ESKYMKA — 23. 8. 2006 19:09

ahojky holky, dnes jsem dostala děsnou chuť na koprovku,chtěla bych jí udělat zítra k obědu, jen nevím jak na ni jaxi :rodna:
podělíte se o zkušenosti????? díky... :supr:

Ivča K. — 23. 8. 2006 19:35

Já začínám máslovou jíškou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání až dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.

x256987 — 23. 8. 2006 20:07

Ivča K. napsal(a):

Já začínám máslovou jíškou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání až dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.

Ivčo, jaký bujón používáš?

Honey — 23. 8. 2006 21:56

Dělám to podobně jak Ivča,akorát místo másla používám olej a místo vývaru dávám jen vodu.Jinak úplně stejný postup.Záleží na chuti a jak kdo je zvyklý jí dělat.Ale s tím bujónem to určitě někdy vyzkouším.

Benja1 — 23. 8. 2006 22:48

Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlášť nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju šlehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám žloutky, sůl, dětskou krupičku, trochu prášku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytažení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka.  K tomu dělám ztracená vejce.

Venus — 24. 8. 2006 9:11

Z půlky másla a hladké mouky udělám máslovou jíšku, zaleju asi litrem studeného mléka a míchám do zkoustnutí, pak osolím a přidám nasekaný kopr čerstvý nebo sterilizovný (ten trochu vymačkám), nakonec přidám trochu octa  dle chuti, popřípadě trošičku osladím, přisolím, když mám smetanu nebo šlehačku - přidám na zjemnění. Když není maso, dám k omáčce  vařená vejce s bramborami na loupačku.

x256987 — 24. 8. 2006 10:16

Inspirovaly jste mě, v sobotu bude koprovka. Můj drahý je omáčkový typ, ale zatím jediná, kterou zvládáme, je rajská. Přítel trvá na vařeném hovězím, takže do omáčky použiju vývar a dám tam smetanu.

helena — 24. 8. 2006 10:49

Já tyhle smetanové omáčky řeším jedním základem - dám vařit smetanu, do vařící záklechtku z mléka a mouky, sůl, trochu pepře, míchat (!) a provařit. Přidám buď dušené houby, zmrazený kopr, strouhaný křen (skvělá k uzenému) a dochutím podle toho, co přidávám. Houby a kopr mám v mrazáku, křen používám většinou sterilovaný smetanový, takže omáčka je během 10-15 minut hotová.

ESKYMKA — 24. 8. 2006 10:54

holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to :D sem zvědavá jak to dopadne :lol: pak dám vědět....
jo a ještě mi kámoška říkala,že prej když se tam dává ten ocet, tak že se to může zdrcnout nebo co?je to možný????a co s tím, když se to stane?přecedit? vylít?

ESKYMKA — 24. 8. 2006 11:32

Benja1 napsal(a):

Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlášť nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju šlehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám žloutky, sůl, dětskou krupičku, trochu prášku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytažení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka.  K tomu dělám ztracená vejce.

AHOJ- CO ZNAMENÁ "ZTRACENÁ VEJCE"?

Benja1 — 24. 8. 2006 11:46

Ahoj Eskymko. To dáš vařit menší množství vody, které poměrně dost osolíš a okyselíš octem. Když chytne var, opatrně tam klepneš postupně několik vajec (aby se zbytečně neroztrhala). Necháš je pár minut povařit a když si myslíš, že jsou uvnitř už napůl uvařená - jako naměkko, vyndáš je nějakou dírkovanou naběračkou, aby okapala. Přesný počet minut nevím, řídím se odhadem.

helena — 24. 8. 2006 12:03

ESKYMKA napsal(a):

holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to :D sem zvědavá jak to dopadne :lol: pak dám vědět....
jo a ještě mi kámoška říkala,že prej když se tam dává ten ocet, tak že se to může zdrcnout nebo co?je to možný????a co s tím, když se to stane?přecedit? vylít?

Eskymko - cokoliv s mlékem (smetanou atd.), co kyselíš, tak až potom, co zahustíš moukou a provaříš, vlastně hotové jídlo už jen dochucuješ, nikdy ne dřív.. Když se ti zdrcne, tak jedině vylít.

ivca — 24. 8. 2006 12:39

dát vařit osolenou vodu až se vaří tak do ní vyklepnout vejce, až je žloutek aspoň napůl tuhý tak vybrat

d2dagmar — 24. 8. 2006 13:14

Používám kopr sterilovaný a nemusím dochucovat tolik octem.Odpadá riziko zdrcnutí.Čerstvý kopr dám jen na vůni.Zakončuji sladkou smetanou.

Honey — 24. 8. 2006 13:55

Se zakysanou smetanou se Ti omáčka nezdrcne,aspoň  mě se to nikdy nestalo :) Když dáš jinou smetanu nebo mléko,musíš ocet až potom ,jak psaly holky.

Ivča K. — 24. 8. 2006 15:45

Judita napsal(a):

Ivča K. napsal(a):

Já začínám máslovou jíškou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání až dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo.

Ivčo, jaký bujón používáš?

Do kopračky dávám zeleninový.

Benja1 — 24. 8. 2006 16:01

Omáčku dělám vždycky se sladkou šlehačkou a ještě nikdy se mi nezdrcla. Do šlehačky  rozkvedlám hladkou mouku (protože mám pravidelně omáčku řídkou) a zavařím to. Někde jsem četla, že právě tohle je pojistka proti zdrcnutí.

Zuzík — 28. 10. 2006 16:47

Já myslím,že pojistkou proti zdrcnutí je,dávat ocet až nakonec,když se přestane omáčka vařit.:dudlik:

Regina — 30. 5. 2007 15:37

Holky, ocet musí být při dokyselování teplý!!!!!!Řeším to tak, že vezmu trochu teplé vody a do ní ocet dám, jinak se to zdrcne a vypadá jako již jednou použité. Jinak na koprajdu mám velice rychlý a chutný recept.
Do hrnce naleju 1 l mléka, zahustím  hladkou moukou, kterou si rozkvedlám vedle v hrníčku ve vlažném mléce a leju přes sítko  do hrnce, míchám (ideální je dvouplášťový hrnec , kde se mléko nepřipaluje.
Mezitím si připravím ztracená vejce, která kromě slané vody ještě vařím i s octem(viz výše), kterým pak dochucuju koprajdu.
Nakonec tam kydnu kopr, trochu osolím, a je to. Vedle vařím brambory ve slupce a loupu je až těsně před podáváním.
Kysanka není podmínkou, ale je lepší kvůli "sametovosti" omáčky. Záleží, jestli vaříte z  polotučného nebo plnotučného mléka.
Příprava zabere tak 10 minut!!!!!Nejdéle se vaří brambory.

ita — 30. 5. 2007 23:55

Ještě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené.

marionneta — 14. 8. 2007 22:11

Já je vyklepla do naběračky, tedy každé vajíčko zvlášť, a s ní jsem je ponořila do vařící vody. Míchala jsem s ní, aby se udělaly kolem vajíčka pěkné "závojíčky".

selaviii — 15. 8. 2007 11:44

ita napsal(a):

Ještě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené.

Taky jsem to viděla a vyzkoušela to, jde to dobře, bílek se nerozteče.

briza3 — 16. 8. 2007 10:13

Mléko osolím, dám mouku a vše vařím, přidám vejce (syrová) a nakrájený kopr.  Ocet až nakonec. Nemám tolik nádobí.

beduška — 8. 10. 2007 19:08

NO to byl napad !  Dneska jsem delala koprovku poprve a povedla se mi :jojo: Vybrala jsem si od kazde neco, no musim rict, ze je to fakt jednoduche. Takze dika :godlike:

kety — 6. 2. 2008 19:41

Používám taky kopr sterilizovaný a to ve sladkokyselém nálevu, dávám ho až nakonec do hotové omáčky a už nemusím dochucovat octem. Omáčka je výborná.

ESKYMKA — 18. 3. 2009 14:54

Kde se stala chyba? :mad:
Dnes jsem dělala koprovku ( asi už po x-té) a pokaždé se mi zdrcla. :grater: Dělala jsem ji 2x:
1) povařila jsem mléko, přidala smetanu  s moukou, kopr nakonec = zdrcla se
2)máslo+mouka,zalila vodou,přidala mléko,smetanu,povařila -odstavila jsem,dala kopr a chtěla dochutit,ale koukám, omáčka se mi opět zdrcla :usch:
Podotýkám že ocet jsem vůbec nedávala, kopr byl ve sladkokyselém nálevu, ale dávala jsem ho v prvním případě do vroucí om.-možná proto se to zdrclo, ale na duhý pokus jsem to dávala  do trochu vychladlé om. Stalo se mi to poprvé, tak si s tím nějak nevím rady :rolleyes: A to si myslím,že ji nedělám jinak než posledně, kdy bylo vše ok, tak vážně nevím proč to :/

kety — 19. 3. 2009 13:57

Já dělám koprovku takto a nikdy se mi nezdrcne.
Na másle zesklovatím cibulku (někdo nedává, já jo), přidám 2 lžíce hladké mouky a umíchám jíšku. Zaliji sladkou smetanou nebo mlékem, osolím a trochu osladím a povařím asi 15 minut. Omáčka zhoustne. Občas promíchám.
Vezmu kopr ve sladkokyselém nálevu a vidličkou naberu kopr( vidličkou proto, že tam dám jen kopr bez toho nálevu).  Naberu asi dvakrát . Můžeš dát více i méně, záleží kolik děláš omáčky.
Ještě chvíli provařím, vypnu a dochutím pár kapkami citronu, popř. ještě osolím a přisladím.

Bety — 22. 3. 2009 16:30

ESKYMKA napsal(a):

Podotýkám že ocet jsem vůbec nedávala, kopr byl ve sladkokyselém nálevu,

v tom nálevu je přece taky ocet! Zaručeně se ti nesrazí, když ten kopr dáš hned do rozvařené jíšky, necháš prohřát až do varu a teprve nakonec dáš smetanu. Jestli máš možnost vypěstovat si vlastní kopr, tak si ho radši zmraz, já ho operu, vlhký nakrájím nadrobno a zamrazím v krabičce, a pak jen lžičkou odebírám. (nedělám to ani do kostek s vodou, jen vlhký naházím do krabičky a dám do mrazáku).

amba — 3. 5. 2009 23:59

Nikdy se mi nezdcne, ale vždy okyselím až nakonec, když vypnu oheň a omáčka se přestane vařit. Pokud přidáváš ocet nebo citron ve varu, tak se to někdy stane. Kopr dávám zmrazený jako Bety , nebo sušený. Ten v nálevu nepoužívám, občas jsou v něm "klacky" a to já nee.

Ivča K. — 6. 6. 2009 8:58

Známému se to stalo v poslední době dvakrát a bylo to zakysanou smetanou.
Prý je lepší smetanu nejdřív trošku za stálého míchání metličkou naředit horkou vodou.