14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Banánový koktejl od klokánka
(pribiňáček se doporučuje od roka, kvůli spoustě cukru a tuku, pokud je dítko drobnějí vřele doporučuji dříve, cca od 10. měsíce)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 banány, 1 banánový jogurt, 1 vanilkový pribináček, mléko (smetana)
POSTUP PŘÍPRAVY
V 1 litru nádoby rozmixujeme banány, jogurt a pribináček. Přilijeme mléko, popřípadě trochu smetany (není nutné) a důkladně rozleháme. Nemusíme sladit, nápoj je sám o sobě sladký a hlavně zdravý!!
Není tady
FILÉ SE ZELENINOU (cca od roka)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
plátek filé, zelenina - hráek, mrkev, pórek, kukuřice (zkrátka, co mají vae děti rády), kmín, majoránka, sůl - nemusí být..., máslo, instantní rýová krupička - kae
Není tady
Rizoto pro miminka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 líce rýe ,půlku mrkve,dvě růičky květáku,kousek kuřecího nebo krůtího prsíčka (můe být i ze stehna),olivový olej.
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme do měkka rýi,v kojenecké vodě podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Kdy je ve měkké,zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky,smícháme s mrkví a přidáme jednu ličku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojené miminka od 4.měsíců.Těm to samozřejmě rozmixujeme ,pro mimča,kterým rostou zoubky ( u nás to bylo v 6-ti měsících),tak nemixovaný. Příprava zabere tak 20 - 25minut. Toho masa opravdu kousek.
Není tady
Lilek na zelenině
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Malý lilek, brambory, mrkev, olivový olej, instantní rýovou kai (ve zdravé výivě), sůl, kmín, majoránku
POSTUP PŘÍPRAVY
Na olivovém oleji orestujeme nakrájený lilek, brambory a mrkev, přidáme drcený kmín, majoránku a podlijeme malým mnostvím vody. Osolíme. Dusíme do měkka a neustále podlíváme vodou. A je zelenina měkká a lilek téměř rozvařený, zahustíme rýovou instantní kaí. Je to vynikající a hlavně rychlý, celé jídlo Vám zabere 1/2h času. Dobrou chu.
Není tady
Sladké jáhly
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jáhly, ovoce - nejlépe banán, nebo přesnídavka, větím dětem od 9. měsice . na pičku noe čerstvého másla a čajovou ličku hroznového cukru / Glukopur/.
vhodné od ukončeného 6. měsíce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Hrst jáhel spaříme horkou vodou a uvaríme do měka, pak přes utěrku scedíme,a by byly bez vody. jáhly s banánem rozmačkáme na kai. / Pokud nemáte ovoce tak jej promíchejte spřesnídávkou/. mením dětem od. 6. měsíce mixujte - větím od 8. měsíce směs jen roztlačte vidličkou. Pro děti od 9. měsíce můete do horkých jahel dát na pičku nnoe čerstvého másla a čajovou ličku hroznového cukru.
vhodné od ukončeného 6. měsíce.
Není tady
Jáhlový príkrm
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bio - jáhly, mrkva, brambora, / od 8. měsíce - květák, hráek/ , králičí alebo kuřecí maso / maso nemusí by/
POSTUP PŘÍPRAVY
1. varianta:
hrst jáhel spaříme vroucí vodou a necháme postá potom ich prepláchneme a dáme vari do dody s 1 mením bramborom, 1 mrkvou / zelenina nakrájaná na drobno/, mote prida aj kúsok králičieho, alebo kuracieho masa / nemusí by/. Vetko uvaríme do meka a rozmixujeme. Vhodné pre detičky od ukončeného 6. mesiaca
2. varianta: presne vetko ako v prvej varianate, ale pridáme hráok, kedlubnu, kveták a u to vetko len po uvarení zortlačíme vidličkou - vhodné pre detičky od ukončeného 8. mesiaca.
Uprednostnite bio - výrobky, resp. doma vypestovnú zeleninu a doma vychované zvieratká - budete mat istotu, e svojemu miminku dávate to najlepie a viete, e sú to prirodzené a nijako umelo neupravené potraviny.
Není tady
Mrkvová polévka s badyánem (vhodná od 6.měsíce)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 karotek, 1 malá cibule, 1 hvězdička badyánu, 1 líce citrónové ávy, 1 lička olivového oleje, ½ ličky medu, 1 lička kerblíku, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY
Nakrájenou mrkev, cibuli, badyán a olej vloíme do studené vody. 20 minut pomalu vaříme.
Po zchlazení vyndáme badyán a přidáme med, citrónovou ávu a kerblík.
Dítěti ji můeme rozmixovat, pokud ji pije z láhve. Tehdy vynecháme sůl.
Pro dospělé podáváme s opečenou bagetou.
Není tady
Sladká rýe pro nejmení...
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
rýe-nejlepí je v sáčku
dětská přesnídávka - nejlépe jablečná nebo meruňková
petička soli
petička mleté skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Ve vodě se petkou soli uvaříme rýi tak, aby byla úplně rozvařená na kai.
Po zchladnutí rýi smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můeme kai přisladit trokou moučkového cukru.
U jsem ji dělala několikrát synovi a moc mu chutnala. Taková rýe je dobrá např. při léčbě průjmu u malých dětí. Synovi je 8 měsíců a moc si ji oblíbil :-))
Není tady
Cuketová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 malá cuketa-asi 200g,1 stř. cibule,1 brambora,1 kostka zeleninivého bujónu,80 g malých muliček,sůl,pepř,petrelka
POSTUP PŘÍPRAVY
VARIANTA č.1 pro děti od 4 let a pro dospěléo 1 litru vody dáme vařit oloupanou celou cibuli,cuketu nakrájenou na kostky,kostku bujónu a okrájenou bramboru,vaříme asi 12 min.Ve rozmixujeme,upravíme hustotu,aby polévka byla krásně krémová.Přivedeme k varu,přidáme muličky,předem uvařené v osolené vodě,necháme přejít varem.Osolíme , opepříme a ozdobíme peprelkou.VARIANTA č.2 pro děti od 1 roku:místo bujónu dáme vývar z kořenové zeleniny a méně soli i pepře.VARIANTA č.3 pro děti od 8 měsíců:místo bujónu dáme zeleninový vývar ,před mixováním vyjmeme cibuli,nesolíme ani nepepříme,dáme drobnějí těstoviny-jako jsou vlasové nudle,těstovinová rýe či písmenka.
Není tady
Kuře s pomerančem ( pro mimi tak od 8.měs)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kuřecí maso, brambor, áva z 1/2 sladkého pomeranče
POSTUP PŘÍPRAVY
Kousek kuřecího masíčka uvaříme ve vodě, nakrájíme najemno a zakapeme pomerančovou ávou. Smícháme se zvlá uvařeným a dobře vidličkou rozmačkaným bramborem.
Větím dětem můeme vodu trochu osolit.
Je to celkem rychlé, jednoduché a alespoň u nás oblíbené :-)
Po vech těch duených zeleninách je to docela fajn změna.
Není tady
Kedlubnová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
polovina kedlubny
2 brambory
1 mrkev
lička olivového oleje
500 ml vody vhodné pro kojence
POSTUP PŘÍPRAVY
Očistíme kedlubnu a nastrouháme nahrubo, brambory, mrkev očistíme a krájíme nadrobno. Ve dáme vařit doměkka. Polévku rozmixujeme. Do hotové polévky můeme přidat paitku nebo petrelovou na.
Není tady
Ovesná kae
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
hrnek mléka,3 vrchovaté líce ovesných vloček-dobré jsou "jemně mleté"ale nejlepí jsou "extra jemně mleté celozrnné"(nemáme-li je,stačí obyčejné ovesné vločky,které přebereme,aby v nich nebyly lupky a semeleme na masovém strojku vechny najednou,aby jsme měli zásobu na přítě),pár zrnek soli,2 ličky cukru,trochu másla na polití ,na dochucení-Granko,vanilkový cukr,skořicový cukr nebo ovocná přesnídávka
POSTUP PŘÍPRAVY
Do studeného mléka dáme cukr,sůl a ovesné vločky.Přivedeme k varu,stáhneme plamen a za stálého míchání necháme trochu zhoustnout.Nalijeme do talíře,polijeme máslem a dochutíme Grankem,van. cukrem,skořicovým cukrem nebo trochou přesnídávky.Tohle jídlo je vhodné pro děti od jednoho roku.Chceme-li kai dělat miminku mladímu-od ukončeného 8.měsíce-dáme mléko na které je miminko zvyklé,nesolíme a místo cukru dáme hroznový cukr-Glukopur.
Není tady
Dobrý jogurtík
Postup přípravy:
Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme povařit do malého mnoství kojenecké vody. Stačí cca 2-5 minut (podle druhu jablka). Vodu nenechame úplně vyvařit. Do misky si přelijeme bílý jogurt z kelímku (nejlépe nějaký opravdu "ivý" jogurt). K jogurtu přidáme povařené a vidličkou rozmačkané jablko. Do vody, která zbyla z vaření jablíčka, dáme asi 6 pikotů a necháme je rozmočit. Pak je přidáme rovně do jogurtu. Nabízíme jako svačinku dětem cca od 8 měsíců - záleí na kadé mamince.
Není tady
jáhlovo-pohankový nákyp
Seznam ingrediencí:
1/2 hrnečku jáhel
1/4 hrnečku pohanky
2 vejce
4 líce cukru
Postup přípravy:
Jáhly a pohanku uvaříme zvlá a po prvním varu vyměníme vodu. Dovaříme doměkka ve druhé vodě se petkou soli. Cukr se loutky utřeme, přimícháme vychladlé jáhly a pohanku a sníh. Urovnme na vysypaný poloviční plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15-20 min. Nákyp je výborný s meruňkovým kompotem.
Není tady
Pohanka na způsob emlovky
Seznam ingrediencí:
2 hrnečky pohanky
4,5 hrnečku vody
2 jablek
1 hrst suených vestek (nebo i čerstvých)
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
2 ličky skořice
dle potřeby Rama Crème Bonjour máslová pochoutka
Postup přípravy:
Vypranou pohanku zalijeme vroucí vodou. Hrnec zabalíme do utěrky a necháme stát 20 - 30 minut. Po nabobtnání přebytečnou vodu slijeme. V misce si smícháme nastrouhané jablko, rozinky, 1 ličku skořice a půl balení vanilkového cukru. Dno pekáčku zaplníme v přiměřené vrstvě polovinou připravené pohanky (pouíváme-li kvalitní nádobí není nutné vymazávat). Na tuto vrstvu nandáme směs z misky. Dalí vrstvu tvoří nakrájené suené vestky. Druhou polovinu pohanky smícháme s 1 ličkou skořice a zbytkem cukru a tímto zakryjeme vrch pekáčku. Poklademe kousky máslové Ramy nebo zakapeme olejem a dáme zapéct.
Není tady
Nevim kam jinam bych to měla napsat tak to dám sem,k tématu to je tak co.
Vylo MIMINKO speciál výiva batolat 2díl,je tam spoustu receptů ale i návody jak zavádět příkrmy a tak podobně.Vypadá to moc pěkně a stojí 49,-kč
Není tady
Jablečné pyré - ukončený 4. měsíc
Jablko omyjeme,oloupeme zbavíme jadřince a nastrouháme na jemném struhadle ( v domácích potřebách prodávají skleněná či plastová strouhátka).
Ovocné pyré Jablka můeme různě kombinovat s banány nebo hrukami.
Mrkvové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým mnostvím kojenecké vody do měkka. Uvařenou propasírujeme, přidáme olivový olej, rozmixujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kai.
Bramborové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou braboru okrábeme, nakrájíme na drobné kousky,důkladně vypereme a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody tak, aby vechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lícemi umělého mléka a olivovým olejem ,vymícháme do hladké kae.
Květákové pyré ( ukončený 5. měsíc)
1 mení růůici květáku omyjeme, nakrájíme na mení kousky a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody. Uvařený, měkký květák propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kai s olivovým olejem.
Mrkev s květákem ( ukončený 5. měsíc)
1 středně velkou mrkev, 1 mení růici květáku. Mrkev a květák připravíme jako pyré ( viz výe) . Pak smícháme dohromady a podáváme.
Vařená mrkev s bramborem ( ukončený 4. měsíc)
130 g oloupaných brambor, 20 g očitěné mrkve, 50 m kojenecké vody, 1/2 ličky olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a prolisujeme na hladkou kai.
ovocno-zeleninový příkrm ( ukončený 4. měsíc)
Duenou prolisovanou mrkev smícháme s čerstvým jemně nastrouhaným jablkem a přidáme několik kapek olivového oleje, ( později ličku jogurtu)
Upravil(a) spunt (27. 3. 2007 23:51)
Není tady
Banánová kae ( ukončený 6. měsíc)
oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kai. Přidáme 2-4 líce kojeneckého mléka.
Jablková svačinka ( ukončený 6.měsíc)
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka, 1/4 banánu, 5 kapek citronové ávy společně smícháme na jemné pyré.
Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)
3 cm velké kousky mrkve, celeru a petrele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 ličky olivového oleje.
Dobře očitěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Ve propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové mnoství polévky je asi 200 ml.
Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 mení mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4 vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou líci rýe, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýí a přidáme 5 kapek olivového oleje.
Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou ličku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme jetě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej.
Není tady
4. ukončený měsíc
Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 mení mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kaičku.
Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na mení kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.
Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.
Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od vech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.
Není tady
5. měsíc
Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubí straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, ve dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýovou kaí. Můeme dochutit paitkou nebo petrelovou natí.
Zeleninová kae
Ingredience:> rýová kae, mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lička ), zeleninový nebo kuřecí vývar 100 ml
Postup: rýovou kai smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a ličku olivového oleje.
Červená čočka
Ingredience: 1 álek loupané červené čočky, 1 álku nastrouhané mrkve, 1 álku nakrájeného pórku, 1 líce rostlinného oleje
Postup: vechny ingredience dáme do vody a vaříme 20 minut, pak rozmixujeme.
Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kai a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem.
Není tady
6. ukončený měsíc
Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hráek, brambory, olej, loutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hráek a zvlá brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hrákem a plátky brambor. Ve zalijeme rozmixovaným loutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.
Polévka s rýí
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 líce mrazeného hrachu, líce rýe, růička brokolice, kojenecká voda a půl ličky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vloíme do vody a i s rýí povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.
Rajčatová kae
Ingredience: rajčatová áva, rýová kae, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové ávy, po vychladnutí přidáme 2 líce rýové kae a 2 líce bílého jogurtu.
Není tady
7. ukončený měsíc
Polévka s kuřecím masem
Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody.
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očitěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Paklie se nám zdá pyré husté, přidáme jetě trochu převařené vody a zředíme jej.
Zeleninové rizoto
Ingredience: rýe, 250 ml vody, mrkev, zelený hráek, 1 růička květáku, olivový olej.
Postup: Uvaříme doměkka rýi, hráek a brokolici. Poduenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýí a olivovým olejem.
Vařená mrkev s bramborem
Ingredience: brambory, mrkev, 50 ml kojenecké vody, olivový olej.
Postup: Nakrájenou a očitěnou mrkev a brambory dusíme doměkka a poté s olejem prolisujeme na hladkou kai.
Není tady
8. ukončený měsíc
Pohanková polévka
Ingredience: 3 líce pohanky, 2 líce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opraíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.
Bramborové pyré s drůbeím masem
Ingredience: vařené drůbeí maso, brambory, 1 álku mléka.
Postup: Očitěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyleháme s mlékem. Hned podáváme.
penátová pomazánka
Ingredience: máslo, penát listový, alotka, kozí sýr, sůl.
Postup: Na másle podusíme alotku a přidáme nakrájený penát. Necháme vychladnout a přimícháme kozí sýr. Směs smícháme s máslem a osolíme.
Není tady
9. ukončený měsíc
Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.
Rýové pyré se zeleninou
Ingredience: mrkev, brokolice, květák, rýe
Postup: Zeleninu podusíme a smícháme s uvařenou rýí.
Ovocná kae
Ingredience: 1 jablko, maliny, cukr.
Postup: Ovoce podusíme, prolisujeme a svaříme do husta s jednou lící cukru.
Není tady
10. ukončený měsíc
Králík se penátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, penát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme jetě teplé králičí maso a penát, povaříme, pak ve rozmixujeme, vmícháme olivový olej.
Mléčná krémová polévka z mrkve
Ingredience: mrkev, 10 g rýe, 1 lička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očitěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýi, zalijeme do roviny mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.
Bramborová kae s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.
Není tady