Dita.L — 4. 9. 2006 22:00

myslim, ze takove nemoci jakou je rakovina je nejlepsi predchazet. nekdy to ale nejde, objevi se nepozorovane a bolet zacne, az kdyz je na nejakou lecbu pozde. Skoro nikdo nevi, jak na ni prijit vcas. urcite je dobre zverejnit tu podle osobnich zkusenosti priznaky te ci one konkretni rakoviny, aby kazdy alespon tusil, ze neco neni v poradku a sel vcas k doktorovi.

Ja muzu zacit treba rakovinou spodku - "cysta" ktera nechce zmizet ani po pulrocni lecbe, k tomu zavrate, poceni a vynechavajici nebo uplne odbourana menstruace. Podle lekare tipicka menopauza (ve 34 letech ? )

markéta — 5. 9. 2006 7:30

Asi nejdůležitější a nejvíc co pro sebe člověk může udělat, je prevence. Pravidelně navštívit lékaře(ovšem nějakého kvalitního a ne kterej tě pošle domu s menopauzou!!!) Příznaky můžou být různé... můj děda měl rakovinu žaludku a dvanácterníku a trpěl nechutenstvím a častým zvracením, naopak na "velkou" moc nechodil. Potom v pozdějším stádiu už zvracel krev, ale to už nebyl příznak, nýbrž projev nemoci.
Mého přítele sestra zase má rakovinu hrtanu, hltanu a jícnu, ale je ( byla ) to silná kuřačka, takže příznaky, jako škrábání v krku asi měsíc podceňovala, a pak jí lékařka dokonce léčila další měsíc na chřipku!!! Když se to zhoršovalo, našla si sama onkologa..
Člověk se cítí při této nemoci oslabený, ale taky to není vždycky pravda, někdo to až do poslední chvíle netuší...
Určitě největším příznakem, je neobvyklá bulka, otok nebo "boule", popř. rostoucí znaménko(můj případ, ale ještě jsem se nedokopala na vyšetření)