» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Polévky, omáčky a zálivky https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=125 » koprovka https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=10469 |
ESKYMKA — 23. 8. 2006 19:09 |
ahojky holky, dnes jsem dostala děsnou chuť na koprovku,chtěla bych jí udělat zítra k obědu, jen nevím jak na ni jaxi :rodna: |
Ivča K. — 23. 8. 2006 19:35 |
Já začínám máslovou jíškou(ve velkém hrnci),postupně rozvářím vodou za stálého míchání až dostane krémovou podobu.Přidám kostku bujónu.Pokud hodně houstne,přilévám mléko.Vařím asi 15-20minut.Vypnu,přileju zakysanou smetanu,nasekaný kopr,osladím,okyselím,dosolím.Dělám k ní brambory a vajíčka natvrdo. |
x256987 — 23. 8. 2006 20:07 |
Ivčo, jaký bujón používáš? |
Honey — 23. 8. 2006 21:56 |
Dělám to podobně jak Ivča,akorát místo másla používám olej a místo vývaru dávám jen vodu.Jinak úplně stejný postup.Záleží na chuti a jak kdo je zvyklý jí dělat.Ale s tím bujónem to určitě někdy vyzkouším. |
Benja1 — 23. 8. 2006 22:48 |
Koprovku jsem se naučila od tchýně. Ta se s ní nijak zvlášť nepárala - je to hned: do hrnce dám vodu, přidám nasekaný čerstvý kopr nebo sterilovaný a tymián. Přisolím a vařím. Pak naliju šlehačku s rozmíchanou moukou a dobře povařím. Nakonec přidám máslo. Dochutím na sladkokyselo. Do ní dělám svítek - udělám ze tří vajec sníh, přidám žloutky, sůl, dětskou krupičku, trochu prášku do pečiva, lehce zamíchám a upeču do červena. Ihned po vytažení z trouby zaliju hrnkem vařícího mléka. K tomu dělám ztracená vejce. |
Venus — 24. 8. 2006 9:11 |
Z půlky másla a hladké mouky udělám máslovou jíšku, zaleju asi litrem studeného mléka a míchám do zkoustnutí, pak osolím a přidám nasekaný kopr čerstvý nebo sterilizovný (ten trochu vymačkám), nakonec přidám trochu octa dle chuti, popřípadě trošičku osladím, přisolím, když mám smetanu nebo šlehačku - přidám na zjemnění. Když není maso, dám k omáčce vařená vejce s bramborami na loupačku. |
x256987 — 24. 8. 2006 10:16 |
Inspirovaly jste mě, v sobotu bude koprovka. Můj drahý je omáčkový typ, ale zatím jediná, kterou zvládáme, je rajská. Přítel trvá na vařeném hovězím, takže do omáčky použiju vývar a dám tam smetanu. |
helena — 24. 8. 2006 10:49 |
Já tyhle smetanové omáčky řeším jedním základem - dám vařit smetanu, do vařící záklechtku z mléka a mouky, sůl, trochu pepře, míchat (!) a provařit. Přidám buď dušené houby, zmrazený kopr, strouhaný křen (skvělá k uzenému) a dochutím podle toho, co přidávám. Houby a kopr mám v mrazáku, křen používám většinou sterilovaný smetanový, takže omáčka je během 10-15 minut hotová. |
ESKYMKA — 24. 8. 2006 10:54 |
holky jste zlatý,díky moc za tipy....já jdu na to :D sem zvědavá jak to dopadne :lol: pak dám vědět.... |
ESKYMKA — 24. 8. 2006 11:32 |
AHOJ- CO ZNAMENÁ "ZTRACENÁ VEJCE"? |
Benja1 — 24. 8. 2006 11:46 |
Ahoj Eskymko. To dáš vařit menší množství vody, které poměrně dost osolíš a okyselíš octem. Když chytne var, opatrně tam klepneš postupně několik vajec (aby se zbytečně neroztrhala). Necháš je pár minut povařit a když si myslíš, že jsou uvnitř už napůl uvařená - jako naměkko, vyndáš je nějakou dírkovanou naběračkou, aby okapala. Přesný počet minut nevím, řídím se odhadem. |
helena — 24. 8. 2006 12:03 |
Eskymko - cokoliv s mlékem (smetanou atd.), co kyselíš, tak až potom, co zahustíš moukou a provaříš, vlastně hotové jídlo už jen dochucuješ, nikdy ne dřív.. Když se ti zdrcne, tak jedině vylít. |
ivca — 24. 8. 2006 12:39 |
dát vařit osolenou vodu až se vaří tak do ní vyklepnout vejce, až je žloutek aspoň napůl tuhý tak vybrat |
d2dagmar — 24. 8. 2006 13:14 |
Používám kopr sterilovaný a nemusím dochucovat tolik octem.Odpadá riziko zdrcnutí.Čerstvý kopr dám jen na vůni.Zakončuji sladkou smetanou. |
Honey — 24. 8. 2006 13:55 |
Se zakysanou smetanou se Ti omáčka nezdrcne,aspoň mě se to nikdy nestalo :) Když dáš jinou smetanu nebo mléko,musíš ocet až potom ,jak psaly holky. |
Ivča K. — 24. 8. 2006 15:45 |
Do kopračky dávám zeleninový. |
Benja1 — 24. 8. 2006 16:01 |
Omáčku dělám vždycky se sladkou šlehačkou a ještě nikdy se mi nezdrcla. Do šlehačky rozkvedlám hladkou mouku (protože mám pravidelně omáčku řídkou) a zavařím to. Někde jsem četla, že právě tohle je pojistka proti zdrcnutí. |
Zuzík — 28. 10. 2006 16:47 |
Já myslím,že pojistkou proti zdrcnutí je,dávat ocet až nakonec,když se přestane omáčka vařit.:dudlik: |
Regina — 30. 5. 2007 15:37 |
Holky, ocet musí být při dokyselování teplý!!!!!!Řeším to tak, že vezmu trochu teplé vody a do ní ocet dám, jinak se to zdrcne a vypadá jako již jednou použité. Jinak na koprajdu mám velice rychlý a chutný recept. |
ita — 30. 5. 2007 23:55 |
Ještě ke ztraceným vejcům: Ivan Vodochodský vařící vodu zamíchal a vejce vyklopil do víru, zůstalo krásně zakulacené. |
marionneta — 14. 8. 2007 22:11 |
Já je vyklepla do naběračky, tedy každé vajíčko zvlášť, a s ní jsem je ponořila do vařící vody. Míchala jsem s ní, aby se udělaly kolem vajíčka pěkné "závojíčky". |
selaviii — 15. 8. 2007 11:44 |
Taky jsem to viděla a vyzkoušela to, jde to dobře, bílek se nerozteče. |
briza3 — 16. 8. 2007 10:13 |
Mléko osolím, dám mouku a vše vařím, přidám vejce (syrová) a nakrájený kopr. Ocet až nakonec. Nemám tolik nádobí. |
beduška — 8. 10. 2007 19:08 |
NO to byl napad ! Dneska jsem delala koprovku poprve a povedla se mi :jojo: Vybrala jsem si od kazde neco, no musim rict, ze je to fakt jednoduche. Takze dika :godlike: |
kety — 6. 2. 2008 19:41 |
Používám taky kopr sterilizovaný a to ve sladkokyselém nálevu, dávám ho až nakonec do hotové omáčky a už nemusím dochucovat octem. Omáčka je výborná. |
ESKYMKA — 18. 3. 2009 14:54 |
Kde se stala chyba? :mad: |
kety — 19. 3. 2009 13:57 |
Já dělám koprovku takto a nikdy se mi nezdrcne. |
Bety — 22. 3. 2009 16:30 |
v tom nálevu je přece taky ocet! Zaručeně se ti nesrazí, když ten kopr dáš hned do rozvařené jíšky, necháš prohřát až do varu a teprve nakonec dáš smetanu. Jestli máš možnost vypěstovat si vlastní kopr, tak si ho radši zmraz, já ho operu, vlhký nakrájím nadrobno a zamrazím v krabičce, a pak jen lžičkou odebírám. (nedělám to ani do kostek s vodou, jen vlhký naházím do krabičky a dám do mrazáku). |
amba — 3. 5. 2009 23:59 |
Nikdy se mi nezdcne, ale vždy okyselím až nakonec, když vypnu oheň a omáčka se přestane vařit. Pokud přidáváš ocet nebo citron ve varu, tak se to někdy stane. Kopr dávám zmrazený jako Bety , nebo sušený. Ten v nálevu nepoužívám, občas jsou v něm "klacky" a to já nee. |
Ivča K. — 6. 6. 2009 8:58 |
Známému se to stalo v poslední době dvakrát a bylo to zakysanou smetanou. |