Káča — 17. 8. 2006 11:27

Holky poraďte. Je vhodné koupit mé dceři (která má tři a půl) už morčátko(možná dvě, aby se nenudily)? Dcerka mně strašně prosí a neprojdem kolem Zverimexu, aby mně tam netahala pro ,,její" morčátko. Zdá se mi ale ještě celkem malá a navíc se obávám, že by ho moc tahala. Ale když vidím ty její rozzářené očička, ve Zverimexu...

Eva36 — 17. 8. 2006 11:39

Tak to by snad šlo, řekla bych...Moje dítě mělo asi 5 let a morče jeho péči přežilo bez újmy, duševní i fyzické :) Záleží na tom, jak je holčička tvárná, jak moc umí pochopit "žít a nechat žít" (ani morče se nechce dát věčně tahat). Taky znám jednu holčičku starou jako tvoje a ta každé zvířátko tak miluje, že ho málem umačká a nikdo ji to nevysvětlí, že to nemá dělat. Ona pokýve hlavičkou, vidíš, že to chápe a pak buch! a je to tu znova, zvíře se skoro dusí nebo se mu lámou kosti...

Nikiska — 17. 8. 2006 13:11

Kačí jen jí ho kup. Neboj ona ho bude hlídat a střežit. Musíš jí vysvětlit, že to není hračka, ale zvířátko. My máme králíčka a Nikča se o něj skvěle stará.

Káča — 23. 8. 2006 14:51

Tak jo-kupuji morčátko! Dnes jsem byla ohlédnout Zverimexy, kolik co stojí, co budu k němu potřebovat.
Docela jsem se ale zhrozila, kolik stojí bednička pro morče-nejlevnější 700Kč! Je to pro mně strašně moc, ale zase nechci, aby trpělo v nějakém malém akváriu.
A co je nejlepší, jako podestýlka?

Eva36 — 23. 8. 2006 15:55

No, to bude mít malá radost! ... jako podestýlka se mi osvědčily piliny (mají i ve zverimexu nebo v truhlárně). Morče teda dělá hrozně bobků, takže se to musí denně měnit, jinak smrdí. Ale na druhou stranu se to zvíře dá i ochočit a přijde na zavolání (když máš v ruce trávu, mrkev nebo tvrdej chleba)...jen jsem nikdy nepochopila, jak to zvíře poznalo, že při tomhle zavolání už mám úmysl strčit ho zpátky do akvárka :) všechno jsem dělala stejně a ta potvora nepřišla...pak jsme jí honili všichni po bytě :)

Bronislava — 5. 9. 2006 15:08

http://diskuse.dama.cz/e/e502.gif  http://moje.dama.cz/img/uf204737.gif

Tiina — 5. 9. 2006 16:10

Nevím jak morče, ale mívali jsme křečky, v akvárku, ale je pravda, že křeček je o dost menší, než morče. Jako podestýlku jsme používali natrhané noviny, ale dají se i hobliny nebo piliny.

Babucha — 5. 9. 2006 17:10

My jsme měli taky morčátko a jako podestýlku jsme používali hobliny.
Jinak morče je super, opravdu se dá ochočit, přijde na zavolání, ví, kdy se jde jíst, je to fakt roztomilé.
Tak ať se vám taky líbí!

very — 8. 9. 2006 11:02

Morčátko je úplně ideální pro děti. Není to úplný mrňous, dobře se drží i méně zručnému dítku, není náročné...baští to, co králík a to jak zdraví pískáním je legrační :)
Máme doma dvě, přes léto na balkoně, v zimě je má malá v pokojíčku. To pak jsou jak alarm, otevřeš dveře a hvízdají :D
Prima je i to, že když mají mláďata, tak ta se rodí osrstěná, vidoucí a samostatná...
Určitě není vhodnější zvířátko na mazlíka pro malé děti do bytu, tak do toho :supr:

Káča — 10. 9. 2006 9:10

Co to znamená, když začne najednou morče lítat po beničce a nadskakovat jako blázen, do toho občas zapiští-není ji něco?

Káča — 10. 9. 2006 9:12

Jo a very, do kolika stupňů (měsíce) zvládne být morčátko na balkoně? Aby se nám nenachladila.

Bety — 10. 9. 2006 9:59

Káča napsal(a):

Co to znamená, když začne najednou morče lítat po beničce a nadskakovat jako blázen, do toho občas zapiští-není ji něco?

Třeba se jenom nudí, má tam nějakou hračku?

simina — 10. 9. 2006 10:11

Když skáče a kvíká, tak je jednak bujné a rozjívené a chce si buď udělat rozcvičku, nebo jinak se pobavit, třeba pomazlit. I když náš morčák, takhle skákal a frkal pořád,ale mazlit nechtěl. Když jsme ho pohladili, házel zadkem a hudroval ještě víc. Byl to ten s obráceným růstem chlupů, takže ať si ho hladila jak chtěla, hladila jsi vždycky proti srsti :-D
Venku by teoreticky mohlo být pořád, lidi si ho dávaj do králíkáren ke králíkům, ale jestli ho máte nové a ze zverimexu, tak bych vůbec neexperimentovala, a už vůbec ne s průvanem!
V té králíkárně se ty zvířata taky hřejou jedno o druhé. Musíte pozvolna otužovat a na noc domů.

Káča — 10. 9. 2006 12:27

Máme taky to ,,střapaté"(stříbrné). Je to mládě, tak mám strach, že chytne právě ten průvan, takže už ji raději necháme doma.
Hračku nemá-co je vhodné?

Bety — 10. 9. 2006 14:22

Nějaké "chodítko" aby v tom mohl řádit

simina — 10. 9. 2006 16:41

nebo kamarád ;-)

Káča — 10. 9. 2006 20:00

No jo, jenže pak se prý tak snadno neochočí, když má kamaráda.

Míša — 11. 9. 2006 6:43

Káča napsal(a):

No jo, jenže pak se prý tak snadno neochočí, když má kamaráda.

Ale ochočí jen se jim musíš dostatečně věnovat.   :supr:

very — 11. 9. 2006 7:40

My máme morčata na balkoně, dokud jsou teploty v noci kolem nuly, pak už je raději beru domů...máme je tam ale ve veliké a dostatečně hluboké dřevěné bedně, která jim poskytuje dostatečné závětří a na noc dostávají seno, do kterého se schovají. V kleci bych je tam nenechávala, právě kvůli průvanu a slunci.
Jinak pokud budete morčátko hodně hladit, mluvit na ně, chovat je, velice rychle si zvykne a ochočí se. Morčata nekoušou a pokud si zvyknou na ruce, nejsou ani plachá.
Jsou to fajn chlupatí kamarádi, kteří přijdou na zavolání a k ruce s piškotem nebo jinou dobrotou a nechají se trpělivě muchlat od dětí...
Ať vám to malé stříbrné štěstíčko dělá jen radost :) Jak mu vlastně říkáte?

malytrpaslik — 11. 9. 2006 8:19

Ahoj holky!
Morčata jsou ideální zvířátka pro malé děti!
Od jara do podzimu bydlí naše Pusa na zahradě,v kleci bez dna a my ji posouváme - plní funkci zahradní sekačky- když žil ještě Pepíček nestíhali jsme posouvat, ale ani rozdávat mláďatka!
V zimě bydlí s náma doma, koupili jsme pvc krabici  vel 90*50*20- neuteče pouze se opře packami o okraj a sleduje dění doma.
Podestýlku dávám kočkolit a na to kukuřičnou drť a seno.
( Záleží čím ji budete krmit - pokud suchou stravou - tak ten kočkolit není třeba)

Káča — 11. 9. 2006 8:57

very:je to Fifina
Trochu jsou problémy usměrnit naši malou, je z Fifiny unešená a stále ji bere do rukou. Dokonce ji (když jsme se nedívali) učila sedět a chodit po zadních-hrůza!

Kamčitka — 11. 9. 2006 22:59

Káča napsal(a):

Co to znamená, když začne najednou morče lítat po beničce a nadskakovat jako blázen, do toho občas zapiští-není ji něco?

Prostě je to uličník :)
Dělají to většinou mláďata, ale občas si takto vyskočí i staré paňmámy :) .
Já jsem chovala šeltie a coronetky, taky dlouhosrsté, stříbrné musí být moc krásné!! Pro zábavu se mi osvědčily kartonové krabičky, nebo kusy větších krabic, když se nudili, tak je hlodali a hlodali, až z nich zbyla podestýlka. Jinak cokoliv, co můžou kousat, suchý chleba, ten mají moc rádi a zabaví se. Určitě ne kolotoč, není to křeček! Důležité je seno na papání, zrní, zelenina, ale všeho s mírou, jen sena by mělo být dostatek (ale opravdu jemňoučké seno, někdy zveráky prodávají seno a to není k jídlu to pravé ořechové). Příliš hodně zeleniny zatěžuje trávicí systém a morče nežije tak dlouho. Voda je nutná hlavně v zimě, když není příliš zeleniny, nebo není čerstvá tráva.
Morčátko je skvělý kamarád, nekouše, je soběstačné už od narození, takže když se odstaví, dá se rychle ochočit, stačí je nosit a hladit, mluvit na ně. Jsou to dobrá poplašná zařízení, když někdo přišel, vždy to patřičně hlásili hvízdáním. Poznali i odemykání dveří.  Dokonce se kdysi používaly jako alarmy před potkany, v králíkárnách na sebe brali nemoci králíků ... Dnes jsou tohlavně dobří kamarádi :)

Darrenka — 11. 9. 2006 23:53

Morčátka jsou úžasný, máme doma 2 samičky. Nejsou už nejmladší, ale jako mláďata taky poskakovaly všema čtyřma do vzduchu a kvíkaly. Myslím, že to je projev radosti. Jinak myslím, že jsou to pěkní telepati. Hlásí příchod členů rodiny dost s předstihem. Člověk teprve nastupuje v přízemí do výtahu a už ho hlásí. :-)

very — 12. 9. 2006 7:39

Káča: Malá jí určitě neublíží, morče má přeci jen pevnější tělíčko a větší trpělivost jak třeba křeček ;) a jak si Fifina zvykne na chování, vydrží klidná v klíně hooodně dlouho :)

Ty naše morčata na balkoně slyší bouchnout naše auto, naše hlasy a už hvízdají, jak vyjdeme nahoru k bytu za dveřmi už čekají oba psi i kocour :D se zvířátky je veselo....

simina — 12. 9. 2006 8:54

Jako zábava se nám (ve vaničce) osvědčily velké hromady sena, podlézat je, významně přitom bručet, dělat si v něm cestičky, nadhazovat ho hlavou do výšky, a jinak se v něm motat, to byla velká a nekonečná zábava :-)

Rhea — 12. 9. 2006 14:23

Samotnému morčátku prý je smutno. Přece jenom s ním nejste pořád. Nejlepší k sobě jsou dvě samičky, ale hned od malička. Později by to nemuselo dělat dobrotu. Samečci se často mezi sebou koušou, zvlášť když na ně leze "puberta" a není to žádná sranda. Ideální by byl páreček, ale co pak s těma mláďatama, že? Mám dvě dcery, tak maji obě morčecí samičky. Od jara do podzimu nám spásají dvůr. Máme je v takové klícce s volným dnem a někdy je necháme i proběhnout. Teď už je na noc dáváme domů. Jsou to zlatíčka a k malým dětem výborné. Naučí se zodpovědnosti ke zvířátku a mají se na co těšit, s kým pomazlit. Můžu jen doporučit.

Káča — 28. 9. 2006 11:01

Jí morče syrový brambor?

faf — 28. 9. 2006 11:32

Ahoj Kati, skus dat tie brambory, ale tak opatrne, nase morciatka to jedia, ale niektorym to vraj nechuti.

Inak ku kupe morciatka gratulujem, my mame doma 3, dve ja a jedno sestra a su uzasne, nemenila by som. Je s nimi hrozna sranda, akurat sa obcas okolo "ich" izby plizim do kuchynea z kuchyne po spickach, lebo akonahle zaregistruju pritomnost osoby v kuchyni, kvicia ako pominute. Su straaasne pazrave, potvorky. :-))))

Káča — 28. 9. 2006 14:11

Tak jsme naší fifině koupili kamarádku (Myšku). To bylo radosti a vítání, jinak celkem klidná a apatická Fifina se mohla zbláznit radostí, dokonce začala dbát od včerejška o hygienu, což jsem u ní před tím neviděla (máme ji asi tři týdny).

Rhea — 3. 10. 2006 8:35

Tak to je fajn. S tou hygienou u morčátek ti to závidím. Protože ty naše dvě jsou teda opravdový "prasátka". Dokonce hází bobky i na plochou stříšku domečku. Ta jedna tam neustále leží a čumí, co se děje a aby jí něco neušlo, tak si tam vykoná i potřebu. Kolikrát čůrá na tu co je zrovna v domečku schovaná.  :usch: :dumbom:

Káča — 3. 10. 2006 13:33

Rheo: z čeho máš domeček?

Rhea — 3. 10. 2006 13:57

Ale to manžel ztloukl ze zbytků, potřebovali by novej. Tenhle už je celej pročůranej a taky okousanej. Je to z nějaké překližky. Já tomu moc nerozumím. Zkusím přemluvit manžu, jestli by jim pod stromeček nechtěl udělat novej. A každé vlastní. Ať mají holky soukromí, ne?
Nebylas někdy v ZOO ve Vyškově? Mají tam výběh pro hlodavce jako vesničku. Takže jeden domeček je jako pošta nebo obecní úřad, škola a tak. Moc hezký a sranda :D

Greiz — 21. 10. 2006 10:40

Káča napsal(a):

Holky poraďte. Je vhodné koupit mé dceři (která má tři a půl) už morčátko(možná dvě, aby se nenudily)? Dcerka mně strašně prosí a neprojdem kolem Zverimexu, aby mně tam netahala pro ,,její" morčátko. Zdá se mi ale ještě celkem malá a navíc se obávám, že by ho moc tahala. Ale když vidím ty její rozzářené očička, ve Zverimexu...

Určitě bych to doporučovalaačne si vytvářet dobrý vztah ke zvířatů a zjistí co mu může a co ne! http://www.fantom-chlum.cz

Verčulka — 3. 12. 2006 16:31

Ahojky,morčátka jsou vážně super.Teď jsem "ztroskotala" na vit C které si prý neumí samo vytvářet z normální stravy.Jinak si Pišta hrozně rozumí se zakrslím králíkem a ten  je prý k dětem taky vhodný.Jako podestýlka se mi hodně osvědčila dřevitá vlna,jinak jsem zastáncem pilin.

Babucha — 6. 12. 2006 8:57

Holky tak včera jsem dostala krásné morčátko!!! Jsem z něho unešená! Zatím je pravda trochu apatické, není moc aktivní, asi si jen potřebuje zvyknout, že? Koupila jsem mu granulky, tu vitaminovou kostku a dala mu zatím jablíčko.
Co dáváte vy k jídlu?

Verčulka — 6. 12. 2006 11:53

Já kupuji přímo směs pro morčátka,ale tu lepší.Jinak ovoce,zeleninu,něco na okus.A jaké je morčátko?

Babucha — 6. 12. 2006 12:12

Morčátko je hladké, jestli se ptáš na toto, takže asi to anglické? (To jsem teď vyčetla na internetu...) Jinak je pořád schovaný, snažím se na něj mluvit a nedělat moc hluk, ale vyleze jen na granulky, a taky se mi zdá, že vůbec neupil vody... Možná je mu smutno po brášcích, se kterýma až dosud byl... Přemýšlím o někom do páru :). Ale nevím, jak poznám, zda mám vůbec samičku nebo samečka :D.

Verčulka — 6. 12. 2006 13:14

Ono si brzy zvykne,ale ten kamarád je dobrý nápad.Když baští,tak to je v pohodě.Já ho mám společně s králíkem a je ohromná sranda,hlavně když na něm jezdí.Zkus se podívat a srovnat podle nějaké brožury,jinak ti to měli říct ve zveráku.A brzy ho nauč na domácí šrum,ať se ti pak neleká.

Babucha — 7. 12. 2006 15:15

Holky rozhodla jsem se, že Bertíkovi pořídím kolegu :D, ať mu není smutno, co vy na to? Akorát nevím, jestli je Bertík nebo Bertice, tak nevím, zda koupit kluka nebo holku... Snesou se lépe dvě samečky nebo dva samečci, máte zkušenost?

Verčulka — 7. 12. 2006 15:34

Samečci se prý mají nechat kastrovat,jinak se prý perou.U smíšeného páru můžeš očekát miminka

Zuzi79 — 7. 12. 2006 22:40

Babu, tak potřebují seno a v létě trávu. Dva samečky spolu klidně můžeš chovat, jen nesmí mít na dohled samičku. A se svým drobkem zajdi do nejbližšího zverimexu, tam ti poradí. Jo a dvě samičky klidně můžeš chovat dohromady, to jsem ti u nás zapomněla připsat. Vždyť já mám tak dvě žofky.

Babucha — 3. 1. 2007 18:32

Tak já jsem nakonec zůstala u jednoho morčátka. Ale je kouzelný, jsem z něj nadšená, už se osmělil, kvíká, skáče, chodí se k nám pomazlit, když ho pustíme. A pořád jí :D, ale fakt pořád. Chutná mu všechno - syrová brambora, mrkev, celer, zelí, listy kedlubu...
No prostě je báječný, doporučuji všem! :hjarta: http://www.sirmi.ic.cz/smajl/526.gif

jana3 — 27. 3. 2007 15:03

Pročítala jsem tu různé rady pro chov, ale chybí mi tu jedna podstatná. morče si neumí samo "vzít" vitamín C z potravy. Proto se doporučuje do napáječky s vodou přidávat vitamín v kapkách. Dá se koupit ve Zverimexu. Naši nebožku Ferdinkujsme s ním krmili a dožila se úctyhodných sedmi let. Jinak skoro v každém knihkupectví mají brožurku MORČE, kde jsou další rady. Navíc je tam spousta fotek, takže ji může "číst" i předškolák.

Míša — 27. 3. 2007 20:41

jana3 napsal(a):

Pročítala jsem tu různé rady pro chov, ale chybí mi tu jedna podstatná. morče si neumí samo "vzít" vitamín C z potravy. Proto se doporučuje do napáječky s vodou přidávat vitamín v kapkách. Dá se koupit ve Zverimexu. Naši nebožku Ferdinkujsme s ním krmili a dožila se úctyhodných sedmi let. Jinak skoro v každém knihkupectví mají brožurku MORČE, kde jsou další rady. Navíc je tam spousta fotek, takže ji může "číst" i předškolák.

:co: Tak našich 20 morčátek nikdy žádné vitamíny nejedlo a téměř každé se dožilo skoro 8 let :vissla: .

Ladie — 29. 3. 2007 15:58

Ja měla 4 morčata - 3 se dožila 7 let a jedno dokonce 9 let a nikdy jsem jim žádné "umělé" vitamíny nepřidávala. Vždyť celý život pořád jí ovoce a zeleninu, tak proč chemii???

Míša — 30. 3. 2007 18:34

Ladie, naprosto s tebou souhlasím. Ty naše papaly travičku, jablíčka..... no prostě vypadaly naprosto zdravě a jejich věk byl taky velice vysoký  :)

Eri — 30. 3. 2007 20:20

My žádné vitamíny nepřidávali a Kvíkovi bylo osm let, když umřel, chudinka. :grater:

Jdhehajnx — 1. 4. 2007 10:14

My jsme měli taky Kvíka-jak jinak ty pisklouny taky pojmenovat :D Teď už máme jen jeho maminu, táhne jí na osm a nikdy žádný umělý vitámíny nedostávala...
Jinak jsme morčátka vždycky měli na kočkolitu a pilinách, jednu dobu jsme používali i kukuřičnou drť,ale z toho měli otlačené tlapičky,tak jsme ji zavrhli. A ještě informace o tý statnosti morčátek: sice jsou větší něž křečci a i mohutnější, ale mají velmi křehké klouby,tak pozor na to dětské tahání :dudlik: Mý sourozenci je sice netahali,ale jak už tu bylo zmíněno, umazlili by je k smrti :gloria:

Ladie — 2. 4. 2007 16:08

Ti naši kočkolit nesnášeli - měli otlačené pacinky. Takže jako podestýlku jsem používala hobliny.

Míša — 3. 4. 2007 17:55

Já jsem používala hobliny a k nim trochu sena ve kterém rádi spinkali a nebo okusovali :)

Ladie — 4. 4. 2007 14:22

Já jsem se snažila dávat jim seno, ať si udělají pelíšek, ale ať jsem jim tam toho dala kolik jsem chtěla, za půl hodiny nezbylo ani stéblo. Byli to strašní žrouti... :)

Babucha — 4. 2. 2008 17:33

Holky můj morčák má rýmu :), nevíte, co s tím? Myslím, že v bytě máme dost teplo a zeleninky mu dáváme taky dost, tak nevím, čím to je. Je možné, že se nachladil i od nás, od lidí? Je mi ho líto, vždycky se strašně lekne, když kýchne :)