14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Prosím dají se mrazit také normální slepičí vývary, zeleninové polévky, penát nebo například hotové zelí a haluky? Nemám s tím zkuenosti a mám tady plnou lednici.
Díky za rady
Není tady
Petuno,
vývary se mrazí bez problémů, jen kdy je tam zelenina, nedoporučuju dlouho skladovat. Čistý bujón vydrí dýl. Ideální je nalít polévku do hranaté krabice (stačí vypláchnutá třeba od mléka) a pak zmrzlou "kostku" přendat do mikrotenového sáčku - zabere to míň místa.
Zelí se mrazí dobře - já to dělám tak, e si ho rovnou připravím víc a rozdělím do pytlíků po dávkách, které mám odhadnuté jako přílohu k jednomu jídlu. Sáčky "zplacatím", zaváu a hotovo.
Haluky má na mysli jaké?
Není tady
Normální klasické z polotovaru, které se přetlačí přes sítko. Mamka mi jich přivezla straně moc a je mi to koda vyhodit.
Díky za rady!!! Jsem v tom celkem nezkuená.
Není tady
Ahoj Petuno,já mrazím skoro vechno.Polévky nemají chybu,zamrazím a pak kdy potřebuji a je mě líno polévku uklohnit vyndám z mrazáku.Opravdu se nemusí ničeho bát.Haluky i vývar rozděl na porce které by si po vyndání spotřebovala a můe mrazit.Vyuívám k tomu vechny moné i nemoné kelímky,misky a pod.
Není tady
Já mrazím úplně vechno. A vývary na polévku, nemají chybu. Dají se potom pouít jak na polévky, tak na základy do omáček. Já je naliji do kelímku od velkého jogurtu a potom je vyklopím do igelitové taky a tak mám udělány zásoby. Je to velká úspora práce.
Není tady
Taky mrazím polévky. Třeba zbyde od neděle, já jí zamrazím a pouiji v týdnu... Mám je v umělohmotných zavíracích krabičkách. Nebo třeba v krabičce od Ramy.
Není tady
Děvčata, ty kelímky zbytečně zabírají místo. Jak jsem psala, pouívám hranaté krabičky, dózy a pod. a pak jen skládám "cihličky" na a vedle sebe. A zelenou petrel a dalí bylinky (bez hodně tuhých stonk) mrazím v pytlíku celé - i kdy zmrzne celý, stačí poválet válečkem a rozdrobí se, odpadá krájení.
Není tady
Já mrazím mimo vařených brambor taky skoro vechno.Akorát jsem někdy lenoná si to popsat.Jednou jsem takhle manelovi vytáhla z mrazáku bramborové ovocné knedlíky,on si je posypal pěkně cukrem a tvarohem,zakousl se a zjistil,e to k sobě jaksi nejde.náplň toti byla masová )))))))))))))
Marula - no bóóóe, tak si je osladil. Doufám, e hodně, sladké je dobré na nervy a to asi v tom momentě hodně potřeboval
Není tady
Já taky mrazím vechno, i ty vývary a dělám to podobně jako helena, ale ten mikrotenový sáček vloím rovnou do krabice od mléka, a vytáhnu to u v sáčku po zamraení. Takhle dělám i penátový protlak z vlastního penátu. Taky mrazím houby u připravené na smaenici, nechám hodně vydusit vodu a naplním do hranatých krabiček, v zimě stačí vyklopit a přidat vejce. Drobné vlhké ovoce napřed zmrazím rozprostřené v jedné vrstvě a pak a sesypu dohromady.
Není tady
Děkuji moc, tak jsem to teda udělala. Měla jsem hodně krabiček od Ramy tak jsem dala do toho polívky a pak do mrazícího sáčku haluky a knedlíky. Tak snad to přeijou
Není tady
Heleno ,mám pocit,e tenkrát tu kombinaci nepřekonal a oplachoval je pod vodou.Jinak je celý ivot závislák na buchtách.....mám namysli buchty pečené v troubě
Vlastně zamrauju i buchty,kdy se nesní anebo vánoční cukroví upnu do mrazáku a po svátcích se vdycky hodí.
Marulo, kdy byly děti malé, mrazila jsem i pečivo a pak rozpékala. Jinak vánoční pečivo u tam je - v červenci jak kdy najdu :-)
Není tady
Jak psala Helena,tak já také pouívám krabičky od mléka,dusů a podobně.Vypláchnu je a nechám dobře vyschnout,pak sloím a schovám na pak.Né vechny to bych za chvíli nevěděla kam s nimi,ale několik jich takhle mám připravených.V létě děláme vlastní míchanou zeleninu a tak krabičky pouiji.Trochu je sesříhnu,aby byla mení a pak nahoře sloím přelepím,pod izolepu jetě vloím popis.Pěkně se dají poskládat vedle sebe a na sebe a mám vyuité kadé místečko.
Není tady
někdy je to docela detektivka, kdy zapomenu balíčky popsat, nebo kdy se odloupnou títky ...
Není tady
Já si taky zamrauju i pečivo. Prostě nakoupím hodně pečiva a pak jen tahám z mrazáku. A nikdo nepozná, e to tam bylo uchované. Jinak jsem jednou dostala od sestry zamraenou omáčku a po rozhřátí byla cuckatá tak nevím čím to bylo!!
Není tady
Zrovna včera jsem sklidila penát - oblaníruju, rozmixuju, naleju do krabičky od mléka "vystalné" mikrotenovým sáčkem, nechám vychladit, zmrazím.
Není tady
ivca napsal(a):
někdy je to docela detektivka, kdy zapomenu balíčky popsat, nebo kdy se odloupnou títky ...
To znám. Pak bývá tajemství éfa kuchyně.
Není tady
a hlavně éfka kuchyně je velmi překvapená, jaké to poklady se v mrazáku vlastně skrývaly ...
Není tady
Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můu nakrájet a dát do mraáku? Nebo musím nejdřív povařit? A co kedlubny? Poradíte?
Není tady
zelí bych si předvařila ....
Není tady
Kadou zeleninu blaníruju ne ji zmrazím.
Není tady
je doba blanírování nějak daná nebo pro kadý druh zeleniny jiná?
Není tady
Petuna napsal(a):
Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můu nakrájet a dát do mraáku? Nebo musím nejdřív povařit? A co kedlubny? Poradíte?
Zelí si dávám do mrazáku docela často - vdycky uvařím z poloviny hlávky zelňačku a 2. půlku, co mi zbyde, nakrájím na nudličky a zmrazím. Před mraením zelí nikdy nevařím ani neblaníruju a připadá mi, e i tak je potom uvařené rychleji ne čerstvé.
Upravil(a) maya (10. 6. 2006 23:16)
Není tady
ivca napsal(a):
je doba blanírování nějak daná nebo pro kadý druh zeleniny jiná?
Podle toho jak je to tvrdé, to odhadne, povrch se troku změní, stačí krátce. Neměřím to, vechno dělám odhadem. Já u máloco měřím a váím, u to mám tak nějak "v oku".
Upravil(a) Bety (11. 6. 2006 13:22)
Není tady