Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 22. 6. 2007 18:20

LViktorka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 635

Jak na vás působí barvy?

godlike Asi nás to někde učili, ve škole, v nějaké estetice, nebo nevím kde, ale čím jsem starší, tím víc vnímám jakýsi nejasný vliv barev na moje rozpoložení, duševní (či duchovní?), i fyzické, ovlivňují moje schopnosti (či neschopnosti?). Mám obavu se pustit do nějakého vědeckého zkoumání (hledat informace v odborné literatuře), kvůli nedostaku času. A tak jsem spíš chtěla být zvědavá na vaše postřehy, zážitky nebo tak něco, jako JAK BARVA SE MNOU NĚCO PROVEDLA, tak. styrka

Upravil(a) LViktorka (22. 6. 2007 19:54)

Není tady

 

#2 22. 6. 2007 20:01

Ela..
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 1393

Re: Jak na vás působí barvy?

LViktorka napsal(a):

godlike Asi nás to někde učili, ve škole, v nějaké estetice, nebo nevím kde, ale čím jsem starší, tím víc vnímám jakýsi nejasný vliv barev na moje rozpoložení, duševní (či duchovní?), i fyzické, ovlivňují moje schopnosti (či neschopnosti?), nedá se to vyhodnotit statisticky... a silně mně to zajímá. Mám obavu se pustit do nějakého vědeckého zkoumání (hledat informace v odborné literatuře), a tak jsem spíš chtěla být zvědavá na vaše postřehy, zážitky nebo tak něco, jako JAK BARVA SE MNOU NĚCO PROVEDLA, tak. styrka

LViktorko, se mnou barvy doslova cvičí. Oblečení nemám v oblíbených barvách, protože do dnešního dne jsem nezjistila, která ta oblíbená barva to je. Kombinuji dle momentální nálady, takže někdy se skvěle cítím v křiklavě žlutém tričku, jindy vsadím na decentní černou..
Barvy v bytě, to už je kapitola sama o sobě. Po mnohých experimentech jsem došla k závěru, že zřejmě jsem ten typ, který nemůže mít byt vymalovaný do konkrétní barvy. Když jsme udělali obývák příjemně oranžový, chvíli super, působí to útulně, teplým dojmem.. jenže každá barva se po určité době přejí a mě už za 3 měsíce přímo lezl na nervy. Zkusili jsme tedy barvu žlutou - totéž. V zimě úžasné, připomínka léta .. pak přišlo teplo a jeden má pocit, že je mu tam horko víc než předtím. Asi nejsem normální, ale barvy na stěnách jsem přetřela na bílo a byt osvěžuju stejně jako oblečení - barvu bytové textilie volím dle konkrétní nálady. Sice to trochu víc vleze do peněz (alespoň troje závěsy v různých barvách, taktéž přehozy na sedačku, polštářky ..), ale víš, aspoň mám pocit, že je to zase něco jiného. Mám ráda změny, takže tohle řešení je přesně to ono.
Jedna jediná barva mi ale dává sílu a energii vždy .. Když jsem na dně, cítím depresi, je mi úzko, stačí pohledem spočinout na zelené přírodě (tráva, stromy) a úplně cítím, jak mi to dodává sílu. A sednout si či se opřít o pěkný zdravý strom - to prostě nemá chybu wink !!

Není tady

 

#3 22. 6. 2007 21:03

LViktorka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 635

Re: Jak na vás působí barvy?

Jo, Eli, to je přesně ono!!! Děcka mi zas nadaly, že jsem vyhodila staré (tak půl roku) přehozy přez sedačku a vyměnila za nové, v úúúúúplně jiném barevném, motivovém a vůbec ražení. Jenomže, rozložila jsem to nové po sedačce, začla jsem cítit, jak se do mně vlévá teplo, radost, chu žít, nebo já nevím co to je,.... přišla dcera, spráskla rukama, pokřivila tu svoji hubenku, moje novovzniknuté životní teplo mi zmrzlo v žilách... a najednou jsem viděla, že se to pere se závěsama, tak rychle říkám:"ty budou taky nový, stejný,"...a ona že né, že se nehodí na závěsy, a já zas ..."no však závěsy budou jenom v té bordové, co je tady dole!...", ona se sebrala a odešla. Pak mi došlo, že vyměnit závěsy znamená i vyměnit záclony (ty byly taky jaksi barevné a zcela jinak, než se mi líbí teď). Tak jsem přemýšlela nad tím přílivem a odlivem toho něčeho, co neumím pojmenovat, ale určitě to dávají ty barvy... a začla jsem být zvědavá na pocity jiných lidí. Napadlo mě totiž, jestli je to individuální, jestli já tím nedělám třeba nějaký chaos svým dalším členům rodiny... takhle totiž třeba "MUSÍM" měnit skoro každý měsíc ubrus v kuchyni, svůj hrníček na kávu, vázy na kytky, koberečky do WC a koupelny... přesně jak píšeš, za nějakou nepochopitelnou dobu je to pro mne jaksi "okoukané", vyčerpané či unavené a vzbuzuje to ve mně negativní pocity, nechu nebo až odpor do té místnosti jít, na tu věc se dívat, nechápu to. Bránit se tomu znamená vědomě si způsobit nepříjemné pocity a stavy. S oblečením je to trochu lepší, to někdy můžu nosti i několik let, ale najednou prostě přijde doba, že kdybych si vzala na sebe něco, co bylo předtím pro moji duši IN, určitě bych z toho dostala svrab, lepru, ne-li infarkt. Dost. Co vy ostatní?

Není tady

 

#4 22. 6. 2007 21:09

LViktorka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 635

Re: Jak na vás působí barvy?

Ale víš co? Stromy a zelená všeobecně platí za jakousi uklidňovačku, ale sama o sobě vím, že když už je jóóóooo zle, tak mě ta zelená ještě víc rozčilí. Tehdy se chci spíš dívat do nějakých takových prskaných smíchaných barev, někdy do teplých odstínu, jindy do studených, fakt nějaká pravidla naprosto neexistují. Finančně je to náročné hrozně moc, no ale co s tím?

Není tady

 

#5 22. 6. 2007 21:21

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 5. 2006
Příspěvky: 19170

Re: Jak na vás působí barvy?

I já mám doma ráda stěny na bílo, právě kvůli doplńkům. Až když jsem se zamyslela nad touto otázkou jsem si uvědomila, že mám vlastně celý byt laděný do teplých barev. Nebyl v tom žádný plán, opravdu jsem si to uvědomila až teď. Mám ráda drobnosti, laděné do oranžova či červena. Ale nesmí jich být moc, teprve tak se rozsvítí. Asi to bude tím, že mi jsem "zmrzlá" a třeba v povlečení, které 
by bylo v chladných odstínech, bych spát nemohla. Nemám ani jedno. Ale co se týče oblečení, tak to je mi jedno. Podle nálady.


Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

 

#6 22. 6. 2007 22:26

LViktorka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 635

Re: Jak na vás působí barvy?

Ahoj Judy, to oblečení a nálada, to určitě nějak souvisí, vždycky jsem to četla, že oblečte se podle nálady, ale nějak jsem na to nemohla přijít,   j a k  se obléct podle nálady. Nemám ani oblečení moc, mých pět dcer vyčerpává peněženku natolik, že oblečení musím vybírat spíše z nutnosti (když už "je na odchodu") a podle ceny, tak potom barva nemůže vítězit. Ale fakt jsem si všimla, že oblečení mi spíše tu náladu umí "udělat", rozhodně se ve své červené obrovské košili s oranžovotyrkysovým drakem cítím daleko bezpečněji a sebevědoměji, než v jakémsi šedém vsetru, který je sice teplý, elegantní, dobře se udržuje a bezpečně schová šunky, ale prostě nemá to cosi, co "jde dovnitř" a "hladí mi duši". Aj když děti se někdy, když mě vidí, jak jsem se "vymódila", šklebí, že jsem dokonale "out", trochu mě to mrzí, ale na tom "polštářku", co mám kolem těla, mi záleží víc než na tom, co nějaký módní návrhář právě určil za "in".

Není tady

 

#7 22. 6. 2007 22:55

Judyna
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 13. 5. 2006
Příspěvky: 19170

Re: Jak na vás působí barvy?

Já jsem to Viktorko myslela s tím oblečením tak, že si vezmu na sebe to, co momentálně na sebe vzít chci.Nepřemýšlím nad tím (samozřejmě taky co dům dá). Tedy ne tak, že když mám dobrou náledu, chodím napři. ve žluté. A mᚠpravdu v tom, že když si vezmu oblečení v nějakých jásavých barvách, tak mi to taky náladu udělá. Jen jsem se nad tím nikdy nezamýšlela.. Beru to intuitivně. Příklad: nedávno u mě v kuchyni seděla kámoška a říkala mi, co blbnu s těma slunečnicema. A já až po jejím upozornění jsem si uvědomila, že mám v kuchyni 3 obrázky se těmito květinami, a i dalších pár doplňků s motivem slunečnic. Přitom když jsem každý jeden kus kupovala tak naprosto bez vědomí toho, že se vlastně vytvářím sadu.
A v přírodě mám nejradši takovou tu žluto-oranžovou záři, kterou vytváří zapadající slunce. I domů když nám tak večer zasvitne, tak vše vypadá krásně a magicky. I fotografie jsou krásné v takémto světle.


Jakmile si uvědomíš svoji pravou hodnotu, bude se okolo tebe točit celý svět.
Rozhodnutí osvobozuje.

Není tady

 

#8 22. 6. 2007 23:58

LViktorka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 635

Re: Jak na vás působí barvy?

No, dnes jsem se taky koukala po slunečnicích, kdysi dávno jsem do jedné školky šila na dětskou sedačku potahy s motivem slunečnic a zrovna dnes se mi zdálo, že ten ubrus byl s úplně stejným vzorem, a co je zvláštní, ten moment, ta vzpomínka, mi navrátila i ty vněmy, náladu a všechno kolem, jak bylo v té době...jakoby se vrátil čas.
Když jsi opsala záři zapadajícího slunce, hned se mi vybavilo, jak velmi (mně) záleží na tom, jakou barvu má obloha hned, jak vstávám. Když je totiž nebe jasné, modré a prozářené sluncem, mám v sobě víc síly pro přicházející den, než když je nějak pochmurně. Taky vypálená žárovka v kuchyni, když zrovna nemám po ruce stovku a nahradím ji třeba 40-cítkou, mi dokáže náladu "sebrat". Taky jsem nad tím doteď nějak extra nepřemýšlela, barvy v bytě a oblečení jsem volila náhodně, nebo intuitivně, jak se to nazve, to spíš mi teď napadlo, když nám barvy "cosi" dodávají, jestli bysme si s tím nemohli třeba nějak programovaně pomoct z nějakých pochmurných rozpoložení. Jenomže když si představím, že si naštvaná vyladím televizi (třeba) do samých oranžovo-červeno-hnědých odstínů, nebo podobně, tak spíš použiju sekyru, než by se chmury rozplynuly...tak jak to je????

Není tady

 

#9 23. 6. 2007 7:28

Ela..
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 1393

Re: Jak na vás působí barvy?

LViktorko, barvy dokáží skutečné zázraky. A je zvláštní, že někteří lidé slepí od narození dokáží barvy rozeznat právě podle tepla či vůně, prostě na to mají jakýsi 6-ý smysl.
Potěšilo mě, že nejsem jen já tak ujetá s těmi změnami v bytě. Změny mají prý rády ohnivé znamení, no, já jsem střelec, v mém případě se horoskopy nezmýlily  :-) Jeden čas jsme se hodně stěhovali, vlastně každý druhý rok a 5x po sobě, bylo to náročné, ale mně se to líbilo. Nebyl v tom ani úmysl, prostě jsme do toho byly vnějšími okolnostmi vtlačeni, ale jak někdo tvrdí "lepší vyhořet než se stěhovat", já byla nadšená .. jiný byt, nové změny, debordelizace v nepotřebných krámech (jeden by se divil, kolik nesmyslů, které vlatně nikdy nevyužije, se za dva roky doma nakupí).. Nicméně levnější je vyměnit bytové textilie než celý byt ;-) a tak když jsou korunky navíc, mění se doma kde co. Ani ne tak ložnice, kde spím, ale obývák, kuchyň, chodba a předložky na wc a v koupelně doznávají změn. Děti si už na to zvykly a dcera (znamení Beran), ty změny se mnou s oblibou provádí (jen se někdy dohadujeme, která barva tam má právě přijít). Syn (znamením býk) nám dal zákaz měnit mu v jeho pokoji barevné složení, doslova si vydupal, že ve svém pokoji nechce modré závěsy (které tam dostal s ohledem na svou příslušnost k mužskému pohlaví), nýbrž oranžovo strakaté (prostě teplou barvu) a víc mu s tím prý dělat nemáme.
Tak asi můžeš být klidná - nejsi sama nadšencem bytových změn, prostě žijeme v bytě a asi čas od času (minimálně každý 3. měsíc) potřebujeme cítit určité změny. A nejjednodušší je právě ta výměna textilií.. ;-))

S těmi vypálenými žárovkami .. tak to je přesné !! Nesnáším šero. Buďto jasné světlo nebo už raději tmu, ale to mezi ne-e, trpím jak pes od podzimu do jara, kdy je tma už někdy kolem 16.30h a pokračuje i ráno v 7h, to je doba, kdy jsem bez nálady, v depresích, doslova jak vycucaná z energie a potřebuju vidět jasné barvy, abych si nějakým způsobem "dobyla baterie".

Upravil(a) Ela.. (23. 6. 2007 7:35)

Není tady

 

#10 23. 6. 2007 7:43

Ela..
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 1393

Re: Jak na vás působí barvy?

LViktorka napsal(a):

Ale víš co? Stromy a zelená všeobecně platí za jakousi uklidňovačku, ale sama o sobě vím, že když už je jóóóooo zle, tak mě ta zelená ještě víc rozčilí. Tehdy se chci spíš dívat do nějakých takových prskaných smíchaných barev, někdy do teplých odstínu, jindy do studených, fakt nějaká pravidla naprosto neexistují. Finančně je to náročné hrozně moc, no ale co s tím?

Co s tím ? Smířit se s tím .. prostě patří to k tobě, je to tvoje součást a pořád lepší dobýjet se změnami barevného složení textilíí, než dělat jiné "pitominy".
Nojo, zrovna včera jsem si do obýváku dala takové žlutavozelenkavé závěsy s obrovskými květinami (asi lilie či tak něco). Zelené polštářky jsem taky ve skříni vyšourala, ale přehoz na sedačce mi těžce neladí.  Koncem měsíce by mi měly dorazit nějaké korunky, hádej, co se půjde koupit ??gloria

Není tady

 

#11 23. 6. 2007 12:51

LViktorka
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 635

Re: Jak na vás působí barvy?

Ahojky Eli, tvá slova jsou jako balzám na moji  va nevimcoprožívající  va dušičku. To o těch barvách jsem chtěla "hodit na net" už večer předtím, než jsem to udělala, byla jsem ale tak unavená sova , že se mi zdálo, že napsat tam jenom: Co s vama dělají barvy? mi připadalo neplodné, ale teď už vidím, že bych se asi toho svého stejně dopídila.  tummenupp Druhý den jsem koupila jenom ten kousek látky s barvami, co mě dostaly, jenom na sedačku (na křesla a jinam ne-e), ze strachu, že mně rodina zasejc zbrzdí skurt dumbom , a napsala svůj dotaz. Stálo to dost peněz, kterých moment.nemám nazbyt sad sad sad , tak jsem měla výčitky, ale taky šílené nutkání to prostě dotáhnout do konce. Dokoupila jsem to i na křesla a ještě mám v obýv. takovou válendu, jako pro hosty, tak na ni taky. A ještě kousek, na polšt.a čtvereček na konf.stolek. Teď jsem to jenom rozstříhala a poukládala, kam to patří- to jsou energetické bomby!  tummenupp tummenupp tummenupp hjarta Nevím, čeho jsem se tak bála, potřebovala jsem, abyste mě nějak podpořili, děkuji vám, teď už to uhájím aj před (možná) reptající rodinou.

Stěhovala jsem se taky mockrát a miluju to. Vím, že v "civilizovaném světě", kde lidi stěhování finančně a duševně nezruinuje, jako nás tady, se pronajímají byty komplet se vším, možná se to může dokonce nějak podle vlastních představ i dotvářet, ježiši, to by se mi líbilo, stěhovala bych se klidně i každého půl roku, miluju změnu. Ale že mám pět dcer, čtyři ještě pod křídly, ne každé to vyhovuje, tak jsem trochu měla obavy, jestli to není vůči nim bezohledné. (Pořád se ohlížím, abych se mohla nabažit toho "nového obýváku", chichi!) reta
Nevím, jak to souvisí se znamením, já jsem panna, to je myslím zemské znamení a myslím, že já tam mám jako vlastnost jakousi potřebu stability, to mi asi nesedí, protože jsem pořád v pohybu, myslím uvnitř, kdybych byla bohatá, věci by nezůstávaly na svém místě ani týden, asi. A teď jsem dokonce v podnájmu, třetí rok, bylo to částečně zařízený, nemůžu s tim hýbat, tak zřejmě proto jsem začla trpět tím nedostatkem změny...Nemám tady ani pověšené své obrazy, podnájem je přechodná záležitost a domluvily jsme se s maj. že nebudu dělat díry do zdi, možná jsem si s tím podřízla větev pod svou potřebou změny. To jsem netušila. Je to dost děsivé, už aby jsme byly pryč!!! grater

Upravil(a) LViktorka (23. 6. 2007 12:55)

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů