Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 9. 2. 2009 15:05

vosa
♥♥-----
Registrovaný: 22. 1. 2009
Příspěvky: 60

výběr školy - maturita x učňák ?

Ahoj všem Babinetkám!
Mám dceru v 9.tř..Je dyslektik,má krátkodobou pamě.Na vysvědčení v 9.tř. měla tři čtverky(matika,chemie,fyzika).V 8.tř. měla čtverku z JČ.Učím se s ní skoro denně.Jsou případy,kdy se učí na písemku,ale fakt poctivě a z písemky dostane 4 nebo 5.
Jejím přáním již od 6.tř. je být učitelkou v MŠ.Ale s takovými známkami ji na pedag.školu nevezmou.
Vyhraněného koníčka nemá,snad jen tanec.Manuálně je šikovná.
V pedag.psychol.poradně,ve škole,na ÚP,na dvou středních školách-tady všude mi řekli jednoznačně učňák.
Já nejsem proti ani dceři to nevadí.
Problém je s bývalým manželem.Tvrdí,že ji podceňuji.
V prváku se většina dětí zhorší,ale to ona by musela propadnout,i když má úlevy podložené z PPP.
BM tvrdí,že přejít na učňák může kdykoliv.Ale on se s ní neučí.Vždy maturitu si může dodělat i po učňáku.
Možná se mýlím.Třeba by stř.školu zvládla,i když s odřenýma ušima a v nervech(je pečlivka a snaživka).
Bylo by to pro ni trápení a také pro mě.
BM říká,že je lepší nasadit laku výš.Prý a to neberu podle sebe.Šla jsem na učňák.V prváku jedna čtverka a ve třeáku skoro vyznamenání a kdybych nešla na MD,tak jsem uvažovala o VŠ.(nejsem dyslektik,dcera to zdědila po BM).
Trápí mě to.Brzy se budou odevzdávat přihlášky.

Ono v životě je fakt lepší si nasadit laku výš,a je kde spadnout.Ale za jakou cenu?


Všechno zlé k něčemu dobré.

Není tady

 

#2 9. 2. 2009 22:46

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC
Registrovaný: 14. 6. 2006
Příspěvky: 24389

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

ahoj,
no já myslím, že se to nemá přehánět s tou latkou. Vždyt může jít na učnák a když jí to půjde, tak si může maturu dodělat po učnáku ne? Bez nervů.
A ono - ze střední školy taky může být pěknej problém přeřadit na učnák. V dnešní době - holka se na učnáku nechytí - v pololetí, jiná třída, jiný učitelky, bude o půl roku pozadu, bude nervozní a učení jí nepůjde vůbec.
Mladšího kluka mám taky s problémama ADHD a je ted v šestce a už ted vím, že to není studijní typ a prostě budeme vybírat učnák.
NA BM si vykašli, ty si máma, ty musíš vědět sama jestli ta hoka na to má nebo ne. PRoč jí trápit s vysokou latkou? A co holka - co chce? Krom tedy té  učitelky, to určitě sama ví, že musí vybírat něco pro ní dostupného.
Staršího kluka mám taky v devítce. Ted měl na vysvědčení dvě čtyřky - z občanky a chemie. V osmičce měl jen trojky. Od první třídy měl samý, ale ted prostě na to kašle, vůbec se neučí nic. Jenomže prostě vím, že je chytrej, že má pamatováka atd, tak zkusíme školu,a věřím tomu,že když se na ní dostane,že to bude ok. A taky máme v záloze učnák - elektrikáře. Dej vědět, jak jste se rozhodli.


Každý den je jen jednou za život

Není tady

 

#3 6. 3. 2009 19:25

Kuty
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 2. 2007
Příspěvky: 2773

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Voso,uvažuješ hodně rozumně a fandím tobě i tvé dceři,protože má vyhráno,když píšeš,že je manuelně zručná.Proč byste se obě měly trápit se školou,maturitu si vždy může dodělat,když bude sama chtít a dyslexie by taky měla s věkem pominout,ne?A není všem dnům konec,třeba holčina vzdělání završí i diplomem z VŠ.
Známý pracuje ve firmě,kde se skládají jemná a malá ložiska do raket,mobilů apod.vyžaduje to zručnost a dobrý zrak.Holky,které mají účňák pro tyto práce (něco s jemnou machnikou),tak mají mnohem lepší plat než ty ze sš a to je jich tam takových převaha-absolventky gymplů,zdrav.škol.,atd.Navíc si tyhle zručné a vyučené holky vydělají víc i proto,že se pracuje v úkole a práce jim jde jaksi samozřejmě lepší od ruky.Takže to byl hned jeden příklad;teď asi bude pro vás důležitý vybrat pro dceru ten správný učební obor a většinu středoškolaček bude moci směle pak dcera strčit do kapsy-o práci nebuce mít nouzi a bude navíc dělat to,co jí baví,protože na to"bude mít".

Není tady

 

#4 4. 7. 2009 14:41

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5900

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Pokud se snaží a přesto nic moc, raději bych ji dala na učňák, případně bych zkusila nějaký učební obor s maturitou, ale netechnický - to by ti opravdu pořád propadala. S tou lakou - tu je dobré nasadit výš, ale tomu, kdo na to má, kdyby nebyl lempl. Pro holčinu, která ti propadne i při velkém snažení by to bylo traumatizující - připadala by si blbá, což je zbytečné, když si na učňáku může připadat chytrá. Jak píšeš, maturitu si může udělat nástavbou.
Přestupovat na učňák není jen tak - na učňáku polovinu učiva zaujímají praxe a ty by jí chyběly - kvůli tomu by mohla přestoupit, ale vždycky jen do prvního ročníku - bez absolvovaných praxí neexistuje, aby dejme tomu, prošla prvák s odřenýma ušima, ale prošla, a přestoupila do druháku na učňák. Takže by zbytečně ztratila rok.

Vím tohle z vlastní zkušenosti - můj chytrý lempl, vyčůraný jak díra do sněhu, který měl do té doby zcela bez učení  téměř samé jedničky, začal v 7. třídě házet bobek na úkoly, básničky........ ostatní mu šlo samo a odpovídat na otázky blbě, na to asi zase žaludek neměl, takže v 8. třídě měl z "učících" předmětů - dějepisu a přírodopisu 4 a 3 ještě ze dvou dalších. Matika, fyzika, chemie...... 1 nebo dvojku - už nevím - to všechno jen proto, aby nemusel na gympl - nechtělo se mu makat, jak později přiznal - moc dobře věděl, že tam už to zadarmo nejde.
Takže jsme vybrali geodetickou průmyslovku. Myslel, že průmyslovka je lehčí (většinou ano, ale geodetická zrovna ne, to zase vím já - viz laka vissla)
A co myslíš - udělal rok, měl s mininálním úsilím  pár 4, ale býval by to zvládal - ale ne - dezertoval - prý ho strašně nebaví rýsovat (to se pochopit ani okecat nedá - celý život toužil prý být kuchařem, ale bál se mi to chudáček říct, že to není s maturitou - zajímavé, že jiné věci se mi říct nebojí . dumbom
Ale musel kvůli těm praxím znovu do prváku.

Dnes je vyučený, má za sebou rok nástavby a v příštím roce maturuje - no a co, všichni žijeme, chleba levnější nebude, i kdyby byl jaderný fyzik. Hlavně, a dělá, co ho baví. Někteří lidé jsou dost chytří, ale nemají žádné ambice (jeho případ).  On se na vědeckou dráhu necítí, chce lidem vařit obědy, tak a je proboha vaří, když ho to baví - a jeho to snad opravdu baví (nechápu). Já mám k domácím pracím skoro odpor - tady je vidět, jak je každý člověk jiný.


Pokud je to u někoho obráceně, že by ambice byly, ale nezvládá, je to trochu horší, ale myslím, že otrávit ho hned od začátku, to není k ničemu - mohl by rezignovat. Zkusila bych to po krůčcích - učňák (asi nějaká pečovatelka), případně potom nástavba nebo práce někde u dětí jako pomocnice + dálkově peďák........ krůček po krůčku se přesvědčovat, že cesta k vysněnému cíli  nevede jen jedna. Je jich víc. Některá méně vyčerpávající, ale zase o něco delší, ale vede

Upravil(a) mashanka (5. 7. 2009 12:37)


Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

 

#5 31. 8. 2009 10:12

vosa
♥♥-----
Registrovaný: 22. 1. 2009
Příspěvky: 60

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Ahoj všem v Babinetu,
dcera jde zítra do školy a to na učňák-obor kuchař-číšník.Vybrala si to sama.Je spokojená a těší se.
BM už neřekl ani slovo.
Dcera bude brát na učňáku peněž.odměnu.Domluvily jsme se dcerou,že si z toho bude hradit levnější věci do školy nebo obědy na praxi(26kč/oběd).Bývalému se to nelíbí,v tom případě mi už nepřispěje ani korunu navíc mimo alimenty.Takže zase problém.Ale nějak bylo,nějak bude.Naštěstí chodí dcera na brigády 3-4x do měsíce,tak nějakou kačku navíc mít bude.


Všechno zlé k něčemu dobré.

Není tady

 

#6 31. 8. 2009 20:50

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 5900

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Tak a se jí daří smile

ale nečekej miliony, bude brát maximálně pár stovek - ale lepší, než nic


Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

 

#7 18. 11. 2011 21:57

strejczek
♥------
Registrovaný: 18. 11. 2011
Příspěvky: 2

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Hleda jsem pro dceru maturitní otázky. A našel jsem pěkný seznam, tak to třeba někomu pomůže:-) maturitní otázky

Není tady

 

#8 24. 1. 2015 15:13

KatkaMi
♥------
Registrovaný: 12. 12. 2014
Příspěvky: 18

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Zdravím, má podobný problém. Syn je v deváté třídě a vybírá střední. On by chtěl jít na průmku, já si nejsem jistá jestli spíš nevybrat gymnázium. Chtěl by jít na stavebku, máte někdo s průmkou toho zaměření zkušenost? smile

Není tady

 

#9 25. 1. 2015 16:45

Lamona
♥♥-----
Registrovaný: 25. 1. 2015
Příspěvky: 26

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Synovec hcodí na stavebku v Praze a je spokojený. Prý je studium občas trochu náročnější, ale to asi na každé střední smile Vím, že se také rozhodoval dlouho. Devátá třída je pro děcka hodně stresová, no sad

Není tady

 

#10 25. 1. 2015 17:03

ivetab
♥------
Registrovaný: 5. 1. 2014
Příspěvky: 5

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

KatkaMi napsal(a):

On by chtěl jít na průmku, já si nejsem jistá jestli spíš nevybrat gymnázium. Chtěl by jít na stavebku, máte někdo s průmkou toho zaměření zkušenost? smile

Proč mu bráníš v tom, co by chtěl? Když má jasnou představu, tak a tam jde.
Když půjde na gympl, tak se bude učit jenom samou teorii a od všeho kousek, po gymplu nebude nic umět a bez VŠ si moc neškrtne.

Není tady

 

#11 25. 1. 2015 20:46

KatkaMi
♥------
Registrovaný: 12. 12. 2014
Příspěvky: 18

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

ivetab: já mu přeci nebránim, jen chci aby si to pořádně promyslel. Všechno je to zatím v rozhodovací fázi...
Lamona: Nevíš na jakou stavebku synovec chodí? Podivála bych se alespo%n na jejich stránky na nějaké info smile

Není tady

 

#12 25. 1. 2015 22:26

Lamona
♥♥-----
Registrovaný: 25. 1. 2015
Příspěvky: 26

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

hodím ti sem odkaz a to nemusíš hledat, je to spsdusni.cz, nevim jestli ti to nějak pomůže, ale snad jo smile

Není tady

 

#13 20. 3. 2015 11:38

marierutova
♥------
Registrovaný: 5. 3. 2015
Příspěvky: 14

Re: výběr školy - maturita x učňák ?

Určitě bych trvala na marutitě...

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů