Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 9. 9. 2013 15:03

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Pokrytectví 21.století

S ohledem na moji životní situaci se občas podívám na téma nevěry, na to, jak to lidi (teda spíš ženský) vnímají a řeší. V případě, že se jedná o vyřešené dlouhodobé vztahy mi připadá, že nám to ti křesané (či co to bylo za bandu) pěkně zavařili.
Věrnost do konce života (svého či jeho)  s jedním partnerem?  Pořád mi prostě přijde, že to, co bylo nastavené kdysi dávno (pro život trvající cca 40-50 let), nemůže obecně prostě fungovat. Jistěže jsou  výjimky (bělovlasí stařečkové na lavičce žmoulající si ruce), ale nebudeme si kafrat do vlastní kapsy – je ji málo a díky tomu to výjimka.
Jak by asi bylo fajn takovéto paní Alici, která by na svůj dotaz v poradně dostala odpověď2  viz níže namísto odpovědi1?

*************************************************************************************************
Dotaz Alice:
Dobrý den paní doktorko. Jsem docela zoufalá. Už dva měsíce má manžel (50let) milenku. Chtěl by asi vše uzavřít a začít nový život. Musím přiznat, že jsem na něm psychicky závislá. Celé naše spokojené manželství jsem prožívala svým způsobem svůj život přes něj a naše děti. Nikdy mi to nepřišlo špatné, líbilo se mi to. Teď mám pocit, že se mi sype svět. Děti jsou velké a manžel... Po první ubrečené fázi, kdy jsem si probírala pro a proti života s ním, jsem došla k závěru, že bych ráda o naše manželství bojovala. Je to ale těžké. Chová se ke mně velmi slušně - prý mě navždy bude mít rád jako matku našich dětí (hrozné, co). Já dál zajišuji veškerý servis, děláme si pěkné večery, spíme spolu docela často - i když převážně z mé aktivity - nikdy bych si nemyslela, kam až zajdu. V zásadě - kdyby v pozadí nestála ona (navíc je to naše známá), tak by se dalo říct - fajn manželství. Chtěla bych ho zpět. Jak dlouho lze žít v 3úhleníku , aby se člověk nezbláznil...
Mám strach, že čím delší bude jeho vztah - teď je to 5. měsíc, tak tím je menší šance na záchranu našeho manželství. Ona po něm docela jde a dost to s ním asi umí. Je to pěkný chlap, navíc finančně za vodou. Ona je mladší než já o 6 let. Myslím si, že kdybych mu řekla, a odjede, že by odešel. Protože jsem to nevyslovila, tak to je zatím takhle. Byla jsem u psycholožky a ta mi radila, a ho pryč neposílám, že bych jim vše usnadnila a že bych se trápila ještě víc než teď. Je to docela pravděpodobné. Ach jo. Alice

Odpověď psycholožky (č1):
Alice, je těžké odhadnout, jaký postup bude efektivnější. Rozumím, že nechcete zatím dávat žádná ultimáta, vyhazov z domu není také úplně nejtaktičtější v dané fázi, ale měli byste přesto spolu podle mě utvořit nějaký kontrakt o tom, do kdy se manžel chce rozhodnout o definitivním řešení. Předpokládám, že byste nechtěla žít dlouhodobě v zlegalizovaném trojúhelníku, to by pro vás bylo ponižující, a postupně byste si nemohla vážit ani sebe, ani jeho. Bude dobré, když budete další kroky řešit s vaší psycholožkou, kterou budete průběžně informovat o stavu věcí. Držím vám palce!

Moje odpověď (č2) :
Milá Alice, pokud vám doma všechno klape, překousněte v sobě žárlivost, majetnost a předsudky. Vyhrála jste první výhru – máte doma chlapa, který vás na rukou nosí, ve svém věku máte i pěkný sex, jste výhodně majitelově zajištěná a vᚠpartner vám nelže. Otevřete oči a nechte nekonečnou lásku nebeskou v TV seriálech, podívejte se na svět realisticky a užívejte toho všeho. Když to vyhovuje vašemu manželovi, proč by takový vztah měl být ponižující? Kdyby tomu bylo naopak, jistě byste toto uvítala. Představte si dvojí otevřenou milující náruč, představte si ty rozličné životní zážitky – s jedním zajdete na příjemnou večeři, druhý vám ji připraví. S jedním absolvujete zážitkový zájezd, s druhým se o dovolené válíte u moře. S jedním projedete Český ráj na kolech, s druhým si užijete koncert. A ani jeden není unavený a znuděný, protože si váží toho, že jste mu věnovala právě tento čas. Jenže , tak to nebude, protože mužů ve vašem věku je málo a je o ně rvačka. Takže nebude tak chamtivá a věnujte svému muži ještě hezký kus života – včetně sebe…

*************************************************************************************************
Jo , jenže to by psychologové museli mít koule něco takového vyslovit – a to ještě nejsme generace, která byla vychována většinově  jako věřící. Kdy už konečně to pokrytectví ohledně monogamie a polyandrie skončí?  Co je špatného (s dodržováním správné hygieny) na souloži s více partnery (by by to bylo s každým v jinou dobu?). Co je špatného na tom, užívat si život s příjemnými lidmi. Láska, přátelství, náklonnost  - to všechno jsou záležitosti, které se rozdáváním nedělí, ale násobí.
Jediné, co zde trošku hapruje, je sexuální výkonnost manželova, ale za a) manželka a milenka mají také někdy „své dny“ , za b) která z nás by občas byla radši, aby spíš „dal pokoj“ a nesmířila se spíše s mazlením, čehož je takový partner schopný vždy.
Mně by například registrované mnohoženství nijak zvl᚝ nevadilo. Ale chce to schopného chlapa se o dvě ženy postarat.
Jo, a jsem milenka. Ptejte se mně, na co chcete, já na co chci,  odpovím.

Není tady

 

#2 9. 9. 2013 19:42

LENNNA
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 24. 1. 2008
Příspěvky: 4926

Re: Pokrytectví 21.století

Milelenka napsal(a):

Co je špatného (s dodržováním správné hygieny) na souloži s více partnery (by by to bylo s každým v jinou dobu?). Co je špatného na tom, užívat si život s příjemnými lidmi. Láska, přátelství, náklonnost  - to všechno jsou záležitosti, které se rozdáváním nedělí, ale násobí.

Co je na tom špatného? Pro lidi jako ty, tzn. kteří si takový život zvolí a kterým se takový život líbí, tak vůbec nic. Ale pro lidi, kteří takto žít nechtějí, tak je na tom špatného asi vše.
Ve své odpovědi Alici předpokládáš, že je jako ty, ale asi není a nechce takový život žít, jinak by si nestěžovala.


"Před 150 lety by vás považovali za blázny, pokud byste se zasazovali za konec otroctví. Před 100 lety by se vám smáli za návrh, že by ženy měly mít volební právo. Před 25 lety by vás nazvali perverzním za obhajobu práv gayů. Dnes se nám smějí, když chceme, aby skončilo otroctví zvířat. Jednoho dne se smát nebudou."
- Gary Smith

Není tady

 

#3 9. 9. 2013 20:07

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava
Registrovaný: 27. 4. 2006
Příspěvky: 40307

Re: Pokrytectví 21.století

Špatného na tom nie je vôbec nič, len sa tým vzahy skomplikujú a nie zjednodušia (taký nevyrovnaný štvoruholník môže by pekná chuovka)... Niekomu to za tie komplikácie stojí a niekomu proste nie... Bohužiaž občas niekto príde ku komplikáciam ako slepé kura k zrnu... No, je to zložité.


Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

 

#4 9. 9. 2013 20:24

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

Co je špatného...
Nic... pokud se dotyčnej hédonista dokáže udržet na uzdě tak, aby neublížil nikomu dalšímu - a to je sakra těžký.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#5 10. 9. 2013 8:54

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO
Registrovaný: 14. 5. 2008
Příspěvky: 5109

Re: Pokrytectví 21.století

Me vernost jako pokrytectvi vibec nepripada.

Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem, kdyz jeho partnerka trpi a trapi se.
Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.


Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

 

#6 10. 9. 2013 9:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem
A že ti to tak nepřipadá u toho pána... proč?
se zenatym bych nechodila
Někdy se může stát, že dotyčná o jeho ženatosti ani neví...


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#7 10. 9. 2013 9:05

Grainne
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 25. 11. 2009
Příspěvky: 6124

Re: Pokrytectví 21.století

sahleb napsal(a):

Me vernost jako pokrytectvi vibec nepripada.

Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem, kdyz jeho partnerka trpi a trapi se.
Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.

Pokrytectví je to u toho pána , dotyčné to může být jedno , pokud je sama nezadaná


Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat..

Říká se, že chybami se člověk učí....Co když už ale nepříjde chvíle, abychom ukázali, že jsme se poučili

Není tady

 

#8 10. 9. 2013 9:15

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

To LENNNA: Já směrem k fiktivní Alici  nic nepředpokládám. Jenom se ptám, proč by se žena, která ví, na čem je (její druh jí má rád, zajišuje ji , spí s ní a nelže jí) měla cítít ponížená. Vynech předsudky a rutinu, vem to jenom logicky.

To Grianne: Zrovna ty mᚠmotto „Většina lidí se domnívá, že láska znamená být milován. Avšak pravda je opakem: láska znamená milovat.“. 
Prosím vysvětlení : Pokud někoho miluji, tak mu ubližuji, když miluji ještě někoho jiného?

To Helena: pokud se dotyčnej hédonista dokáže udržet na uzdě tak, aby neublížil nikomu dalšímu - a to je sakra těžký
Možná by se to dalo obrátit – pokud uznám svobodnou mysl toho druhého (té druhé) , tak mu (jí) nechám právo na to , aby jednal ve prospěch sebe. Pak to není nastaveno tak, že on (ona) ubližuje mně, ale že on (ona) neubližuje sobě.

To Sahleb: Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.
Já bych se ráda zeptala, co je podstata takové hrdosti. Logicky, nikoli psycho-logicky, prosím.

Není tady

 

#9 10. 9. 2013 9:18

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11783

Re: Pokrytectví 21.století

Milelenka napsal(a):

Jo , jenže to by psychologové museli mít koule něco takového vyslovit – a to ještě nejsme generace, která byla vychována většinově  jako věřící. Kdy už konečně to pokrytectví ohledně monogamie a polyandrie skončí?  Co je špatného (s dodržováním správné hygieny) na souloži s více partnery (by by to bylo s každým v jinou dobu?). Co je špatného na tom, užívat si život s příjemnými lidmi. Láska, přátelství, náklonnost  - to všechno jsou záležitosti, které se rozdáváním nedělí, ale násobí.
Jediné, co zde trošku hapruje, je sexuální výkonnost manželova, ale za a) manželka a milenka mají také někdy „své dny“ , za b) která z nás by občas byla radši, aby spíš „dal pokoj“ a nesmířila se spíše s mazlením, čehož je takový partner schopný vždy.
Mně by například registrované mnohoženství nijak zvl᚝ nevadilo. Ale chce to schopného chlapa se o dvě ženy postarat.
Jo, a jsem milenka. Ptejte se mně, na co chcete, já na co chci,  odpovím.

To, co je pro tebe pokrytecké, pro jiné zase pokrytecké není.
To, co tobě by (nijak zvl᚝? big_smile ) nevadilo, zase jinému vadí.
Ty bys vztahy v našich zeměpisných šířkách zřejmě hnala zase do druhého extrému.
Žij jak je ti libo, pokud tu možnost mᚠa nech žít každého tak, jak chce on.


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#10 10. 9. 2013 9:21

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

aby jednal ve prospěch sebe
Ale prd a vořech... všichni jsme v podstatě nastaveni na to, abychom "jednali ve prospěch sebe" - ne toho druhýho... http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Částečně se to dá korigovat vědomě, částečně fungujou mechanismy neovlivnitelný... ale ve finále je vždycky bližší ta košile...


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#11 10. 9. 2013 9:25

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

To Eva : Já žiju podle svého.  To znamená, že nazývám věci a situace jmény, jaká mi připadají nejlepší.
Ale tuším jsem nikde nenapsala, že vyjdu do ulic s transparenty "a teď všichni do jedné postele" smile

Není tady

 

#12 10. 9. 2013 9:27

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

To Helena: zvláštní reakce. Přečetle jsem si tu větu 3x a nepochopila jsem, co jsi tím mínila.Možná je to schované za těmi třemi tečkami? Doplň, prosím.

Není tady

 

#13 10. 9. 2013 9:30

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11783

Re: Pokrytectví 21.století

Milelenka napsal(a):

To Eva : Já žiju podle svého.  To znamená, že nazývám věci a situace jmény, jaká mi připadají nejlepší.
Ale tuším jsem nikde nenapsala, že vyjdu do ulic s transparenty "a teď všichni do jedné postele" smile

Ale nazývᚠpokrytectvím to, co pro někoho pokrytectvím není, co je pro něj přirozené.
TOBĚ to nejlepší připadá, ale jinému může zase připadat to tvé jako pokrytectví, lež, nebo použije jiné názvosloví.
Že to připadá TOBĚ nejlepší, neznamená, že to tak musí mít všichni. A takový pocit z tvého psaní mám, že manipuluješ ostatní do svého pohledu.

Upravil(a) Eva. (10. 9. 2013 9:43)


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#14 10. 9. 2013 9:34

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

Doplň, prosím.
Co chceš doplnit?
Ano - druhýmu "nechám právo na to , aby jednal ve prospěch sebe"... ale jen do určitý míry. Do tý, kdy to nebude jakkoli ohrožovat "prospěch" můj.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#15 10. 9. 2013 9:46

dycinky
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 27. 2. 2008
Příspěvky: 4341

Re: Pokrytectví 21.století

sahleb napsal(a):

Me vernost jako pokrytectvi vibec nepripada.

Me pripada pokrytectvi chodit se zenatym muzem, kdyz jeho partnerka trpi a trapi se. Ja mam svou hrdost a se zenatym bych nechodila.

Jak to víš, že se každá trápí a trpí? Je to dost časté kliše a černobílý pohled.

Není tady

 

#16 10. 9. 2013 9:51

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

To Eva: To jsme se asi nepochopily. Nebo jsem to špatně napsala, resp. označila. Pokud někdo má pocit, že pro něj je jen ten jediný (jediná) , který žije právě jen pro něj (pro ni) a žije podle toho a jsou oba spokojení, pak je to ok.
Pokud však někdo s ohledem na historické nastavení předstírá, že žije monogamní život a přitom žije se dvěma ženami souběžně, před oběma zatajuje a kvůli etiketě nejde s pravdou ven, tak to je pro mně pokrytectví.
Nebo naopak - žena, která žije dlouhá léta s manželem, se kterým si nějakou dobu nerozumí, ale jsou spolu kvůli dětem, majetku , sociálnímu postavení - tak pokud taková žena začne při objevení milenky vyšilovat, ačkoli muž nabízí další běžné soužití (někdy i kvalitnější), tak to je pro mně pokrytectví.
Já jsem zvolila špatný příklad fiktivní Alice. Tam to tak opravdu z její strany asi není, tak je spíš pokrytecká odpověď paní doktorky.

To Helena: Ano - druhýmu "nechám právo na to , aby jednal ve prospěch sebe"... ale jen do určitý míry. Do tý, kdy to nebude jakkoli ohrožovat "prospěch" můj.
A toto není pokrytectví? Předstírat, že jde o jeho zájem : já ho (ji) přece miluju, tak on musí milovat jen mně ( jinak ohrožuje můj prospěch).

Není tady

 

#17 10. 9. 2013 9:57

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11783

Re: Pokrytectví 21.století

Milelenka, s tímto vysvětlením už se ztotožňuji.


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#18 10. 9. 2013 10:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

já ho (ji) přece miluju, tak on musí milovat jen mně ( jinak ohrožuje můj prospěch)
Jsi až příliš konkrétní... ono "neohrožování" bylo myšleno obecněji.
Ostatně "on musí milovat jen mně" ještě nemusí bejt ku prospěchu... a mohem ďábelštější varianta je "já ho  nemiluju, ale on musí milovat jen mně".


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#19 10. 9. 2013 10:08

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

To Helena: někdy musí být člověk konkrétní, když řeší kontrétní životní situace.
Konkrétně teď mně zajímá, kdy si lidi uvědomí, že žijí podle zajetých standardů a to je pro ně možná příčina jejich trápení.

Není tady

 

#20 10. 9. 2013 10:13

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 11783

Re: Pokrytectví 21.století

Milelenka napsal(a):

To Helena: někdy musí být člověk konkrétní, když řeší kontrétní životní situace.
Konkrétně teď mně zajímá, kdy si lidi uvědomí, že žijí podle zajetých standardů a to je pro ně možná příčina jejich trápení.

Zase zevšeobecňuješ. Na místě by bylo - někteří lidé.


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#21 10. 9. 2013 10:16

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

žijí podle zajetých standardů
Standardy mnohým usnadňujou život...


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#22 10. 9. 2013 10:32

dycinky
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 27. 2. 2008
Příspěvky: 4341

Re: Pokrytectví 21.století

helena napsal(a):

já ho (ji) přece miluju, tak on musí milovat jen mně ( jinak ohrožuje můj prospěch)
Jsi až příliš konkrétní... ono "neohrožování" bylo myšleno obecněji.
Ostatně "on musí milovat jen mně" ještě nemusí bejt ku prospěchu... a mohem ďábelštější varianta je "já ho  nemiluju, ale on musí milovat jen mně".

s dodatkem - protože mi patří (mám na to "papír" )

Není tady

 

#23 10. 9. 2013 10:41

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Pokrytectví 21.století

mám na to "papír"...
... který zaručuje neomezené právo na rozhodování o partnerově "cokoli"... od jídelního lístku až po myšlenky...


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#24 10. 9. 2013 11:16

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

TO Eva: ano, mᚠpravdu.  Měla jsem napsat - někteří lidé. Ale chytrému napověz... wink

Není tady

 

#25 10. 9. 2013 11:19

Milelenka
♥------
Registrovaný: 8. 8. 2013
Příspěvky: 20

Re: Pokrytectví 21.století

to Helena:
No jasně, já to chňápu -  když se život žije standardně, občas je žití snažší.
Hovořím však o situacích, kdy standardy lidem komplikují život.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů