Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 14. 4. 2009 19:12

anka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1093

Výplatní termín

Kamarádka má neustále nějaké problémy se zasíláním výplaty od svého zaměstnavatele na své bankovní konto.Výplatní termín má 5,výplata dorazí na konto např.13.
Zajímalo by mne v jakém termínu musí mít výplatu na svém kontě.Je to den který zaměstnavatel označil za výplatní? Nebo zaměstnavatel odesílá výplatu v den označený jako výplatní a ostatní je záležitostí banky ?

Není tady

 

#2 14. 4. 2009 19:49

majkafa
Host

Re: Výplatní termín

Mzdu musí mít na svém kontě v den, který je stanoven jako výplatní termín.
Banka s tím nemá nic společného. Banku nezajímá, jaká je splatnost příkazů, je to věcí odesílajícího, jakou splatnost na příkazy dává, a už jsou jakékoliv. třeba trvalé, nebo denní běžné. Výplatní termín 5. je dle mého názoru velmi brzký. Je tak skutečně písemně stanoven? Když chce firma tento termín dodržet, měla by odesílat příkazy se splatností 3., nebo 4. den v měsíci - někdy to může být víkend a minimálně 1 pracovní den trvá clearingový převod mezi bankami. A to by musely být mzdovky, obzvláště ve velkých firmách, kouzelnice, aby to stíhaly spočítat.
Neznám firmu, která by si dávala tak brzký výplatní termín. Byla by sama proti sobě. Nehledě na to, že ho firmy obvykle posouvají v měsících, kdy vyjde 5. den v měsíci na sobotu nebo na neděli, a pokud je to sobota, je výplatní termín obvykle v pondělí 7.
A si kamarádka PŘESNĚ zjistí, kdy má firma skutečně výplatní termíny v jednotlivých měsících.

Upravil(a) majkafa (14. 4. 2009 19:50)

 

#3 16. 4. 2009 0:12

Lesana
♥♥♥----
Registrovaný: 20. 1. 2008
Příspěvky: 230

Re: Výplatní termín

Výplatní termín je den, kdy zaměstnavatel vyplácí mzdu - buď hotově z pokladny nebo z účtu. Tedy je to den, kdy zaměstnavateli musí odejít peníze z účtu, nikoli den, kdy je musí mít zaměstnanec na účtě. Zaměstnavatel nemá povinnost vyplatit mzdu před výplatním termínem (až na výjimky typu dovolená v termínu výplat), tedy nemá povinnost posílat peníze "s předstihem", aby je měl zaměstnanec na účtě v den termínu (i když u větších zaměstnavatelů to bývá dobrým zvykem).

Jinak je to paragraf 134 odstavec 1 zákoníku práce:

Zákoník práce napsal(a):

Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen při výplatě mzdy nebo platu, popřípadě jiných peněžitých plnění ve prospěch zaměstnance, po provedení případných srážek ze mzdy nebo z platu podle tohoto zákona nebo zvláštního právního předpisu, POUKÁZAT částku určenou zaměstnancem na svůj náklad a nebezpečí na jeden účet zaměstnance u banky nebo spořitelního či úvěrního družstva, a to nejpozději V PRAVIDELNÉM TERMÍNU VÝPLATY mzdy nebo platu, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín.

Tedy opravdu ve výplatním termínu zaměstnavatel peníze poukáže a kdy je banka připíše zaměstnanci, to už není jeho starost.

Není tady

 

#4 16. 4. 2009 0:31

PetrV
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 27. 2. 2006
Příspěvky: 1199

Re: Výplatní termín

Když bude remcat, tak zaměstnavatel stanoví výplatní termín na 30. a bude hotovo smile 5. je opravdu nesmyslně brzo, to by byl zaměstnavatel sám proti sobě, kdyby ji posílal hned na začátku měsíce. Jestli ji dostává 13., tak a to neřeší.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů