mala.popelka — 24. 8. 2006 10:30 |
ahojte jakblíčka, na radu choysii jsem si dovolila (omlouvám se tímto sluníčku, pokud bude mít něco proti, klidně ať to pak smázne) založit témátko receptíků.... kam házejte prosím veškerá lehká jídla a recepty, které vaříte, ať máme inspiraci ;) páček ....... a choysio, šup do toho :)
|
choysia — 24. 8. 2006 10:49 |
Jo, budu se snažit. Jen tam k tomu nemám ty KJ. Ale jak tak koukám, vy si poradíte...:) Tak jdu na ty saláty..........:styrka:
|
choysia — 24. 8. 2006 11:21 |
Zelný salát s rajčaty
300g zelí, 3 zelené papriky, 4 rajčata, 1 cibule, ocet, voda, cukr, sůl, pepř: Zelí pokrájíme na nudličky, spaříme ve vařícíí vodě, scedíme a necháme vychladnout. Promícháme s pokrájenými paprikami, rajčaty a cibulí. Zalijeme nálevem z octa, vody, cukru, soli a mletého pepře. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Salát z kysaného zelí
500g kysaného zelí, 2 jablka, 200g ananasu, 50g strouhaných ořechů, 30g rozinek, 200ml nízkotuč. smetany, 2 lžíce medu:
Zelí nadrobno nakrájíme, smícháme se strouhanými jablky, kostičkami ananasu, ořechy, rozinkami. Salát zalijeme smetanou, do ktré předem zamícháme med. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Mrkvový salátna vysoký cholesterol
4 větší mrkve, 2 velká jablka, 3 pomeranče, 1 konzerva steril. kukuřice, 4 lžíce zakys. smetany, citronová šťáva, cukr, kiwi:
Mrkev jemně nastrouháme, jablka nastrouháme nahrubo, pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostky. K mrkvi a ovoci přidáme kukuřici s troškou nálevu. Přidáme zakysanou smetanu a zakapeme citronem, osladíme a promícháme. Nakonec vmícháme na kolečka kiwi.
|
choysia — 24. 8. 2006 11:26 |
Mrkvový salát s ořechy
200g mrkve, 1 malá kedlubna, 100g jader ořechů, moučk. cukr., 1-2 lžíce citronové š'távy, 1 dl bílého jogurtu:
Očištěnou mrkev a kedlubnu nastrouháme na hrubo, přiáme nasekané ořechy, trošišku osladíme, polijeme citronovou šťávou a promícháme s bílým jogurtem. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Mrkvový salát s kys. zelím
300g mrkve, 300g kysaného zelí, 100ml bílého jogurtu:
Kysané zelí nakrájíme najemno, mrkev nastrouháme nahrubo. Zeleninu dáme do mísy, zalijeme jogurtem a promícháme .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Vitamínový salát
Mrkev, jablko, barevné papriky, 1 lžička olivovéhoo oleje:
Mrkev nasekáme najemno, jablko a papriky nakrájíme najemno. Promícháme a zalijeme oliv. olejem. Pro pikantnější chut' můžeme salát zalít jogurtovou zálivkou .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Salát z červené řepy se sýrem
250g červené řepy, 100g jablek, 100g eidamu, 1 cibule, 1 citron:
Červenou řepu uvaříme ve vodě doměkka, scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a se sýrem nakrájíme na menší kousky, nebo nastrouháme nahrubo. Cibuli nadrobno. Vše smícháme, polijeme citronovou šťávou a necháme odstát v chladnu. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Rajčatový salát
6-8 rajčat, hlávkový salát, pažitka
Zálivka:2 stroužky česneku, 50g nivy, asi 150 ml acidof. mléka, 1 malá cibule: Česnek utřeme, sýr rozmačkáme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, pepř, mléko a rozmícháme.
Rajčata na kolečka, listy hlávkového salátu natrháme, dáme do misky a přelijeme zálivkou. Posypeme nasekanou pažitkou.
|
choysia — 24. 8. 2006 11:31 |
Rajčatový salát s fazolkami
400g rajčat, 150g mražených zelených fazolek, 150g steril. bílých fazolí, 1 hlávkový salát
Zálivka: 2 lžíce oliv. oleje, 3-4 lžíce citronové šťávy, cukr, pepř, sůl: Olivový olej smícháme s citronovou šťávou, ochutíme cukre, solí a pepřem. Promícháme a uložíme v chladnu.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na dílky. Mražené fazolky propláchneme vlažnou vodou a překrájíme na menší kousky. Dáme je do vrocí vody a 5 minut povaříme. Pak je slijeme, propláchneme stufenou, sterilované scedíme. Hlávk. salát natrháme nadrobno. Všechno dáme do misky, promícháme a zalijeme zálivkou. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Pikantní okurkový salát
1 velká salátová okurka, 300ml bílého jogurtu, 3 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky lisovaného česneku, 3 lžíce čerstvé nebo sušené máty, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Okurku nakrájíme na kostičky, osolíme a přidáme další suroviny. Dobře promícháme a dáme vychladit. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Okurkový salát s paprikou
300g salátových okurek, 2 papriky, ocet, voda, sůl, 2 stroužky česneku, cukr, 2 dl kyselé smetany, pažitka:
Okurky oloupeme, postrouháme a promícháme s paprikam nakrájenými na nudličky. Ocet, sů, vodu, utřený česnek a cukr uvaříme, necháme vychladnout a přidáme do salátu. Před podáváním zalijeme kyselou smetanou a posypeme pažitkou
|
choysia — 24. 8. 2006 11:40 |
Okurkový salát "Sladivec"
Na jemné nudličky nakrájíme větší okurku, větší kedlubnu a šťavnatou mrkev. Dle chuti vmícháme steril. kukuřičná zrna , osolíme, opepříme a zjemníme lžící oliv. oleje. Zdobíme nasekanou petrželkou. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Salát Tzatziky
100g okurky, 1 stroužek česneku, 1 dl pochoutkové smetany, 1 lžíce jemnéhoo tvarohu, koření tzatziky:
Okurku oloupeme, nahrubo nastrouháme a posolíme, aby pustila vodu. Potom scedíme. Smícháme s prolisovaným česnekem, smetanou, tvarohem a ochutíme kořením. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Cibulový salát s okurkou
5 menších cibulí, na zálivku 1 šálek vody, cukr dle chuti, 2 lžíce octa a sůl, 3 sladkokyselé okurky, 2 lžíce oleje, pažitka:
Cibuli nakrájíme na kolečka, dáme do misky a zalijeme horkou zálivkou. Tu připravíme z vody, cukru, octa a soli. Misku přikryjeme a necháme prochladnout,. Cibule zkřehne a už neštípe. Okurky nakrájíme na tenká kolečka, přidáme je k cibuli, zalijeme olejem, promícháme a nakonec posypeme pažitkou.
|
choysia — 24. 8. 2006 12:16 |
Květákový salát s celerem a nízkot. majonezou
Květák, celer, sůl, na zálivkuu 4 lžíce vývaru, 2-3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce oleje, sůl, troška cukru, majoneza.
Uvařený květák a celer nadrobno nakrájíme, osolíme, pokapeme zálivkou a promícháme s majonézou .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Salát z vařené brokolice a rajčat
1 větší brokolice, 5 rajčat, cukr, sůl, kopr, oliv. olej, šťáva z 1 citronu:
Brokolici vypereme a povaříme 5 minut v osolené vodě. Necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na dílky a smícháme s brokolicí. Přidáme sůl, cukr, nasekaný kopr, olej, citr. šťávu..... .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Pestrý salát
1 brokolice, 1/2 hlavy květáku, 5 žampionů, 1 zelená a 1 červená papriky, 1 salátová okurka, steril. kukuřice, citronováá šťáva, olej, sů, pepř, máslo:
Brokolici a květák povaříme a necháme okapat. Žampiony podusíme na másle. Všechny přísady promícháme, pokapeme citronovou š'távou a olejem, osolíme a opepříme. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Porkový salát
400g porku, 250g karotky, 250g jablek, š'táva z 1/2 citronu, zelená petrželka:
Porek pokrájíme na kolečka, přidáme očištěnoou nastrouhanou karotku a pokrájená oloupaná jablka. Ochutíme citronovou šťávou a promícháme s nadrobno posekanou petrželkou. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Kedlubnový salát s křenem
4 mladé kedlubny, 2 mladé cibulky, 2 sladkokys. okurky, citronová šťáva, 1 lžíce strouhanéhoo křenu. 1 lžička oleje, pažitka, sůl:
Kedlubny oloupeme, nastrouháme, cibulky a okurky nasekáme. Osolíme, ochutíme citronovou šťávou a promícháme se strouhaným křenem. Pokapeme olejem a posypeme nasekanou pažitkou.
|
choysia — 24. 8. 2006 15:55 |
Míchaný salát
200g mladého květáku, 1 cibule, 100g celeru, 100g salátových okurek, 2 porky, na nálev ocet nebo citronováá šťáva, voda, olej, cukr a sůl:
K nadrobno nasekanému květáku přidáme nadrobno nasekanou cibuli, nastrouhaný celer a okurky. Promícháme s porkem na kolečka a zalijeme nálevem. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Balkánský zeleninový salát
5 rajčat, 1 menší salátovka, 4 papriky, 1 cibule, 4 vařenáá vejce, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžiška hořčice, 1 lž. ukru, sůl, pepř, 2 lžičky worčestru, 3-4 lžíce octa:
Zeleninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Žloutky rozmačkáme vidličkou, smícháme s olejem, hořčicí, cukrem, solí a pepřem, přidáme worčester a ocet. Potom přidáme nakrájenou zeleninu a bílky. .-.-.-.-.-.-.
Olivový salát
6 lžic černých oliv, balkánský sýr, 1 salátovka, 3 rajčata, 2 zelené a 2 žluté papriky, ocet, 2 lžíce oliv. oleje:
Sýr, okurku, rajčata a papriky nakrájíme na kousky, přidáme posekané olivy, pokapeme octem a olejem a promícháme. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Hlávkový salát s hořčicovou omáčkou
4 hlávky salátu, 2 vejce na tvrdo, olej, 1 lžíce hořčice, sůl, ocet, pepř:
Salát omyjeme a rozebereme. Natvrdoo uvařené žloutky utřeme, rozmícháme s olejem. hořčicí, osolíme a okyselíme podle chuti. Opepříme a salátové listy polijeme. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Salát pro zdraví
1 hlávka salátu, 1 svazek ředkviček, petrželka, kopr, řeřicha, libeček, cibulka a 3 plátky uzeného sýra
Zálivka: 3 lžíce jemně nasekané pažitky, 1 kelímek zakys. smetany, 1 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička hořčice, 1/2 lžičky vegety-všechno smícháme
Všechny suroviny nakrájíme na kousky a zalijeme zálivkou. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
|
choysia — 24. 8. 2006 18:21 |
Salát z naklíčené čočky
1 tácek naklíčené čočky, 1 cibule, 3 lžíce hustého bílého jogurtu nebo zakysky, sůl, pepř:
Cibuli nakrájenouu najemno smícháme s ostatními surovinami. Podáváme s celozrnným chlebem. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Sojový salát s jablky
200g soji, 2 jablka, 100g mrkve, 50g celeru, 2 dl bílého jogurtu, citronováá šťáva, sůl:
Sojuu uvaříme doměkka, scedíme a promícháme s očištěnými a pokrájenými jablky. Přidáme očištěnou, nakrájenou a uvařenou mrkev a celer, zalijeme jogurtem rozmíchaným s citr. šťávou, solí a zlehka promícháme. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Těstovinovýý salát se sýrem a avokádem
300g makaronů, 1 avokádo, citr. šťáva, 30g camembertu, 2 lžíce jogurtu, bylinky, koření, pláítek šunky, rajče:
Makarony nalámeme, uvaříme a slijeme. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Dužinu avokáda nakrájíme na tenké proužky, pokapeme citronovou šťávou.Rajče Rozpůlíme, odstraníme slupku a jadýrka.Dužinu nakrájíme na kostky, vše smícháme, přidáme jogurt, ochutímebylinkami a kořením. Můžeme vmíchat posekanou šunku. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Ratatouille
Olej,sůl,pepř,nejmín 6 stroužků česneku,oregano,zelená,červená a žlutá paprika,cuketa,lilek,2-3 cibule:
Do velké pánve dáme olej, až bude hodně horký,dáme tam kostičky cibule,po chvilce nasekaný česnek. Až chytne česnek barvu,oboje vyjmeme a dáme do velkého kastrolu a necháme na mírným plamínku dusit. Teď na pánvi pečeme na kostky nakrájený lilek, papriku, cuketu,posypeme solí, oreganem,pepřem. Po osmahnutí dáme vše do kastrolu k cib. a česneku, přidáme rajčata i se štávou a dusíme asi 20 minut. Dá se jíst teplé i studené. Třeba s chlebem. Já tam někdy přidám brambory, nebo osmahnutý nudličky kuřecího, nebo krůtího.
Tohle jídlo zbožňuju :supr::supr::supr:
|
Ivetata — 25. 8. 2006 12:25 |
Choysia no Ty jsi 1 :)
|
choysia — 25. 8. 2006 13:36 |
Ivetata napsal(a):Choysia no Ty jsi 1 :)
kuju...........:gloria:....................................................:P
|
choysia — 25. 8. 2006 13:56 |
Špenát zapečený se žampiony
800g špenátu, 30 g oleje, 250g žampionů, 2 stroužky česneku, 100g nízkotuč. uzeného sýra, 2 kapie, 2 rajčata, pepř, sůl:
Špenát podusíme na oleji. Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme, přidáme utřený česnek a pokapeme vodou tak, aby nezhořkl. Špenát dáme do ohnivzdorné misky, nahoru rozvrstvíme žampiony, posypeme strouhaným sýrem, přidáme na nudličky papriky, a na osminky rajčata. Opepříme, osolíme, a zapečeme v troubě. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Špenát s čedarem a vejci
500g špenátu, 40g másla, strouhaný muškát. oříšek, sůl, 2 vejce, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra:
Do pánve dáme máslo, špenát, okořeníme muškát. oříškem, podle chuti osolíme a dusíme asi 10 minut. Pak přimícháme rozšlehaná vejce, sýr. Po 3 minutách odstavíme a necháme několik minut přikryté na teple. Hodí se k tomu tmavé pečivo. .-.--.-..-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Květákový nákyp se šunkou
1 květák, 50g sádla, 50g hladké mouky, 1/4 l mléka, trochu vody, 4 vejce, sůl, pepř, 100g šunky, 50g strouhaného uzeného sýra:
Připravíme si světlou jíšku, přidáme mléko, vodu a povaříme. Do vychladlé omáčky dáme žloutky, sůl, pepř, zvlášť uvařenýý nasekaný květák a nasekanou šunku. Nakonec ušleháme sníh z bílků a přidáme. Směs dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme. Upečený náky nakrájíme na plátky a posypeme strouhaným sýrem. .-.-.-.-.-.-..-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Špenát z brokolice
300g bokolice, 150g hladké mouky, 30g tuku, 100ml mléka, česnek, sůl:
Brokolici uvaříme ve slané vodě a posekáme nadrobno. Uděláme světlou jíšku , zředíme jii slanou vodou z brokolice s mléke. Povaříme, přidáme nasekanouu brokolici, česnek utřený se solí a promícháme.
|
choysia — 26. 8. 2006 9:13 |
Dietní brokolice v palačinkovém těstíčku
1 balíček mražené brokolice, sůl, na palčinkové těsto: 2 vejce, 280g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 5 dl mléka, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 lžíce nasekané petrželky a sůl:
Brokolici dáme do pekáčku vymazaného máslem, osolíme a dáme do trouby. Mezitím si připravíme z vajec, mouky smích. s práškem do pečiva, mléka, sýra, petrželky a soli palačinkové těsto. Když se začne brokolice zapékat, přelijeme ji těstem a pečeme dozlatova. Příloha: vařené brambory.
:storstark:
|
mala.popelka — 26. 8. 2006 13:10 |
ahojte jablíčka, dneska jsem k obědu dělala docela dobrý pokus a myslím, že ani těch Kj nemá nějak přehršel... takže tady ho máte, pro inspiraci :) v páře jsem uvařila malý květák a brambory... pak jsem to rozložila na pekáček, dolů brambory, na to květák, posypala pokrájenou kuřecí šunkou (100gramy), pokrájeným Eidamem 30% (80gramy) a přelila 1vejcem rozkšvrdlaným ve 100ml nízkotučného mléka... a dala asi na 15 minut zapéct d trouby... bylo to přímo vynikající a příjemně lehké jídlo, dokonce jak můj "domácí mazlíček" moc nesní, tak dneska si šel pro nášup velký jako celá moje porce :supr:
tak dobrou chuť :)
|
Marie N — 26. 8. 2006 18:00 |
Tohle taky není nijak tučný a mě to tedy moc chutná...
Kapr na víně: celého kapra bez hlavy očistit, do vnitřku vložit dle chuti několik stroužků česneku, povrch osolit a opepřit a na vysokou teplotu dát péci do trouby. Může se buď trošku podlít olejem a nebo intensivně podlévat červeným vínem. Opéct do zlatova. Příloha - brambory.
|
SLUNÍČKO — 28. 8. 2006 12:04 |
TAK ABYCH PŘIDALA TAKY NĚCO JÁ. TENHLE SALÁTEK MÁ NEJRADĚJI MOJE RODINKA I JÁ: :skurt: ZELENINOVÝ SALÁT S JABLKY A ZAKYSANOU SMETANOU /JOGURTEM/ :skurt:
NAKRÁJÍME: RAJČATA PAPRIKY OKURKY JABLKA /NEJLÉPE LETNÍ-KYSELEJŠÍ/
OSOLÍME,MŮŽEME I OPEPŘIT A ZALIJEME ZAKYSANKOU NEBO JOGURTEM. NEBO MŮŽEME UDĚLAT 1/4 HRNÍČKU ZÁLIVKY -OCET,CUKR,SŮL- A NAVRCH ZAKYSANKU. DO SALÁTU SE DÁ PŘIDAT I PAŽITKA NEBO PETRŽELKA.HLAVNÍ JSOU NA NĚM VLASTNĚ JABLKA. NEJLEPŠÍ JE,KDYŽ SE ZALEŽÍ V LEDNICI A PUSTÍ ŠŤÁVU. TO SE PAK O NĚJ RODINKA PERE A JSEM RÁDA,KDYŽ MI TROŠKU NECHAJÍ.
|
Dana — 28. 8. 2006 13:00 |
teda chloysio, to je super, vynáším tě do nebes :lol:
|
choysia — 30. 8. 2006 9:00 |
..................:gloria:...........:rodna:.....kuju......
Patisonový guláš:
800g patisonů, 30g sádla, 1 cibule, 50g rajčatového protlaku, masový vývar, pepř, sůl, 20g ovesných vloček:
Patisony oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostky. Na sádle osmahneme posekanou cibuli, přidáme pokrájené patisony, osmahneme, přidáme rajčatový protlak zředěný masovým vývarem a okořeníme pepřem a solí. Přikryjeme a dusíme do poloměkka. Pak přidáme vločky a dodusíme. -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Balíčky z hlávkového salátu
2 hlávkové saláty, 300g kuřecího masa, 100g šunky, 100g mrkve, 100g porku, tuk, pepř, sůl:
Kuřecí maso, šunku a zeleninu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a promícháme. Hlávkové saláty rozebereme na listy, spaříme je v horké vodě a rozdělíme na 4 hromádky. Na každou dáme díl masové směsi a dobře zabalíme. V kastrolu rozpustíme lžíci tuku, vložíme balíčky, trošku podlijeme a dusíme tak dlouho, dokud nejsou měkké. Příloha: rýže........:supr:
|
Zlata — 31. 8. 2006 11:43 |
Také přidám mé oblíbené:
Ryba s rajčaty ----------------- Do pekáčku jemně vymašlovaného olejem naklademe na kolečka nakrájenou cibuli.Na cibuli dáme okořeněné porce ryby nebo rybího filé,poklademe kolečky oloupaných rajčat.Můžeme přidat pár hoblinek másla. Upečeme.Papáme.Nemá chybu s novými brambůrky.
|
choysia — 3. 9. 2006 11:53 |
Grilovaná zelenina marinovaná v olivovén oleji :P
1 středně velkáá cuketa, 1 lilek, 1 červená, 1 zelená a 1 žlutá paprika, 2 cibule, 1dl olivového oleje, 1 lžička provensálského koření, sůl, pepř:
Cuketu a lilek nakrájíme na 1cm silné plátky. Papriky zbavíme jádřinců a načtvrtíme. Cibuli oloupeme a rozkrojíme napůl. Zeleninu osolíme, opepříme a grilujeme bez tuku, behem pečení obracíme, pak necháme 10 minut odstát. Směs přendáme do porcelánové nádoby a zalijeme oliv.olejem promíchaným s provensál. kořením. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Míchaná zelenina s česnekem
2 cukety, 1 brokolice, 300 g karotky, 1 svazek cibulek s natí, 1 okurka hadovka, zelený hrášek, 1 svazek ředkviček, zeené fazolky, 1 květák, 3 různobarevné papriky, 2 rajčata, 2 žampiony, svazek zeleného koření ( pažitka, celer, petrželka), máslo:
Česneková zálivka: 6 rozetřených stroužků česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce citr. šťávy, sůl, cukr, pepř- vše smíchat.
Omytou zeleninu a houby nakrájíme na kousky, vložíme na rozehřáté másloo a asi 5 minut zlehka restujeme. Rozdělíme na talíře, hustě posypeme zeleným kořením a přelijeme česnekovou zálivkou. Je to výborná příloha.....:supr:
|
x256987 — 3. 9. 2006 12:47 |
Kuřecí prsa na nudličky, sůl, pepř, lehce vymazaný pekáček, šup do trouby, péct cca 20 minut (aby bylo maso víceméně hotové).
Do cedníku nasypat hrášek a na špalíčky nakrájený chřest (obojí je nejlepší čerstvé, ale dle možností klidně i mražené nebo z konzervy), cedník dát do hrnce, zalít vařící vodou z konvice a dvě tři minutky nechat.
Okapanou zeleninku přidat do pekáčku, kysanou smetanu smíchat s nastrouhaným sýrem a dát nahoru. Dopéct do zlatova.
Do trouby se popřípadě vejde i rendlík s kostičkami bagetky nebo grahamového rohlíku - krutonky nasucho pražené přidat na talíři úplně nahoru.
|
FIONA27 — 15. 9. 2006 14:41 |
Tenhle jsem našla na netu, vyzkoušela a je to fakt výborná příloha ke všemu možnému :supr:
AMERICKÉ BRAMBORY Brambory (neloupané, umyté) rozkrájím na čtvrtky, dám je na plech na pečící papír, posypu kořením (grilovaci, česnek, nebo přímo na am.brambory) a dám asi na 20-30min do trouby. Brambory se nafouknou a zrůžoví...
Hodnoty: 100g = B 1,2 / S 13,15 / T 0,06 / KJ 237 / Kcal 56,7
|
Barborka — 15. 9. 2006 14:45 |
COTTAGE POMAZÁNKA
2 sýry Cottage ve smetaně 2 na tvrdo uvařená vajíčka 4 čverečky nízkotučné Pribiny 1 malou cibulku trocha hořčice trocha soli
|
Barborka — 15. 9. 2006 15:41 |
Brambory s růžičkovou kapustou Ingredience: 50 g kuřecí šunky, 75 g vařené růžičkové kapusty, 150 g brambor, 1 vejce, 100 ml polotučného mléka, sůl, pepř, petrželka Postup přípravy: Uvaříme si kapustičku. Do zapékací misky dáme na kousky nakrájené brambory, na kostičky šunku, rozšleháme vejce s mlékem, které ochutíme solí, pepřem a popř. petrželkou. Necháme zapéct a asi v polovině (když jsou brambory do poloměkka) zalijeme vajíčkem s mlékem. Dietní, ale přesto moc dobré.
1 porce: cca 1500 kJ
|
Barborka — 15. 9. 2006 15:43 |
Téměř dietní prsíčka Ingredience: 500 g kuřecích prsíček, 8-10 větších brambor, kečup, 2 větší cibule, sůl, pepř, grilovací koření, sójová omáčka, 3 lžičky másla, majoránka, (případně 1 konzerva nakládaných žampionů, mražený hrášek) Postup přípravy: Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, vysypeme do pekáčku, na ni dáme na drobnější čtvrtky brambor, osolíme, opepříme, pomažeme slabší vrstvou kečupu, přidáme kuřecí prsa, posypeme grilovacím kořením a zakapeme sójovou omáčkou (kdo má rád žampiony, přidá 1 konzervu bez nálevu). Dáme zapéci, po 5-10 min. podlijeme vodou, vznikne vlastní vynikající šťáva, je to bez tuku, pečeme a podléváme, dokud nejsou brambory měkké. Poté přidáme hrášek, zasypeme majoránkou, přidáme máslo a ještě minutku ponecháme v troubě. (Milujete sýr? Nastrouhaný eidam nasypejte na hotové teplé jídlo).
|
choysia — 17. 9. 2006 9:47 |
:supr: Úžasnej salát na dietku....:supr:
1 jablko, 1 mrkev, 1 kedlubna, 1 lžíce kysaného zelí, šťáva z 1/2 citronu, 50g eidamu 30%....
Všechno nastrouháme, smícháme, spapáme.....:P Salát si připravujeme každý den k večeři, případně i k obědu. Tak dlouho, dokud chutná. Mám to vyzkoušený, ale chce to fakt poctivě dodržovat a rozdíl je poznat už za týden...:gloria:
|
Dana — 12. 2. 2007 13:26 |
Bramborák Suroviny : 600 g syrových strouhaných brambor, 500 g strouhaného Šmakouna, 100- 200 g hladké mouky, 150 g syrového bílku, sůl, pepř, majoránku, česnek, 1/8 litru vařícího mléka Návod k přípravě : Syrové nastrouhané brambory přelijeme vařícím mlékem, přidáme strouhaného Šmakouna , mouku a ostatní přísady . Zamícháme tak, aby vzniklo husté netekoucí těsto, které dáváme na malé množství oleje na pánev a smažíme po obou stranách dozlatova jednotlivé placky. Konzumujeme bez přílohy nebo se zeleninovým salátem. Zapečené ŠMAKPLÁTKY Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUN , sůl , pepř, mletá paprika či adžika, eidam , šlehačka nebo smetana , máslo. Vymažeme pekáček máslem, podklademe podélně rozkrojené plátky ŠMAKOUNA, okořeníme, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou či smetanou. Zapékáme 15-20 min v troubě. Podáváme s bramborami či zeleninovou oblohou.ŠMAKOUN , sůl, pepř, mletá paprika či adžika, eidam sýr 30 dkg, šlehačka, máslo Návod k přípravě : Vymažeme pekáček máslem, poklademe podélně rozkrojenými plátky ŠMAKOUNA, okořeníme, posypeme nastrouhaným sýrem, zalijeme šlehačkou (smetanou) a na plátky ještě položíme plátek másla. Zapékáme 15-20 min v troubě.Podáváme s bramborami či zeleninovou oblohou.
ŠMAKOUNOVO PŘEKVAPENÍ Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUN, Niva , šunka . Plátky ŠMAKOUNA opatrně podélně nařízneme a do vzniklé kapsy vložíme plátky sýra a šunky a obalíme v trojobalu. Podáváme s bramborovou kaší či celerovou slámou - celer nakrájíme na nudličky,orestujeme na oleji a přecedíme.
Pikantní směs po čínsku Suroviny : 300 g předvařené zmrazené zeleninové směsi, 3 plátky Šmakouna nakrájet na nudličky, 2 velké cibule, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 malý pórek, 100 g čerstvých nebo 50 gramů sušených hub( lze i naložené ), 80 gramů celeru, 6 stroužků česneku, 200 ml bílého vína, 2 lžíce Solamylu, sojovou omáčku dle chuti, olej. Návod k přípravě :
Zeleninovou směs zalijte asi 200 ml vody a 15 minut vařte. Na pánvi orestujte jemně nakrájenou cibuli, přidejte papriku nakrájenou na nudličky, česnek na plátky a nahrubo nastrouhaný celer, dále houby a chvilku směs duste za stálého míchání. Pak přidejte víno, ve kterém je rozmíchaný škrob. Lehce provařte, přidejte sojovou omáčku , dochuťte a přidejte Šmakouna. Po prohřátí Šmakouna přidejte na kolečka pokrájený pórek. Jako přílohu podávejte rýži. Babiččino překvapení Suroviny : 5 plátků Šmakouna, škubánkové těsto, bylinková sůl, česnek, anglická slanina, šunka, pálivá paprika, třená niva. Návod k přípravě :
Šmakouna rozkrojíme podélně tak, aby jste měli 10 plátků. Jednotlivé plátky potřete dle chuti bylinkovou solí, česnekem, paprikou, na jednotlivé plátky uložte plátek šunky nebo slaniny, případně třenou nivu a každý plátek opatrně zabalte do škubánkového těsta. Opečte dozlatova z obou stran a podávejte nejlépe bez přílohy pokapané máslem. Jako příloha se hodí brambory a salát ze syrové zeleniny.
Šmakoun jako přírodní řízek Suroviny : 4 plátky Šmakouna, velká cibule, tuk na smažení, kousek másla, 8 lžic silného vývaru, lžička podravky, sušená nebo čerstvá celerová a petrželová nať. Návod k přípravě :
Do mírně rozehřátého oleje vložte osolené plátky a zvolna osmahněte z obou stran. Nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, podlijte vývarem, nechte trochu vysmahnout, přidejte podravku a natě, krátce povařte, přidejte máslo a polijte osmahnuté plátky. Podávejte s topinkou, pečivem, chlebem, lze i s rýží nebo bramborem. K jídlu podávejte zeleninový salát nebo kompot.
|
Dana — 12. 2. 2007 13:31 |
Rychlý guláš Suroviny : 5 plátků Šmakouna nakrájet na kousky, 5 lžic oleje, 3 střední cibule, 3 stroužky česneku, 350 ml silného masového vývaru, šálek kečupu, feferonku, sůl, pepř, chlebovou strouhanku na zaprášení, lžička gulášového koření (lze i podravka) Návod k přípravě :
Cibuli osmažte dozlatova, přidejte česnek na plátky, podlijte polovinou vývaru s gulášovým kořením, nechte chvíli rozvařit , pak přidejte nakrájeného Šmakouna, kečup, sůl, koření a feferonku. Uveďte do varu, přidejte trochu vody, zbytek vývaru a dle potřeby zahustěte chlebovou strouhankou. Vařte rychle a krátce, všechny složky jsou již hotové a potřebují jen prohřát. Jako přílohu podávejte chléb, hranolky, brambory knedlík i rýži. Těstovinový salát Suroviny : 1 větší salátová okurka, 4 rajčata, 1 paprika, 1 sterilovaná kukuřice, 250 g těstovin jakéhokoli tvaru a barvy, 5 plátků Šmakouna. Na zálivku potřebujete 125 ml bílého jogurtu, 3 lžíce kečupu, špetku soli, pepře, trochu sojové omáčky. Návod k přípravě :
Zeleninu i plátky nakrájejte na kostky, smíchejte s uvařenými těstovinami a zalijte zálivkou. Podávejte vychlazené .
Kung pao Suroviny : Pět plátků Šmakouna nakrájeného na nudličky, 2 lžíce sojové omáčky, 40 gramů opražených burských oříšků, 1 vejce, 1 lžíce Solamylu, feferonka, případně chilli koření, sůl, 4-5 lžic silného kuřecího bujonu , olej. Návod k přípravě :
Solamyl rozmíchejte s bujonem a opatrně promíchejte s nakrájeným Šmakounem. Na oleji pak opatrně osmahněte dozlatova za stálého míchání , aby se kousky neslepovaly ( asi 3-4 minuty ). Přebytečný tuk slijte, přidejte do něj sojovou omáčku, papričky, oříšky a dle chuti přisolte, případně přidejte koření. Do směsi vložte opečené kousky Šmakouna a servírujte nejlépe s rýží. Doplňte zeleninovým salátem. ŠMAKOUN NA JABLKÁCH Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUN, sůl, pepř, máslo, čtvrtky jablek. Vymažeme pekáček máslem, poklademe plátky ŠMAKOUNA, osolíme a opepříme a na plátky položíme čtvrtky jablek . Pečeme 20-30 min , podléváme. Podáváme s bramborami
ŠMAKOUN schovaný v rolce na kari Suroviny : Šmakouna rozdělíme podélně na 4 ks - tyčinky, které potřeme česnekem rozetřeným se solí nebo česnekovou pastou. Každou tyčinku zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a pak do plátku šunky. Tyto roličky skládáme do pekáčku vymazaného máslem, zasypeme strouhaným sýrem a pečeme asi 5 min. Pak zalijeme smetanou (šlehačkou) smíchanou s kari kořením popř.kurkumou a pečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory nebo těstovinami a zeleninovým salátem.
Šmakoun po Katalánsku na Gril Suroviny : V misce smícháme 2 dcl kečupu s jemně nakrájenou cibulí, 4 stroužky česneku, grilovacím kořením a špetkou soli. Plátky Šmakouna nakrájíme podélně. Na připravený alobal dáme trochu směsi, pak proužky Šmakouna a zbytek směsi. Řádně zabalíme, aby šťáva nevytékala a grilujeme cca 10 minut - stačí jen z jedné strany. Jako přílohu mohu doporučit opečený brambor.
Čína se ŠMAKOUNEM Suroviny : SUROVINY A POSTUP : ŠMAKOUNA 500g nakrájíme na nudličky a smícháme s 2 vejci,škrobem, solí, sojovou omáčkou a necháme 30 min odležet. Nakrájíme na nudličky 20 dkg bílého zelí, 10 dkg papriky, 2 cibule,3 dkg čínských hub a osmahneme na oleji. Přidáme naloženého ŠMAKOUNA , česnek, zázvor, cukr, desertní víno, sojovou omáčku, vinný ocet, chilli papričky a glutasol. Zahustíme škrobem máčeným ve vývaru s masoxem. Podáváme s rýží.
|
svaclavka — 12. 5. 2007 16:55 |
Slíbený recept na kuř.segedín pro 4 osoby: Kuř.stehenní steak 400g 2320kj Kysané zelí 400g 336kj Odtučněné mléko 1,5dcl 216kj Cibule 150g 206kj
Maso pokrájíme na kostky,cibuli na půlkolečka.Zelí slijeme a vymačkáme z něj štávu. Spolu s masem vložíme do pekáče a promícháme s ml.paprikou,pepřem,kmínem,solí a podlijeme 2dcl vody (kdo chce použije vývar).Dáme do trouby. Půl hodiny před dokončením přilijeme mléko.
Manželovi to moc nejelo,ale Barunka řekla,že je to dobrý.Tak si nechte chutnat. Vše dohromady to má 3078kj tak to na jednu porci vychází 770kj.
|
666salome — 27. 5. 2007 21:45 |
Je léto ;) přišly na řadu saláty :gloria:
Vitamín C je zase citlivý na kyslík. Čím déle leží zelenina na vzduchu, tím více tohoto vitamínu ztrácí. Takže zeleninu na salát připravujte vždy až před podáváním. Výjimkou jsou saláty, které je třeba nechat rozležet - například zelný salát.
Nejlepší je salát, který si vlastnoručně připravíte.
Základ je zelenina Můžete použít různé druhy salátů, jak hlávkový, tak i ledový, polníček, čekanku salátovou, římský apod., špenátové listy, salátové okurky, rajčata, papriky, ředkve a ředkvičky, kedlubny, mladé cukety, cibuli, mrkev, čínské nebo hlávkové zelí, nakládanou kukuřici, artyčoky, krátce povařené růžičky brokolice nebo květáku, hrášek.
Máte-li hlad, přidejte si něco navíc Třeba nakrájenou libovou šunku, pečené či vařené kuřecí nebo krůtí maso, tuňáka ve vlastní šťávě, krabí tyčinky, různé druhy sýrů, natvrdo uvařená vejce, vařené brambory, rýži, těstoviny, nasucho opečené kostičky chleba, sterilované žampióny, olivy, sójové nebo pšeničné klíčky.
Zálivka na ochucení Nejdůležitější a nejběžnější je zálivka připravená ze 6 lžic vinného octa rozšlehaných se 6 lžícemi olivového oleje, asi 2 lžícemi nasekaných čerstvých bylinek, mletým pepřem a solí. Tuto zálivku můžete libovolně podle vlastní chuti obměňovat vhodnými přísadami. Například nahradit ocet citrónovou šťávou, přidat trochu cukru nebo medu, víno, hořčici, kečup, nasekané olivy, kapary, strouhaný křen či různé koření jako je chilli, česnek, kari, čerstvý strouhaný zázvor apod. Nebo zkuste salát přelít ochuceným bílým jogurtem, nízkotučnou zakysanou nebo sladkou smetanou. Zapamatujte si, že salát nemá mít "mokré nohy", což znamená, že nemá v zálivce plavat.
Pozor na zbytečné kalorie Jíte-li saláty, ještě to neznamená, že jíte dietně. Zamyslete se. Kolik je ve vašem salátu majonézy? A přidali jste si taky sýr, uzeninu nebo třeba vařené vejce? To všechno zbytečně přidává kalorie, kterými byste třeba rádi šetřili. Když sníte 150 g salátu připraveného jen ze zeleniny a lehké octové zálivky s trochou oleje, přijmete necelých 100 kalorií. Pokud do salátu ještě přidáte kelímek obyčejného bílého jogurtu nebo třeba 50 g nastrouhaného balkánského sýra, připočtěte si dalších asi 120 kalorií. A kdybyste snad zatoužili po salátu ochuceném 50 ml majonézy, počítejte s tím, že celková energetická hodnota se rázem zvýší skoro 5x.
Kupované saláty Mohou být náhradním řešením, když se vám zrovna nechce dělat si salát doma. Pro lepší orientaci uvádím, kolik kalorií najdete v jednotlivých salátech na 100 g.
Zeleninové (jsou pro nás nejlepší, tak neváhejte) Čínský zelný - 40 kcal, rajčatový s cibulí - 37 kcal, okurkový sladkokyselý - 24 kcal.
Nízkokalorické (zasytí vás a nepřiberete po nich) Tofu se zeleninou - 86 kcal, čínský celerový - 83 kcal, salát elixír - 83 kcal, kuřecí s ananasem - 78 kcal, šopský salát - 60 kcal.
Majonézové (raději pryč od nich) Pochoutkový - 338 kcal, francouzský - 264 kcal, vlašský - 248 kcal, bramborový - 210 kcal, vajíčkový - 195 kcal, hanácký - 98 kcal.
|
jana3 — 19. 9. 2007 9:17 |
Tvarohová pomazánka 1 tvaroh (raději kostka než vanička), 1 - 2 lžíce flory, 1 paprika bílá (nebo slovenská - nepálivá), bílý jogurt, 1 jarní cibulka s troškou nati, kopr (možno vynechat), sůl. Tvaroh ušleháme s florou, přidáme bílý jogurt (množství podle toho, jak je tvaroh hustý) a opět chvíli šleháme. Potom vmícháme nadroboučko nakrájenou papriku, cibulku a kopr a osolíme. Podáváme s tmavým pečivem. Chutná asi jako kupovaná "tvarohová svačinka zeleninová".
|