hanina — 24. 8. 2006 6:42

Ahoj lidičky. Jdu za vámi z těhulek. Máte někdo výborný recept na kyselo z hub? U nás se nikdy houby nejedli, tak jsem v tomhle uplně mimo. Já znám tak akorát obalené bedly a pár hub do bramboračky nebo omáčky. Ale smaženice, kyselo atd mě nic neříká. Půl roku bydlím s manželem a on mě teď začal nosit houby. Chci mu uvařit vše, co byl zvyklý jíst doma-takže houbové kyselo, smaženici, houbový guláš a já nevím co se ještě vůbec z hub vaří. Takže jestli máte něco výborného - sem s tím :gloria:  Móóóc děkuju

ivca — 24. 8. 2006 10:21

brambory na kostičky, houby nakrájet, cibule, sůl, kmín, nové koření  - to všechno do vody a uvařit. Pak vybrat koření a přidat kysanou smetanu. Když je pěkně hustá, není třeba mouka. Okyselit. Je to bašta.

hanina — 24. 8. 2006 11:17

Já to teda vyzkouším, houby už na mě doma prej čekají :lol:Co kdybych si ty houby nejdřív na másle trochu osmažila i s cibulkou? Nebylo by to voňavější?????

ivca — 24. 8. 2006 11:52

spíš kaloričtějčí, ale pokud vyzkoušíš tak beru ....

hanina — 24. 8. 2006 12:01

No o tom není ani pochyb, ale já teď jím, jak kdyby mě to někdo přímo přikázal, že mám nabrat nějaké kalorie :lol:

Uvidím-nějak to zkusím-děkuju moc

salek — 24. 8. 2006 13:10

HOUBOVÝ GULÁŠ
Na oleji zpěníme do zlatova cibulku,přidáme 3lžíce sladké papriky, 3-5 oloupaných a nakrájených rajčat, 3-5 paprik též nakrájených, houby, 2-3 nožičky ostravské klobásy( je to ta černá vyuzená)jestli nejíte maso-nemusí být,ale je to s ní pikatní),osolíme, přidáme kmín, masox, magi, podusíme a přidáme 3lž hl. mouky na zahuštění.. přeji dobrou chut´!!!!  Renča

Eva36 — 1. 9. 2006 15:26

Houbové kyselo, spíš jako omáčka: Brambory nakrájet na kousky, dát vařit do osolené vody s bobkovým listem a novým kořením, za chvilku přidat na kousky nakrájené houby, dovařit skoro do měkka, přidat šlehačku se záklechtkou (šlehačka+hladká mouka, rozmíchat), nebo přidat šlehačku a hotovou bílou jíšku. (Tý šlehačky tak jednu, dvě...nejradši mám opravdovou šlehačku, ale je to kalorická bomba. Může se dát i smetana na vaření, která má míň tuku.) Po dovaření vypnout a do už nevařícího se pokrmu přidat ocet, někdy můžeme i trochu cukru. Nakonec dáme do omáčky natvrdo uvařená, oloupaná vejce. Dobrou chuť! (To mě naučila moje extchyně a musím říct, že to je fakt dobrý.) Jo a zapomněla jsem, že před podáváním vyndáme ten bobkový list a nový koření.

x256987 — 2. 9. 2006 17:31

Kyselice: Do osolené vody dáme vařit pokrájené brambory, houby, propláchnuté kysané zelí. Dvě kysané smetany (dobrý je Zakysaný krém - to je ta "neživočišná" řada od Ramy) trochu rozředíme mlékem, přidáme lžíci hladké mouky, dobře rozmícháme a přidáme do hrnce, když už je všechno měkké. Musí se dobře míchat, aby se to nesrazilo. Necháme chvilku bublat a je to.

Teď nad tím tak přemýšlím, že by tam šla vrazit jen ta smetana bez mlíka a mouky, pokud nevadí, že polévky bude míň.

ivca — 4. 9. 2006 10:53

Tak mám doma v lednici podušené ryzce - poraďte co z nich mám dneska udělat

kukusa — 4. 9. 2006 12:35

Ja do houboveho kysela davam houby smazene na masle.
Povarim brambory s bobkovym listem a soli, zaleju zakysanou smetanou, zahustim. Vedle na panvi si na masle osmazim kousky hub (nikoliv na platky aby nebyly moc vysusene) a ty pak vliju do polivky a necham chvilku provarit. Polevka ma pak jemnou chut.

ivca — 5. 9. 2006 11:40

ryzce jste mi neporadily, udělala jsem je v troubě na sádle a kmíně - byly vynikající
dnespři venčení psa jsem u nás v Praze ve Stodůlkách našla náruč žampionů - takže budu mít večer zas houby ... asi smažené, nebo znáte ještě něco lepšího z velkých žampionů ?

helena — 5. 9. 2006 11:44

Velké žampiony (i jiné houby) se dají plnit - odkrájet nožičky, nadrobno nakrájet, dát na zpěněnou cibulku, podusit. Může se přidat zbytek salámu, vařeného nebo pečeného masa, krájená paprika (aneb co překáží v lednici), okořenit podle chuti, případně trochu zahustit strouhankou nebo krupičkou. Naplnit kloboučky, naskládat do vymazaného pekáčku/remosky, zapékat a před dokončením posypat strouhaným sýrem nebo položit navrch kousek taveňáku, zase podle toho, co máš doma. Jako příloha brambory, kaše, chleba, ale může být i bez přílohy, jenom udělat třeba okurkový salát.

ivca — 5. 9. 2006 12:41

to je super nápad, asi do toho půjdu - po prohlídce lednice

helena — 5. 9. 2006 13:05

ivca napsal(a):

to je super nápad, asi do toho půjdu - po prohlídce lednice

Tak dobrou chuť :) Jenom upřesňuju - do tý nádivky můžeš dát téměř všechny zbytky, které se dají kombinovat a kdyby bylo nejhůř (v lednici jen oběšená myš :)), udělej z nožiček normální smaženici s vajíčkem, posyp něčím zeleným, zapeč a taky je to dobrý.

ivca — 5. 9. 2006 13:47

to je fakt, to jsem kdysi dělala z bedel ....

dasad — 2. 11. 2006 9:41

Varim kyselo podle tohodle receptu a je vytecne http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=10513