Irenka21 — 15. 9. 2006 8:53

Nějak mi poslední dobou docházejí inspirace, kluci někdy  nestíhají jídelnu gymplu a já vařívám v týdnu i o víkendu, připadám si taková bez nápadu, poraďte a povzbuďte mne, díky.

ivca — 15. 9. 2006 9:08

mně se osvědčily těstoviny na všechny způsoby, pak jsem oprášila recepty jako dušená mrkev s vepřovým a brambory- vše v jednom hrnci, čočka, plněné bramborové knedlíky - vždy si navařím na několik dní dopředu a hlavně polévky

vEruska — 15. 9. 2006 9:22

já mám někdy inspirace až až a pak jsem zase úplně bez nápadu - to chápu.

tak co třeba zkusit občas nějaké mražené polotovary - osvědčily se mi mražené gnocchi a k nim se vždycky nějaká omáčka udělá - špenát (taky mražený) rozmrazím, podusím, smíchám se smetanou, okořením, přidám třeba slaninu. Nebo rajčatovou omáčku z loupaných konzervovaných rajčat + oregano + sýr

Pak je bezva zapékání - do pekáče naházím, co zrovna mám - kuřecí stehýnka z mrazáku, potřu olejem smíchaným s kořením a třeba medem!, obložím bramborama nebo třeba dýní! a upeču

Zapéct můžeš třeba taky lasagne - lasagne namočíš na chvíli do teplé vody (raději) a vyskládáš je na dno pekáčku, pokladeš směsí dušených rajčat, mletého masa nebo šunky nebo slaniny, smetany a koření a strouhaného sýra, zase pokladeš lasagne a tak pokračuješ až nahoru. Vrchní vrstvu lasagní polij ještě omáčkou a zapeč.

Teď jsou aktuální lilky, cukety a ty se báječně dají taky zapékat.  :)

1Marie — 15. 9. 2006 10:29

Jo tak tohle taky moc dobře znám. Já vařím hodně polívky - gulášovou, čočkovou, zelňačku,buřtgulášovou, květákovou a k tomu třeba zapečený tousty. Polívka zbyde obyčejně i na druhý den.  Děti taky mají rády masový kuličky s bramborou kaší , sem tam nějakou rybu pečenou na másle , nebo upeču dalamánky (mám pekárnu, takže vypracování těsta je bez námahy), nebo buchty s povidlama. Poměrně rychlé jsou taky tortily - většinou s  kuřecím masem.

Irenka21 — 15. 9. 2006 13:26

Dík holky, aspoň vidím , že si nepřipadám jako kuchařka sama. pokračujte, já budu číst a určitě se to bude hidt i dalším ženám.

salek — 15. 9. 2006 21:12

Ahojky i já si lámu hlavu každý den-co uvařit. Vařím pro manžela do práce a samozřejmě i pro mě, protože jsem čerstvá mamina měsíční holčičky.
Chodím sem velice často a pár receptů mám vyzkoušených. Zrovna včera jsem dělala...
Vepřové masíčko jsem naklepala- osolila, obalila v těstíčku-opekla na oleji, dala na vymaštěný máslem vymazaný plech, posypala nastrouhaným tvrdým sýrem a zalila šlehačkou- dala jen na chvilku zapéct do trouby. Byla to tedy mńamka s brambůrkama...
Zítra máme kapra na přírodně( jako na grilu, jen v mouce a koření na ryby)
No a v neděli( už se mi zbýhají sliny) bramborové knedle plněné uzeným a zelíčko z čerstvé hlávky..
Jsem vyučená kuchařka, ale stále se učím...pa pa Renča

janyka — 15. 9. 2006 23:17

My jsme doma na sladký . Zítra asi  budou šišky z bramborovýho těsta ( my říkáme šulánky  :-))    ) se sladkým mákem , polité máslem .
Udělám jich víc a nacpu je do mražáku a v týdnu k nim udělám asi dušené zelí  s opečenou nakrájenou slaninou .

janyka — 15. 9. 2006 23:33

Teď  mě napadlo , že v poslední době jsem taky dělala často smažené nudle .

Jsou to dlouhé , širší nudle , prodávají se v krabicích . Tzv . hnízda . Na jednu porci dávám 1-1,5 hnízda . Když se dělá např. 4-5 porcí , je potřeba  větší pánev , líp se vše míchá .

Nudle uvařím podle návodu . Na pánvi osmažím na olivovém oleji  cibulku a česnek - ten krájím na plátky . Obojího může být větší množství . Pro 4 lidi dávám 2 větší cibule . Přidám nějakou "pěknou" mraženou zeleninu a nakrájenou slaninu (zase) a smažím až je zelenina napůl udělaná . Pak do směsi dám nudle , vyklopím na to 2 rajské protlaky - větší , sojovou omáčku - dost  , sůl , olivy  a zase smažím . Možná 10 (?) min . Tak , aby to nebylo suché , ale protlak aby byl pěkně nalepený na nudlích . A to je vše . Moc nám to chutná .

x256987 — 16. 9. 2006 10:27

Včera jsem dělala na večeři zapékané těstoviny (uvařila jsem takové ty tenké dlouhé rourky, na pánvi podusila cibulku s nakrájenou kladenskou pečení, přidala jsem k tomu hrst mraženého hrášku, promíchala s nastrouhaným eidamem a kouskem plísňového sýra, sůl, pepř, majoránka, rozšlehané vajíčko) a snědli jsme jich sotva polovinu, takže k nim dnes udělám fazolovou polívku (ze sterilovaných fazolí) a bude vyřízeno.

Irenka21 — 16. 9. 2006 10:33

No já dnes uvažuji, že udělám halušky, sýr i slaninu mám, snad se to podaří.

kukusa — 16. 9. 2006 12:28

NO já když chci udělat něco rychlého a opravdu mňaminu, tak udělám kuře na česneku - je to rychle a je to fakt bašta...

Používám buďto takový ty "stehenní paličky" nebo celá stehna, ale ty ještě půlím před vařením nůžkama na drůbež
Přípravíte si cca 4lžíce mouky, tři malé lžičky sladké papriky a lžičku pepře - to vše smícháte
Utřete česnek s troškou solí - kuřecí kousky napřed "omatláte" v tom česneku a pak v té moučné směsi
V hlubším a velkém hrnci rozpustíte kousek másla (dávám tak čtvrtku, když vařím pro 4os...) s trochou oleje a na tom osmažíte kuře (jen tak z prudka), zalijete vodou a přidáte kostku bujonu. Přiklopit a uvařit do měkka. Dávat pozor, aby se nevyvařila voda a kuře se nechytlo k hrnci.

Až bude kuře měkounké, ochutnáte ten vývar - jestli neni potřeba přisolit (z vlastní zkušenosti je díky tomu slanému česneku a bujonu již dost slaný), odklopíte a necháte trošku vyvařit vodu...

Takhle připravené kuře už můžete podávat (s bramborem, nebo s rýží)

Když mám čas a chuť tak ještě ten vývar zadělávám s trochou smetany a jíšky aby byla trochu hustší omáčka...

:P

666salome — 17. 9. 2006 9:59

Já ráno přemýšlela co budu vařit a moji miláčci řekli že vařit nemám že si mám užít neděli :sova:  - objednáme oběd z restaurace :lol: :lol: :lol:

alexandra.barker.9803 — 27. 6. 2013 14:14

Irenka21 napsal(a):

Nějak mi poslední dobou docházejí inspirace, kluci někdy  nestíhají jídelnu gymplu a já vařívám v týdnu i o víkendu, připadám si taková bez nápadu, poraďte a povzbuďte mne, díky.

Taky kolikrát nevím co...tak jsem si založila deníček, kam píšu co jsem uklohnila, ať se jídla neopakují stále dokola. Srdečně všechny zvu nejen na inspiraci. Názory, připomínky a recepty vítány!
http://zasnevimcovarit.wz.cz/