Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 13. 9. 2009 23:55

Blossom
Host

Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Myslím, že by bylo fajn podělit se o náměty na výlety, na místa, která jste navštívili a líbilo se vám tam.

Tak já začnu:

Cyklovýlet po trase Roudnice nad Labem - podél levého břehu Labe do Terezína, odtud víceméně podél Ohře na Brozany, Doksany a zpět Roudnice. Celkem asi 42 km, my to projeli v pohodě se zastávkami za 4 hodiny. Rovinka, polní cesty nebo málo frekventované asfaltky.

Pro tento výlet bych jako pomyslnou doprovodnou hudbu zvolila píseň Baroko, tuším že od Horáčka (mimochodem, on je právě z Roudnice ).
Protože pasáže
"My dole, vy zase vysoko, proudem se rozlévá baroko"
jsou pro tuhle krajinu víc než výstižné:
Začíná to hned v Roudnici - nádherný zámek (bohužel nepřístupný), a dál ve městě několik dalších skvělých  barokních staveb. Pak pár km za Roudnicí krásný osaměle stojící kostel svaté Kateřiny na břehu Labe.

Po pár km, opět na břehu Labe kostel svatého Vojtěcha, myslím, že v Počáplích, od Diezenhoffera. Na místě dávného brodu přes Labe, na obchodní stezce, na místě po věky osídleném, poblíž kostela se prý našly nějaké hroby z velmi dávných dob. Do kostela jsem vešla, nádherný interiér, ta pravá kostelní vůně, nikdo nikde, a k mému údivu byl kostel celý přístupný (nikoli jen zamřížované zádvěří, jak to obvykle bývá). To místo má svou mystiku.
Venku na informační ceduli s hrůzou sledujeme letecký snímek kostela z povodně 2002, sousední dům byl pod vodou až k prvnímu patru...

Dál - samotná cesta po břehu Labe je úchvatná, za doširoka rozlitým Labem se na druhém břehu rýsuje České středohoří.
Pak Terezín - město - pevnost z jozefínské doby, na novodobou historii se raděj snažím nemyslet, údaj, že popel 25 tisíc uren lidí zde zemřelých vyspali nacisté před koncem války do Ohře, na mě působí dostatečně depresivně...

Dál Brozany, se sgrafitovým renezančním mlýnem na Ohři. Hledáme avízovanou tvrz, ale ta je tak novodobě přestavěná, že nás to zklamalo.
Z Brozan odbočujeme za 3 věžemi, které vyčnívají na obzoru, ke klášteru v Doksanech. Z jedné strany od silnice fotíme aspoň přes vysokou zeď. Avšak nečekaně ze strany z vesnice nalézáme vstup do areálu kláštera. Jeho rozsah a nádhera nás ohromuje. Je většinou opravený, obývaný řádovými sestrami, jen hospodářské budovy po  obvodu areálu některé chátrají. Nakukujeme do románské krypty, dále do barokního chrámu s nádhernou výzdobou. Klášter vznikl kolem roku 1144. Má úžasnou atmosféru, s několika sousošími a mnoha krásnými zákoutími. Opravdu nečekaně silný zážitek.

Dál pak ujíždíme zpět směrem k Roudnici, napravo zapadá slunce u špičatého kopce s hradem Hazmburk (Klapý), nalevo v začínajícím soumraku pravěce rozkročený Říp.

Krásný výlet, doporučuju, milovníci hezké krajiny a barokní architektury si přijdou na své. smile

A kde se líbilo vám? Doporučte...

 

#2 14. 9. 2009 20:40

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Tedy, žádná reakce? Nikdo nebyl nikde na pěkném výletě, aby dal ostatním tip?

Dobrá tedy, založila jsem si tenhle chlíveček a budu si do něj psát aspoň sama wink :

PÍSECKO A STRAKONICKO - KRAJ  STŘEDOVĚKÝCH TVRZÍ

Kdybyste se někdy octli na jih od Písku, a pokud vám něco říká gotická architektura, navštivte ves Kestřany. Najdete tam hned dvě, vlastně dá se říct tři středověké tvrze skoro vedle sebe. Tedy ta jedna z nich je dávno přestavěná na zámek (bohužel dost zchátralý).
Ale ty dvě tvrze stojí za to: Do Horní tvrze šlo vejít, ochotného průvodce nám dělal starší pán z rodiny současného majitele, která se tvrz snaží zachránit a také pak nějak smysluplně využít. Před takovými lidmi hluboce smekám godlike godlike godlike , místo, aby své peníze vesele rozfofrovali, dávají je jak do bezedné díry - na záchranu nádherné , strašlivě zchátralé památky.
Dělají tak něco pro sebe, pro další generace, ale vlastně i pro ty dávné generace předků...

Ta tvrz má úžasnou atmosféru. Travnatý dvorec. Klenuté místnosti. V rohu polozbořená věž.
V bývalé kapli neobyčejně krásná sklípková klenba, zčernalá od kouře, a s proraženým otvorem pro komín - před  lety se totiž kdosi rozhodl využít bývalou kapli jako kuchyň dumbom

Snad se jednou podaří současný majitelům tvrzi vdechnout nový život: Zamýšlejí tu konat různé kulturní akce apod.

Kousek od Kestřan najdete ještě jednu pozoruhodnost - bojiště husitské bitvy u Sudoměře. Žižka se tu opevnil na strategickém místě, krytém zčásti rybníky a bažinami, nastavěl z pár vozů vozovou hradbu, a ubránil svou hrstku lidí, včetně žen a dětí, proti mnohonásobné přesile dobře ozbrojeného vojska.
Na památku této bitvy zde na malém návrší stojí Žižkova mohyla: Vysoká socha zasmušilého husitského bojovníka v rukou svírá palcát. Působí monumentálně, temně, hrozivě. Člověk tam tu bitvu, tu dobu, i teď nějak vnitřně cítí...
Pak se vracíte po hrázi rybníka a silueta sochy se pomalu vzdaluje, a vracíte se  tedy opět zpátky do 21.století...

Další tvrz v tomto kraji je tvrz Klokočín se sgrafity nedaleko říčky Blanice. Proslavila se mimo jiné tím, že zde byl natáčen film Markéta Lazarová. V současné době je tvrz v soukromých rukou a pozvolna se vylupuje z kopřiv a ruin opět do krásy.

Ale mnoho tvrzí je skryto i v krajině Strakonicka. Svůj kamenný základ v bývalé tvrzi má i Hoslovický mlýn. Je to nejstarší dochovaný středověký vodní mlýn u nás, první doložená písemná zpráva o něm  je z roku 1352. Dřevěná část mlýna je podle dendrochronologického průzkumu postavena ze stromů skácených v roce 1568.
Kromě historie středověké skrývá tento mlýn velmi silný příběh i z doby nedávné: Posledními majiteli mlýna byli sourozenci Harantovi - 2 bratři a sestra. Po roce 1948 ustáli velké snahy  ze strany komunistů je o jejich rodinný mlýn připravit a nahnat je do družstva. Harantovi se nedali. Vydrželi krutý nátlak i vpády  STB v padesátých letech a jeden bratr byl dokonce nějaký čas vězněn. Přesto rodový majetek nedali a ve třech zde dál sami hospodařili a tak trochu se od ostatního, k nim nepřátelského okolního světa, uzavřeli. Vlastně byli až do své smrti naprosto soběstační, nepobírali ani žádný důchod, vše si vypěstovali nebo vyrobili. Jediné, co získávali směnným obchodem z okolního světa, byla sůl a trocha petroleje na svícení.

Dovedli si  mlýn i opravit a už ve velmi pokročilém věku byli schopní pokácet ve svém lese velký strom a ten pak  dopravit až do mlýna, kde jeho opracovaný kmen usadili do mlýnského zařízení. Jak to mohli 3 staří lidé vůbec sami zvládnout, je dodnes velkou záhadou.
Takto si tu žili svůj poklidný život, jedn po druhém nakonec umírali, až zůstal poslední z nich - František Harant. Několik let tu žil sám, až jednoho dne poznal, že přichází jeho poslední hodina: Oblékl si sváteční oděv, nasadil černý klobouk a ulehl na postel. Takto ho tam nalezli sousedi mrtvého.

Přběh sourozenců Harantových nás velmi vnitřně zasáhl. Ta tichá odhodlanost, nedat se zlomit a žít si po svém.
Myslím, že jejich život by si zasloužil zfilmování, dalo by se to natočit vše v autentickém prostředí Hoslovického mlýna a stačilo by jen vzít jejich příběh tak jak je, není třeba nic dodávat ani ubírat.

Po smrti Františka Haranta byl mlýn zakoupen státem, v roce 2007 rekonstruován. Nyní je pobočkou muzea, otevřen  a průvodce Vám o všem, co jsem tu psala, podá mnohem obšírnější, nesmírně zajímalvý výklad.


Poslední námi navštívenou tvrzí na Strakonicku byla tvrz, nebo spíš tvrze, ve vísce Smiradice. Nejeli jsme tam naslepo, jeden nᚠkamarád - výtvarník tu buduje z jedné usedlosti svůj ateliér a letní sídlo.
Bylo krásné sedět na venkovském travnatém dvoře, z jedné strany ohraničeném rozpadající se bývalou tvrzí a přes kamennou zídku nakukovat k sousedům, kde stojí další celkem zachovalá tvrz.
Na všech stavbách okolo je znatelný neúprosný zub času, ale už je zde vytvořen krásný ateliér a v bývalé maštali se rýsuje budoucí kreativní dílna pro majitele i jeho návštěvníky.

Je dobře, že se ještě najdou nadšenci, kteří páchají svou ekonomickou sebevraždu a zarostlé ruiny dávných staveb klopotně opět probouzejí k životu. godlike
Odměnou za tuto nikdy nekončící dřinu jim však bude místo s obrovskou pozitivní energií na jedinečném historickém prostoru, jak já to nazývám - místo s duší.

FOTO:
http://cyklistka123.rajce.idnes.cz/Kest … _Smiradice

Upravil(a) Blossom (20. 8. 2011 15:32)

 

#3 15. 9. 2009 11:56

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 1548

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Jen k té Sudoměři - i na mě mohyla Žižky zapůsobila tak vehementně, že  jsme tam jeli na výlet ještě jednou. Je to dva roky, tehdy měly v palcátu hnízdo vosy. V sousední vesnici jménem Ražice se dají u místního řezníka koupit vynikající domácí klobásy a točený salám. Pár kilometrů odsud  směrem na Písek je Putim, moc pěkná vesnička s označeným domem, kde se nátáčel film o Švejkovi. No a z Ražic na druhou stranu, směr na Bavorov, se dostanete na Helfenburk, velkou zříceninu hradu s nádhernou atmosférou http://www.helfenburk.estranky.cz/


Iveta X

Není tady

 

#4 15. 9. 2009 22:09

Rozmarila
Zablokovaný
Registrovaný: 20. 7. 2009
Příspěvky: 1407

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Já mám hrozně ráda mimo jiné  Brdy.........je to blízko , jsou tam listnatý i jehličnatý .......dá se tam toulat celý hodiny.........když chce být člověk sám, tak jde mimo značky a když se bojí ..........na značkách potkává lidi..........začínám například Skalkou u Mníšku,  kde je silná pozitivní léčivá energie .........kostel sv. Maří Magdaleny navrhl Kryštof Dientzenhofer a klášter a pustevnu také ......do rekonstruovaného rekolekčního domu se navrátila Brokoffova Pieta na své původní místo a zdobí letní sídlo kardinála Vlka, který na Skalku ve svém volném čase zajíždí..............je tam křížová cesta ......miluju křížový cesty ........když je zima a bílo,  tak je to velice poetický ..........
Je tam i posezení pro turisty ...............tak si dáme v létě pivo  ........v zimě groček a pak se dá jít asi 6 různými cestami a procházet ty lesy..........užívat si vůni jehličí a vlhkýho listí.........někdo prozaicky sbírá borůvky nebo ostružiny .......
A pak seběhneme nebo sjedeme dolů do některýho z  městysů , kde si dáme dobrý oběd a vláčkem se vracíme domů.......


A si komplikujete život sebevíc, on sám se zjednoduší.

Není tady

 

#5 16. 9. 2009 23:05

REŇAS
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Beskyde,Beskyde.. wink Městečko  Rožnov pod Radhoštěm-Valašské muzem (skanzen),Pustevny-Radhoš,socha Radegastu. storstark Frgály jsou taky moc dobré,ochutnejte. tongue Kopřivnice -Tatra-muzeum.  Štramberk-starobylé městečko- památková rezervace-dřevěnky,Trúba-rozhledna,jeskyně Šipka, Štramberské uši se prodávají všude,pivovar.. Hukvaldy-zřícenina hradu. A trošku dál, Ostravice-Lysá hora,nejvyšší hora v Beskydech,cca 1232 m,pěkný výšlap,má dcera tam vylezla v necelých 5 letech,tak to taky zvládnete. smile A co vím dalo se tam i s koly. No a kdo by měl málo,tak vrchol- Javorový,směr Třinec,z Oldřichovic vede lanovka, Morávka-Prašivá,to,už je brnkačka. styrka No a ještě víc na východě,kde,už dávají lišky dobrou noc, v Mostech u Jablunkova-bobová dráha pro tatínky a dětičky a komu by to nestačilo,tak si může dát malý výšlap na  horu Gírovou cca 800m nebo o trochu více náročnější na  vrchol-Skalka. wink Prostě těch vrcholů je v Beskydech spousta i na lyžování (Frenštát pod Radhoštěm).

Upravil(a) REŇAS (16. 9. 2009 23:11)

 

#6 17. 9. 2009 8:50

REŇAS
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Také se mi líbilo v Luhačovicích, oplatky o x-chutích na každém rohu,pak ve Zlíně,v ZOO Lešná. Ono vůbec Hostýnsko-Vizovické vrchy mají něco do sebe. Určitě by stálo za shlédnutí Vizovice (slivovička, tongue zámek),Rusava,Všemina-rekreační oblasti,Bojkovice-zámek a také Bystřice pod Hostýnem a návštěva staroslavného sv. Hostýna.

No a pak taky není na škodu návštěva Olomouce- Sv.kopeček,pro děti zoo (ta se nám  líbila) a pak si udělat zastávku na hradě Šternberk a určitě bych nevynechala pohádkový Bouzov(O princezně Jasněnce a létajícím ševci,tam bylo natočeno.)

No jinak se přiznám,že na některých místech co jsem tady vypsala jsem s rodinkou byla,o některých vím od svých známých,tak doporučuji. wink

Upravil(a) REŇAS (17. 9. 2009 8:53)

 

#7 17. 9. 2009 9:14

REŇAS
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

No a ještě jednoznačně,tipy z poslední dovolené (i když to téma tu,už je) Třeboň,nejen ráj pro rybáře,houbaře,ale i cyklisty. Starobylé náměstí se zámkem,rybník Svět k rekreaci,největší rybník Rožumberk a zajděte se podívat na Schwarzenberskou hrobku. Návštěva Tábora-věž hradu Kotnov,podzemní katakomby,náměstí,Husitské muzeum, dále určitě stojí zato návštěva Jindřichova Hradce šumné to město-ten se mi líbil moc,je tam zámek,starobylé náměstí,rybník,kolem nádherný lesnatý kraj-Jindřišské údolí a určitě stojí zato projížďka parním vláčkem po úzkokolejce.tummenupp tummenupp Nevynechejte zámek Červená Lhota(točila se tam Zlatovláska). Dále Český Krumlov-památka UNESCO,městská památková rezervace,ten je nádherný,ale hodně obléhaný českými a zahraničními turisty,také se není co divit. stolt Také ráj vodáků. No a určitě za návštěvu stojí velkolepý zámek Hluboká,ale hned tam někde je i prý myslivecký zámek a ten tam má různé trofeje a prý stojí za podívanou. V těch J.Čechách by toho bylo.. stolt

 

#8 17. 9. 2009 12:35

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Reňas, díky za tipy, pravda je, že právě tebou zmiňovaný Štramberk a okolí mám už déle vyhlídnuté, tam to ještě neznám.
Blíží se další prodloužený víkend, tak možná že díky tvému tipu zamířím právě tímto směrem... Mimochodem, nemáte tam někde vyzkoušené dobré a cenově přijatelné ubytování? (S WC a sprchou na pokoji, do 400 Kč/osoba)

 

#9 17. 9. 2009 14:30

Kuty
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 2. 2007
Příspěvky: 2773

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Blossom napsal(a):

Reňas, díky za tipy, pravda je, že právě tebou zmiňovaný Štramberk a okolí mám už déle vyhlídnuté, tam to ještě neznám.
Blíží se další prodloužený víkend, tak možná že díky tvému tipu zamířím právě tímto směrem... Mimochodem, nemáte tam někde vyzkoušené dobré a cenově přijatelné ubytování? (S WC a sprchou na pokoji, do 400 Kč/osoba)

A tento víkend,tedy určitě alespoň tuto sobotu bude ve Štramberku burčákové slavnosti,takže my tam v so odpoledne pojedem.

Není tady

 

#10 17. 9. 2009 15:50

REŇAS
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Blossom napsal(a):

Reňas, díky za tipy, pravda je, že právě tebou zmiňovaný Štramberk a okolí mám už déle vyhlídnuté, tam to ještě neznám.
Blíží se další prodloužený víkend, tak možná že díky tvému tipu zamířím právě tímto směrem... Mimochodem, nemáte tam někde vyzkoušené dobré a cenově přijatelné ubytování? (S WC a sprchou na pokoji, do 400 Kč/osoba)

No tak bohužel s ubytováním neporadím,vím,že je tam hotel Šipka. My to máme celkem blízko,takže i vlaky to zvládnem v pohodě tam i zpět.
No a burčákové slavnosti tummenupp,tak to by vážně chtělo i s tím ubytováním.. big_smile

 

#11 17. 9. 2009 16:44

BOBOZH
♥♥-----
Místo: Jihlava
Registrovaný: 29. 5. 2009
Příspěvky: 31
Web

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Reńas musím s Tebou souhlasit ohledně Štramberka,já jezdím za dcerou do Nového Jičína,proto jsme tam byli
již několikrát.Je to moc hezké městečko,krásný výhled je z Trůby(věž s rozhlednou)krásné náměstí ,i když do
kopečka.Nezapomeń si koupit Štramberské uši(místní cukrářská specialita)památka podle pověsti na tatary.
Jinak přeji krástný výkend.storstark

Není tady

 

#12 17. 9. 2009 17:01

Janila
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 4. 2006
Příspěvky: 13062

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Blossom  mᚠSZ.

Reňas mi připomněla letošní dovolenou.

Není tady

 

#13 17. 9. 2009 20:17

Kuty
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 2. 2007
Příspěvky: 2773

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

REŇAS napsal(a):

Blossom napsal(a):

Reňas, díky za tipy, pravda je, že právě tebou zmiňovaný Štramberk a okolí mám už déle vyhlídnuté, tam to ještě neznám.
Blíží se další prodloužený víkend, tak možná že díky tvému tipu zamířím právě tímto směrem... Mimochodem, nemáte tam někde vyzkoušené dobré a cenově přijatelné ubytování? (S WC a sprchou na pokoji, do 400 Kč/osoba)

No tak bohužel s ubytováním neporadím,vím,že je tam hotel Šipka. My to máme celkem blízko,takže i vlaky to zvládnem v pohodě tam i zpět.
No a burčákové slavnosti tummenupp,tak to by vážně chtělo i s tím ubytováním.. big_smile

myslím,že hotel Šipka bude kvalitní,je přímo na náměstí ve Štramberku,je tam i hotel Gong,nebo že by jen restaurace?MᚠBloosom nejlepší mrknout na net,protože je fakt,že my téměř místní ubytovací služby naší oblasti nevyužíváme.

Není tady

 

#14 17. 9. 2009 20:17

Kuty
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 2. 2007
Příspěvky: 2773

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

A jinak je přes tento víkend obrovská akce na letišti v Mošnově-čeká se účast až 100 tisíc lidí.

Není tady

 

#15 17. 9. 2009 20:33

mala.popelka
Moderátor(ka)
Místo: krásné Podbeskydí
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 9473

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

naprostý souhlas tummenupp Štramberk je opravdu krásné městečko smile

BOBOZH - už jste byl v NJ po rekonstrukci náměstí ? Případně, co na něj říkáte ?


jinak vřele doporučuju České Švýcarsko, Hřensko, soutěsky, Pravčickou bránu, Labské pískovce, tam je opravdu náááádherně.... Nadchly mě i Adršpašsko-teplické skály stolt


"Proti bolestem duše jsou jen dva léky: naděje a trpělivost" - Pythagoras

http://www.ticker.7910.org/as1cMbUuM2B0010MjAzZHwwMDAwMjY2N2R8TmFzIHphenJhayBLcnlzdHVmZWsgbWE.gif

Není tady

 

#16 17. 9. 2009 21:21

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Kuty napsal(a):

A jinak je přes tento víkend obrovská akce na letišti v Mošnově-čeká se účast až 100 tisíc lidí.

Děkuji i za tento tip, aspoň vím, kam o víkendu určitě NEjet! (hromadným akcím se raděj vyhýbám). kapitulation

 

#17 17. 9. 2009 21:37

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Tak zalovím zas ve svých letošních zážitcích... : Krásné je Českosaské Švýcarsko.
Jeden víkend jsme byli ubytováni ve Všemilech, což je taková milá klidná ves vedle Jetřichovic. Našli jsme si tam penzion v dřevěné chalupě, interiér byl sice trochu sešlý, ale jelikož jsme ten víkend byli jedinými hosty,měli jsme úplně celou chalupu jen pro sebe.Za asi 200 na osobu.
Večery a rána jsme trávili na zahradě, stolek na kterém jsme stolovali, byl zvláštní:lehce starožitný, nízký, úzký a nápadně dlouhý...vrtal mi ten jeho zvláštní tvar hlavou, a pak jsem na to asi přišla - určitě to asi byly staré máry! Zkusila jsem si na ně lehnout - padly mi jak ulité lol . Tak jsem na nich aspoň vyfocená... big_smile

A těch Všemilech je nádherná kaple, vytesaná celá do skály, vlastně do obrovského balvanu. A nejen v této vesnici, ale po celém okolí krásná lidová architektura. Třeba ty zdobené pískovcové portály - paráda.
A celé okolí úžasné, Mariina vyhlídka ční vysoko nad Jetřichovicemi, v tom malém domku posazeném vysoko na skále bych chtěla jednou přespat, zažít tam stmívání a ráno rozednívání....

Pak jsme jeli kolem myslím Skalního mlýna (nyní penzion) podél písčité říčky Jetřichovické Bělé plné vodních rostlin až k Dolskému mlýnu: To byl zážitek: Torzo starého mlýna, na stěnách z pískovcových kvádrů ještě zbytky mlýnských zařízení, a obnovené mlýnské kolo... Nesmírně krásné, romantické místo ve skalnatém údolí.. Však taky se zde prý natáčela Pyšná princezna.
Kousek od mlýna jsme míjeli kříž s nápisem. Sem si přál dát se pohřbít nějaký 23letý hoch, měl to tu rád...ani se mu nedivím, nádherné údolíčko, jen škoda, že ho už nemůže navštěvovat živý...

FOTO:
http://cyklistka123.rajce.idnes.cz/Cs.S … olsky_mlyn

Upravil(a) Blossom (22. 8. 2011 22:19)

 

#18 17. 9. 2009 21:48

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

A ještě jeden tip z pokraje Českosasého Švýcarska:
Vesnička Líska u České Kamenice je vlastně na rozhraní tří různých krajin: ČS Švýcarsko na západ, Lužické hory na východ, České středohoří na jih.
Mám ráda staré domy, mají duši, takže dávám přednost starým chalupám před sádrokartonovými unifikovanými penziony- no a v té Lísce jsem přes internet objevila přes 200 let starou dřevěnou chalupu - penzion. Zvláštní tím, že majitelé kolem chalupy chovají alpaky. To jsou jihoamerická zvířata, něco jako lamy (do té doby jsem znala jen alpakové lžičky smile )
Přijeli jsme tam, paní domu s kamarádkou seděly v odpoledním sluníčku před chalupou a obě s kolovrátkem předly alpačí vlnu. Idylka. Ochotně vyprávěly, jak je to baví, jak se předením báječně uklidňují.
Pán domu nám pak vyprávěl o alpakách, i o jejich způsobu života. Bylo vidět, že jsou tam spokojení. Trochu jsem je jen politovala, že díky péči o alpaky nemůžou vlastně vůbec cestovat. Ale oni nám vysvětlili, že tady jsou rádi, že takto to chtěli, tenhle život si vybrali a takto je to baví.
Moc milé pobytí v nádherném kraji...

 

#19 18. 9. 2009 15:59

BOBOZH
♥♥-----
Místo: Jihlava
Registrovaný: 29. 5. 2009
Příspěvky: 31
Web

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Zdravím malá popelko,na náměstí jsme byli i s vnoučatama moc se nám líbílo hlavně podloubí a krásně opravené domy(můj zet´ásupermariok pracuje u firmy která se na obnově podílí.Podobné náměstí s podloubím máme také blízko nás
v Telči (30km.)Jinak pro upřesnění jezdíme do Mořkova u Nového Jičína(7km.)jestly Vám to něco říka.Zdar.

Upravil(a) BOBOZH (18. 9. 2009 16:04)

Není tady

 

#20 16. 11. 2009 9:31

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Tip na příjemný výlet na kole: Okoř (hrad - zřícenina), Malé Čícovice (nad nimi krásná barokní kaple), Číčovský Kamýk (nenápadný vršek vystupující ze středočeské krajiny, ale je tam nádherná lesokřovinatá džungle a na vršku základy větrného mlýna, a prý tu kdysi bývala tvrz), kostel sv.Vavřince pod Číčovským Kamýkem, Středokluky, Makotřasy, Lidice (pietní místo, ze kterého mrazí...)Buštěhrad (nečekaná procházka městečkem, kde býval středověký hrad, dále je tu Muzeum Oty Pavla a domek, kde strávil s maminkou válku  a dějiště mnoha příběhů z jeho povídek.), zpět na Okoř.
Je to nenáročný výlet na kole, i se zajížďkami asi 28 km. Včera tam bylo nádherně stolt .

 

#21 22. 11. 2009 22:58

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Tak si sem tedy budu psát  sama, když nikdo jiný nepíšete...wink  tongue   big_smile

PRAVČICKÁ BRÁNA

Skvělý výlet pro listopad - Pravčická brána. Není asi lepší čas pro výlet k této perle Českosaského Švýcarska. Proč? Protože přes holé větve vidíte skalní údolí i vyhlídky do kraje (po většinu roku, kdy vám listí na stromech brání ve výhledu, toho uvidíte míň než polovinu).
Budete se brouzdat spadaným listím, jako my, třeba vám přes cestu přeběhne muflon (jako nám), a po cestě z Mezní louky potkáte jen pár lidí.
Pravda, těsně pod Pravčickou bránou lidí trochu přibylo, ale pořád snesitelně. Když jsme si pak dávali kafe v Sokolím hnízdě (dřevěná výletní restaurace z 19. století vedle brány), dali jsme se do hovoru se servírkou. Říkala, že v létě tudy denně projde až 2000 (!!!) lidí. To musí být děs, tlačit se v takovém průvodu...
Proto jsem moc ráda, že jsme si to tam prošli v pozdním podzimu. Že jsme na úžasné skalní vyhlídce, odkud jsme viděli bránu i shora, stáli a kochali se sami. To stálo i za těch 75 Kč vstupu, co se platí těsně u brány a platí to pro vyhlídkový okruh nedaleko brány.

Auto je dobré nechat na Mezní louce a k Pravčické bráně jít po červené, a nazpět to můžete vzít dolů ke Třem pramenům a odtud po žluté do vesničky Mezná a pak javorovou alejí s výhledy zpět na Mezní louku. To celé je asi 15 km, nenáročný polodenní, a nebo když se pořád kocháte a fotíte jako my smile , tak celodenní výlet.

Jinak - restaurace Sokolí hnízdo (skrz kterou se chodí k nejkrásnějším partiím a vyhlídkám) má prý letos poprvé otevřeno i přes zimu, a to denně od 10 - 16 hodin.
Sakra, škoda že to mám tak daleko, protože třeba takový pohled na Pravčickou bránu, lehce poprášenou prvním sněhem, to musí být něco....

FOTO:
http://cyklistka123.rajce.idnes.cz/Pravcicka_brana

Upravil(a) Blossom (20. 8. 2011 15:47)

 

#22 29. 11. 2009 19:59

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Mám pro vás tip na adventní či vánoční výlet, který by se mohl jmenovat "BETLÉMY V LIBERECKÉM KRAJI":

V Kryštofově Údolí u Liberce už řadu let pořádají v prvním patře místní hospody výstavu historických betlémů, především jsou to betlémy papírové. Navíc - na louce před hospodou mají také nádherný velký venkovní dřevěný betlém od již zemřelého maloskalského umělce Josefa Jíry.
Takového menšího bratříčka tohoto betlému Josefa Jíry najdete na Malé Skále, za roubeným Boučkovým statkem.
Oba Jírovy betlémy doporučuji navštívit v pozdním odpoledni a vychutnat si je za denního světla, za stmínání a pak v nočním nasvícení.
A dále krásnou výstavu betlémů, tentokrát skleněných, můžete obdivovat v nedalekém Železném Brodě v městské galerii (v přízemí radnice na náměstí). Těch nádherných skleněných betlémů tam mají plné 3 místnosti. Stojí to za vidění!

 

#23 30. 11. 2009 11:24

pecule
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 27. 8. 2007
Příspěvky: 1175

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Tak já sem taky napíšu big_smile
Pravčická brána je krásná, díky za připomenutí.

Nám se moc líbilo u Třeboně, výborná dovolená na kola, ale asi i na pěší turistiku.

Moje nej místo je mezi Teplicema a Ústím, je to Komáří Hůrka v Horní Krupce. Buď tam můžete jet z Dolní Krupky lanovkou (myslím, že nejdelší lanovka v ČR, aspoň před lety byla) nebo vyjet nahoru autem, parkoviště je tam docela velké. A dá se tam pak celý den prochodit, jsou tam krásné pláně, jedním směrem je stará zřízenina a na čaj nebo grog nabo něco k jídlu si pak můžete zajít na Komárku, kde je pěkná restaurace, když není zima, můžete sedět i venku, je tam krásný výhled. A pod rastaurací je malý bufet, který má česko-německý manželský pár a paní dělá domácí koláče.  Dá se tam jet i na sjezdovky, ale já tam byla vždycky jen na procházce, tak nevím jak jsou drahé, jak jsou dlouhé, nic..

Není tady

 

#24 10. 12. 2009 14:29

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Tak jsem jako dárek k vánocům koupila svému příteli perfektní knížku.
Jsou to tipy na výlety a zážitky po Čechách, fakt hezky napsané a udělané, jmenuje se to Kudy z nudy.
Doufám, že to nesmáznou jako reklamu, ale já jsem z té knížky nadšená, na příští rok máme fůru tipů na naše společné výlety...smile

 

#25 17. 12. 2009 17:07

Blossom
Host

Re: Tip na výlet - kde se vám líbilo?

Někdy v zimě si chci udělat jeden nebo více prodloužených víkendů, patrně v Krkonoších. Máte někdo nějaký osvědčený tip dobrého a nepředraženého ubytování, kde v okolí by byly prima terény na běžky? Předem dík.

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů