14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Milí kuchtíci a jedlíci, co máte rádi fórum o vaření a kuchyňce a jídlo vůbec;
dneska jsem narazila na výýýborný článek o tom jak se dneska hrozně ulí vaření a v mnoha bodech s ním souhlasím, tak se o něj chci podělit
V druhé části článku je hotový "hon na Jiřího Babicu", ale popravdě, viděla jsem jen jeden díl, ve kterém nabádal diváky, aby si omáčku k plněným paprikám vyrobili z prohřátého rajského protlaku naředěného vodou, tak na něj u nekoukám a soudě podle článku o nic nepřicházím
Tak se bavte a kvalitní kuchyni a surovinám zdar!
Není tady
Fido, chvíly jsem pracovala v kuchyni(bohuel jsem toho musela zanechat, a vaření u pro mě zůstane jen koníčkem), a s tou bram. kaí je to bohuel pravda, pouívá se jak brab. kae v práku tak i bramborové těsto v práku, s polívkama v práku jsem se nesetkala, ale je to moné. Spí je smutné, kolik se do polívek a omáček pouívá maggi, sojových omáček apod. O nějaké kvalitě těchto dochucovadel si můeme nechat zdát, a jedí to i malé děti. Je pravda, e ve státní kuchyni se bohuel musí vystačit s malým rozpočtem, já osobně bych dítěti radi připlatila za kvalitnějí stravu, ale kolik je takových?
Není tady
Stejný díl - rajská omáčka z protlaku naředěná vodou- jsem viděla také, a byl první a poslední. Opravdu Jiřík Babica říká bláboly, ale proti gustu, ádný diputát.
Jen na jeho rady mohou doplatit začínjící kuchařinky, které mají snahu se něco naučit a nemají zkuenosti.
e se téměř vude "vaří" z práků, vím, proto na běné jídlo do restaurací nechodím. Kdy u jdu, tak jen do opravdu vybrané restaurace a jím jen to, co vidím, to znamená čisté přírodní maso nebo ryby, ádné kapsy, nic obaleného ani "zabaleného", ani mletého a tak. Vaříme doma, kde nám chutná nejlépe.
Není tady
tedy precetla jsem taky clanek, a je to sila, at uz restaurace, jidelny pro deti, tak babica, toho pekne proprali:)
Co se tyka jidel v nemocnici, mam zkusenost a pekne jsem tam zhubla, coz mluvi samo o sobe:( a kase z prasku, tedy at je sebelepsi, fuj.. radsi zadnou...
Není tady
Ambi, taky do restaurace chodíme vyjímečně, občas jdeme na grilované kolínko, to máme rádi, a jí se s chlebem. Mana je rybář, take ryby máme doma.
Není tady
Dino, ty se má, tak rybičky, jo?
Rozhodně stravování "venku" nezavrhuju, ale musí se holt vybírat.
Horí je to s jídelnama pro děti, myslela jsem si, e tam vaří normálně. No, ulehčují si práci jak jen to jde, ale v případě kolních jídelen je to trestuhodné. Pak se vichni divíme, e máme největí výskyty rakoviny tlustého střeva na světě, kdy u i děti ve vývinu jsou ivené takovýma s.......a.
Nevím, kolik stojí oběd ve kolní jídelně, ale rozhodně by se nemusel skládat z vybraných a drahých lahůdek. Rozhodně brkae z brambor vyjde levněji ne ta z práku, jde jen o víc práce a za tu práci jsou v těch jídelnách placeni ! No to mě fakt rozlítilo.
Není tady
Jo Ambo, to mě přesně napadlo, e pak není divu, e jsme prolezlí rakem, obézní, nemocní, unavení..
Já jsem z tohoto důvodu přestala chodit do naí závodky. Polévky byly často na pohled neidentifikovatelné, a jídelní lístek napověděl, o jakou se jedná. Jinak se v klidu daly dělit na bílé, luté a oranové. Byly slané a chuově dost výrazné a vracely se mi z jícnu jetě v pět odpoledne. Pozorovala jsem u nich toté, co je popisováno v článku: měly jakoby kraloup a rosolovitou konzistenci. Stejný nevar pozoruju u omáček mojí mámy, protoe zahuuje jíkou v práku. Je to evidentní hlavně při studené teplotě, člověk má pocit, e si na knedlíky kydá pudink a nikoli omáčku. Musím jí to konečně vymluvit, za cenu e ji moná trochu urazím.
Jiank jsem byla před vánoci straně zaneprázděná, neměla jsem čas si dojít na oběd a tak jsem si zavolala do pizzerie v okolí, ale nikoli pro pizzu, nýbr pro lasagne bolognese s otázkou, zda li na to mají nějaké odolné jednorázové krabičky (aby mi nepřivezly z trouby horké lasagne v umělé teplem zkroucené krabici).
Slečna mě "uklidnila", e lasagne nebudou horké, e jsou v takové krabici s fólií nahoře, kterou na několik místech propíchnu...... a ohřeju si jídlo v mikrovlnce...... take jsem si raději objednala salát a i k němu jsem dostala dresink v pytlíčku, jak v McDonaldu.
Není tady
No uprimne, ja bych si klidne za dobre stravovani sveho ditete priplatila. ale bohuzel nejsou jen taci, nektreri lide se tak stravuji i doma, tak jim to neprijde tak zvlastni a setri kde jde.
Není tady
Myslim, ze kazdy rodic, ktoremu aspon trochu zalezi na detati by si priplatil, ale tazko moze priplatit niekto, kto zije z ruky do huby ... a takych ludi je dnes coraz viac.
Není tady
Fidorko, zmiňuje se o "honu na Jiřího Babicu".
Ani se nedivím, po prvním díle, (ani jsme nedokoukali) zklamání. Teď se s vařením roztrhl pytel. Na Public tv vaří příjemný kluk, ale příerně mu to kazí P.Jančařík, to jsou tak hloupé kecy.
Oni Kluci v akci nasadili laku hodně vysoko (vtip, vidí jim do rukou atd.)
Někdy méně je více.
Není tady
Kamchinka napsal(a):
No uprimne, ja bych si klidne za dobre stravovani sveho ditete priplatila. ale bohuzel nejsou jen taci, nektreri lide se tak stravuji i doma, tak jim to neprijde tak zvlastni a setri kde jde.
Asi tak nějak... kdy vidím ty nákupní koíky... těstoviny s omáčkama v práku, polívky v pytlíku, samý "dobrý nápady" a "dobrý mámy" s éčkama... a není to a tak o penězích... vdy daleko levnějí a nutričně lepí jsou samotné brambory s máslem a kefírem ne těstoviny Kuře na paprice v práku nebo 2 rohlíky se salámem nebo párkem....
Není tady
Oto, vak ani já se nedivím mě stačil jeden díl
A kdy jsme u toho, koukáte na cizí kanály? Vaření s Nigelou Lawson nebo Dalií Smith? Nigela je docela atraktivní podívaná, ale taky to ulí, Dalia je poctivějí, od té se člověk naučí aspoň beamel, holanskou omáčku ve vodní lázni a podobné věci, ale jako správná angličanka zase vaří pro nás čechy neatraktivní jídla
Není tady
Fidorko: presne, ty instantni veci nejsou moc levne, ale jsou snadnejsi, rychlejsi, v dnesni uspechane dobe, plno lidi sahne radeji tam, nebo lide co bydli sami, nebo i zensky od rodiny co je nebavi nebo nechteji varit... nebo neumi take moznost...
Ne e bych obcas nesahla take, ale snazim se vyhybat.
Není tady
Já mám taky doma dvě "Domácí" polívky v pytlíku od Knorra (ty by měly být údajně nejmení zlo) a to pro případ, e by mě přejela Tatra s pískem nebo jsem utekla s milencem, tak aby měl manel nějakou nouzovku k večeři ale on říkal, e to mám vyhodit, e by si kdytak doel K Čejpům na pořádné jídlo
Není tady
S tim jidlem pro deti mi mluvite z duse - mala chodi do skolky a co tam dostavaji k obedu (za 70 Kc!!), to bych nedala ani psovi. Na obedy ji tam proste nenechavam. A pani reditelka me "uklidnila" - "nebojte, kdyz detem jidlo nechutna, vzdycky jim ho vylepsime kecupem, to pak jedi vsichni"! sance na normalni jidlo ve skolnim stravovani je asi v nedohlednu, normy ze sedesatych let budou zrejme platit naveky.
toho Babicu uz musim sakra taky zkouknout - kdy bezi??
Není tady
vendulak: pani reditelka je taky husta tedy....
Mě dostávájí ale reklamy na ty instatní polevky, - "polevka jako od maminky" ... nebo na ty jatrove knedlicky... no to me bere... chutnal jste nekdo opravdicke a ty instatni? nebe a dudy
Není tady
Hm, je to fakt já občas uvařím polívku z pytlíku(mana to má rád, já ze synem to moc nejíme), jinak bramb. kai s práku jsem jetě nikdy nejedla, dobré nápady jsem zkusila 1X a neudělalo to na mě ádný dojem, spí jak by syn řekl je to blééé. Já jsem alergik a tudí musím vařit domácí jídla, protoe ty kupované mají spoustu alergenů. Manovi chvíly trvalo, ne si zvykl na vaření ve sojové mléko, sirup jen bez barviv a konzervantů, kdy se syn narodil, byl rád, e má zdravějí jídlo, ne ostatní děti, ádná podravka na dochucení ale vega s mořskou solí bez glutamánu a masox jsem teď koupila snad po 7 letech, ale a ho spotřebuji bude zase bio bez glutamánů a jiných neplech. No aby jste si nemyslely, e jsme svatí, tak občas koupím patiku, a v neděli dovolím chlapům si kápnout do vývaru maggi. Jinak ne.
Není tady
ty dobry napady jsem lepe nahradila samotnou smetanou, s cesnekem, korenim a soli s peprem a bylo to lepsi... JInak ty polevky z pytliku mi prijdou silene slane, nejak jsem si na hodne slane veci odvykla...
NO ja koupila male ted solčanku,ale budu ji pridavat pozdeji, zatim ne.. a u nas v bio kramku maji i bujony bez glutamanu atd.. No tak pastiky u nas ji tatka, i kdyz me chutna mandlova, vim co tam je ale chut mi to zatim nezkazilo. jsem ale spis na syry nebo doboru sunku, ty ceske se nedaji srovnat treba s italskou sunkou, ty cesky duseny jsou takovy vlhky. a pekna srágorka jsou tavený sýry,... a co tak kolem vidim maminy to davaji i detem do roka.. no to by se dalo debatovat hoooodne dlouho:)
Není tady
Tak Babicu jsem jetě nikdy neviděla, asi se na to budu muset kouknout
Jinak s těmi rychlojídly máte pravdu, já jsem chtěla lovit nějaké recepty vhodné pro děti na mimibazaru a skoro kadý obsahuje masox, já dělala vdycky základ z pravého vývaru a ne něco v kuchyni pouiju, pořádně si přečtu sloení. No jo no a pak přijede můj otec, do mojí polívky nalije půl magi (pro jistotu u si tyhle ingredience vozí s sebou) a nasype podravku, protoe jinak je "nemastná neslaná" a někdo jiný si na nudle se zeleninou a kousky masa vylije čtvrt kečupu (to bych vradila...).
V těch kolkách je to tedy alostné, jestli dělají kae z práků. To jsem se teď bavila s jednou učitelkou ze kolky a ta zase říkala, e vekeré pomazánky na svačinky dětem dělají z margarínu
Není tady
A koukali jste někdo na Primě na pořad "Ano, éfe!" ? Tady mě kromě polotovarů (třeba kupovaný obalený sýr) a nejmíň deseti lahví kečupu zarazila i celková úroveň vybavení věřím e průměrné české restaurace - ten sevejkaný cedník byl moná spí k pláči ne k smíchu Od pana Pohlreicha jsem konečně odkoukala, jak se porcuje kuře, aby byl skelet na polívku
Pokud jde o nás, bujon kupuju na střídačku bio a obyč (zvykáme si na zdravějí chutě), pouívám ho při vaření vývarových polívek, a kdy má potom někam přijít vývar, mám zmraený ten "skorodomácí" Na Maggi v lahvičce jsem byla zvyklá z domu, to byl vrchol nedělního oběda, cáknout si do talíře a jetě před ochutnáním polívku pořádně dosolit pomalu si odvykám
Polívku v pytlíku koupím občas, někdy mraenou guláovou nebo drkovou pro přítele, docela dobré jsou mraené tvarohové knedlíky s ovocem (český výrobce). Někdy kupuju hotový houskový knedlík a bramborový klidně udělám z těsta ze sáčku - dělali jsme jednou i domácí bramborové těsto a v tomhle případě opravdu nevidím v konzistenci ani chuti tak velký rozdíl, abych nesáhla po pytlíku. V konzervě kupuju hotové fazole s párkem (nostalgie po vysokokolských letech )
Co mi ovem nesmí přes práh, to jsou výrobky typu "dobré nápady", polívky, které se jenom zalívají horkou vodou, a hotové kořenící směsi.
Upravil(a) Judita (7. 3. 2009 13:26)
Judit: jo divala jsem se ted dvakrat na ano, sefe a presne jsem chtela napsta, tam je videt jak to vypada v restauracich a to i tech, kde by clovek cekla skvele veci, a asi ne uplne levne...
a ta spina v kuchyni je taky husta vec... kdyz bych se pred jidlem sla podivat do kuchyne, chut me prejde:(
Není tady
Tak se musím připojit, nebo má praxe začínala v pohostinství v kuchyni... to co sjem tam poznala, beru jako samozřejmost pro vechny hospody a restaurace...lépe řečeno brala jsem. Polévky jsme dělali zásadně z vývarů, drtky jsme si vařili sami, svíčková omáčka se nakládala týden dopředu, luté koření zvané podravka a jiné jsme vůbec neznali... vepř. áva k masu se dělala jen z masa a cibule... ádné koření krom soli. take opravu "domácí" kuchyň... pak jsem ovem navtívila hostinec - bývalé pracovitě mé matky a la jsem do kolen... do vech omáček velká piksla podravky, hořčice, bujón v práku... no hnus nad hnus... vepř. Ąávu dělali z pytle, naředěnou vodou... polévky suené, tzv. kohoutkový vývar měla jsem maminu zaskočit (byla nemocná) a vařila jsem si podle svého... tak jak mě "zje.bal" pan éf asi nezapomenu prý e není na vyhazovaní a a koukám dělat jako dělaj oni.
A kadá hospoda kterou jsem poznala "zevnitř" tohle dělá... Jsem ráda, e jsem se naučila vařit, i kdy někdy sáhnu k jíce z pytlíku, nebo k polévce ze sáčku, ale to mě opravdu tlačí čas... kdybych nemusela mít vařeno na půl 12, ani bych to takhle neřeila.
Není tady
Aby to nebylo tak jednostranné, napíu já. Myslím, e se to hodně přehání. Práek nepráek. Vidím tady maminky, které jsou na mateřské, chci vidět, a budete mít víc dětí a budete pracovat na plný pracovní úvazek, jak budete stíhat.
A chci vidět, jak si lze připlatit - jak píe Oxi, kdy rodina má tak akorát ivotní minimum.
Asi ta strava tak nezdravá nebude, kdy se prodluuje průměrný věk.
Mně se Babicovo vaření větinou líbí, rychlé, dobré a nenáročné. Neiju proto, abych strávila půl ivota u plotny, znám lepí zábavu.
Kdo chce, a si uvaří, kdo chce, chodí do restaurací..
Není třeba nikoho soudit.
Jednou budeme stejně vichni jíst amarouny.
Upravil(a) majkafa (13. 4. 2009 0:18)
Majkafo blbý je to, e mě to prostě nechutná... nechutná mi polévka ze sáčku, čínskou bych do sebe nedostala, nechutná mi br. kae ze sáčku, nechutnají mi knedlíky z pytlíku... v estinedělí vozil přítel obědy pro staroue z hospody a já radi jedla rohlíky, prostě jsem tam cítila tu suinu a přemíru koření.
Je pravda, e polévku či omáčku bez masoxu neudělám, prostě je to pak lepí. Vývar nevývar.
Není tady