.

sisi21 — 4. 12. 2007 15:34

Já dělám falešnou drškovou..moji panové totiž drštky nemusej!! a já je tak miluju!!

falešná drštková:,
Na osmahnutou cibulku,přidáme hl.mouku..uděláme jíšku..
Do jíšky hodíme tak 2-3 bílky a mícháme dál. Přidáme sůl,majoránku,sl.papriku,masox.Prostě to co si dávate klasicky do drškovky...Zalijeme vodou,chvilku povaříme a přidáme česnek..

lada-kuchtík — 4. 12. 2007 17:41

A kdyby jste do základu na falešnou držkovou dala nakrájenou na nudličky hlívu ústřičnou. tak je to ještě lepší a chutnější.Také tu falešnou držkovou dělám ze z drůbežích skeletů ,udělám si z nich vývar,kůžičku nakrájím na nudličky a postup stejný ,paprikovo cibulový základ,podlít vývarem ze skeletů,zahustit a provařit,dochutit majoránkou a česnekem.Když vařím slepici na paprice a nebo kuře,tak si ty kůže nechám a dám do mrazáku,až mám tak tři až čtyři kůže tak si ji udělám.  a tu má ráda i žena,protože normální nesní.

sisi21 — 4. 12. 2007 19:53

Jj to znám .dělám v létě z masáků..
tu z těch kůžiček jsem taky slyšela,ale ještě nezkoušela..Co nejdřív zkusím mám na držkovku chuť!!:P

ivanka05 — 11. 3. 2008 14:38

HOlky, nejakou nenadymavou polevku? pri kojeni mate?

Ladie — 11. 3. 2008 14:46

Co takhle kmínová?

ivanka05 — 11. 3. 2008 14:47

jak se dela?nikdy jsem ji nemela

Ladie — 11. 3. 2008 14:53

Na tuku osmahnout kmín, trošku papriky a mouku, zalít vodou (nebo vývarem) a vařit cca 10 minut. Nakonec přidáme rozšlehané vejce.
A jinak lze přidat podle chuti téměř cokoli - brambory, zeleninu, bylinky...

ivanka05 — 11. 3. 2008 15:56

ladie: to zkusim.... myslis ze muze byt vyvar z kostky? nebude to male vadit?

ivca — 12. 3. 2008 8:15

hadrovka - jíška, na ni vyklepnout vajíčko, zamíchat, zalít horkou vodou, přidat mletý kmín, nějakou tu vegetu, zeleninu - tam teda opatrně, kromě mrkve a petržele  snad všechno nadýmá - a vařit ...

Gia — 12. 3. 2008 22:14

Kamchinka napsal(a):

ladie: to zkusim.... myslis ze muze byt vyvar z kostky? nebude to male vadit?

Do vývaru z kostky bych rozhodně nešla.  Je v tom spousta nevhodných věcí a navíc sušená cibule.

A k polévkám? Chce to zkusit, já mohla všechno kromě cibule a luštěnin.

sudina — 15. 3. 2008 19:32

vývary v kostce už prodávají i v bio kvalitě..to by šlo neeeee??

ivanka05 — 31. 10. 2008 11:01

Mnam, nejak mi ted zachutnaly posl. dobou polevky, min. tyden jsem si delala bramboracku, vcera brokolicovou, mam v planu porkovou, pamatuju jak ji uplne kdysi delavala mamka a byla mnam... no, vyvary jsou fajn,ale nejak spis mam polevku na zasyceni misto obeda, takze spis tam dam dost zeleniny, a nudle a tak, ....

co myslite pro male dite? 8mesicu za polevky? delam jednu univerzal zeleninovou, a do ni pridavam dle potreby, nekdy maso, nekdy neco jinyho, chci zkusit jahly... delal jste nekdo?

dinosaurus — 31. 10. 2008 17:46

Jáhly musíš spařit a dýl vařit, já chvilku před koncem dávám kuskus, který je hned.

amba — 31. 10. 2008 18:30

Já dávám na zahuštění dost pohanku, někdy rýži.  Někdy pro rodiny dětí udělám a nasuším domácí  nudle a flíčky, do kterých zapracuji různé sušené natě, špenát, mangold atd.   Mimo obecně známých polévek vařím i experimenty, které mě momentálně napadnou. Protože v rodině všichni polévky milujou, tak vařím kotel, jinak by ani nemělo cenu špinit hrnec. Když trošku zbyde, šup s ní do mrazáku, hodí se vždycky.