Oznámení

30. srpna : Vážení uživatelé, i přes veškerá zatím provedená opatření jsme občas pod palbou robotických účtů. Prosíme tímto o trpělivost, mažeme ihned, jak zjistíme další jejich spamové účty. Děkujeme !

30. srpna : Cukr je dobrý nejen na slazení kávy, aneb tichý zabiják, nebo velmi užitečný pomocník v domácnosti? I když nesladíte, vyzkoušejte těchto 5 tipů!

30.srpna : Upečme si spolu (pra)babiččinu bábovku.

#1 23. 1. 2009 21:26

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Registrovaný: 9. 5. 2007
Příspěvky: 15644
Web

3 polévkové inspirace

Polévky se teď v zimě hodí, takže tady jsou moje oblíbené:

1. Carrot and ginger (mrkev a zázvor) (UK)

3 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje (nebo kombinace)
špetka soli
3 mrkve
1 střední cibule
1 stonkový celer
1 lžíce nastrouhaného zázvoru (původní recept tvrdí jednu čajovou lžičku, já dávám určitě tři polévkové lžíce - záleží, jak moc snesete!)
5 šálků vývaru
smetana
šťáva z citronu na dochucení


Zeleninu postrouhám nahrubo, osmahnu na másle dokud nezměkně, zaleju vývarem, povařím. Po změknutí rozmixuju ponorným mixérem, přidám smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti. Při servírování lze ozdobit nastrouhanou mrkní a kopečkem zakysané smetany.


2. Norská rybí polévka

2 rybí hlavy
2 rybí páteře (nejlépe z lososa, ale i z jiné ryby, prodávají za pár šupů třeba v Tescu)
jeden pórek
dvě mrkve
2 stonky celeru
mořské potvory podle chuti: mušle, krevery, slávky, chobotničky, čerstvé nebo nakládané
máslo a mouka

Z rybích zbytků vývar, nejlépe den předem. Oberu rybu a nakrájím mořské potvory. Na másle osmahu zeleninu, přidám vývar a vařím, nakonec vhodím obrané maso. Volitelně je možné bílé víno a smetana (já dávám smetanu). Dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou, podávat se zakysanou smetanou.


3. Polévka ze stonkového celeru s kari (UK)

olej
1/2 cibule
1 mrkev (oloupat, nastrouhat)
3 stonky celeru (nakrájet)
1 brambor (na kostičky)
1/2 šálku nakrájených celerových listů
1 velký stroužek česneku
1/2 jablka (kyselého, oloupané, nakrájené na kousky)
2 šálky vývaru
2 čajové lžičky kari
1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička tymiánu
sůl a pepř


Zeleninu osmahnout na oleji (nebo na másle), přidat jablko, česnek, zalít bujonem. Podle potřeby doředit vodou, povařit, rozmixovat ponormým mixérem, dochutit kořením, možno přidat smetanu. Místo jablka jde použít mošt.

Upravil(a) Ronja (23. 1. 2009 21:28)


M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

 

#2 4. 2. 2009 14:03

sudina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 29. 5. 2006
Příspěvky: 17017
Web

Re: 3 polévkové inspirace

super nápady!! ta rybí to musím vyzkoušet!! miluju rybí polévky tummenupp

Není tady

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů