14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
prosím o radu, udělám si jeden den těsto, dám do lednice odleet a druhý den, peču, kdy prosím zdobím perníčky? děkuji za radu
Není tady
Kdykoliv po upečení dříve, ne dá perníčky tzv. uleet. Na zvlhlých (tedy těch odleelých změklých mňam perníčcích) by ti čerstvě zdobená poleva nedrela a kdy, tak bys ji musela nechat zaschnout, čím zase riskuje ztvrdnutí perníku.
Take upéct - nazdobit - dát odleet.
Pozor na kvalitu polevy - dobře a dlouho vymícháná, hustá. U se mi stalo, e řidčí poleva mi při uleení odpadla.
Není tady
prosím jetě o radu jak je dát uleet, aby tedy byly pěkné měkoučké? máte nějaký fígl na to?
děkuji
Není tady
Holky a nemáte nějaký "zaručený výborný" recept na perníčky? Já jsem ztratila recept a nechce se mi zkouet něco neosvědčeného... Díky předem.
Není tady
Já taky prosím o recept i na polevu
Není tady
Perníčky na stromek I (od perníkářky z Blanska)
5 vajec, 1 lička sody, 1 líce koření (hřebíček, anýz skořice), 1/2 kg cukru, 8 polévkových lic medu (tekutého), 70-80 dkg mouky
Vypracovat těsto s částí mouky, udělat bochánek, dát na pomoučený talíř, kousek ukrojit a zapracovat mouku na tuhé těsto. Vyválet na 1/2 cm, vykrajovat tvary, potřít loutkem, péct na vymazaném plechu.
Zdobení: 1 bílek, 20 dkg cukru (4-5 x přesít) 1 kávová lička octa - umíchat dohusta.
Jetě přidávám trochu kakaa. Nejlépe se cukr přeseje přes punčochu nataenou na sítko (jinak se při zdobení dělají hrudky). Odleet v chladnu, do krabice přidat rozkrojené jablko.
Není tady
Zrovna jsem koupila "Poli recept" jsou tam perníčky hned měkké, vyzkouím.
Není tady
Tady zaručený a vyzkouený, peču u x let:
Na vánoční perníky potřebujeme:
400 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
140 g prákového cukru
2 líce rozputěného medu
1 kávová lička jedlé sody
2 ličky koření do perníku
(1 líce rumu + jedna líce vody) nemusí být
Vypracujeme těsto. NEPŘIDÁVÁME více medu, ne je v receptu, z medu perníčky tvrdnou!
Potírat vajíčkem před upečením.
Péct na papíře nebo vymazaném plechu.
Jsou hned měkké, nemusí se rozleet.
a tady je popis i s fotkama:
http://www.venusanka.cz/index.php?page= … p;idcl=806
P.S. NEUMÍM ZDOBIT TAK SE NELEKNI, JENOM POSYPÁVÁM...
Upravil(a) Bety (2. 11. 2008 18:46)
Není tady
Bety, já taky neumím zdobit (respektive na to nemám nervy), tak díky za inspiraci. Je super, e se nemusí nechat rozleet - to mám na pečení jetě spoustu času...
Není tady
Ahojky, taky pridam jeden recept. Kamarad mi dal pred asi tremi lety recept na pernicky, ktere dela jak na Vanoce, tak i na Velikonoce - a hlavne jsou take hned mekke. Jednou jsem je delala jako normalni a do Vanoc mi ztvrdly :-) Od te doby je delam tak tyden pred Vanoci a jsou mnam . A jeste jedno plus techto pernicku - kdyz je vyndate z trouby, tak diky vejci jsou nadherne leskle, takze neni potreba zdobit. A diky tomu vejci jsou take mekoucke... :-)
A tady je recept:
Na testo:
500 g hladke mouky, 190 g cukru krupice, 120 g zmekleho masla, 120 g tekuteho medu, 1 lzcika jedle sody, 1 lzicka mlete skorice, 1 ½ lzicky pernikoveho koreni, 3 vejce
Na potreni:
1-2 rozslehane vejce
Poleva (kdo chce, ale tyhle pernicky ani zdobit nepotrebuji):
1 bilek, 200 g mouckoveho cukru, 1 lzice citronove stavy
(peclive vyslehame bilek s ostatnimi prisady, prip. muzeme obarvit potravinarskym barvivem a zdobime)
Vsechny prisady na testo smichame a dobre zpracujeme. Nechame odlezet. Testo by nemelo byt moc lepkave, ale diky medu bude (hlavne nepridavat moc mouky, to by perniky ztvrdly). Vykrojime ruzne tvary a poskladame na plech vylozeny pecicim papirem. Tesne pred pecenim potreme rozslehanym vejcem - na to nezapomente, jinak by byly tvrde.
Upravil(a) mefinka (16. 11. 2007 14:10)
Není tady
Tak pupí, já začnu odzadu, jo?
Nejdřív k uloení perníčků. Dávám je do papírové krabice na balkon. Kdy je venku vlhké počasí do vánoc změknou. Kdy tomu chci pomoct, tak k perníčkům do krabice poloím na igelit plátek čerstvého chleba. Kdy je kamenný , tak dám nový. Nebo můe dát na igelit oloupané jablíčko. (ten igelit je tam aby se nerozmáčelo zdobení).
A také přídám oblíbený recept :
65 dkg hladké mouky,25 dkg moučkového cukru, 2 ličky jedlé sody, 1 líce perníkového koření, 2 líce kakaa, 2 celá vejce + 2 loutky,5 dkg másla,10 dkg medu, 2 líce mléka
Poleva:
1 bílek, 20 dkg 3 x prosátého moučkového cukru, áva z 1 citronu.
Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme sodu, mleté koření, kakao. V kastrůlku rozehřejeme máslo a med. Po vychladnutí přidáme vejce a rozmícháme.Na vále rozděláme těsto.Hněteme nejméně 20 minut.Těsto je docela tuhé. Necháme odleet v ledničce do druhého dne. Pečeme při 180°C cca 7-10 min podle velikosti.Upečené potřeme rozlehaným vejcem.
Upravil(a) spunt (19. 11. 2007 12:55)
Není tady
Můu jenom potvrdit,e Bety recept je prostě hmmm Minulý rok jsem podle něj pekla a opravdu perníčky byly měkké.I jsi vzala recept matka jak jí chutnaly.A protoe nemám nervy na zdobení,také jesm to ozdobila barevným máčkem.Aspoň byly veselejí.
Letos se na ně chystám opět.
Není tady
bety taky jsem pekla a jsou hned měkké jednoduché a super
upozornuji e neumím péct a tyto perníčky se mi povedly
Není tady
díky, mám radost e vám chutnalo, já začnu přítí týden...
Jo a dají se krásně zmrazit a po rozmrazení jsou jako čerstvé.
Upravil(a) Bety (26. 11. 2007 17:29)
Není tady
Pro ty, co pečou klasické, které musí uleet - dát k perníkům do nádoby rozkrojené jablko. Změknou mnohem rychleji.
Můj recept od babičky - 60dkg mouky, 4celá vejce, 35dkg cukru, 1 velkou líci medu, troku skořice, roztlučený hřebíček, kakao, 1 malou ličku sody a já přidávám líci perníkového koření. Zpracovat těsto a vykrájet. Nezdobím, nemám čas, dávám nahoru ořech. Nepotírat, upéct na papíře.
Výborný plněný perník - 30 dkg hl. mouky, 20 dkg mouč. cukru 1/2 koření na perník, 2 líce rumu, 4 líce medu, 2 vejce. Těsto je dost řídké, take se musí rozválet mezi dvěma mikrotenovými sáčky na tenkou placku, na kterou se dá náplň a pomocí sáčku se opatrně zavine do ruličky a přenese na plech. Peče se asi 20 minut na 180.
Náplň - povidla rozmíchat s rumem, přidat kand.ovoce, ořechy, suené ovoce podle chuti, citr. kůru.
Není tady
Lueto díky, ten plněný hned zkusím, jinak dělám taky klasické, u leta jimi zdobíme stromeček. Letos u jsme o víkendu začali, máme jich z kila mouky.
Není tady
Bety, tak u mám hotové těsto a za chvilku se vrhnu na pečení. Jsem zvědavá, jak to dopadne
Není tady
Ladie napsal(a):
Bety, tak u mám hotové těsto a za chvilku se vrhnu na pečení. Jsem zvědavá, jak to dopadne
já taky a taky je můe vykrojit na kolečko, dovnitř dát povidla, udělat kuličku, rozplácnout, upéct a namočit do čokolády anebo závin jak je popsáno výe (tohle těsto není řídké a dobře se s ním pracuje).
Není tady
Tak Bety, perníčky jsou výýýbornééé! Dělala jsem z poloviční dávky (jsme jenom dva) no a přítel mi jich větinu se.ral - chodil je "nenápadně kontrolovat". Tak budu péct znovu. A nevím, jestli je mám vůbec zdobit. Mají toti nádhernou barvu... Díky za recept.
Není tady
Díky za pochvalu. Já nezdobím, jeliko jsem na to nemehlo. Tak jen posypávám. Můe na to přilípnout polovinu vlaského ořechu nebo mandli, nebo taky nic... nebo na to nakreslit ty pr..., na perníčkách vypadají jetě líp ne na lineckém.
Není tady
Holky, mne nejde to zdobeni, zkousela jsem zdobicky, mikrotenove sacky,...bud je ti moc ridke ci huste, nemate nejaky figl???
Není tady
Musí nutně zdobit cukrem? To bych poradit nemohla - viz výe. Někdy ale rozehřeju tu čokoládovou polevu v tom pytlíčku, odstřihnu malinko roek a jeliko ani tak neumím kreslit vzorečky, tak na perníčky udělám "rádobyumělecké" klikyháky..... jinak jen pomazám vajíčkem před upečením, posypám myíma hovínkama nebo dám půlku ořechu či mandle.
Upravil(a) Bety (29. 11. 2007 13:31)
Není tady
Já zdobím injekčními stříkačkami-stojí pár korun a mám s nima nejlepí zkuenosti. Do sáčku vdy udělám moc velkou díru
Není tady
V domácích potřebách mají igelitový pytlík s kovovou pičkou na zdobení perníčků. Já zdobím kornoutky ze svačinového papíru, naučila mě to jedna perníkářka. Cukr musí být několikrát přesátý (nebo přes punčochu), aby nehrudkoval. Na 1 bílek dávám 20 dkg cukru a ličku octa, (dobře utřít ), jde to dobře. Kornoutek je z lichoběníku, pička na delí straně, cípy se zahnou jeden ven, druhý dovnitř, aby se nerozjíděl.
Není tady
Prosím, nemá někdo dobrý a vyzkouený recept na perníčky, ale s ořechy? Děkuji moc.
Není tady