Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 16. 3. 2006 11:46

1Marie
Host

Nevím si rady se synem (16)

Dobrý den, teprve dnes jsem našla tohle forum a zdá se mi, že je tu spousta citlivých a empatických
lidí. To mi dává odvahu se zeptat na  názory. Mám 16letého syna a 14 letou dceru. Co prožíváme, je asi podobné jako v mnoha rodinách s dětmi v tomto věku,ale já už si fakt nevím rady. Syn je v prváku na gymplu, je to hodný a citlivý kluk, trochu uzavřený. Má pár přátel , ale komunikuje s nimi převážně přes počítač. A tady se dostávám k problému. Ještě minulý rok se učil programovat, udělal si svoje stránky. Letos, s nástupem na gympl, jenom hraje hry. Je u toho několik hodin denně, kdybych nezasáhla, tak pořád. Škola mu moc nejde, je náročná a on před tím utíká do přiblblých her. Tím pádem nemá dost času na učení, nesoustředí se, je nevyspalý. Prostě začarovaný kruh. Snažíme se mu s manželem pomáhat jak to jde, vysvětlíme, přezkoušíme, já mu scháním knihy na povinnou četbu.Připadá mi, že kdybychom tohle všechno nedělali, tak prostě ze školy vyletí. Nebo možná ne, ale mám to riskovat? není manuálně zručný, aby mohl jít na řemeslo, studijní předpoklady má. Jsem hloupá, že ho v tom nenechám ? Přitom mu to není jedno, nehází ramena, je si vědom toho, že na té škole chce zůstat. Já nevím, je to všechno tak složité. Na druhou stranu - vím, že jsou daleko horší případy, on nekouří a nefetuje, chová se k nám a sestře dobře, je s ním občas i legrace, je vstřícný a přístupný domluvě - pak na čas hry omezí, ale za pár dnů je vše při starém.
Je mi z toho smutno, nechci nad ním pořád stát jako dráb, ale prostě se o ně bojím.

 

#2 16. 3. 2006 12:18

ima
Host

Re: Nevím si rady se synem (16)

Ahoj Marie,
mám doma podobného "závisláka". Jednu dobu jsem měla opravdu strach, připadalo mi, že ho nic jiného nebaví, že ani jinak komunikovat moc neumí, než jen přes hry a o hrách a snažila jsem se to řešit - domluvy a tak. Syn je totiž taky fajn, nezlobí, mluvíme o všem, nekouři, nepije , nefetuje - teda snad :-) Stanovovali jsme počet hodin, kolik může hrát , ale to stejně neukočíruješ, nehlídᚠho pořád přece... Pak nám vykradli sklep a ukradli mu lyže. Sem tam jsem ho totiž před tím přinutila, aby jel lyžovat. Když o lyže přišel, nové už nechtěl, ale přál si snowboard.  :-) A teď happy end by byl, že prodal PC a koupil si snowboard sám, ale tak to nechodí :-) Koupili jsme mu ho...a ani dál to není úplně ideální, ale jezdí rád a je fakt, že když máme jet ráno na hory, tak počítač včas vypne, aby se vyspal a ježdění si mohl pořádně užít... Dál hraje, hraje moc, ale taky je pravda, že toho i moc na PC umí... S nástupem na střední školu měl taky dost potíže, ale pak zas teda přišly ty domluvy a podobná pomoc, jakou poskytujete synovi vy, a hrozící pětky zredukoval na tři trojky...Co a jak bude dál, uvidíme...Žádné rady jsem Ti neposkytla, snad jen, že v tom nejsi sama...:-)

 

#3 16. 3. 2006 12:27

Folly
Host

Re: Nevím si rady se synem (16)

1Marie napsal(a):

Je mi z toho smutno, nechci nad ním pořád stát jako dráb, ale prostě se o ně bojím.

Můj syn sice maturitu má,ale také celou střední školu proflákal u počítače, a na vysoké vydržel půl roku. U učení jsem ho skoro neviděla, zato hry hraje doma skoro pořád.
Lituju, že nejsem dráb nebo aspoň stokilovej chlap, protože dostat takového kluka od počítače je nad síly drobné ženy. Ale pokouším se o to, protože těch momentů, kdy syn dobrovolně opustí počítač, moc není.  Pomoci v domácnosti se obyčejně dočkám taky až poté, co dostanu záchvat vzteku a začnu slovy  "Nedráždi mě".
Tay by snad pomohla jen nějaká holka, ale přece mu ji shánět nebudu :-)

 

#4 16. 3. 2006 12:52

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Nevím si rady se synem (16)

Folly, aby ses nespletla :-) Najde si holku a čas, který trávil u počítače, bude trávit s ní, takže nula od nuly pojde... V horším případě bude trávit čas s oběma svými "miláčky", navíc zaplaven hormony, takže ani tvé výhružky neuslyší :-D


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#5 16. 3. 2006 13:01

Judinka
Host

Re: Nevím si rady se synem (16)

Holky, máme to s klukama těžký. Mýmu bude 14, poněkud závislý na hrách bude taky, i když to skoro chápu, virtuální realita je docela lákavá, už v tom, že si tam může vyzkoušet i to, k čemu by se  nedostal. Když "hrál" strategické hry: budování měst v Asii, stavění pevností, nebo historické - to šlo. Ovšem hra na mafiána a různé "střílečky" se mi líbily o dost míň. Ovšem - co s tím, když jsou dostupné. Jednu dobu měl skoro absák,  když PC mu novější verze nebralo, to "se nudil", nevěděl, co má dělat", musela jsem ho ke všemu honit. Ze sportu hraje jednou týdně florbal a jezdí na skaetu, učení, kromě úkolů , a to ještě občas, ránu nedá. A to se bude za rok rozmýšlet kam půjde. Zatím měl dosud vyznamenání, až teď v pololetí trojku z fyziky....snažím se ho usměrňovat a vysvětlovat. No, i nějaké přínosy obliba počítače má: zlepšil se v angličtině (hry v originále) a rozumí PC víc než jen uživatelé. Tak snad to nepřesáhne únosnou mez. Totéž přeju i vám (vašim synům).smile

 

#6 16. 3. 2006 13:33

Michaela.43
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2075

Re: Nevím si rady se synem (16)

Marie,
syn také 1.rokem na gymplu, ale osmiletým.První půl roku jsem, přesně jak tyse snažila se synem učit, sháněla knižky,linkovala sešity!!!!!?????, no prostě usnadnit přechod.Druhým pololetím jsem přestala, protože jednak opravdu nestíhám, a pak bych taky k tý maturitě mohla jít sama....Takže domluva, buďto se budou nosit známky 1-3, nebo zákaz kamarádů a počítače do opravy...zatím tedy má zákaz......., ale učit se prostě už musí sám......no, vysledky jsou asi stejné, já v klidu, on zatím  PC zakázáno....

Není tady

 

#7 16. 3. 2006 14:26

poblinka
♥♥♥----
Místo: Olomouc
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 131

Re: Nevím si rady se synem (16)

Marie kluci taky paří,ale většinou jen přes zimu,když se nedá tolik chodit ven.Ale není to tak hrozné ..ten starší harje basket a ten mladší na bubny tak na to zas tak moc času nemají.A přes léto když je venku hezky jsou venku..bydlíme na vesnici a tady se děti shlukují po večrech venku.Copak tvoje děti nemají žádné jiné zájmy?A jinak to u nás funguje jako u Míši prospěch1-3znamená volnost...zhoršení ve škole přináší sankce zákaz Tv počítač ,přidá se práce  aje to.wink

Není tady

 

#8 16. 3. 2006 14:30

1Marie
Host

Re: Nevím si rady se synem (16)

Díky, díky, díky všem! Člověku se přeci jen uleví, když se svěří a postěžuje si. Já mám teď právě sto chutí nechat ho, aby se si ten čumáček natloukl (tzn. nepomáhat se školou), jenže po čase mi to nedá, přeci jen to nebezpečí, že ho vyhodí tady je a co potom. Aspoň ale určitě musí ten počítač omezit. Já nevím, asi čekám na zázrak - že ho začne bavit nějaká oblast, kterou bude chtít studovat a "zažere se " do toho.

 

#9 16. 3. 2006 14:35

1Marie
Host

Re: Nevím si rady se synem (16)

Mᚠpravdu, přes zimu je to určitě horší. Jezdí rád na kole a už pár let 2xtýdně chodí do sport. oddílu.  Ale chodit jen tak ven - to nikdy nedělal, a protože bydlíme na sídlišti v Praze, tak jsem ráda. Fakt je, že by mohl pomáhat víc doma, nad tím se ještě zamyslím.

 

#10 16. 3. 2006 14:39

Michaela.43
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2075

Re: Nevím si rady se synem (16)

Marie,
úplně tě chápu, že ho nechceš nechat "padnout", já se taky pořád vyptávám, co nového a říkám učitm,učit,učit....nejdříve jsem jen ak nenápadně:přečti si to, za chvíli řekl, že už si to přečetl.Že si nic nepamatuje, nedodal, takže ted říkám naučit nazpamět!!!

Se školou se těžko dělají pokusy, že  chlapec musí chtít sám a pak je to nejlepší, to víme všichni....Mám tuto zkušenost( z jiného soudku) chtěl jezdit na snowboardu, já mu ho před třemi lety na horách půjčila na jeden den a...snaž se.Jezdili jsme jinak na běžky.Tak jsem mu doporučila, at se kouká, jak to dělají ostatní a šla si dát grog...byl nadšený, další rok opět jeden vymodlený den na snowboardu, opět chtěl sám a opravdu jako samouk jezdil celý den.Loni, když jsem viděla, že ho to nejen baví, ale i mu to jde, bez řečí dostal k vánocům snowboard...tím chci říct, kdybych ho do tohoto sportu nutila,odradila bych ho....no ale znovu podotýkám tuto taktiku zkoušet se školou a s učením, to prostě nejde....

Není tady

 

#11 16. 3. 2006 15:49

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Nevím si rady se synem (16)

Milá Marie, jako u nás doma, nechápu co na těch hrách mají. Ani se to nesnažím pochopit. V případě školních neúspěchů je dotáhnu k oknu a ukážu bezdomovce, který si táhne vozíček se svým domovem, povzdechnu taky se nechtěl učit. ( táhni ten vozík když jsou neudržované chodníky, to se pekelně nadře). Možná to pomáhá,  možná ne, ale ten starší loni odmaturoval na samé jedničky, je na vyšce a ten mladší na tom taky není nejhůř.
Pomáhat rodičům? Věta ze slohové  práce mého dítěte asi ve třetí třídě. Jak pomáhám své mamince. ....Nesmím doma pomáhat, protože mi maminka říká, že ji pomáhám do hrobu! A neměj ty děti ráda!

Není tady

 

#12 16. 3. 2006 20:23

maya
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 706

Re: Nevím si rady se synem (16)

Osobně jsem přesvědčená, že přehnaný čas strávený u počítačových her, stejně tak jako každá jiná "droga", jsou zkrátka únikem z reality normálního života. Možná by stálo za to zamyslet se, před čím syn utíká a proč je pro něj nereálno přitažlivější než skutečnost. A za vůbec nejzásadnější považuju vztahy - k sobě a k ostatním lidem. Ale protože do něho nevidíš, nemusíš na nic zásadního přijít - tuhle otázku by si mohl zodpovědět nejlíp Tvůj syn sám, pokud by se jí chtěl zabývat.
Jinak i když mᚠpochopitelné obavy o jeho studium, rozhodně už je podle mě dost starý na to, aby za sebe převzal zodpovědnost; být Tebou, tak shánění povinné četby atd. nechám zcela na něm, i řešení případných následků. Věř mi, že mu víc pomůžeš tím, když mu dᚠmožnost dospět - vyzkoušet si zároveň svobodu, ale i odpovědnost.

Není tady

 

#13 17. 3. 2006 11:54

1Marie
♥♥♥----
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 198

Re: Nevím si rady se synem (16)

Pro aprill: já nepoužívám bezdomovce, ale zedníky a popeláře apod. , protože pro syna jakákoliv práce rukama je hrozná představa. Je hrozně nešikovný, takže ví, že rukama by se neuživil.
Pro maya: teoreticky s tebou naprosto souhlasím, dostávám podobné rady od kamarádky, která má naprosto samostatnou a schopnou dceru. A vím proč utíká do těch her -  gympl, dospívání,  je toho na něj moc .

Pro Dr.Knoppa: ani nevíte jak mě Vaše slova uklidnila. Asi jsem zrovna tohle potřebovala slyšet.
Všem Vám ještě jednou moc děkuju !

Není tady

 

#14 17. 3. 2006 21:53

Simona Janoušková
♥♥♥♥---
Registrovaný: 14. 1. 2006
Příspěvky: 398

Re: Nevím si rady se synem (16)

Zkuste je zaměstnat prací v domácnosti a nebudou mít tolik času sedět u her.

Není tady

 

#15 18. 3. 2006 10:44

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5900

Re: Nevím si rady se synem (16)

Marie, já mám sedmnáctilého a tohle přesně máme za sebou. Vždycky se dobře učil, na gympl ale nachtěl. Technické předměty mu šly, také si dělal webovky, i povahou je podobný, jako ten Tvůj. Šel tedy na geodetickou průmyslovku, kde časem začaly problémy. Hlavně s temíny rysů. Nestíhal, sttresovalo jej to, říkal, že tam chce zůstat, ale jen, aby mě uklidnil. Začal se uzavírat do sebe, utíkal ke svým hrám, moc nekomunikoval.
Já mu také pomáhala, sháněla učebnice, apod., jen abych mu ulehčila.
Jednoho dne ale přišel a řekl : Mami, už Ti to musím říct. Mě ta škola strašně nebaví, rýsování se mi hnusí, nemůžu se k tomu přinutit, abych se učil něco, k čemu mám odpor. Chci odejít na kuchaře.
K mému údivu už měl o tom všechno zjištěno, zbývalo prý jen, přesvědčit o tom mě. Bál se, že nebudu souhlasit, že budu nešastná, apod.
Ale nakonec byl spokojený. Když jsem viděla, že už opravdu ví, co chce, zajistili jsme přechod na kuchaře, maturitu si pak dodělá jako nástavbu a co ? Hlavně, když ho to bude těšit.

Dneska je tam, je nejlepší žák, baví ho to - mám zase spokojeného, šastného syna, s kterým je sranda, komunikuje, žertuje, je bez bolestí hlavy, břicha a v pohodě. To je pro mě nejdůležitější


Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

 

#16 20. 3. 2006 15:01

Lukas
♥♥♥----
Místo: Mělník
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 193

Re: Nevím si rady se synem (16)

Tak jo ... pohled z druhe strany. Nebude to sice uplne to stejne, protoze uz je mi mnohem vic, ale jista paralela tu bude. Kdyz se u nas objevili prvni pocitace (1987-8), chodil jsem do osme tridy. Umel jsem na nich jen hrat hry a byl jsem u nas na vsi jediny, kdo mel doma pocitac. S prechodem na gymnazium jsem mel ve tride 3 dalsi spoluzaky s pocitacem a od jednoho jsem se zacal ucit programovat. Hry jsem hral dal, ale ucil se je i delat, prodaval jsem vlastni programky na vyuku anglictiny/nemciny, na tvorbu her a privydelaval si par korun ke studiu.
Zajem o pocitace mi zustal, dnes se zivim jako programator (ale ne her). Hry jsem hraval jeste hojne na vysoke skole a velka zavislost prisla s online hrami. Do te doby se stacilo tou hrou "zadusit", tj. dohrat ji do konce, prijit na vsechny figle a prestala mne bavit. U Online her to tak jednoduchy neni .. ale zase jsem diky nim poznal neuveritelny mnozstvi lidi, s kterymi jsme dobri pratele, mam mezi nimi kolegy programatory, velmi chytre lidi, s kterymi konzultuji pracovni i osobni problemy. Setkavame se i v realnem svete a pro introvertniho cloveka je svet online her velmi zajimavym zpusobem jak se sve introvertnosti castecne/uplne zbavit (viz ja).
Netvrdim, ze nemate detem stanovit nejaka pravidla kdy smi hrat a kdy ne, kdy musi spat, jak dlouho tam smi sedet - to je vsechno v poradku, ale netrapte se tim, ze hrani her je podobna zavislost jako fetovani. Svet se meni, za nasich/vasich mladych let byly jine druhy zabavy, nase vnoucata se budou take bavit jinak ... a nam to pak urcite prijde ujety a budeme mit o ne strach, co z nich vyroste.
Btw - znam jsem dost lidi co hrali pocitacove hry - a neznam nikoho z nich, kdo by skoncil jako bezdomovec nebo nedokazal svuj zajem o pocitace pretavit v neco smlysluplneho.

Není tady

 

#17 21. 3. 2006 10:33

1Marie
♥♥♥----
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 198

Re: Nevím si rady se synem (16)

Pro Lukas: díky moc i za Vaše slova. Máte pravdu, že hraní online her asi představuje fenomén, který nejsem schopna úplně pochopit nebo docenit. Taky zjišuju, že hraje s lidmi, které zná od školky (dva podobní kluci jako on) ale i s lidmi z celého světa (z Japonska třeba, to mě fascinuje). Díky, že jste napsal, je dobré slyšet taky hlas "z druhé strany".

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů