14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
STAROMĚSTSKÉ PEKOVÉ KNEDLÍKY
250g uzeného bůčku, 30g slaniny, 50g sádla, 1 vejce, 3 dl mléka, 400g emle, 120g hrubé mouky, mukátový květ, petrelka, pepř, sůl.
Uzený bůček do měkka uvaříme, vykostíme a necháme vychladnout a pak nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme emle, promícháme s masem a v troubě dorůova opraíme. Do misky prosejeme mouku, přidáme sůl, mletý mukátový květ, drobně usekanou petrelku, vejce a přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které spojíme s masem a usmaenou emlí. Z tuhého těsta pak tvoříme kulaté knedlíky a zavařujeme je do vroucí osolené vody. Vaříme necelých 15 minut. Hned jak knedlíky vyjmeme, propíchneme kadý vidličkou, aby se nesrazil. Podáváme přelité sádlem a s kostičkami rokvařené slaniny.
Není tady
CH L U P A T É K N E D L Í K Y
1,5 kg brambor, 200g hrubé mouky, 100g krupice, 2 vejce, 1 lička soli, 100g slaniny.
Oloupané brambory propláchneme studenou vodou, nastrouháme na jemném struhadle, dáme na jemný cedník a propláchneme. Bramborová dr musí být bílá, zbavená krobu.
Brambory přendáme na větí zadělávací mísu, přidáme mouku, krupici, vejce a dobře promícháme. Polévkovou lící vykrajujeme knedlíky. Zaváříme ve vroucí vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a promastíme na kostičky nakrájenou a vykvařenou slaninou.
Jsou dobré k pečené drůbei se zelím a pečeným masům.
Upravil(a) Verča (17. 2. 2006 13:54)
Není tady
H O U S K O V Ý K N E D L Í K
500g hrubé mouky, 500ml mléka, rovná líce soli, 5 housek, 3 loutky
Do mísy přesejeme mouku, osolíme, přilijeme vlané mléko a přidáme loutky. Ve promícháme a zaděláme těsto, které se nelepí na vařečku a tvoří bubliny. Do těsta dáme na kostičky nakrájené housky, znovu propracujeme, popráíme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Z těsta utvoříme 4 iky a vaříme je ve vařící vodě 15-20 minut. Uvařené knedlíky ihned rozkrojíme, aby se vypářily.
Není tady
B R A M B O R O V É P L A C K Y
750g uvařených strouhaných nebo prolisovaných brambor, 350g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, sádlo na opečení.
Brambory smícháme s moukou a vejci, osolíme, uhněteme v tuí těsto. Vál popráíme moukou a těsto rozválíme válečkem (také popráeným moukou) na placku zhruba 8mm silnou. Z této placky vykrajujeme kolečka (běným hrníčkem).
Do horkého sádla klademe placičky a pečeme po obou stranách do zlatova na mírném ohni, abychom je nespálili. Placky můeme péct také na sucho, bez omastku, na nepotřeném plechu v dobře vyhřáté troubě.
Podáváme jako přílohu k zeleninovým jídlům, tmavým omáčkám.
Placky můeme namazat demem (rybízový, jahodový, meruňkový) a zapíjet bílou kávou.
Není tady
bramborové placky jsou dobré i jenom potřené máslem a srolované.
Verčo, chlupaté knedlíky u nás děláme napůl syrové a vařené brambory.
a u houskových knedlíků mi v receptu chybí práek do pečiva.
Není tady
Jájo,
pravé houskové knedlíky se připravují bez pouití kypřících prostředků. Ve záleí na dostatečném vypracování těsta a na mnoství housek. Na vypracování lze pouít i kuchyňský robot.
Bramborové placky, které se srolují, musí být tenké a dávám do nich hladkou mouku a peču je nasucho na teflonové pánvi.
Není tady
Verčo, díky, tak jsem zase chytřejí. Mě to hrozně zarazilo, e tam není ádnej kypřící prostředek.
Není tady
OUCHANÉ BRAMBORY SE SLANINNOU
Brambory uvařit,rozmačkat ouchadlemna br. kai.Přidat opečenou slaninu nebo uzený bůček,cibulku osmaenou do zlatova.
Není tady
Jájo,
pokud chce mít opravdu kypré knedlíky - houskové nebo hrníčkové (ty jsou taky houskové ale vaří se v hrníčkách čajových - recept najde na Nioneta.cz úplně podrobný, dávala jsem ho tam minulý týden) tak pouij zvlá loutky, a nakonec do těsta přidej tuhý sníh z bílků, ale pozor - nezamíchávat "dokola" ale jen "obracet" a nesnait se bílky rozmíchat, naopak nechat bílkové "čepičky" které to těsto kypří.
Není tady
K N E D L Í K Z U B R O U S K U
Do 1/4 kg osolené mouky dáme 3 vejce a přes 1/4 mléka. Aby bylo těsto měkčí, dobře je zpracujeme a přidáme 3 na kostičky nakrájené, osmaené a vychladné emle. Ubrousek namočíme ve studené vodě a vydímeme, prostředek se pomastí , a na prostředek dáme těsto a sváeme pevně nad těstem, ale necháme kousek místa, protoe těsto vařením nabyde. Pak se konce ubrousku sváou a provleče se jimi měchačka, dá se ve do vařící vody a vaří se asi hodinu.
Upravil(a) Verča (19. 2. 2006 14:14)
Není tady
DRBÁKY ZE SOLAMYLU
Asi 3 litrový hrnec brambor vařených ve slupce, 1 Solamyl, větí hrst hrubé mouky, sůl.
Brambory oloupeme, rozmačkáme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme Solamyl, hrubou mouku, sůl a propracujeme. Z těsta vytvoříme koule, obalíme je v hrubé mouce a vhazujeme do vroucí vody. Vaříme asi 20 minut. Podáváme např. k prohřátému masu z vepřové konzervy a s hlávkovým salátem.
Není tady
Houskové knedlíky v domácí pekárně na chléb ETA. Výborné.
Třikrát 3 dcl sklenky hrubé mouky, 1 x 3 dcl sklenky mléka vlaného, 2 loutky, lička soli, půl sáčku su.franc.drodí, takový bleděmodrý sáček stojícca 4,40 kč a pustím pekárnu, volba start namačkám program 7, po pípnutí asi za půl hodiny dám hrst kostiček housky nebo hrst burizonů, nechám dojít, pak jenom vyválím, nechám
lehce dokynout, cca 10 min, vařím 15 min ve vaříčí osolené vodě, jsou to 4 iky, take je vařím na dvakrát, po vyjmutí samozřejmě propíchám. Dříve jsem je dělala v robotu, ale v té pekárně jsou mnohem lepí, to jak hněte, tak to zároveň zahřívá, take to těsto nemá chybu.
Jinak dělat knedlíky bez práku případně drodí jsem se jetě nesetkala.
Není tady
Brambory s cibulí
1. Vařené brambory nakrájet na plátky, dát na lehce vymatěný plech, posypat půlkolečky cibule,
přidat sůl, pepř a kmín a péct dokud brambory nezezlátnou a cibule nezměkne (můe se lehounce!
podlít).
2. Pokud smaíme něco na pánvi (karbanátky, bílou klobásu atd.), osmaíme nakonec na půlkolečka
nakrájenou osolenou cibuli doměkka a buď vmíchat do brambor (i kae) nebo dát jako přílohu.
Není tady
RÝE TROCHU JINAK
na oleji orestujeme na kolečka nakrájený pórek (nebo cibulku), pak orestujeme rýi , poté zalejeme vodou a přidáme sůl, hodně kmínu, několik kuliček nového koření a několik kuliček pepře. Někdy přidám vegetu. nemícháme, aby se rýe nepřipalovala a vaříme do měkka.
Je výborná, není nijak výrazná a nepřehluí svou chutí jídlo samotné. Já ji takto dělám vdy.
Někdy kdy mám lenivou, tak koupíme v tescu gril.kuře a tuto rýi k tomu udělám - a ani nemusíme mít "ávičku" a i tak je super jídlo.
Není tady
Bramborové válečky plněné penátem
Brambory (nemám odhad na mnoství, podle počtu osob) uvaříme a poté je roztoucháme a smícháme s hrubou moukou a vajíčky a osolíme. Potom si vyválíme těsto a hrníčkem vykrajujeme kolečka, která naplníme penátem a vytvoříme uhledné válečky. Dáme vařit do vroucí osolené vody a poté podáváme se spoustou osmahnuté cibulky.
Je to opravdu výborné.Klidně samotné nebo se zelím a masem. Mňam
Není tady
Vareniky
Asi kilo polohrubé mouky smícháme s mlékem a asi 2 vajíčka a osolíme. Vzniklé těsto necháme chvíli odpočinout. Mezi tím dáme vařit brambory ve slupce. Kdy jsou hotové oloupeme je a necháme vychladnout. Mezi tím si osmaíme hodně cibulky nadrobno a tu posléze přidáme do brambor, které jsme roztouchali. Z těsta si uděláme delí váleček asi 2-3 cm silné (podle oka), vdy kousek odkrojíme a uděláme z toho placičku, kterou naplníme směsí z cibule a brambor, zabalíme (měli by to být půlměsíčky). Kdy jich máme několik hotových tak dáme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou. Podáváme se smetanou. Je to taková příloha,která jenejlepí samotná, je to pracné,ale moc dobré. Co zbyde dáme do mrazáku.
Obměna je e těsto (výe, můeme klidně místo mléka dát vodu) naplníme směsí - mlété maso smíchané s větím mnostvím syrové cibule nadrobno - osolíme, opepříme, popř. přidáme trochu strouhanky...Dělá se to stejným způsobem jak vareniky akorát e konce vzniklý naplněných půlměsíčků zahneme a spojíme spolu. Po uvaření stejným způsobem podáváme se smetanou a kdo to zkusí s trochou naředěného, opepřeného octa.
Nevím,jestli to jsou přímo přílohy..Jsou to ruská jídla,ale mě moc chutnají. Snad vám přijde k chuti.
Není tady