Oznámení

5.dubna : Reklama zde je zakázaná !!! Nebudu zde tolerovat reklamní odkazy, ani rádoby diskuze jedné a též osoby pod různými nicky. Díky za pochopení.

5.dubna : Velká novinka na Babinet.cz - sekce KAM VYRAZIT.

5.dubna : V naší tvůrčí dílně na vás čeká zajíček.

7.března : Novinka v sekci recepty - to jsou nově udělané kategorie receptů. Přijďte se podívat. A jako ochutnávku přidáváme recept na víkendové menu Nigelly Lawson.

#1 7. 10. 2009 23:11

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava
Registrovaný: 16. 4. 2008
Příspěvky: 1011

Zahušťování polévek, omáček

Jak zahušťujete polévky a omáčky? Jde mi o zdravější variantu než jíšku z tuku a mouky. Hlavně se ptám kvůli vaření pro malou dcerku. Hodí se zahušťovat polévky jemnými ovesnými vločkami?


Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

 

#2 8. 10. 2009 7:49

Nefrit
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 30. 8. 2007
Příspěvky: 501

Re: Zahušťování polévek, omáček

Myslím si ,že vločky jsou určitě stravitelnější ,jak mouka s tukem.Když už mouku,tak rozmíchanou ve vodě.Pak taky zahušťuju škrobem.Kukuřičný je zase líp stravitelnější jak bramborový.Pak existuje škrob kuzu,ten se dá koupit v racio prodejnách.Kuskus je taky dobrý do polévky např.Jen si nejsem úplně jistá,co můžou malý děti,moje jsou už trošku odrostlý smile. Ale určitě Ti tady ještě někdo poradí.
Ještě mě napadlo,že se určitě dá koupit ovesná mouka,nebo ovesné vločky umeleš např v mlýnku na kávu smile.

Není tady

 

#3 1. 11. 2009 16:42

verunielka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 10. 2008
Příspěvky: 290

Re: Zahušťování polévek, omáček

Já zahušťuju bud Solamylem bo vodou s moukou.Zdá se mi to lepší....

Není tady

 

#4 1. 11. 2009 19:10

x256987
Host

Re: Zahušťování polévek, omáček

Leri, u polévek je úplně nejlepší část rozmixovat a vrátit zpátky, jakákoli polévka, která má v sobě zeleninu nebo brambory, se tímhle zahustí.

Některé omáčky si bez jíšky v základu představit neumím, ale třeba šťáva pod masem se dá zjemnit a zahustit tak, že prohněteš kousek (malou lžičku) studeného másla s trochou mouky, maso vyndáš, tuhle kuličku necháš rozpustit a zamícháš. Je to tuk, ale bez přepalování a v malém množství.

Nebo můžeš používat špaldovou mouku, je zdravější. Do polívky si dovedu představit na zahuštění i hrst pohankové lámanky, akorát by se už neměla moc vařit, ničí se tím ty látky v ní.

 

#5 2. 12. 2009 17:31

Jannaha
♥------
Registrovaný: 2. 12. 2009
Příspěvky: 2

Re: Zahušťování polévek, omáček

Zahušťovat se dá různě, jeden možný způsob je: opražit hl. mouku na sucho v troubě nebo na kamnech, pak ji prochladlou rozmíchat s vodou a přes sítko nalít do omáčky nebo polévky.

Není tady

 

#6 19. 12. 2009 11:37

Fidorka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: mater urbium
Registrovaný: 4. 8. 2007
Příspěvky: 8271
Web

Re: Zahušťování polévek, omáček

pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky sad

Není tady

 

#7 4. 1. 2010 15:48

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Registrovaný: 9. 5. 2007
Příspěvky: 15644
Web

Re: Zahušťování polévek, omáček

Protože se snažím omezovat lepek, zahušťuju rozmixovanou zeleninou, bramborovým škrobem, pohankou a často nezahušťuju vůbec. To tam radši zavařím vajíčko nebo kroupy, bulgur apod. - to mluvím o polívkách. Omáčky klasické české nedělám, jen na těstoviny a ty jen malinko zahustím vodou, ve které se dělali těstoviny - stačí to.


M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

 

#8 5. 1. 2010 23:38

Myšák
♥♥♥----
Místo: Litomyšlsko
Registrovaný: 1. 2. 2009
Příspěvky: 129

Re: Zahušťování polévek, omáček

Polévky jak už bylo řečeno - zeleninou, nebo prostě nezahušťuju. Obecně si ale myslím, že pro zdraví dětí je menší zlo kousek másla s moukou (smažené jen tak, aby to zavonělo, ne do hněda) než je zvykat je na slazené pití.
Omáčky dělám většinou tak husté, aby nebyly potřeba zahušťovat. Třeba na svíčkovou prostě jen ředím rozmixovanou zeleninu na požadovanou konzistenci a doliju smetanu. Taky jde dobře zahušťovat cibulí, třeba guláš jedině, tam podle mě žádná mouka nepatří.

Není tady

 

#9 16. 1. 2010 1:15

Berberka
♥♥♥----
Registrovaný: 17. 5. 2008
Příspěvky: 174

Re: Zahušťování polévek, omáček

Fidorka napsal(a):

pro malý dítě jednoznačně rozmixovanou zeleninou, vločkama a kuskusem.
Moukou a škrobem se strašně zatěžuje trávení a zadělává se na tukové buňky sad

Jsem hnidopich. A zrovna uvažuju, jaký je rozdíl mezi kuskusem a pšeničnou moukou, tedy pokud jde o klasický kuskus z pšeničné mouky (který babička mého manžela vyrábí ručně a máme ho doma plnou pixli ;-) )

Wikipedie-definice kuskusu: "Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa."

Btw některé omáčky zahušťuju strouhankou. Poté je rozmixuju, aby nezbyly žádné kousky. Manžel nic nepoznal, jinak by to nejedl=úspěch! :-D

Upravil(a) Berberka (16. 1. 2010 1:17)


Imperare sibi maximum imperium est.

Není tady

 

#10 28. 8. 2015 11:45

cawan
♥------
Registrovaný: 27. 8. 2015
Příspěvky: 21

Re: Zahušťování polévek, omáček

Od kolika let dítěte je vhodné zahušťovat? Už se těším až budu moci udělat fotku prvního papání polívky a založit si jí do alba reklama.

Upravil(a) AndreaP. (3. 9. 2015 22:33)

Není tady

 

#11 28. 8. 2015 12:18

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 29487

Re: Zahušťování polévek, omáček

Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách... skurt

Upravil(a) helena (28. 8. 2015 12:19)


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#12 28. 8. 2015 12:26

Eva.
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 10. 2012
Příspěvky: 10728

Re: Zahušťování polévek, omáček

helena napsal(a):

Tývoe... tomu říkám umění, nacpat reklamu na tuhle blbinu i do diskuze o polívčičkách... skurt

To jsou ti novodobí manageři big_smile


May the road rise to meet you, may the wind be always at your back.
The sun shine warm upon your face, the rain fall soft upon your fields.
And until we meet again, may God hold you in the hollow of his hand.

Není tady

 

#13 28. 8. 2015 12:35

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 29487

Re: Zahušťování polévek, omáček

To jsou ti novodobí manageři
To byla jiná - ta neuměla češtinu. Tahle neumí vařit... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#14 28. 8. 2015 13:04

modrovous
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2013
Příspěvky: 2693

Re: Zahušťování polévek, omáček

Mě je asi fuk, jestli je to analfabetka nebo klon Ládi Hrušky, ale docela s chutí bych jí napsala, kam si má založit tu svou fotečku papáníčka polívčičky. Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem, i když bych tu pr.del určitě zdrobnila na prd.elinku big_smile


Vůl zůstane volem a pařez pařezem.

„Proti blbosti i bohové bojují marně.“
Jan Werich

Není tady

 

#15 28. 8. 2015 13:19

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 29487

Re: Zahušťování polévek, omáček

Ale to by mě Andrea taky mohla ocenit banem
No tak napiš "tam, co se zavádí klystýr" - zní to skoro stejně a je to korektní http://fora.babinet.cz/img/smilies/tongue.png


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#16 10. 11. 2016 16:11

Marie13
♥------
Registrovaný: 19. 2. 2016
Příspěvky: 10

Re: Zahušťování polévek, omáček

Když se to hodí, tak zahusťuju kokosovým mlíkem od Franz Josef.

Není tady

 
NÁŠ TIP:

  • Originální květiny a kytice Frutiko z čerstvého ovoce, čokolády a dortů představují skvělý dárek s objednáním online a doručením po celé ČR!


  • Dodáváme originální parfémy a kosmetiku světových značek Armani, Dior, Chanel, Lacoste velice levně. Skladem máme 75 000 kusů parfémů a kosmetiky.


  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz


  • CVIČTE KEGELOVY CVIKY NEJEN PRO LEPŠÍ SEX!

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů