Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 29. 11. 2007 0:14

sharek
♥♥♥♥---
Místo: praha
Registrovaný: 22. 2. 2007
Příspěvky: 408
Web

Kdy jste se naučily vařit??

Ahoj všem,
mě je 22 a s vařenim nak nejsem kamarádka vissla občas něco uklohnim,ale to jsou většinou těstoviny. Chtěla bych zkusit nákou jednoduchou omáčku, ale koukám do kuchařek a nak tomu "nerozumim"  lol . Poradtě jak se nejrychleji a efektně naučit vařit.  kdy jste začaly s vařenim vy????


nikdo se mě neptal jestli se chci narodit, tak mi nikdo nebude říkat jak mám žít

Není tady

 

#2 29. 11. 2007 2:46

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet
Registrovaný: 5. 6. 2007
Příspěvky: 1758

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Nikdy jsem se k vareni zrovna dvakrat nemela. Asi ve dvaceti jsem zkusila parkarat neco upect a to me zacalo desne bavit. Peceni je vylozene moje hobby, tak jsem se rozhodla, ze zkusim taky varit.  Vareni me ze zacatku moc nebralo, protoze jsem si v nem nebyla tak jista, jako v peceni ale ted uz se do toho pomalu vpravuji. Pracuju totiz jako aupair a musim detem varit. A nez bych jim davala  s..cky z konzervy jako slecna prede mnou, tak jsem se radsi premohla a zacala  varit.
Jinak k tomu jak se nejrychleji a nejefektivneji vpravit do vareni. Pamatuju si, ze jsem mela takovou uzasnou knihu a ted si bohuzel nepamatuju jak se jmenovala, kde bylo vse popsano do detailu a postup zaznamenan i na obrazcich. Na netu jsem narazila na tohle: http://www.kosmas.cz/knihy/136574/kucha … atecniky/. Tak to muzes zkusit.
Ale nejvic co bych ti doporucila je, abys nebrala vareni jako zadnou vedu. Kdyz me mama ucila varit kure na paprice, tak jsem ani nechtela, protoze jsem mela dojem, ze omacku proste nezvladnu. A pak jsem zjistila, ze je to vic nez jednoduche.  Pokud nemas v planu se stat sefkucharem, tak vareni fakt neni nic slozityho.


I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

 

#3 29. 11. 2007 7:50

Nela
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1891

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Začala jsem vařit až po svatbě, do té doby jsem se ke kuchyni ani nepřiblížila. Začala jsem postupně a každé podařené jídlo mi udělalo radost.  Dnes vařím, myslím, že obstojně, alespoň si nikdo nestěžuje. Dokonce má mamka si ke mně chodí na recepty. smile


"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

 

#4 29. 11. 2007 8:45

Nefrit
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 30. 8. 2007
Příspěvky: 501

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Já se naučila vařit,až jsem se vdala.Ale jedno důležitý co mi zůstalo v paměti je to,že jsem se nebála.Neboj se toho,zkus vařit podle návodu,ze začátku třeba něco lehčího a ono to půjde . Vždycky jsem si řekla,že nanejvýš to skončí v koši smile  Ještě si pamatuju,že poprvé ,když jsem vařila svíčkovou,měla jsem v plánu říct,kdyby se mi náhodou nepovedla,že je to úplně jiná omáčka big_smile

Není tady

 

#5 29. 11. 2007 11:38

kety
♥♥♥♥---
Registrovaný: 20. 10. 2006
Příspěvky: 433

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Žádný učený z nebe nespadl! každý nějak začínal, ale myslím, že mi dá každá  mladá hospodyňka za pravdu, že když se vdala a měla se postavit k plotně, tak si řekla, že já jsem doma víc nepomáhala mamince.
Co se v mládí naučíš... Já jsem mamince pomáhala jen s pečením bábovek  a míchání jíšky, strouhat brambory a takové drobné práce. Víc mě nebavilo.
Brzo jsem se vdala, ale maminka mi do 1/2 roka umřela a já se tak musela spoléhat sama na sebe. Vařila jsem podle kuchařek, ale pořád to nebylo ono.Trvalo dlouho než jsem se naučila vše vařit.
Jsou to zkušenosti a chybami se člověk učí. To co udělᚠšpatně, tak příště si na to dᚠpozor.

Není tady

 

#6 29. 11. 2007 18:24

dasad
♥♥♥----
Registrovaný: 15. 7. 2006
Příspěvky: 126

Re: Kdy jste se naučily vařit??

ja se ucila varit docela brzy, nasi byli rozvedeni, takze vzdycky kdyz jsem byla na vikend u taty, tak jsme varili. A uz mi to zustalo smile ted chodim casto pro inspiraci na www.nadoma.cz, recepty tam vkladaj zensky, ktery na ten web chodej, takze tam najdes i opravdu jednoduche recepty.

Není tady

 

#7 29. 11. 2007 18:41

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Z domu jsem uměla zeleninovou polévku a řízky, máma nás k tomu moc nepouštěla. Moje první roštěná podle kuchařky byla tvrdá jako podešev, nebylo tam napsáno, že se to podlévá. Pak jsem se postupně naučila vše podle kuchařek pro začátečnice, kde bylo i jaké maso se na co používá atd, dnes vařím ráda. Nedávno vyšla Kuchařka pro začínající Jiřího Kodýma, je dobrá s podrobnými popisy.

Není tady

 

#8 30. 11. 2007 4:21

sharek
♥♥♥♥---
Místo: praha
Registrovaný: 22. 2. 2007
Příspěvky: 408
Web

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Tak já doma něco občas ukuchtim,ale víc mě láká pečení a docela mi to i jde    tummenupp ale samochvála smrdí  lol   kdybych uměla vařit tak jak peču tak bych byla spokojená. Jednou sem ale pěkně  zblbla bábovku dala jsem do ní čokoládu a těšila se jak to bude pěkně "mramorový" a ono ouha! čokoláda byla t잚í (což mě fakt netrklo) a celý se  mi to přilepilo   yikes . Asi zkusim tu kuchařku pro začátečníky. Máte jí už někdo? Jsou tam dobrý recepty??


nikdo se mě neptal jestli se chci narodit, tak mi nikdo nebude říkat jak mám žít

Není tady

 

#9 30. 11. 2007 9:53

Doris
♥♥-----
Registrovaný: 19. 9. 2007
Příspěvky: 90

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Jojo..zkušenosti lol

Já taky neuměla téměř nic, dokud jsem se nevdala. Na ty začátky ráda vzpomínám. Držela jsem se kuchařky zuby nehty, tenkrát jsem vařila podle "Praktické kuchařky", myslím od Ludmily Vlachové či jak se jmenovala, a ta byla pro ty skutečné začátečnice. Časem jsem se vypracovala, ptala se zkušenějších a dnes je mi vaření koníčkem, pečení též. Klidně budu stát ceĺý den u plotny než kutat někde venku. Sama taky ráda jím, to bude asi ta nejlepší motivace. Když je pak od rodinky i nějaká pochvala, dmu se jako pávice lol

Pozor! To neznamená, že jsem neomylná! Ráda experimentuji, zkouším nové recepty a párkrát se mi placka "nějak" srazila či co. To pak manžílek praví: "Mamko, ta buchtička je nějaká připosražená, ne?"  vissla lolgloria

Není tady

 

#10 30. 11. 2007 14:43

Ladie
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 18. 1. 2007
Příspěvky: 2242

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Přemýšlela jsem nad tím, kdy jsem se naučila vařit a nemůžu si to vybavit. Mám pocit, že umím vařit odjakživa big_smile Odmalička jsem pomáhala mamce, pak zkoušela vařit sama a když jsem se před 4 lety od našich odstěhovala, už mi nic jiného nezbývalo. Jo, je mi 23.

A pokud chci vyzkoušet nějaký nový recept, kouknu na net. Papírové kuchařky moc nemusím - vždycky je při vaření hned zapatlám a navíc se na netu kouknu na x variant toho samého receptu a vyberu si...

Není tady

 

#11 30. 11. 2007 17:13

lepista
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 28. 1. 2006
Příspěvky: 1150

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Já jsem se vařit své první jídlo naučila v 10 letech, v 18, kdy jsem začínala sama bydlet ,jsem uměla tak 5 jídel. Pak jsem se to sama učila postupně buď dle kuchařek či odhadem. Nemám pocit, že bych kdy něco úplně zvorala. Prostě mi to šlo samo.

Má sestra má 3 děti a dodnes vařit neumí. Tedy něco uklohní, nechápu, že to její rodina pozře, vyždy tomu něco je - tuhé, převařené, naprosto neokořeněné...

Umět vařit nepovažuji za důležité a nezbytné, vždy se to nakonec nějak udělá, a začne vařit ten druhý, dvojice se naučí stravovat jednoduše, v restauraci....Nedělala bych si s tím hlavu.

Není tady

 

#12 30. 11. 2007 20:37

lada-kuchtík
♥♥-----
Místo: Ostrava
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 53

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Já se nauči vařit v 10letech, bylo nás 6dětí a maminka sama. Vpodhůří Jeseníků to nebylo jako ve městě.chovali jsme prasata,králíky. Mamika vždy nakoupila maso na Nuceném výseku, konský salám. ve vajíčkárně křapky po 0,70haléřů půl té bedničky a pak sme s starali,co kdo umí. Maminka navařila vždy v neděli na tři dny a zbytek družina a jak nám šmakovalo.a kdo měl hlad tak byli škvarky ,sádlo,špek,vajíčka apod. už sem kouzlil  své první vytvory.  Jo jo hlad je nejlepší kuchař

Upravil(a) lada-kuchtík (30. 11. 2007 20:38)

Není tady

 

#13 30. 11. 2007 20:48

Siva
♥------
Registrovaný: 25. 11. 2007
Příspěvky: 19
Web

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Každá z nás se nějak naučila vařit,myslím,že ani nezáleží kdy,ale jak.Já jsem musela doma vařit od svých 13ti let,mamka nás k tomu docela tlačila,ale nejlíp mně naučila vařit babička když ještě žila ty správné staré recepty,škubánky,škvarkové placky,a omáčky jedna báseň.Tak jdu něco sníst,dostala jsem z toho hlad.Mějte se.Siva

Není tady

 

#14 30. 11. 2007 21:24

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Jednou jsme se sestrou mamce chtěly k narozeninám udělat radost a tak jsme jí potají pekly dort. Měla takový sešit receptů (ještě ze školy), kde nebyl postup, jen suroviny. Tak jsme všechno splácaly dohromady, žádný sníh a upekly, nazdobily. Mamka měla radost do chvíle, než dort vzala do rukou. Skončil u slepic.

Není tady

 

#15 30. 11. 2007 21:45

Stelička
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 15. 1. 2006
Příspěvky: 1160

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Vařit jsem neuměla, mamka neměla trpělivost mě k tomu vzít, kdyžtak jsem jí dělala jen poskoka a to mě nebavilo. A pak někdy v osmnácti jsem začala jezdit s partou pionýrů na různé víkendovky do chat a turistických základen. Najednou jsem musela uvařit pro dvacet lidí. Přiznávám, jídelníček byl dost ohraný - gulášovka z pytlíku, do ní brambory a párek, rizoto z vepřové konzervy s hráškem a sýrem, hrachovka z pytlíku s párkem a opečenou houskou, špagety s kečupovou omáčkou s párkem a sýrem, knedlíky s vajíčkem, nudle s tvarohem, ...
Jíst se to dalo a mi stouplo sebevědomí.
Když jsem se vdala, vařila jsem podle Kuchařky pro začátečníky (výborná) a ráda experimentovala třeba i s manželem dohromady.
Takže neboj, ono to tak nějak postupně přijde samo metodou pokus - omyl.


http://sirmi.ic.cz/cara/215.gif

Není tady

 

#16 3. 12. 2007 14:28

tweety
♥♥♥♥---
Registrovaný: 7. 7. 2007
Příspěvky: 390

Re: Kdy jste se naučily vařit??

me neco malo naucila mama, nez jsem sla na intr, pak uz jsem si hledala recepty sama, pak jsem varila na par taborech a kdyz jsem se nastehovala k priteli, tak jsem dostala par kucharek, do vetsiny jsem se dodnes nepodivala, hledam spis na netu, co ostatni doporuci a tak. Hlavni je se nebat a pomalu zkouset, od lehciho k tezsimu a ne se rovnou pustit do neceho extra.

Upravil(a) tweety (3. 12. 2007 14:31)

Není tady

 

#17 10. 12. 2007 12:42

Fatimah
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 8. 10. 2007
Příspěvky: 1046
Web

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Já se to zatím nenaučila a to je mi dvacet pět. Zlvánu těstoviny, maso v minutkové úpravě, řízky a bramborový salát. Občas se pustím do nějaké improvizace a jednou jsem uklohnila svíčkovou.
Stále se ztrácím v kuchařských návodech typu - utřít vajíčka s cukrem - nad takovými radami vážně medituji, jestli na to vajíčko a cukr mám vzít útěrku nebo co...
Taky vůbec nerozumím masu a jeho dělení.. poznám kuřecí prsa a vepřovou panenku ;o) Za kcuhařku se budu považovat ve chvíli, kdy se mi jedno jídlo podaří uvařit dvakrát za sebou a bude chutnat aspoň přibližně stejně ;o)


Jestliže nevíme, ke kterému přístavu míříme, žádný vítr není příznivý.

Není tady

 

#18 3. 2. 2009 11:38

sandra
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2784

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Nenaučila a to mi bude za chvíli 26 vissla
S jedním přítelem jsem bydlela 2 roky ve společné domácnosti, takže nějaké ty základní recepty jsem začala postupně zvládat. Taky jsem se snažila občas něco  upéct. Já jsem bohužel ten typ, který raději uklidí celý dům, vykope jámu na zahradě, než začít vařit. dumbom Dotyčný mé snahy nijak neocenil a tudíž jsem se přestala v tomto "oboru" nadále vzdělávat. Následující přítel byl kuchař, který nesnášel uklízení, takže super kombinace tummenupp Alespoň tedy pro mě big_smile

Není tady

 

#19 3. 2. 2009 12:23

janísek
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 7. 3. 2007
Příspěvky: 600

Re: Kdy jste se naučily vařit??

tak já na to, že ještě před časem jsem tu prosila o co nejjednodušší recepty, tak dnes hrdě hlásím, že už dělám i omáčky- dělala jsem už třeba rajskou, hnědou okurkovou, ptáčky.... většinou ne podle kuchařky, ale tak, že chodím a ptám se..nejvíc táty.. smile ten mi vždycky řekne jak to postupně udělat, pro jistotu se pak mrknu ještě třeba někam na net a pak to zkusím... zatím úspěch téměř 100%...

ale příjde mi, že v těch kuchařkách je to často zbytečně složitý.... dumbom

Není tady

 

#20 3. 2. 2009 16:57

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 20. 2. 2006
Příspěvky: 6124

Re: Kdy jste se naučily vařit??

shareku: kup si "Kuchařka pro dceru" je to tam hezky napsané.

JInak mě nikdo neučil vařit, nejak prubezne jsem to zkousela od takovych 12ti let asi? nevim... podle kucharek pozdeji, no a po odstehovani od rodicu(pred tremi lety) jsem semtam volala mamce o recepty co delala, a neco nasla v kucharce.. Nyni dost hledam na netu.
Treba opravdu pekne je kucharka na netu - www.ekucharka.net , jsou tam videa jak se to ma delat. Jinak je mi 25.

Upravil(a) Kamchinka (3. 2. 2009 16:59)

Není tady

 

#21 3. 2. 2009 23:38

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Registrovaný: 1. 2. 2008
Příspěvky: 19475
Web

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Začala jsem vařit ve dvanácti wink máma byla dlouho v práci a já nesnášela jdlo ve školí jídelně, takže nutnost wink ale hodí se to wink


MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

 

#22 5. 2. 2009 21:27

Sirius
Host

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Již jako malý jsem se motal v kuchyni, díval se co a jak máma nebo babička dělají. nevím kolik mi bylo, tak 2. - 3. třída. Můj starší syn uměl dost obstojně vařit ve věku 10 let. Bavilo ho mi pomáhat. Mladší to moc nemusí, jemu stačí knedlík s vejcem. Dcera se umí ohánět též, ale u ní k tomu došlo o něco později, tak asi ve 12. - 13. letech

 

#23 6. 2. 2009 23:28

Niobe6
♥♥♥----
Registrovaný: 29. 10. 2008
Příspěvky: 133

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Jelikož moje mamka nebyla na vaření a doma byla snad jen když se spletla,tak sem i přes svoje neúspěchy učila pomalinky,takovým tým samostudiem,tak něco málo sem uměla ,ale vařit jsem se pořádně naučila před 12 lety,když jsem se vdala. lol

Není tady

 

#24 7. 2. 2009 16:03

topazio
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 14. 6. 2008
Příspěvky: 21872
Web

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Já jsem se naučila vařit sama podle kuchařek. A dnes už plno jídel vařím nazpamět smile .

Není tady

 

#25 17. 3. 2009 12:13

Kuty
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 2. 2007
Příspěvky: 2773

Re: Kdy jste se naučily vařit??

Poprvé jsem pekla kuře-v 17 a ktomu jsem se odhodlala,když jsem yla u svého kluka u nich doma.Jeho rodiče byli na dovče.To kuře tenkrát bylo snad ještě živé a vzpomínám si dodnes,že moc nechybělo a honla jsem ho v kuchyni po linoleu.O pár let pozděi jsem si koupila kuchařku pro začátečníky,kterou používám pořád,po víc jak 20 let.

Do supr kuchařky mám daleko a nejradši vařím jídla dobrá,ale rychlá.Omáčky téměř nedělám,ani mi nějak moc nejdou a nejradši z vaření mám,když jdem do resaurace.

Taky souhasím s názorem,že vaření zrovna tak jako pořádek nejsou v životě ty nejdůležitější věci a je zajímavý,že v tomto se diametrálně rozcházíme s mojí matkou,která ten pořádek do mě hustila a já teď uklízení nenávidím.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů