» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Přílohy https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=220 » Houskový knedlík https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=11032 |
Chyara — 4. 9. 2006 10:53 |
Milé Babinetky-kuchařinky, poradíte mi nějaký osvědčený recept na nadýchané a chutné houskové knedlíky?? Moc děkuju. |
kukusa — 4. 9. 2006 12:14 |
Do vlazneho mleka 1/2l rozpustit tak tretinu balicku kvasnic - mouku davam od oka, vetsinou ji nasypu do misy, pridam spetku soli a pak vmicham mleko s kvasnicemi a pak zase pridavam hrubou mouku a smazene housticky dokud testo nezacne pod varekou "dychat". Nechat odlezet a vykynout. |
rogersova — 4. 9. 2006 12:36 |
Já do těsta přidávám 1 žloutek a dělám je z polohrubé mouky,jsou jemnější,než z hrubé. |
dasad — 6. 5. 2009 15:45 |
delavam nekynute, varene v mikrotenu, a jsou dobre http://www.nadoma.cz/recepty/12549-hous … -nekynuty/ |
ivanka05 — 12. 5. 2009 14:37 |
já je dělám v pekárně. recept mám z Dámy a vždy se povedl. |
Kuty — 20. 5. 2009 12:14 |
Já vařím z polohr.mouky,prášek do pečiva,sůl,vejce a mléko.Zamíchám,udělám těsto,takže s mlékem opatrně,ať není těsto řídké.Vypracuju z těsta šišku,dám do vařící vody do hrnce a 20 min nechám vařit.Čím víc dáš kypřícího prášku,tím bude knedlík nadýchanější. |
sisi21 — 20. 5. 2009 20:22 |
Já kupuji houskový knedlik s burizony a přidám vajíčko,trochu vody a kypřící prášek.. |
Bety — 24. 5. 2009 13:47 |
:supr: taky, a pařím v parním hrnci - pekárna + parní hrnec = nepřekonatelná dvojice, teď podle rady děvčat z Dámy dávám pod knedlík kousek pečícího papíru a krásně se upaří, nemusím dospodu pomastit a tak ani nezašnipí pařák (nezapomenout po vyndání propíchat aby pára unikla a aby se nesrazil, možno kápnout do dlaně trošku oleje a potřít, aby neosychal). |
dinosaurus — 25. 5. 2009 11:24 |
Tak a já to umím jen: dát vařit vodu ve velkém hrnci, položit utěrku, přetáhnout přes to gumičku, položit na ni knedlík a přikrýt dalším hrncem, který zatížím, je to primitivní ale funguje, knedlík jak vatička. Manža když byl jendou náhodou doma a viděl to tak prohlásil, ať ty knedlíky radši koupím, prej je z toho strašný bordel(dělala jsem zrovna ovocné). |
Bety — 25. 5. 2009 13:19 |
Ale jo, však ono se dá pařit i na pomaštěném kovovém pařáčku... |
Kuty — 25. 5. 2009 14:10 |
To máte nějak všechno moc zbytečně složité-parní hrnce,utěrky,podmasťovat :sjuk: |
Bety — 25. 5. 2009 21:31 |
Uvařit knedlík v parním hrnci je mnohem jednodušší než v kastróle ve vodě - položíš ho do hrnce, zapneš časovač a dál se nemusíš o nic starat, nemusíš nic otáčet, ani hlídat čas, nikdy se nepřevaří, nemusíš ho lovit z horké vody a jde pak krásněna krájet nožem, netřeba používat kráječ nebo nit, a kromě toho pařák využiju na vaření všeho možného bez míchání, připalování a bez hlídání času. Taky jsem si myslela že se bez něj klidně obejdu, než jsem vyzkoušela, ale teď už bych neměnila ani za nic.(I pekárna mi přišla naprosto zbytečná, když mám dobrý robot a ejhle - už mám dvě...) a včera jely obě - v jedné těsto na pečivo, v druhé na knedlíky + pařák k tomu a vše bylo hotovo téměř bezpracně. |
Kuty — 25. 5. 2009 23:47 |
Bety,nemám parní hrnec,ale zajímalo by mě.jestli můžu uvařit brambory pro 4člennoíu rodinu v normálním hrnci,kam dám jen trochu vody a klasický nerez pařáček?A musí se předem brambory nasolit?-protože v parním hrnci prý sůl nepotřebuješ.Jaký máš tip a co všechno umí? |
Bety — 26. 5. 2009 6:15 |
Brambory jsem v normálním hrnci nikdy na pařáku nepařila. Parní hrnec mám Tefal Vitamin Plus, původně jsem ho kupovala kvůli knedlíkám, ale postupně jsem v něm začala vařit hodně, hlavně brambory (opravdu je před pařením nesolím a zatím si nikdo nedosloval), zeleninu, rybu, maso na plátky, na kousky či na nudličky (k tomu je tam miska ve které se maso dělá a tak máš i šťávu) a parní hrnec je přizpůsoben tak, že vypařená pára nepadá zpátky na potraviny, ale stéká do sběrné nádobky (z té je pak možno šťávu odebrat a uvařit z ní omáčku či polévku) a tak jednotlivé druhy nenasáknou pachuť, ale můžeš dělat všechno najednou. Chodím na diskuzi na Dámu, je tam spousta receptů na Nástěnce. |
Bety — 26. 5. 2009 6:17 |
A tady knedlíky z parního hrnce, část mouky nahrazená moukou celozrnnou |
Bety — 26. 5. 2009 6:18 |
na řezu |
Bety — 26. 5. 2009 6:23 |
Sběrná nádobka - tam se shromažďuje odpařená voda, která jde pooužít na šťávu nebo polévku, nic nemůže přetéct - kdyby se naplnila až po vrch, tak jsou tam otvory a steče zase do odpařovacího spodku |
Bety — 26. 5. 2009 6:25 |
tento pařák má manuální časovač, ale jsou i s digitálním časovačem a takové, co mají funkci udržování hotové potravy v teplotě, a to tenhle nemá. Je jich strašně moc na výběr, a vím že děvčata jsou spokojená i s levnými z akcí v supermarketech. Berou si je i na chatu, udělají v něm všechno naráz a nemusí používat sporák. |
Kuty — 26. 5. 2009 12:11 |
No tak tohle je Bety teda jedinečná přehlídka skoro všeho co parní hrnec umí,takže mám zas o čem uvaovat.Dík i za tu značku hrnce,proč si kupovat něco noname,když tahle je tedy prověřená. |
taurus — 26. 5. 2009 12:37 |
Mě teda Bety vyloženě naladila. Přiznám se, že za kuchyňské sarapatičky utrácím docela ráda a o vaření v páře už uvažuji docela dlouho. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli jsou i přímo recepty na vaření v páře? Vím, že se v tom dá asi udělat dost věcí ale chtěla bych vědět, jestli jsou někde napsány recepty. |
Kuty — 26. 5. 2009 15:16 |
psala tady Bety že na foru Dáma je toho hodně.Taky mě tím naladila,už jsem o tom i něco slyšela,tak kouknu na ty recepty,jestli by to bylo jedlé i pro naši rodinu.Nerada bych něco totiž koupila a pak aby nám bebecha jen nepřekážela.Nestačím moc vařit,kolkrát jsme přes víkend někde na výletech a tak když vařím,tak přidou na řadu samé klasiky jako smažák,čína s hranolkama,apod.Líbí se mi to na ty brambory,vařením ve vodě prý přicházíme o hodně cenných vitamínků. |
taurus — 26. 5. 2009 17:19 |
Už to na dámě studuju. Vypadá to fakt hodně dobře. |
Bety — 26. 5. 2009 18:07 |
:lol: |
Bety — 26. 5. 2009 18:09 |
na paření můžete používat jakékoliv mikrovlnné misky a bezvadná je miska od zmrzliny Carte d Or a taky keramické mističky nebo porcelánové |
Kuty — 27. 5. 2009 13:30 |
Jak to myslíš s těma mikrovlnýma miskama?Vždyť ten tvůj paHr má nejmíň 3 velké mísy přeci. |
Kuty — 27. 5. 2009 14:32 |
tak jsem te´d zkoukla Dámu a vaření v PH.Moje nadšení výrazně opadlo - špagety se napařují 20´min,knedlíky 30,a to je ještě potřít olejem či tam dát ten pečící papír,aby se nepřilepily k nádobě-to jsou vlastně věci navíc a tím i finance,které u normálního vaření odpadají.I čas je dlouhý - na sklokeramice třeba vařím špagety 5 min,dalších 5 min už desku vypínám a voda se dál vaří ze setrvačnosti.Knedlíky vařím max.20min a z toho jde proud skutečně 15+teda než začne vařit voda.Takže mi to prinejmenším vychází vylej nalej+investice do parního hrnce. |
Bety — 27. 5. 2009 17:02 |
Každý si musí vybrat, co mu vyhovuje. Já třeba nemám sklokeramiku, jen plynový sporák, na něm vařím knedle 25 minut a v pařáku taky 25 minut. Můj pařák není skleněný, je plastový. Vím že jsou k dostání i nerez, ale nevím zda jsou k dostání i skleněné. Ano, má 3 velké nádoby, ale v těch se PAŘÍ když chceš zároveň s pařením něco VAŘIT tak to dáš do misky. Protože aby se mohlo PAŘIT tak dna jsou děrovaná. Máznout zespodu knedlíku na dvě knedle rukou po kapce oleje pro mně fakt nejsou finance navíc, to mě nezruinuje. Paření jsem si olíbila i proto, že zelenina je z pařáku daleko chutnější, a zůstává jí nádherná barva - brokolice je opravdu zelená a květák opravdu bílý. S vařením těstovin v pařáku nemám zkušenosti, nejsem moc na těstoviny a vařím je klasicky na sporáku. V parním hrnci opravdu raději pařím než vařím. Když už v něm ale pařím brambory a zeleninu v patrech nad sebou, tak do misky dám zrovna ochucené maso. Takže co bych vařila na sporáku 3x po 5 minutách + dalších 3x5 minut to dochází, tak mám stejně v pařáku za těch 20 minut v patrech nad sebou, ale to mě při koupi aninenapadlo zkoumat, já jsem ho chtěla hlavně kvli té chuti, která je úplně jiná, a i ty knedlíky jsou naprosto jiné a nám chutnají mnohem více. ALE jak říkám, každý si vybere, co mu vyhovuje víc. Já už knedle ve vodě vařit nebudu, leda až se mi pařák pokazí tak než si koupím nový... |
Kuty — 27. 5. 2009 18:02 |
Díky Bety za ještě víc vysvětlení.ty si asi velká kuchařka,ráda vaříš i pečeš,jak jsi psala že máš zrovna v provozu 2 trouby,v jedné těsto na pečivo a v druhé už nevím co - no to jsem zírala.Mým vrcholem je,když před vánocema peču najednou 2 kynuté vánočky,jinak občas,tak 2x do měsíce upeču nějaký rychlý "migan" na 1 plechu.A když mě honí mlsná či někoho v rodině,tak to řeší zákusek z obchodu nebo čokoládka;) |
Bety — 27. 5. 2009 18:34 |
Já hlavně ráda jím tak proto pořád vařím, a peču skoro denně - dnes opět pečivo, a poprvé jsem zkusila potřít jen vodou + posypat semínkama, dosud jsem vždycky potírala vajíčkem, a hrozně mě překvapilo, jak rohlíky dostaly úplně jinou chuť - taková drobnost a úplně se změní chuť. Dvě pekárny jedou často, udělat v ní těsto totiž dlouho trvá, ale je nesrovnatelně lepší než z robotu (a to mám dobrý robot Bosch), tak abych stihla knedle i pečivo tak dělám na obou současně |
majkafa — 27. 5. 2009 19:38 |
Bety, dík za inspiraci a podrobné předvedení parního hrnéčku. |
ivanka05 — 27. 5. 2009 20:38 |
Bety: a jak je jine to pecivo potrene jen vodou? delala jsem jednou ty perovy rohliky a ty housky a mnam. JInak parak nemam, tak knedle delam ve vode,ale docela zacinam o paracku premyslet. |
Bety — 27. 5. 2009 21:10 |
Mně se zdá, že ten povrch potřený vodou je víc jako z obchodu, potřený vajíčkem je takový jakoby těžší nebo nevím jak bych to popsala, a to vajíčko na povrchu dodá tomu rohlíku taky trochu příchuti, ale když potřeš jen tou vodou tak jsou trochu víc jak z obchodu, ale lepší. Taky jsem trochu vody nacákala na pečící fólii (koupila jsem tu folii v akci Lidl a peču teď na ní místona pečícím papíru, je to dost velká úspora, protože ji jen setřeš a používáš pořád dokola a nespotřebuješ toho papíru) a když jsem tu vodu nacákala na tu pečící fólii, tak jsem už do rouby nedávala kastrólek s vodou, a ty rohlíky nádherně vyyskočily a byly nadýchané, jak se vytvářela ta pára blízko nich. |
majkafa — 28. 5. 2009 14:01 |
Pečící folií myslíš tu silikonovou? |
aprill — 28. 5. 2009 15:44 |
Taky vařím knedle ve vodě a vždycky se mi povedou. |
Bety — 28. 5. 2009 19:07 |
já mám tu černou teflonovou |
ivanka05 — 28. 5. 2009 19:55 |
Bety: kdyz peces rohliky, davas do trouby hrnec s vodou? to jsem nevedela ze se dela. |
Bety — 28. 5. 2009 20:01 |
když pečeš kynuté těsto, můžeš dát kastrolek s vodou, aby líp vyskočilo, nebo teď pocákám okolo těch housek vodou a taky se udělá pára a hezky naskočí a jsou takové vláčné |
katyms — 15. 8. 2011 10:25 |
Obdivuju všechny, kteří se dělají s domácím knedlíkem. Mně se s tím nechce patlat, tak si radši kupuju hotový kynutý knedlík. |