14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahoj kuchařinky,
můete mi prosím poradit jak na parní hrnec? Co vechno jste v něm dělaly? A máte nějaké oblíbené recepty? Nebo existuje kuchařka?
Kdy a jak se jídlo koření, solí?
Děkuji moc za jakoukoliv radu.
Není tady
A co třeba toto?
Seznam ingrediencí:
500 g těstovin - vrtule
750 g čerstvé brokolice
1/2 l lehačky na lehání
1 Knorr Bujón s bylinkami a olivovým olejem
petku kari koření
1 líce hl. mouky
100 g tvrdého sýra - na strouhání
dle chuti sůl
Postup přípravy:
Brokolici rozdělíme na růičky a uvaříme v páře - cca 10 minut. Těstoviny uvaříme "all-dente". Do vody z parní lázně - po uvaření brokolice, rozdrobíme kostku Knorr Bujónu s bylinkami a olivovým oleje a povaříme. Přidáme 1/2 l lehačky s rozmíchanou hladkou moukou pro zahutění a povaříme do zhoustnutí. Osolíme a přidáme koření kari. Kdy je omáčka hotová zamícháme uvařenou brokolici a podáváme s těstovinami a sypeme strouhaným sýrem.
Není tady
Nebo toto?
Jemné bramborové knedlíky s uzeným :
500 g vařených studených brambor
5 loutků
200 g uzeného vařeného masa
3 líce solamylu
dle chuti bílý pepř, sůl
Postup přípravy:
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme loutky, uzené maso nakrájené na malé kousky, solamyl, pepř, sůl a rychle promícháme. Těsto je jemné a dobře se tvaruje, ale po chvíli začne řídnout, proto pracujeme rychle.Vytvarujeme malé knedlíčky a vaříme je v páře asi 5-8 minut. Podáváme se zelím, smaenou cibulkou a s pivem, pro děti je vhodný ovocný kompot.
Upravil(a) spunt (27. 8. 2007 0:19)
Není tady
Vařená brokolice s nivou
Seznam ingrediencí:
500 g brokolice
250 g nivy
sůl
petrelka
Postup přípravy:
Brokolici uvaříme v páře (během vaření NESOLÍME). Po uvaření brokolici velmi jemně (není nutné) osolíme, porce rozdělíme na talíře, posypeme strouhanou nivou a zelenou petrelkou. Podáváme s bramborem. Labuníci si mohou brambory sypat na drobné kousky opečenou angl. slaninou.
Není tady
Tohle zkusím asi jako jedno z prvních :
jednoduchý recept. Do horní nádoby jsme dali kuřecí stehenní řízky a do spodní nádoby do půlky brambory a do druhé poloviny brokolici. Po 30 minutách byl celý pokrm hotový. Jetě před vyndáním masa z hrnce jsme na něj pokladli plátky sýra a nechali jetě 2 minuty zapéct. Překvapila nás ohromná chu jednotlivých surovin. I přesto, e se ve vařilo najednou, se chuti masa, brambor a výrazné brokolice nepromísily a zachovali si svou jedinečnost. Brokolice a brambory byli jednodue skvělé a maso připravené bez oleje a vařené v páře a ze vech stran najednou bylo úasné. Maso, které jsme nestihli sníst, zůstalo i druhý den avnaté.
zdroj :http://www.vareni.cz/trendy/varime-v-pare/
Není tady
A jak děláte rýi? Takto?
Duená rýe
Cas prípravy: 5 minut
Cas varení 20 minut
Ingredience
- 200 g basmati rýe - 300 ml vody - sůl
Propláchněte rýi. Vlote rýi, vodu a sůl do rýové misky. Vařte 20 minut v pařníku. Proto, aby se rýe nelepila, smíchejte ji s kouskem másla. Servírujte. Na konci přípravy můete přidat kousek parmezánu nebo Gruyére nebo krájené unky.
Před přípravou můete přidat do vody různá ochucovadla nebo koření: afrán, kari, bylinky.
Upravil(a) spunt (27. 8. 2007 10:00)
Není tady
Duené artyčoky
Cas prípravy: 5 minut
Cas varení 45 minut
Ingredience
- 4 artyčoky - 100 ml olivového oleje - 3 čaj. lička tmavého sladkého italského octa - 2 polév. líce nasekaných bylin - sůl a pepř
Oloupejte a omyjte artyčoky. Odpojte drák a postavte na sebe dvě misky. Vlote artyčoky do misky a poduste 45 minut. Smíchejte olej, ocet, sůl a pepř. Přidejte bylinky. Podávejte artyčoky teplé s francouzským dresinkem.
Není tady
Duený pstruh s bramborami
from Francie
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 40 minut
Ingredience
- 3 pstruzi kadý z nich 200 g - 18 malých nových brambor - 50 g másla - sůl - pepř - afrán
Rozkrojte pstruha a opláchněte jej. Uvnitř okořeňte. Smíchejte petku afránu s trochou vody a nechte odstát oloupané brambory 15 minut ve vodě. Sceďte. Vlote brambory do spodní misky a pstruhy na rot horní misky s drákem. Poduste 22 27 minut. Servírujte pstruhy s bramborami. Polijte rozputěným máslem.
Upravil(a) spunt (27. 8. 2007 10:07)
Není tady
Garnátové ravioli
Cas prípravy: 30 minut
Cas varení 10 minut
Ingredience
- 8 rýových palačinek - 500 g vyloupaných garnátů - 1 bílý pórek - 2 vaječné bílky - 2 polév. líce sezamového oleje - sůl a pepř
Roztáhněte palačinky na vlhké látce, aby změkly. Smíchejte nakrájené garnáty s na kolečka nakrájeným bílým pórkem, vaječnými bílky, solí a pepřem. Rozdělte náplň mezi palačinky, utěsněte okraje prstem. Polote ravioli na rot misky s drátkem a poduste 10 minut. Podávejte horké, postříkané trochou sezamového oleje.
Není tady
Hrách à la Française
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 15 minut
Ingredience
- 500 g mraeného hrachu - 5 listů salátu - 1 bílá cibule květ tymiánu - 25 g másla - sůl - pepř
Nakrájejte listy hlávkového salátu na tenké prouky. Nasekejte cibuli. Vlote hráek, salát, cibuli, tymián do pařníku a poduste 15 minut. Slijte ávu. Vmíchejte do hráku a másla. Ochute. Servírujte.
Není tady
Králičí stehna s rozmarýnem a katany
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 40 minut
Ingredience
- 4 králičí stehýnka 2 snítky rozmarýnu 400 g zmraených katanů 100 ml smetany 1 čajová lička hořčice sůl a pepř
Odpojte rot a postavte na sebe dvě misky. Vlote králičí stehna a katany do misky s rozmarýnem. Ochute. Vařte v páře 40 minut. Slijte sós do kastrolku a 1/3 odlijte, přidejte lehačku a hořčici. Podávejte králičí stehna s katany a sósem.
Není tady
Kuře s česnekem
Cas varení 60 minut
Ingredience
- 1 kuře připravené na pečení 1,2 kg - 2 utřené strouky česneku - 15 g soli
Smíchejte rozmačkaný česnek se solí. Potřete kuře touto směsí a zbytek vetřete do kuřete. Oddělte rot a postavte na sebe dvě misky. Vlote kuře do misky a poduste jednu hodinu. Nakrájejte kuře a podávejte s tomatovou a bazalkovou omáčkou.
Není tady
Kuřecí jambonette en papillote
Cas prípravy: 20 minut
Cas varení 25 minut
Ingredience
- 2 kuřecí stehna - 2 kuřecí klobásy - 2 polévkové líce smetany - sůl - pepř - kari
Odstraňte z kuřecích stehen kosti a naplňte párkem. Svate. Polote stehna na čtvereček alobalu, osolte a opepřete a přidejte petku kari a 1 líci lehačky. Uzavřete alobal. Poduste v pařníku 25 minut a podávejte v alobalu.
Není tady
Kuřecí stehýnka po panělsku
Cas prípravy: 20 minut
Cas varení 40 minut
Ingredience
- 2 kuřecí stehýnka - 200 ml kuřecího vývaru - 50 g dlouhozrnné rýe trocha afránu - sůl a pepř - 2 rajčata - 2 cukety - 1 zelená paprika
Vlote kuřecí stehýnka do rýové misky, osolte, opepřete, přidejte afrán. Přidejte ji opranou rýi. Přidejte vývar. Umístěte rýovou misku do spodní misky. Rozčtvrte rajčata, cuketu na tenké plátky a papriku na prouky. Vlote vekerou zeleninu do horní misky. Poduste 40 minut. Servírujte vekerou zeleninu, maso a vývar dohromady.
Není tady
Lososový steak na fenyklu
Ingredience
- 2 řízky z lososa, kadý 200 g - 2 čaj. ličky zrnek fenyklu - 50 g másla áva z 1/2 citrónu - sůl, pepř
Ochute lososové steaky a posypte fenyklem. Polote lososové steaky na rot misky s drákem a poduste 8 minut. Rozehřejte máslo a přidejte citrónovou ávu. Sejměte kůi ze steaků a nandejte na talíř. Přelijte citrónovým máslem a servírujte.
Není tady
Medailonky s polorejnoka se alotkou
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 8 minut
Ingredience
- 500 g filet mořského ďasa - 3 alotky - 50 g másla - sůl a pepř
Nakrájejte rybu na medailonky. Nasekejte alotky. Medailonky ochute, uválejte je v krájené alotce. Vlote medailonky na rot misky s drákem a poduste 8 minut. Podávejte, jakmile jsou hotové, s trochou rozputěného másla, aby byla zachována sotva znatelná chu alotky.
Není tady
Meruňkový rýový nákyp
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 75 minut
Ingredience
- 75 g pudinkové rýe - 600 ml mléka, plnotučné smetany nebo i polotučné - pár kapek vanilkové esence - 3 polévkové lice medu - 120 ml přírodního jogurtu řeckého stylu - 400 g meruňkový kompot pro náplň
Zahřejte mléko na dostatečnou teplotu. Nalijte mléko do rýové misky, přidejte rýi, vanilkovou esenci; postavte misku do napařovacího koe, zakryjte pokličkou a nechte povařit v páře 35 minut. Kontrolujte hladinu vody a opatrně vylévejte vodu z překapávače. Dolévejte horkou, ne vak vařící vodu. Nechte povařit v páře dalích 35 40 minut. Nechte vychladnout. Vmíchejte med a řecký jogurt. Naservírujte rýi na 4 talíře a na rýi přidejte koláčovou náplň. Podávejte chlazené.
Není tady
Mokrý čokoládový koláč
Cas prípravy: 30 minut
Cas varení 35 minut
Ingredience
- 125 g čokolády - 125 g másla - 4 vejce - 100 g moučkového cukru - 100 g mouky
Oblote rýovou misku fólií. Rozdělte vejce. Rozlehejte máslo. Ve vodní lázni rozpuste čokoládu, vmíchejte do másla a do vaječných loutků. Přidejte cukr, mouku a sníh z bílků. Nalijte směs do rýové misky. Zakryjte misku fólií a polote do pařníku. Připravujte 35 minut. Nechte trochu vychladnout. Vyklopte.
Není tady
Omáčka pro perličky
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 30 minut
Ingredience
- 2 prsíčka z perličky 1 nasekaná bílá cibule 50 g hrozinek 1 polévková líce medu kůra z ½ nastrouhaného citrónu 1 polévková líce tmavého sladkého italského octa sůl a pepř
Polote ochucená prsíčka perličky, cibuli, rybíz, med, citrónovou kůru a ocet do rýové misky. Vlote rýovou misku do pařníku a připravujte 30 minut.
Servírujte s krupicovým kuskusem
Plněné kapustové listy s rajčaty
Cas prípravy: 20 minut
Cas varení 35 minut
Ingredience
- 4 listy bílého zelí - 250 g klobásového masa - 300 g rajčat - 2 alotky - 1 čaj. lička olivového oleje - 1 strouek česneku - sůl a pepř
Opláchněte kapustové listy. Vlote kapustové listy do spodní misky a rajčata do horní misky. Vařte pět minut. Zchlaďte obojí. Rozkrojte klobásu (párek) na 4 kusy a porci vlote do středu kadého kapustového listu. Zabalte jako balíček. Vlote plněné kapustové listy na rot misky s drákem a poduste 20 minut. Oloupejte rajčata, odstraňte zrnka a nasekejte. Do kastrolu nalijte olej a přidejte krájenou alotku a česnek a poduste. Přidejte rajčata. Ochute. Pomalu vařte 10 minut. Podávejte plněné kapustové listy s rajčaty.
Není tady
Rýový pudink
Cas prípravy: 10 minut
Cas varení 30 minut
Ingredience
- 125 g rýe 300 ml mléka 1 troka soli 50 g cukru 3 vejce - vanilka
Smíchejte horké mléko, sůl, rýi a vanilku v rýové misce. Postavte misku do pařníku a vařte 30 minut, přidejte cukr, smíchejte a podávejte.
Silný lososový steak s chřestem
Cas prípravy: 20 minut
Cas varení 11 minut
Ingredience
- 2 lososových steaků, váící kadý 200 g 500 g zeleného chřestu 1 přírodní jogurt 1 polévková líce hořčice 20 g másla áva z ½ citrónu sůl a pepř
Odřízněte spodní část stonků chřestu a dobře omyjte. Polote je na rot horní misky vybavené drákem. Ochute lososové steaky, pokapejte citrónovou ávou a polote na rot dolní misky. Poduste chřest a lososa 10 12 minut. V hrnci zahřejte jogurt, hořčici, sůl a pepř, celou dobu míchejte. Nesmí se vařit. Vmíchejte máslo. Polote rybu na talíř, polijte hořčicovou omáčkou a ozdobte kolem dokola chřestem. Podávejte.
Není tady
pagety s máslem
Cas prípravy: 5 minut
Cas varení 20 minut
Ingredience
- 150 g paget - 500 ml studené vody - 1 polév. líce olivového oleje - sůl - 30 g másla
Nalijte studenou vodu, olej, pagety a sůl do rýové misky. Poduste dvacet minut v pařníku. Osute. Přidejte máslo, servírujte.
Můete pouít i jiné druhy těstovin: makaróny, mule apod.
Vepřová fileta s mletým celým pepřem a madeirovou omáčkou
Cas prípravy: 15 minut
Cas varení 12 minut
Ingredience
- 400 g vepřových řízků - 5 zrnek pepře - sůl. Můete připravit výtečný sós: - 200 ml smetany - 50 ml (3 polévkové líce) Madeiry - 1 polév. líce rajského protlaku - sůl
Nakrájejte filetu na osm kusů; osolte, posypte mletým pepřem. Poduste v pařníku 12 minut. Nandejte filety vepřového masa na talíř. Omáčka: smíchejte lehačku, tomatové pyré, madeiru a sůl. Polijte filety omáčkou.
Tuto zásobu receptů jsem nala na stránkách tefalu.
Upravil(a) spunt (27. 8. 2007 10:09)
Není tady
Kuřecí rolky v páře
Ingredience: 4 kuřecí (krůtí) prsa, 4 plátky unky, 4 plátky sýru, vejce, tymián, 1 malé ampíony sterilované, nebo 3 ks čerstvé, 1 cibule, olej, potravinářská folie
Postup přípravy: Řízky rozřízneme tak, abychom zvětili jejich plochu, ty kousky prsou, které z nich trčí odřízneme a jemně nasekám na kaí (nakutrujeme). V kastrůlku zpěním cibuli, přidám ampiony a nechám zchladnout. Do této směsi po vychladnutí vmíchám nakutrované zbytky prsíček, přidám vejce, tymián, sůl, pepř a promícháme. Touto směsí potřu ve slabé vrstvě prsa, pokladu unkou a sýrem. Ve poloím na potravinářskou fólii a zabalím do rolky. Jakmile mám jakous takous rolku, chytnu folii na krajích a válím s ní v jednom směru, aby se rolka utáhla. Takto připravenou rolky kladu na pařák na knedlíky a v páře vařím cca 25-30 minut. Pak opatrně rolky vyndám a nechám troku zchladnout. Na jedné straně odstřihnu folii a ávu vyleju do misky a rolku krásně vyjmu. Rolka se krájí buďto ikmo na polovinu, nebo na silnějí plátky, přelévají vlastní ávou.
Podáváme s brambory, hranolky, zeleninou, atd.
Autor receptu: Milan Lučan
Není tady
Tímhle tématem si mi udělala radost.Zrovna včera jsem vymyslela,e ho koupím naim.Líbí se mi Moulinex AMA 543.Máte ho někdo?
Není tady
Ahojky Spunte, dik za recepty, prave jsem stravila pul hodiny casu hledanim receptu a pak me to odkazalo na stary znamy babinet :-). Prosimte, odkud beres recepty, mas nejakou kucharku:-)
Není tady