Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 17. 2. 2016 11:21

Elyss
♥------
Registrovaný: 4. 3. 2015
Příspěvky: 8

Sociální fobie

Dobrý den všem,
rozhodla jsem se napsat na toto fórum a poprosit vás o vᚠpohled na věc či radu. Mám přítele, známe se již 25 let (prakticky od puberty). Vždy byl stydlivý a nesmělý. Oženil se po krátké známosti na inzerát až v 35 se stejně starou ženou, jelikož oba chtěli založit rodinu. Manželství se po několika letech rozpadlo a po nepříjemném rozvodu na návrh manželky, kdy jsme se nějakou dobu poté s přítelem dali dohromady, jsem zjistila, že přítel vykazuje známky sociální fobie. Ne, "nevygůglila" jsem si jeho diagnozu, opravdu to tam je..
Nyní spolu žijeme a začíná to bý čím dál tím problematičtější. Přítel často střídá zaměstnání - v zaměstnání se např. dostane mezi partu mužů a ve chvíli, kdy dojde k nějaké roztržce, není psychicky schopen do zaměstnání dále chodit. Má problém jít na úřad si cokoliv zařídit. Není schopen jít ani na úřad práce, aby se zde zaregistroval.
Svůj styk s dětmi omezuje proto, že není schopen setkání se svojí exmanželkou. Čas tráví nejradějo osamělými procházkami po okolních lesích. Jsou časové úseky, kdy vytrvale po troškách popíjí. Neopíjí se - evidentně zahání skleničkou vínného střiku stres z toho, "co bude".
Co je nejhorší, nechce si nechat nijak pomoci ani poradit, protože přece nebude nikomu svěřovat své niterní záležitosti, o psychoterapii nemluvě.
Ráda bych mu pomohla, má mnohem vyšší potenciál než jaký jeho životní standard (velice nízký). Ztrátou zaměstnání navíc vždy přichází hrozba, že nebude z čeho hradit výživné.
Je vůbec nějaká cesta ven?
Děkuji za každou radu.

Není tady

 

#2 17. 2. 2016 12:08

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Sociální fobie

Pokiaž mu to sažuje a obmedzuje každodenný život, tak to je problém, ale celkovo: on proste asi je "plachý introvert" a nemá zmysel prerába ho a čaka, že sa prepracuje na leva salónov. wink Nepríjemnosti a konflikty v práci sú blbé - to ho čiastočne aj chápem, ja som tiež odišla, ale teda až keď som si našla náhradu, dovtedy som vydržala.


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#3 17. 2. 2016 12:18

Rosieta
Zablokovaný
Registrovaný: 25. 12. 2015
Příspěvky: 120

Re: Sociální fobie

To vypadá na těžkou poruchu osobnosti , se kterou bývají spojený i deprese .
Tihle lidi často zahánějí strach a deprese alkoholem dle psychiatričky .
Proto se mu taky rozpadlo manželství, je těžký s takovým  "nefunkčním " člověkem žít a tahnout ho na zádech .
Podle mě on nic měnit nebude a všechny lidi, co mu budou pomáhat stahne dolů s sebou (třeba dluhy atd)
Obávám se , že i kdyby mu šlo o existenci , že si spíš něco udělá, než aby vyhledal pomoc odborníka ........tak nějak to cítím a tyhle lidi znám.
Možná to zkusit po dobrým a hodně s láskou ho dotlačit k odborníkovi , nějakou diplomatickou fintou .

Není tady

 

#4 17. 2. 2016 13:07

Niky123
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 9. 2015
Příspěvky: 1252

Re: Sociální fobie

Ellys, myslím, že to o čem píšeš není porucha osobnosti, ale deprese kde sociální fobie je jako špička ledovce, která je jako první vidět.
Byla jsem 3krát v nemocnici s depresí. takže jsem měla kolem sebe spoustu spolupacientů. Viděla jsem na nich, jak různě se deprese projevuje. Velmi často bývala spojená právě se sociální fóbií. U některých pacientů to ještě doma, před nástupem do nemocnice, vygradovalo tak, že nebyli schopní vyjít z domu. Poměrně dost lidem tam dělalo zle, když měli jet hromadnou dopravou nebo jít do obchodu, natož do nákupního centra. Dělalo se jim v takových situacích i fyzicky zle, na zvracení až na omdlení. Jedna spolupacientka, již trochu zaléčená, plakala strachy, když jí terapeuti dali za úkol vyjít 10 metrů za bránu nemocničního parku.

To, jak se deprese komu projevuje, je hrozně individuální. U mě například po sociální fóbii ani památky. Já měla hroznou úzkost, nervozitu, nesoustředěnost a to vše přerůstalo až po touhy po nebytí.

Že jde o depresi, napovídá i přítelovo popíjení, aby se zbavil stresu. Bohužel, toto je nejhorší cesta a strašně často takto reagují muži: Vždy nejsem žádný blázen, za žádným psychiatrem chodit nebudu, ani to nepotřebuju, já to zvládnu sám, a neotravuj mě už s tím.
A ty osamělé přítelovy procházky v lesích, toho bych se bála. U depresí je touha nebýt velmi častá. Nechci tě strašit, ale je to tak.

Strašně moc záleží, jak se přítel k tomu postaví. Zda sám sobě přizná, že má problém a zda ho on sám bude chtít řešit. To znamená zajít za psychiatrem a vše mu povědět. A pak zodpovědně a podle předpisů brát léky a možná k tomu i na nějakou psychoterapii.
Pokus se ho k psychiatrovi co nejdřív dostat. Nepůjde to asi hned lehce, určitě to taky nesmí být po zlém a nebo pod velkým nátlakem. Ale dej mu šanci - když to on sám bude chtít a ochoten řešit, můžete žít docela spokojený život.

Pokud by dlouhodobě pomoc odmítal a nic s tím nedělal, dopadne to bohužel, jak píše Rosieta...

Kdyby Ti mohla pomoci jakákoli má rada, napiš mi klidně soukromou zprávu, ráda ti vypíšu všechny mé zkušenosti (a že jich v této věci mám - bohužel). Ale Tenhle problém dopadne dobře, pokud on sám bude chtít. Já mám taky diagnostikovánu periodickou depresivní poruchu (někde to nazývali i úzkostná deprese) a momentálně žiju v pohodě a šastně, i ten partnerský život. Přečti si kdyžtak "mé" diskuzní vlákno nazvané Je mi 50, mám sklony k depresi a hledám práci. Tam leccos vyčteš.
Hodně štěstí přeju. pussa

Není tady

 

#5 17. 2. 2016 13:26

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11783

Re: Sociální fobie

Elyss, podle toho, cos psala, počítám, že je ti kolem 40 let. Takovýhle depresivní partner tě může stáhnout sebou, jsi ještě celkem mladá a  táhnout tohle spoustu let, to položí i koně. Pokud on sám nechce nic řešit, opravdu ze svého přesvědčení, a nebude to řešit, ty kdyby ses rozkrájela, mu nepomůžeš. Akorát plynutím času bude vᚠvztah víc a víc narušený, protože to neuneseš a nikdo se ti nemůže divit. Takové soužití tě může položit, a už mᚠvěk jakýkoliv. Chraň především sebe, než tě partner stáhne sebou psychicky a nedejbože i finančně.
Vím o čem mluvím. Také jsem se léčila s těžkou depresí. Ale já jsem to chtěla změnit. Byla jsem i hospitalizovaná a pak dva a půl roku chodila na skupinovou psychoterapii.

Upravil(a) Eva. (17. 2. 2016 13:29)


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#6 17. 2. 2016 14:07

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 5. 2006
Příspěvky: 19170

Re: Sociální fobie

Holky, takhle úplně z dálky viděno (nemám zkušenosti) bych řekla, že u pána je problém daleko hluší než u Evy či Niky. Tam u obou  byla deprese, ale v době před jejím příchodem fungovaly obě běžně. Pokud vím.
Zatímco tento pán je takový po celou dobu, co ho Ellys zná. Takže bych se jako naprostý laik přikláněl k tomu, co píše Ros. Bohužel.
Ale dobře žes napsala, holky mají zkušenosti, třeba Ti to nějak pomůže.


Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

 

#7 17. 2. 2016 14:21

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11783

Re: Sociální fobie

Taky to vidím na hlubší problém. A na větší problémy ve vztahu, jestli partner bude pomoc odborníka nadále odmítat.


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#8 17. 2. 2016 15:20

Niky123
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 7. 9. 2015
Příspěvky: 1252

Re: Sociální fobie

Ale určitě mu dej šanci. Být tebou, stanovila bych si někde vnitřně termín, např. když by ani po tvém laskavém a přitom nekompromisním přesvědčování 3 měsíce nikam nešel a nic v tom nepodnikl, šla bych od toho. Čím déle bys v takovém vztahu byla, tím hloub bys zapadala a tím je t잚í odejít. Zvl᚝ když se člověk u toho druhého bojí, aby si nic neudělal.

Třeba si dá říct a dopadne to dobře. pussa

Možná bys zatím mohla zajít si sama k psychologovi, vypovědět mu vše co o příteli víš a nechat si od něj poradit. Psycholg mi myslím mohl dost fundovaně poradit, zda je třeba přítelova spolupráce s psychiatrem a jak se k tomu všemu mᚠstavět ty.

Není tady

 

#9 17. 2. 2016 15:52

Elyss
♥------
Registrovaný: 4. 3. 2015
Příspěvky: 8

Re: Sociální fobie

Děkuji Vám moc za Vaše názory - se žádnou z Vás nemůžu nesouhlasit... uvidíme, jak se mi toto podaří ustát, protože nečinně určitě přihlížet nebudu. Dere se mi na mysl pořekadlo "starýho psa novejm kouskům nenaučíš" - ale pořád můžu doufat, že zrovna on bude výjimka potvrzující pravidlo..

Není tady

 

#10 17. 2. 2016 18:02

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 21400
Web

Re: Sociální fobie

Elyss napsal(a):

Děkuji Vám moc za Vaše názory - se žádnou z Vás nemůžu nesouhlasit... uvidíme, jak se mi toto podaří ustát, protože nečinně určitě přihlížet nebudu. Dere se mi na mysl pořekadlo "starýho psa novejm kouskům nenaučíš" - ale pořád můžu doufat, že zrovna on bude výjimka potvrzující pravidlo..

Nejspis nebude... Na to v tom zije uz moc dlouho.
Cesta ven je sice vzdycky,  ale kazdy po ni musi jit sam a z vlastni vule.
On,  ale i ty. Cim driv to prijmes,  tim min te to bude bolet.


Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

 

#11 17. 2. 2016 18:29

Rosieta
Zablokovaný
Registrovaný: 25. 12. 2015
Příspěvky: 120

Re: Sociální fobie

Elyss napsal(a):

Děkuji Vám moc za Vaše názory - se žádnou z Vás nemůžu nesouhlasit... uvidíme, jak se mi toto podaří ustát, protože nečinně určitě přihlížet nebudu. Dere se mi na mysl pořekadlo "starýho psa novejm kouskům nenaučíš" - ale pořád můžu doufat, že zrovna on bude výjimka potvrzující pravidlo..

Elys , on nebude výjimka, u těhlech diagnoz nejsou výjimky, záleží skutečně jen na míře jeho odlišnosti (dá se říct postižení )
Ale dá se s tím pracovat , mám zkušenost, že některý  tyhle poruchy věkem zjemní a nejsou tak výrazný .
Pokud ovšem není tvrdohlavej , což u schizoidů bývá .

Každopádně platí totéž, co u Erem : čím víc pomáhᚠ, tím víc oddaluješ řešení a jeho léčení . Dokud kolem něj svět bude jakž takž fungovat a lidi ho budou zachraňovat , léčit se nepude .

Není tady

 

#12 23. 6. 2016 9:42

Alzbeta
♥♥♥----
Registrovaný: 6. 11. 2013
Příspěvky: 168

Re: Sociální fobie

a není spíše jen "líný". Viz to zařizování atd? A třeba problémy v práci bere jako výmluvu? Jak víte, že to tak přesně je ? Ale jako nevyděla bych to hnedka na něco tak tragického. Tak když to víte. Tak ho stimulujte do toho, aby věci zařizoval. Čím více toho budete dělat za něho, tak on si řekne "ona to zařídí" a bude to horší.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů