Oznámení

14. května : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14.května : Různé životní příběhy, trápení i radosti a starosti žen si s námi můžete pročítat v našem magazínu.

20.února : Upečme si spolu lahodný čokoládový průšvih.

#1 23. 1. 2009 21:26

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Registrovaný: 9. 5. 2007
Příspěvky: 15644
Web

3 polévkové inspirace

Polévky se teď v zimě hodí, takže tady jsou moje oblíbené:

1. Carrot and ginger (mrkev a zázvor) (UK)

3 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje (nebo kombinace)
špetka soli
3 mrkve
1 střední cibule
1 stonkový celer
1 lžíce nastrouhaného zázvoru (původní recept tvrdí jednu čajovou lžičku, já dávám určitě tři polévkové lžíce - záleží, jak moc snesete!)
5 šálků vývaru
smetana
šťáva z citronu na dochucení


Zeleninu postrouhám nahrubo, osmahnu na másle dokud nezměkně, zaleju vývarem, povařím. Po změknutí rozmixuju ponorným mixérem, přidám smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti. Při servírování lze ozdobit nastrouhanou mrkní a kopečkem zakysané smetany.


2. Norská rybí polévka

2 rybí hlavy
2 rybí páteře (nejlépe z lososa, ale i z jiné ryby, prodávají za pár šupů třeba v Tescu)
jeden pórek
dvě mrkve
2 stonky celeru
mořské potvory podle chuti: mušle, krevery, slávky, chobotničky, čerstvé nebo nakládané
máslo a mouka

Z rybích zbytků vývar, nejlépe den předem. Oberu rybu a nakrájím mořské potvory. Na másle osmahu zeleninu, přidám vývar a vařím, nakonec vhodím obrané maso. Volitelně je možné bílé víno a smetana (já dávám smetanu). Dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou, podávat se zakysanou smetanou.


3. Polévka ze stonkového celeru s kari (UK)

olej
1/2 cibule
1 mrkev (oloupat, nastrouhat)
3 stonky celeru (nakrájet)
1 brambor (na kostičky)
1/2 šálku nakrájených celerových listů
1 velký stroužek česneku
1/2 jablka (kyselého, oloupané, nakrájené na kousky)
2 šálky vývaru
2 čajové lžičky kari
1 čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička tymiánu
sůl a pepř


Zeleninu osmahnout na oleji (nebo na másle), přidat jablko, česnek, zalít bujonem. Podle potřeby doředit vodou, povařit, rozmixovat ponormým mixérem, dochutit kořením, možno přidat smetanu. Místo jablka jde použít mošt.

Upravil(a) Ronja (23. 1. 2009 21:28)


M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

 

#2 4. 2. 2009 14:03

sudina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 29. 5. 2006
Příspěvky: 17017
Web

Re: 3 polévkové inspirace

super nápady!! ta rybí to musím vyzkoušet!! miluju rybí polévky tummenupp

Není tady

 
NÁŠ TIP:
    • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

    • Značkové parfémy a kosmetika, 3 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

    • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

    • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

    • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

    • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů