14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahoj vem. Nevíte, jak udělat domácí tortily? Takové ty, jak se pak do nich sroluje spousta dobrot. Mňam mňam. Prodávají je u hotové, ale zdají se mi docela drahé. Já jsem myslela, e to bude nějaké obyčejné nudlové těsto, ale jetě jsem to nezkouela. Nevíte?
Není tady
Mexická tortilla
1 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek kukuřičné mouky
1 hrnek teplé vody
Do mísy prosejeme hladkou a kukuřičnou mouku. Uprostřed uděláme důlek a postupně přiléváme teplou vodu. Noem s plochým ostří vymícháme tuhé těsto a dáme ho na vál posypaný moukou. Těsto zpracováváme asi tři minuty dohladka. Pak ho rozdělíme na díly, podle toho, jak chceme mít tortilly veliké. Díly tence vyválíme na slavě pomoučeném vále (těsto by mělo mít tlouku asi jako list papíru). Ty díly, s nimi nepracujeme, zabalíme do fólie, aby neosychaly. Nasucho rozehřejeme pánev se silným dnem nebo speciální plochý talíř na přípravu tortill a vloíme jednu placku. Kdy se začnou okraje stáčet, obrátíme ji na druhou stranu. Pro tepelnou úpravu kadé strany stačí několik sekund. Přebytečnou mouku z tortill, která se začne připalovat na dně pánve, vytřeme papírovým ubrouskem.
Tortilly po delím stání změknou. Natrháme je na mení kousky a podáváme s omáčkami na namáčení. Můeme je také plnit nejrůznějími náplněmi, nebo svinout jako burritos. V dobře uzavřené nádobě vydrí tortilly čerstvé asi týden. Při podávání je ohřejeme v klasické nebo mikrovlnné troubě. Vyschlé je mono je natrhat nebo nalámat a osmait dokřupava na sádle nebo oleji. Podávají se stejně jako kukuřičné chipsy k namáčení v omáčce
Není tady