14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
eremuruss napsal(a):
dusička napsal(a):
Erem - Ty si tedy pěkně zmlsaná.
Ohřívané jídlo nejí? To nemáte u vás doma třeba omáčku na dva dny?
A Aminel přece píe, e dopejká husu (kachnu) a na těpána. Tak je to čestvý.
A hovězí vývar kdy je z mrazáku, tak je ok.
Já zamrazuju manelovi do práce jídlo a je to ok. Tedy krom jídla co je z brambor, protoe brambory nejsou z mrazáku dobrý.
A obalovaný věci nevím. Jestli ta strouchanka není jak voda. Já obaluju na těpána řízky čerstvě.Ne nemam rada ohrivane jidlo,priznam se a ani ma rodina.Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne.Delam to tak i ja.Nekdy se fakt stane,ze mame jidlo druhy den,ale jen jako nouzovku a ,uz to neni ono.Cerstve je cerstve.
gulá je nejlepí třetí den
Není tady
Jaku napsal(a):
jaspinn napsal(a):
Nás se na oslavách a o svátcích schází kolem 14 - a taky s tím nemám problém: Co se dá nachystat dopředu nachystám, obědváme na dvě etapy, protoe se nás ke stolu víc nevejde, a to prosím vařím několik obědů, protoe tchyně je vegetarián, druhá diabetička a dcera celiak. po obědě dospělé děti naběhnou na umývání a utírání nádobí, a my starí sedíme a trávíme oběd :-)
Pak já jako hostitelka udělám kafe a čaje, k nim donesu něco dobrého (peču opět 2x, jednou pro nás jednou pro dceru) a pak u jenom povídáme a hrajem hry a tak, po ruce je pořád něco na ďobání, nádobí se odnáí i přináí průběně a větinou to dělá ten, kdo sedí blíe ke kuchyni :-D
A večer ne hosté odcházejí jsou zase velké děti (25, 23 a 30 let) zvyklé umýt a uklidit nádobí. Take na mně jako hostitelce je hlavně příprava, vaření a bavení se s návtěvou. Scházíme se tak asi 10x do roka, u nás tak 4x. Uívám si to :-D
Jen je koda,e si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu.To jako hostitelka nemám ráda,a kdy u nás byli také takové slavící příleitosti,najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznáení jídla apod. např.učně z hotelovky či jsme se domluvili přímo s nějakýma mladochama,kteří si rádi přivydělají,nás 500,-Kč pro ně za půlden nespasí a je to poněkud jiná pohodička.Studenti si vydělaj a my jsme v klidu=vichni jsou spokojeni.
Ono se dá skvěle pokecat i u toho nádobí a ani mi to nepřijde:-)
Není tady
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, kdy by nemohlo být ohřívané:-)
Není tady
Ohrivane jidlo neni jako cerstve a vyvar z mrazaku... Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne... Cerstve je cerstve
Prd a vořech, erem... některý jídlo je mnohem lepí řádně rozleený a ohřívaný - zeptej se profíků, ti by ti to je potvrdili - stejně jako to, e vývar je mnohem lepí dělat ve velkým a buď zmrazit rovnou, nebo nechat zredukovat na "elé" a mrazit a to (výhoda je mení objem).
Ví, ono se dřív vařilo častěji právě proto, e mrazák neměl kadej a v lednici to jídlo zas tak dlouho nevydrelo. Nanejvej se zavařovalo maso a klobásky, kdy někdo měl zabijačku, jinak se vechno muselo zpracovat v relativně krátký době, aby se nezkazilo.
je koda,e si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu... najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznáení jídla apod. např.učně z hotelovky
Jaku, "s rukama ve dřezu" tráví dny nanejvej ficka v nádraní putyce - i po obědě pro 10 lidí má nanejvej dvacet talířů + příbory, co je odmytý za chvilku.
A e bych si chtěla vychutnávat "rodinnou pohodu" s někým cizím za zadkem? No to můu jít rovnou někam do podniku a nehnout malíčkem vůbec.
No a ty pětikila, co by mě kadej z poskoků stál, bych radi investovala do vlastních - i kdy těm nedělá problém naservírovat jídlo nebo umejt talířek i zadarmo. Moná je to ale blbou výchovou...
chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, kdy by nemohlo být ohřívané
Jednodue - tři noci nespat a tři dny stát u sporáku... hlavně e to bude vechno čerstvý, kdybych padnout měla
Upravil(a) helena (27. 11. 2012 8:08)
Není tady
Jaku napsal(a):
jaspinn napsal(a):
Nás se na oslavách a o svátcích schází kolem 14 - a taky s tím nemám problém: Co se dá nachystat dopředu nachystám, obědváme na dvě etapy, protoe se nás ke stolu víc nevejde, a to prosím vařím několik obědů, protoe tchyně je vegetarián, druhá diabetička a dcera celiak. po obědě dospělé děti naběhnou na umývání a utírání nádobí, a my starí sedíme a trávíme oběd :-)
Pak já jako hostitelka udělám kafe a čaje, k nim donesu něco dobrého (peču opět 2x, jednou pro nás jednou pro dceru) a pak u jenom povídáme a hrajem hry a tak, po ruce je pořád něco na ďobání, nádobí se odnáí i přináí průběně a větinou to dělá ten, kdo sedí blíe ke kuchyni :-D
A večer ne hosté odcházejí jsou zase velké děti (25, 23 a 30 let) zvyklé umýt a uklidit nádobí. Take na mně jako hostitelce je hlavně příprava, vaření a bavení se s návtěvou. Scházíme se tak asi 10x do roka, u nás tak 4x. Uívám si to :-D
Jen je koda,e si i ti mladí při takovém počtu lidí jaksi víc nemůou vychutnat taky tu rodinnou pohodu a tráví ji s rukama ve dřezu.To jako hostitelka nemám ráda,a kdy u nás byli také takové slavící příleitosti,najali jsme na tyto pomocné práce a taky i na roznáení jídla apod. např.učně z hotelovky či jsme se domluvili přímo s nějakýma mladochama,kteří si rádi přivydělají,nás 500,-Kč pro ně za půlden nespasí a je to poněkud jiná pohodička.Studenti si vydělaj a my jsme v klidu=vichni jsou spokojeni.
Co o to, někoho si na práce najmout by se mi taky líbilo:D, ale to u bychom se do naeho mini 3+1 v paneláku fakt nevlezli. Já vím, e to vyznělo tak, e mladí tráví návtěvu v kuchyni, ale není to tak, mají to hotové za cca 15 minut se vím vudy - u jsou sehraní, a posedí s námi a a (navíc je podezírám, e si u toho nádobí povykládají plno věcí, které nejsou určeny pro rodičovské ui ).
Není tady
stojím si za tím, e je to nádhera....
a e je to ohřívané.....taky 24.12. vařím na 25.12......a je to výborné, naleené
ale hlavně si můeme vychutnat tu atmosféru, krásně se obléct, prostřít stůj...s rozkvetlými hyacinty atd.
povídáme, máme 4 malé děti.....letos je naučím vyprávět nějaký hezký vánoční příběh.....25.12. ho řekneme před přípitkem....bude to na 4 minuty....taková roztomilá zdravice
po jídle se oblečme a jdeme společně na 2 hod. vycházku, krmit koníky, zavěovat semínka v pytlíku ptákům do lesa atd.....kdy je sníh, tak se bobovat, jen tak válet sudy ve sněhu
kdybych měla připravit čerstvé jídlo......toto by nemohlo být
a co je lepí?
Není tady
holcina napsal(a):
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, kdy by nemohlo být ohřívané:-)
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.
Není tady
tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi
Chce říct, e bys je tři dni cpala řízkama?
ak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou
Nevím, jak ona, ale kdy si husičky den předem předpeče, pak se dá kůrčička dopéct u obou najednou. Stačí velkej pekáč nebo plech a pokud to nejsou ptáci velikosti ptrosa, vejdou se vedle sebe.
Není tady
já jsem to pochopila tak, e animel je upeče, vykostí....jeden den a zabalí do balíčků
a druhý den je zapeče.....u vykostěné, zabalíčkované.....se musí vlézt do jednoho velkého plechu
je to dobrý nápad
Není tady
eremuruss napsal(a):
dusička napsal(a):
Erem - Ty si tedy pěkně zmlsaná.
Ohřívané jídlo nejí? To nemáte u vás doma třeba omáčku na dva dny?
A Aminel přece píe, e dopejká husu (kachnu) a na těpána. Tak je to čestvý.
A hovězí vývar kdy je z mrazáku, tak je ok.
Já zamrazuju manelovi do práce jídlo a je to ok. Tedy krom jídla co je z brambor, protoe brambory nejsou z mrazáku dobrý.
A obalovaný věci nevím. Jestli ta strouchanka není jak voda. Já obaluju na těpána řízky čerstvě.Ne nemam rada ohrivane jidlo,priznam se a ani ma rodina.Byla jsem zvykla od detstvi,ze se u nas varilo denne.Delam to tak i ja.Nekdy se fakt stane,ze mame jidlo druhy den,ale jen jako nouzovku a ,uz to neni ono.Cerstve je cerstve.
Tak to mne nevadi vubec , ja klidne jim jedno jidlo tyden
Není tady
eremuruss napsal(a):
holcina napsal(a):
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, kdy by nemohlo být ohřívané:-)
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.
no to bys je teda pohostila :-(
Není tady
Jaspinn:
Obdivuji tě, má co dělat, vařit na třikrát. Vyaduje to perfektní organizaci. Kdy ale není zbytí, musela bych to také zvládnout. Kadopádně, klobouk dolů.
Aprill:
Souhlasím s tebou, hlavně e jsou vichni, včetně tebe, spokojeni. O nic jiného nejde. Kadá máme svůj postup, vychytaný podle svých moností a zkueností a tak je to pro nás nejlepí. Nemusí se kadému líbit, nám by se třeba nelíbilo, jak to dělá někdo jiný.
Holčina:
15 lidí je maximum, pro které jsem vařila. Mám dva obrovské hrnce a jeden obr kastról, občas se hodí. Klobouk dolů, s počtem lidí ze zvyuje i mnoství práce. Umím si to představit, i kdy jsem pro tolik lidí u pár let nevařila.
Grilovačka na zahradě nebo jednorázová oslava je něco jiného, i kdy se sejde víc lidí, to je pravda. Grilovačka je jasná, na jednorázovou oslavu doma uvařím moji specialitu předem.
Helena:
Ano, je to přesně tak, jak píe. elé sice nedělám, nemám tolik trpělivosti vydret. I kdy je vývar částečně zredukován.
Vloím sáček do ustřiené krabice od mléka, naleju, zacvaknu sponkou. Krabice rovnám do mrazáku vedle sebe, nejen s vývarem, ale se vím, co je tekuté nebo měkké. Do krabic dávám i drobnosti, např.nasáčkované natě, česnek, abych je mohla průběně odebírat a nemusela hledat. Kdy odeberu hodně, vyměním krabici za víc ustřihnutou. Osvědčilo se mi to, etří to místo a mám přehled.
Bingo! Kad jsme jiný, ale někdo by moná rád stál u sporáku tři dny a tři noci. Proti gustu ádný diputát.
Erem:
Kdybys četla dobře, věděla bys, e husy předpékám den předem, studené je rozporcuji a vykostím (mimo stehen), jednotlivé porce zabalím jakoby do balíčku kůí navrch a narovnám na plech. Plechy jdou přiklopit jako pekáč. Takto připravené je NAJEDNOU strčím do trouby dopéct. Pohodlně se vejdou. Kadý má jídlo opravdu horké a jíme společně, vichni najednou.
Umí si to představit?
Ví, já se celý ivot učím. Pokud objevím ikovný fígl, vyuiji ho, nejen v kuchyni. Vyuívám dostupnou techniku a nemám problém změnit staré technologické postupy a zvyklosti, kdy si tím usnadním ivot a neuberu mu na kvalitě.
Mám jiné podmínky a monosti, ne měla maminka.
Holky, a máme honičku nebo pohodičku, přece to děláme pro své milované a s trokou práce navíc stejně počítáme.
Za sebe říkám, e by mě ani nebavilo, kdybych neměla kolem sebe víc rumec ne obvykle, prostě to k Vánocům patří.
Jsem ráda, e to tak je.
Není tady
já taky a dnes u louskám ořechy
Není tady
Vera:
Ořechy u mnoho let zavařuji. Jsou jako čerstvé, nedají se mi do nich ádné potvory, neluknou a mám je kdykoliv po ruce u bez práce.
Není tady
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
holcina napsal(a):
erem, chtěla bych vidět jak bys nachystala jídlo pro 15 lidí na tři dny, kdy by nemohlo být ohřívané:-)
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.no to bys je teda pohostila :-(
tři dny řízky, ale rovnou z pánve:-)
Není tady
název je jak si to uít a přeít...take pokud někdo stojí doprovolně u sporáku a je rád, e má pro koho vařit, je to jeho věc, stejně jako toho, kdo to vyndá z mrazáku a má to raz dva hotové.. take nezvrhně tak hezké téma v hádku..kadý to má jinak a to tak, jak mu to vyhovuje.
Není tady
holcina napsal(a):
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
To jsem nikdy nepripravovala a,kdyz uz bych musela pripravovat tak by to museli byt rizky,protoze ty jsou jednoduche udelat pro 15 lidi.
Jen by me zajimalo jak to animel dela s tou husou,kdyz jednu ma ,uz upecenou a pece tu druhou.To,uz navsteva ji a nebo ji nekde stydne.no to bys je teda pohostila :-(
tři dny řízky, ale rovnou z pánve:-)
Nevim co bych varila pro 15 lidi,ale asi nejakou omacku nebo segedin.Nemam tak velke hrnce pro tolika lidi.
Není tady
vera napsal(a):
já taky a dnes u louskám ořechy
vlaáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těím, jak o Mikulái začnu péct. Letos toho chci dělat míň, ádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a jetě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám kadý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě osloví
Není tady
laminanonte napsal(a):
vera napsal(a):
já taky a dnes u louskám ořechy
vlaáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těím, jak o Mikulái začnu péct. Letos toho chci dělat míň, ádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a jetě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám kadý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě osloví
Orechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.
Není tady
eremuruss napsal(a):
laminanonte napsal(a):
vera napsal(a):
já taky a dnes u louskám ořechy
vlaáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těím, jak o Mikulái začnu péct. Letos toho chci dělat míň, ádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a jetě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám kadý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě oslovíOrechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.
z kolika mouky?
Není tady
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
laminanonte napsal(a):
vlaáky mám své a to v mrazáku, lískové jsem dnes koupila..1,5kg
docela set těím, jak o Mikulái začnu péct. Letos toho chci dělat míň, ádných 20 druhů, tak uvidíme..já si ak říkám, a jetě tohle se mi líbí a tohle taky.Dělám kadý rok oblíbené druhy plus pár nových..tak uvidím, co mě oslovíOrechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.
z kolika mouky?
Muj recept na pracny je z vanocni kucharky tak si to vynasob.
10 dkg masla
10 dkg mouckoveho cukru
12 dkg orechu
15 dkg hladke mouky
1 vejce
Pecu toto mnozstvi kazdy rok vyjimkou byl lonsky rok kdy orechy nebyli vubec a kupovat je by bylo hodne drahe, tak jsem s orechu nepekla vubec.
Upravil(a) eremuruss (28. 11. 2012 11:57)
Není tady
Máme 2 obrovské ořeáky, to bych na ně musela mít samostatný mrazák, moná dva. Kdy se někomu vejdou, je to fajn, má méně práce.
Není tady
aminel napsal(a):
Máme 2 obrovské ořeáky, to bych na ně musela mít samostatný mrazák, moná dva. Kdy se někomu vejdou, je to fajn, má méně práce.
My je do mrazaku nedavame.Susime je po sesbirani cele a mame je ulozene v bedynkach na pude.Kdyz je potrebujeme vylouskame si kolik jich prave spotrebujeme.
Není tady
eremuruss napsal(a):
aprill napsal(a):
eremuruss napsal(a):
Orechy mam vylouskane v lednici,kdyz jsem mela odpolku pritel jich vylouskal kilo.Pect zacnu,az tyden pred vanocema.Zadelavam 3 druhy testa linecke,pracny a vanilkove rohlicky.Z lineckehio delam jak slepovane tak kosicky tak bananky.Pracny delam s kila orechu.z kolika mouky?
Muj recept na pracny je z vanocni kucharky tak si to vynasob.
10 dkg masla
10 dkg mouckoveho cukru
12 dkg orechu
15 dkg hladke mouky
1 vejce
Pecu toto mnozstvi kazdy rok vyjimkou byl lonsky rok kdy orechy nebyli vubec a kupovat je by bylo hodne drahe, tak jsem s orechu nepekla vubec.
A to peče 8 dávek? to bych měla pro půlku vsi:-)
Není tady
holcina napsal(a):
eremuruss napsal(a):
aprill napsal(a):
z kolika mouky?Muj recept na pracny je z vanocni kucharky tak si to vynasob.
10 dkg masla
10 dkg mouckoveho cukru
12 dkg orechu
15 dkg hladke mouky
1 vejce
Pecu toto mnozstvi kazdy rok vyjimkou byl lonsky rok kdy orechy nebyli vubec a kupovat je by bylo hodne drahe, tak jsem s orechu nepekla vubec.A to peče 8 dávek? to bych měla pro půlku vsi:-)
Davam cukrovi taky tatovi a ten prave pracny miluje.Taky rozdelim detem sice dcera taky bude pect,ale i tak ji dam.To se me dokonce stalo,kdyz jeste deti byli mensi,ze jsem na stedry den nemela co dat na stul,protoze to tata vsechno snedl.Od te doby pecu tyden pred vanocema a cukrovi prvni ochutna,az na stedry den.Cukrovi co se nesni do noveho roku putuje do mrazaku.Rozdelim ho do nekolika krabicek od kazdeho druhu neco a do konce unora mame snedeno mozna i ledna.
Není tady