Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 17. 2. 2006 13:38

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

KNEDLÍKY a ostatní přílohy

STAROMĚSTSKÉ ŠPEKOVÉ  KNEDLÍKY

250g uzeného bůčku, 30g slaniny, 50g sádla, 1 vejce, 3 dl mléka, 400g žemle, 120g hrubé mouky, muškátový květ, petrželka, pepř, sůl.

Uzený bůček do měkka uvaříme, vykostíme a necháme vychladnout a pak nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme žemle, promícháme s masem a v troubě dorůžova opražíme. Do misky prosejeme mouku, přidáme sůl, mletý muškátový květ, drobně usekanou petrželku, vejce a přilijeme mléko. Vymícháme těsto, které spojíme s masem a usmaženou žemlí.  Z tuhého těsta pak tvoříme kulaté knedlíky a zavařujeme je do vroucí osolené vody. Vaříme necelých 15 minut. Hned jak knedlíky vyjmeme, propíchneme každý vidličkou, aby se nesrazil. Podáváme přelité sádlem a s kostičkami roškvařené slaniny.http://animace.org/wmf_jidlo/thumb/t_W060492.jpg

Není tady

 

#2 17. 2. 2006 13:52

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

CH L U P A T É     K N E D L Í K Y

1,5 kg brambor,  200g hrubé mouky, 100g krupice, 2 vejce, 1 lžička soli, 100g slaniny.

Oloupané brambory propláchneme studenou vodou, nastrouháme na jemném struhadle, dáme na jemný cedník a propláchneme. Bramborová dr musí být bílá, zbavená škrobu.
Brambory přendáme na větší zadělávací mísu, přidáme mouku, krupici, vejce a dobře promícháme. Polévkovou lžící vykrajujeme knedlíky. Zaváříme ve vroucí vodě asi 15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a promastíme na kostičky nakrájenou a vyškvařenou slaninou.

Jsou dobré k pečené drůbeži se zelím a pečeným masům.http://animace.org/wmf_jidlo/thumb/t_W060189.jpg

Upravil(a) Verča (17. 2. 2006 13:54)

Není tady

 

#3 17. 2. 2006 14:06

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

H O U S K O V Ý     K N E D L Í K

500g hrubé mouky, 500ml mléka, rovná lžíce soli, 5 housek, 3 žloutky

Do mísy přesejeme mouku, osolíme, přilijeme vlažné mléko a přidáme žloutky. Vše promícháme a zaděláme těsto, které se nelepí na vařečku a tvoří bubliny. Do těsta dáme na kostičky nakrájené housky, znovu propracujeme, poprášíme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Z těsta utvoříme 4 šišky a vaříme je ve vařící vodě 15-20 minut. Uvařené knedlíky ihned rozkrojíme, aby se vypářily.
http://animace.org/wmf_jidlo/thumb/t_W060438.jpg

Není tady

 

#4 17. 2. 2006 14:32

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

B R A M B O R O V É     P L A C K Y


750g uvařených strouhaných nebo prolisovaných brambor, 350g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, sádlo na opečení.

Brambory smícháme s moukou a vejci, osolíme, uhněteme v tužší těsto. Vál poprášíme moukou a těsto rozválíme válečkem (také poprášeným moukou) na placku zhruba 8mm silnou. Z této placky vykrajujeme kolečka (běžným hrníčkem).
Do horkého sádla klademe placičky a pečeme po obou stranách do zlatova na mírném ohni, abychom je nespálili. Placky můžeme péct také na sucho, bez omastku, na nepotřeném plechu v dobře vyhřáté troubě.

Podáváme jako přílohu k zeleninovým jídlům, tmavým omáčkám.

Placky můžeme namazat džemem (rybízový, jahodový, meruňkový) a zapíjet bílou kávou.http://www.gify.nou.cz/r_jidlo_soubory/27.gif

Není tady

 

#5 17. 2. 2006 14:35

Jája
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 10163

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

bramborové placky jsou dobré i jenom potřené máslem a srolované.

Verčo, chlupaté knedlíky u nás děláme napůl syrové a vařené brambory.
a u houskových knedlíků mi v receptu chybí prášek do pečiva.


Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.

Jediné hranice, které nás mohou nějakým způsobem omezovat, jsou uvnitř nás, uvnitř naší mysli.

Není tady

 

#6 17. 2. 2006 14:40

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Jájo,
pravé houskové knedlíky se připravují bez použití kypřících prostředků. Vše záleží na dostatečném vypracování těsta a na množství housek. Na vypracování lze použít i kuchyňský robot.
Bramborové placky, které se srolují, musí být tenké a dávám do nich hladkou mouku a peču je nasucho na teflonové pánvi.

Není tady

 

#7 17. 2. 2006 14:42

Jája
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 10163

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Verčo, díky, tak jsem zase chytřejší. Mě to hrozně zarazilo, že tam není žádnej kypřící prostředek.


Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.

Jediné hranice, které nás mohou nějakým způsobem omezovat, jsou uvnitř nás, uvnitř naší mysli.

Není tady

 

#8 17. 2. 2006 17:24

jahoda
♥♥-----
Registrovaný: 13. 2. 2006
Příspěvky: 33

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

ŠOUCHANÉ BRAMBORY SE SLANINNOU
Brambory uvařit,rozmačkat šouchadlemna br. kaši.Přidat opečenou slaninu nebo uzený bůček,cibulku osmaženou do zlatova.


http://www.gify.nou.cz/divky_mini2_soubory/d297.gif

Není tady

 

#9 17. 2. 2006 19:12

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Jájo,
pokud chceš mít opravdu kypré knedlíky - houskové nebo hrníčkové (ty jsou taky houskové ale vaří se v hrníčkách čajových - recept najdeš na Nioneta.cz úplně podrobný, dávala jsem ho tam minulý týden) tak použij zvl᚝ žloutky, a nakonec do těsta přidej tuhý sníh z bílků, ale pozor - nezamíchávat "dokola" ale jen "obracet" a nesnažit se bílky rozmíchat, naopak nechat bílkové "čepičky" které to těsto kypří.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#10 19. 2. 2006 14:13

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

K N E D L Í K     Z    U B R O U S K U

Do 1/4 kg osolené mouky dáme 3 vejce a přes 1/4 mléka. Aby bylo těsto měkčí, dobře je zpracujeme a přidáme 3 na kostičky nakrájené, osmažené a vychladné žemle. Ubrousek namočíme ve studené vodě a vyždímeme, prostředek se pomastí , a na prostředek dáme těsto a svážeme pevně nad těstem, ale necháme kousek místa, protože těsto vařením nabyde. Pak se konce ubrousku svážou a provleče se jimi měchačka, dá se vše do vařící vody a vaří se asi hodinu.
http://www.gify.nou.cz/lid_kuchar_soubory/ku24.gif

Upravil(a) Verča (19. 2. 2006 14:14)

Není tady

 

#11 27. 2. 2006 15:34

Verča
♥♥♥♥---
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 285

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

DRBÁKY  ZE  SOLAMYLU

Asi 3 litrový hrnec brambor vařených ve slupce, 1 Solamyl, větší hrst hrubé mouky, sůl.

Brambory oloupeme, rozmačkáme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme Solamyl, hrubou mouku, sůl a propracujeme. Z těsta vytvoříme koule, obalíme je v hrubé mouce a vhazujeme do vroucí vody. Vaříme asi 20 minut. Podáváme např. k prohřátému masu z vepřové konzervy a s hlávkovým salátem.http://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070133.jpg

Není tady

 

#12 28. 2. 2006 11:09

Barbara
♥♥♥----
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 169

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Houskové knedlíky v domácí pekárně na chléb ETA. Výborné.
Třikrát 3 dcl sklenky hrubé mouky, 1 x 3 dcl sklenky mléka vlažného, 2 žloutky, lžička soli, půl sáčku suš.franc.droždí, takový bleděmodrý sáček stojícca 4,40 kč a pustím pekárnu, volba start namačkám program 7, po pípnutí asi za půl hodiny dám hrst kostiček housky nebo hrst burizonů, nechám dojít, pak jenom vyválím, nechám
lehce dokynout, cca 10 min, vařím 15 min ve vaříčí osolené vodě, jsou to 4 šišky, takže je vařím na dvakrát, po vyjmutí samozřejmě propíchám. Dříve jsem je dělala v robotu, ale v té pekárně jsou mnohem lepší, to jak hněte, tak to zároveň zahřívá, takže to těsto nemá chybu.
Jinak dělat knedlíky bez prášku případně droždí jsem se ještě nesetkala.

Není tady

 

#13 28. 2. 2006 11:32

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Brambory s cibulí
1. Vařené brambory nakrájet na plátky, dát na lehce vymaštěný plech, posypat půlkolečky cibule,
    přidat sůl, pepř a kmín a péct dokud brambory nezezlátnou a cibule nezměkne (může se lehounce!
    podlít).
2. Pokud smažíme něco na pánvi (karbanátky, bílou klobásu atd.), osmažíme nakonec na půlkolečka
    nakrájenou osolenou cibuli doměkka a buď vmíchat do brambor (i kaše) nebo dát jako přílohu.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#14 28. 2. 2006 12:27

Kamčitka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: FM
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 2601

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

RݎE TROCHU JINAK

na oleji orestujeme na kolečka nakrájený pórek (nebo cibulku), pak orestujeme rýži , poté zalejeme vodou a přidáme sůl, hodně kmínu, několik kuliček nového koření a několik kuliček pepře. Někdy přidám vegetu. nemícháme, aby se rýže nepřipalovala a vaříme do měkka.
Je výborná, není nijak výrazná a nepřehluší svou chutí jídlo samotné. Já ji takto dělám vždy.
Někdy když mám lenivou, tak koupíme v tescu gril.kuře a tuto rýži k tomu udělám - a ani nemusíme mít "šávičku" a i tak je super jídlo.

Není tady

 

#15 1. 3. 2006 17:30

Lehena
♥♥-----
Registrovaný: 27. 1. 2006
Příspěvky: 88

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Bramborové válečky plněné špenátem

Brambory (nemám odhad na množství, podle počtu osob) uvaříme a poté je rozštoucháme a smícháme s hrubou moukou a vajíčky a osolíme. Potom si vyválíme těsto a hrníčkem vykrajujeme kolečka, která naplníme špenátem a vytvoříme uhledné válečky. Dáme vařit do vroucí osolené vody a poté podáváme se spoustou osmahnuté cibulky.
Je to opravdu výborné.Klidně samotné nebo se zelím a masem. Mňam

Není tady

 

#16 1. 3. 2006 17:40

Lehena
♥♥-----
Registrovaný: 27. 1. 2006
Příspěvky: 88

Re: KNEDLÍKY a ostatní přílohy

Vareniky

Asi kilo polohrubé mouky smícháme s mlékem a asi 2 vajíčka a osolíme. Vzniklé těsto necháme chvíli odpočinout. Mezi tím dáme vařit brambory ve slupce. Když jsou hotové oloupeme je a necháme vychladnout. Mezi tím si osmažíme hodně cibulky nadrobno a tu posléze přidáme do brambor, které jsme rozštouchali. Z těsta si uděláme  delší váleček asi 2-3 cm silné (podle oka), vždy kousek odkrojíme a  uděláme z toho placičku, kterou naplníme směsí z cibule a brambor, zabalíme (měli by to být půlměsíčky). Když jich máme několik hotových tak dáme do vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou. Podáváme se smetanou. Je to taková příloha,která jenejlepší samotná, je to pracné,ale moc dobré. Co zbyde dáme do mrazáku.

Obměna je že těsto (výše, můžeme klidně místo mléka dát vodu) naplníme směsí - mlété maso smíchané s větším množstvím syrové cibule nadrobno - osolíme, opepříme, popř. přidáme trochu strouhanky...Dělá se to stejným způsobem jak vareniky akorát že  konce vzniklý naplněných půlměsíčků zahneme a spojíme spolu. Po uvaření stejným způsobem podáváme se smetanou a kdo to zkusí s trochou naředěného, opepřeného octa.

Nevím,jestli to jsou přímo přílohy..Jsou to ruská jídla,ale mě moc chutnají. Snad vám přijde k chuti.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů