14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahojky maminky
tak jak jsem slíbila, zakládám nové téma pro inspiraci vem maminkám na příkrmy pro nae drahé drobečky
napíu jich zatím jen pár a budu postupně doplňovat tak doufám, e budete spokojené a co víc, broučkům bude chutnat
DĚKUJI ANDREJCE, E NÁM TÉMA OUPLA NAHORU A ZÁROVEŇ JSEM SLÍBILA, E TOTO TÉMA BUDE BEZ VAICH REAKCÍ, ABY Z TOHO NEBYL CHAOS POKUD MÁTE NĚJAKÉ PŘIPOMÍNKY TAK MI PITE SZ NEBO NA ZIMNÍ MAMINKY.DĚKUJI A DOBROU CHUT
JÍDELNÍČEK NEKOJENÉHO DÍTĚTE ( UKONČENÝ 4.MĚSÍC ) U KOJENÝCH DĚTÍ UKONČENÝ 6.MĚSÍC
Po ukončení výhradně mléčného období (po prvních čtyřech měsících) je nutné do jídelníčku dítěte zavádět nemléčné příkrmy. Jako první je nejvhodnějí zeleninový příkrm, později maso-zeleninový, který podáváme k obědu. Asi po měsíci zavádíme ovocně-mléčný příkrm a v 7. měsíci obilnou kaiZachováváme postup jako u kojeného dítěte jen s časovým předstihem dvou měsíců.
Jako první příkrm nejlépe vyhovuje jemné pyré z jednoho druhu zeleniny. Vhodná je zejména mrkev, brambor, brokolice, dýně. Nové druhy zeleniny přidávejte do jídelníčku vdy a po několika dnech.Dítě si tak snáze zvyká na nový způsob podávání jídla, na jeho konzistenci i nové chutě. Také tak u dítěte snáze poznáte nesnáenlivost některých potravin.Ovoce není pro přípravu prvních příkrmů příli vhodné, dítě si toti na jeho sladkou chut snadno zvykne a nesladké zeleninové příkrmy pak odmítá.
JAK NA TO?
prvním příkrmem zpravidla nahrazujeme polední mléčnou dávku. První den podejte dítěti 1-2 ličky pyré z mrkve a doplnte plnou dávkou mateřského nebo kojeneckého mléka, druhý den 3-4 ličky a opět plnou dávku mléka, třetí den 4-6 liček a mléka tolik kolik dítě samo vypije. Čtvrtý den přejděte na jinou chut- stejným postupem přidejte do jídelníčku brambor.Pokud nedojde k alergickým reakcím, můete podat společně brambor a mrkev, dodrte vak třídenní postup.
Kadý dalí čtvrtý den přidávejte nový druh zeleniny a zvětujte postupně porce příkrmu, současně zmenujte dávku mléka, během 2-3 týdnů od zahájení by jste měli mléčný pokrm zcela nahradit příkrmem. Postupně začněte miminku podávat 6x týdně příkrm obsahující maso a 1x týdně přidejte do zeleninového jídla vařený slepičí loutek.V této době je vhodný okamik převést dítě na pokračovací kojenecké mléko.
Dalí měsíc nahradte také druhou mléčnou dávku ovocným nebo ovocno-mléčným příkrmem, obvykle dopolední či odpolední svačinka. Postupujte stejně jako u zeleniny. Pozor nikdy nepřislazujte, zaděláváte tak na tvorbu zubního kazu.
Kdy dítěti přestane stačit noční dávka mléka, začněte přidávat kai na noc.
DENNÍ JÍDELNÍČEK DÍTĚTE OD 5 MĚSÍCE
RÁNO: mléko
DOPOLEDNE: mléko ( od 6. měsíce ovocný příkrm )
POLEDNE: zeleninový příkrm
ODPOLEDNE: mléko
VEČER 1: kae
VEČER 2: mléko
začínat je nejvhodnějí s kupovanými příkrmy, nebot v nich nejsou obsaeny ádné kodlivé látky, z domácích zdrojů bývají potraviny mnohdy plné dusičnanů nebo hnojené umělými hnojivy...
NĚKOLIK TIPŮ PRO PRVNÍ POKUSY SE LIČKOU
- dítě posadte (polohovací lehátko) vlee nemůe dobře polykat
- pouívejte malou plastovou ličku
- přesvěčte se zda je konzistence dostatečně jemná (dítě zpočátku potravu ze ličky saje) ličku nenaplnujte a po okraj
- pokud dítě jídlo odmítá, nenutte ho
- při krmení budte trpělivá, povzbuzujte kadé jeho úsilí
- nechte dítě aby si samo určilo mnoství jídla které sní
- do jídla nepřidávejte sůl, koření ani je nepřislazujte
- jednou ohřátou porci jídla dále nepřechovávejte
POTRAVINY ČASTO ZPŮSOBUJÍCÍ ALERGIE, RIZIKOVÉ DO 1.ROKU VĚKU DÍTĚTE
OVOCE: citrusové plody, mango,kiwi, ananas, jahody,maliny,angret, rybíz,ostruiny
JÁDRA: vechny druhy ořechů, mandle pistácie
ZELENINA: celer, rajčata, ředkev,ředkvičky, křen, kyselé zelí
KOŘENÍ: cayenský pepř, curry, bazalka,skořice, mukátový ořech
RYBY: mořské ryby a plody moře
OSTATNÍ: kravské mléko, soja a sojové produkty,vaječný bílek, konzervační přísady,med, čokoláda
ZÁKLADNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA od 5.měsíce
kousek mrkve
kousek petrele
kostka bramboru
200ml teplé vody
1 lička olivového oleje
zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme teplou vodou a vaříme doměkka, pokud je potřeba během vaření doléváme vodu, ve rozmixujeme a přidáme olej a můeme podávat.
BRAMBOROVÁ POLÉVKA od 5.měsíce
1 brambor
1 mrkev
1 kolečko petrele
200 ml teplé vody nebo vývaru
pár kapek olivového oleje
1 vařený loutek
ve uvaříme doměkka, krom loutku, ten vmícháme a před koncem rozdrobený do polévky, rozmixujeme, kápnem olej a můeme podávat
KUŘECÍ POLÉVKA od 5.měsíce
20g kuřete (bez kůe)
100g kořenové zeleniny (krom celeru)
olivový olej
maso vaříme se zeleninou ve 200ml vody do změknutí, poté rozmixujeme, přidáme olej a můeme podávat
BRAMBOROVÁ KAE od 5.měsíce
brambory
kojenecká voda
brambory uvaříme doměkka, rozmixujeme společně s mateřským nebo kojeneckým mlékem
KUŘECÍ PŘÍKRM od 5.měsíce
30g vařeného kuřecího masa
70g vařené zeleniny
1 brambor
olivový olej
brambor na drobno nakrájíme a zozvaříme ve 200ml vody, poté rozmixujeme se zeleninou a masem a podáváme.
Jarní polévka
1 porce: 1 hrnek vody, kousek nového bramboru, jarní zelenina ze zahrady (hráek, mrkev s natí, petrel s natí, hlávkový salát, 3 kapky oleje)
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno a vaříme s celou natí 5 minut. Před odstavením vyjmeme natě, do vroucí polévky přidáme omytý a nakrájený list hlávkového salátu, jemně nastrouhaný kousek mrkve, hned odstavíme, přikápneme olej a rozmixujeme. (Do jednoho roku raději nesolíme ani nesladíme.)
Obměna: Polévku můeme zahustit libovolným druhem uvařené obilniny a pak rozmixovat.
Salátová polévka
1 porce: 1 hrnek vody, 3 - 4 listy hlávkového salátu, 4 ředkvičky, 1 - 2 polévkové líce ovesných vloček jemných, 3 kapky oleje, petka suené nebo 2 lístky čerstvé bazalky
Salát a ředkvičky očistíme a omyjeme. Do vroucí polévky dáme nakrájený salát a nastrouhané ředkvičky, vločky a polévku odstavíme. Přidáme jemně sekanou bazalku a nakonec olej. Necháme stát zhruba 10 a 15 minut a rozmixujeme.
Polévka s pórkem
3 porce: 3 hrnky vody, 2 polévkové líce pohanky, 1 brambor, 15 cm pórku, jiskřička másla (pro děti od 9 měsíců)
Brambor i pórek očistíme a omyjeme. Na kostičky nakrájený brambor uvaříme ve vodě. Do vroucí polévky přisypeme pohanku, pórek nakrájený nadrobno, přidáme máslo a dáme na 20 minut do peřin (zabalíme hrnec s obilninou, která prola 5minutovým varem, do utěrky a vloíme pod poltář, peřinu či deku, které dobře tepelně izolují). Pokrm si podrí teplotu blízkou varu a dojde bez dalího ohřívání. Pro větí děti tak můeme připravovat i rýi, jáhly, kukuřičnou krupici. Uetříme energii a obilnina bude rozsýpavé konzistence.
Jáhlová kae
3 porce: 1/2 hrnku jáhel, 1,5 a 2 hrnky vody,1 hrnek mléka, med či přírodní cukr, jiskřička másla, strouhaný perník( ovoce)
Jáhly uvaříme doměkka. Kdy je voda vyvařená, přidáme mléko, necháme prohřát a rozmixujeme dohladka. Osladíme, přidáme jiskřičku másla, posypeme perníkem nebo libovolným ovocem, které pro mení děti rozmačkáme, případně rozmixujeme.
Svačinka s jablky
2 porce: 2 polévkové líce ovesných vloček jemných, jeden banán, jablečný kompot uvařený ze 3 a 4 jablíček (případně kompot), med nebo přírodní cukr
Vločky vsypeme do horkého kompotu a necháme 5 minut bobtnat. Rozmixujeme s banánem a podle chuti případně malinko osladíme.
Banán a mrkvička
1 jablíčko, 1/3 banánu, 1 malá mrkev, petka sezamových semínek, med nebo přírodní cukr
Očitěnou mrkev a jablíčko najemno nastrouháme, přidáme nakrábaný banán, semínka a podle chuti osladíme nebo rozředíme vodou.
Polévky
Kojená miminka od ukončeného 6. měsíce, nekojená zhruba mezi 5. a 6. měsícem u mohou dostávat polévky, nejlepí jsou ze sezonní zeleniny. Část zeleniny, která do nich patří, krátce povaříme - na jaře stačí 5 a 10 minut, tuí letní druhy vak musíme vařit déle - zhruba 20 - 25 minut. Do vařící polévky přidáme trochu čerstvé, jemně nastrouhané zeleniny a polévku hned odstavíme.
Brokolicová polévka
1 porce: hrneček vody, 1 drobnějí růice brokolice, 1 mení mrkev, 1 čajová lička amarantové mouky, 3 kapky oleje.
Brokolici a mrkev očistíme a omyjeme. Brokolici nakrájíme a dáme vařit. Po 5 minutách přidáme do vařící polévky amarantovou mouku, přisypeme najemno nastrouhanou mrkev a hned odstavíme. Přikápneme olej, necháme asi 10 minut stát a rozmixujeme.
Kaičky
Miminkům zhruba od ukončeného 8. měsíce můeme jídelníček obohatit o nejrůznějí kaičky. Patří mezi ně i kae bramborové, které je moné zpestřit nejrůznějími druhy zeleniny, a to podle sezony.
Bramborová kae s mrkví
1 porce: 2 malé brambory, 1 mrkev, pár kapek oleje, kravské nebo kozí mléko, 1 čajová lička sueného kojeneckého mléka a horká voda.
Brambory uvaříme běným způsobem nebo ve slupce (dobře omyté či oloupané nad pařákem). Brambory uvařené ve slupce oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou (za přidání sueného mléka) uleháme bramborovou kai. Do horké kae přidáme najemno nastrouhanou mrkev, přikápneme olej a promícháme.
Přesnídávky
Ovoce je významnou součástí zdravého jídelníčku i v případě těch nejmeních. Je zdrojem vitaminů, minerálů, vlákniny a dalích důleitých látek, je dítě potřebuje pro zdárný růst a vývoj.
Mrkev, jablko, klíčky
1 mení mrkev, 1 jablíčko, 2 kapky oleje, 1 čajová lička suených peničných klíčků, med nebo přírodní cukr.
Očitěnou mrkev a jablko nastrouháme najemno, můeme přidat 1 čajovou ličku nebo polévkovou líci kojenecké vody (podle avnatosti jablka), přikápneme olej a přisypeme obilné klíčky. Podle chuti přisladíme a zamícháme.
POLÉVKA Z RAJČAT
1 porce: 1/2 a 1 hrnek vody, 3 a 4 rajčata, 1 vejce, petrelová na, cukr, 3 kapky oleje
Omytá a na malé kousky nakrájená rajčata 4 a 5 minut povaříme ve vodě. Přidáme rozkvedlané vejce, 10 minut povaříme, pak přidáme olej, přisladíme a okořeníme velmi jemně nakrájenou petrelkou. Polévka bude určitě, pokud ji troku přisolíme, chutnat i ostatním členům rodiny.
POHANKA A JOGURT
1 porce: 1 bílý jogurt (150 ml), 3 a 4 polévkové líce vařené drcené pohanky, med nebo přírodní cukr, ovoce
Jogurt osladíme medem nebo přírodním cukrem, smícháme ho s vařenou pohankou a přidáme rozmačkané, nastrouhané nebo pro větí děti nakrájené sezonní ovoce.
RÝOVÝ KRÉM
1 porce: 1 jablko, 2 polévkové líce vařené rýe Natural, med nebo přírodní cukr, voda (případně dětský čaj)
Jablko a vařenou rýi rozmixujeme s vodou a osladíme medem nebo přírodním cukrem. Můeme dochutit sezonním ovocem.
MRKEV A ŘEPA
1 mení mrkev, 1 centimetrový plátek malé červené řepy (velikosti mandarinky),
1/2 jablíčka, 1 čajová lička rozvařených jáhel, med nebo přírodní cukr, 2 kapky oleje
Očitěnou mrkev, červenou řepu a jablíčko najemno nastrouháme. Přidáme jáhly, přisladíme, přikápneme olej, zamícháme a podle potřeby rozředíme kojeneckou vodou.
OVESNÝ DEZERT
4 porce: 2 hrnky ovesných vloček jemných, studená voda, 1 bílý jogurt (150 ml), med nebo přírodní cukr, ovoce
Vločky dáme do mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby stála zhruba prst nad vločkami (to je asi 1 cm). Pak přidáme bílý jogurt, malinko osladíme a obohatíme libovolným nakrájeným ovocem. Pro ty nejmení je nastrouháme. Do vloček můeme přidat obilné klíčky, různé druhy semínek a nastrouhané ořechy.
Obměny v létě: Jahody, hroznové víno, jablka, meruňky, broskve, maliny, ostruiny, borůvky.
Obměny v zimě: 1 pomeranč,
1 banán, 1 jablko
JABLKO, TŘENĚ
1 jablíčko, 3 třeně, 1 polévková líce drcené pohanky, 1 polévková líce jogurtu, med nebo přírodní cukr
Omyté zralé jablíčko a duninu třeně nakrábeme na nerezovém struhadle, přidáme pohanku, jogurt, podle potřeby osladíme a zamícháme.
JABLEČNÝ ČAJ
1 hrnek vody, 1/2 meního zralého jablíčka, med nebo přírodní cukr
Do vody nakrájíme omyté neoloupané jablíčko, uvedeme do varu, odstavíme a necháme 10 minut stát. Scedíme a podle chuti osladíme.
Angretový krém s jáhlami a ovesnými vločkami
2 porce: 1 hrnek angretu, 3 polévkové líce vařených jáhel, 3 polévkové líce jemných ovesných vloček, přírodní cukr
Angret podlijeme vodou a přivedeme do varu. Přidáme vločky, odstavíme a necháme přikryté zhruba 5 minut bobtnat. Potom přidáme vařené jáhly, ve rozmixujeme a osladíme.
Polévka s rajčetem a mrkví
1 porce: 1 hrnek vody, 1 oloupané rajče,
2 a 3 ředkvičky, 1 mrkev, celerová na,
1 polévková líce vařené rýe Parboiled, 3 kapky olivového oleje
Zeleninu očistíme a omyjeme. Ředkvičky, mrkev a celerovou na uvaříme a před koncem varu přidáme nakrájené rajče. Odstavíme, celerovou na vyjmeme, přidáme vařenou rýi, rozmixujeme a přikápneme olivový olej.
Zeleninová polévka se penátem
1 porce: 1 hrnek vody, několik lístků penátu nebo mladých kopřiv, brambor, kousky různé základní zeleniny (mrkev, červená řepa, petrel), 3 kapky oleje, 1 polévková líce jemných ovesných vloček
Zeleninu a brambor očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a vaříme doměkka. Do vroucí polévky přidáme nadrobno nakrájený očitěný penát, hned odstavíme, přikápneme kvalitní olivový olej, vsypeme 1 polévkovou líci jemných ovesných vloček a rozmixujeme.
Obměna: na zahutění můeme pouít také jinou předem uvařenou obilninu nebo dalí obilné vločky. Ty vak v polévce nejméně 5 minut povaříme.
Bramborová kae s cuketou
1 porce. 2 malé brambory, suené kojenecké mléko (pro větí děti můe být kravské nebo kozí), 1 malá cuketa (nebo jiná tykev), strouhaná mrkev, řeřicha, pár kapek oleje
Připravíme hustí bramborovou kai. Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, vidličkou rozmačkáme a s mlékem nebo horkou vodou za přidání sueného mléka uleháme. Jetě do horké kae vmícháme najemno nastrouhaný kousek oloupané a omyté cukety nebo jiné tykve. Můeme přidat kousek najemno nastrouhané mrkve a ochutit řeřichou. Přikápneme olej a promícháme.
Strouhaná jablka s jáhlami a jogurtem
1 porce: 1 jablko, 3 polévkové líce vařených jáhel, bílý jogurt, případně troka přírodního cukru
Jablíčko nastrouháme najemno, přidáme k němu jáhly a trochu kvalitního bílého jogurtu. Zamícháme a podle chuti případně troičku osladíme.
Jemný krém z kukuřičné krupice
3 porce: 5 polévkových lic kukuřičné krupice, 2 hrnky vody, 2 velká jablka, případně přírodní cukr
Kukuřičnou krupici na hodinu namočíme do vody, potom za stálého míchání vaříme 10 minut. Přidáme nakrájená oloupaná jablka a rozmixujeme. Jablíčka můeme do kukuřičné kae také nastrouhat. Krém můeme (ale nemusíme) troku osladit.
Obměna: můeme přidat 2 polévkové líce jogurtu nebo (pro větí děti) tvarohu. Krém je pochopitelně moné ochutit dalím ovocem.
Upravil(a) tarmik (3. 3. 2007 0:14)
Není tady
jé tak to je krásné téma tarmínku. Z čeho čerpá, kdy má jetě tak malé mimi. Má nějakou dobrou knihu?
Zrovna jsem si říkala, e vůbec nevím, co se jako přesně těm dětem dává, aby jim to chutnalo, kdy se nemůe skoro ádné koření. Móóóc děkujeme.
Není tady
čerpám z různých letáčků a časopisů a tak jsem ráda, e se vám to líbí, jetě jsem prosila moderátory aby nám to hodili nahoru, aby se tu furt neztrácelo a kadý se mohl inspirovat
Sudi tak hodně těstí a málo upatlanýho oblečení
DĚKUJI ANDREJCE, E NÁM TÉMA OUPLA NAHORU A ZÁROVEŇ JSEM SLÍBILA, E TOTO TÉMA BUDE BEZ VAICH REAKCÍ, ABY Z TOHO NEBYL CHAOS POKUD MÁTE NĚJAKÉ PŘIPOMÍNKY TAK MI PITE SZ NEBO NA ZIMNÍ MAMINKY.DĚKUJI A DOBROU CHUT
Upravil(a) tarmik (28. 2. 2007 19:44)
Není tady
Tak já jsem nala stejný zdroj jako ty, tak tady odjinud, dle přísad poznáte odkud
Od ukončeného 4. měsíce
Zeleninové pyré
1 středně velká karotka, 1 malá brokolice, 1 mení brambor, rostlinný olej,
kojenecká voda.
Očitěnou karotku, brokolici a brambor uvaříme v malém mnoství vody
do měkka (vhodné i nad párou, zachovává si více vitamínů a minerálních
látek). Vidličkou na talíři rozmačkáme nebo propasírujeme na kai a promícháme
s 1 kávovou ličkou rostlinného (olivového, slunečnicového)
oleje a s malým mnostvím převařené kojenecké vody na poadovanou
konzistenci kae.
Zeleninu v receptu je moné zaměnit například za cuketu nebo hráek.
Úplně první příkrm by měl být z jednoho druhu zeleniny, podle přípravy
jako v receptu. Zavádíme vdy jen jeden nový druh zeleniny v průběhu
45 dní. Zeleninu pravidelně obměňujeme. Zpočátku připravujeme hladkou
kai mixováním, postupně zeleninu jen rozmačkáme vidličkou nebo
propasírujeme. Po několika týdnech je vhodné přidat i kuřecí, králičí, nebo
krůtí maso. Kolem 8. měsíce mohou být v potravě i celé měkké kousky. Při
zavádění maso-zeleninových příkrmů jsou příjemnou variantou maso-zeleninové
příkrmy Sunárek. Uetříme tak vzácný čas, který můeme věnovat
naemu miminku.
Od ukončeného 6. měsíce
Ovocná pochoutka
Jemně nastrouhané jablko, hruku anebo 1/2 rozmačkaného banánu smícháme
se 23 polévkovými lícemi bílého jogurtu. Můeme přidat i 12
nadrcené Hero Baby Prebioticum suenky.
Vhodné jako svačina nebo přesnídávka. První týden můeme ovoce podávat
vařené; kdy to dítě toleruje, přejdeme na syrové. V 6. měsíci přidáme
jogurt. Jsou vhodné jogurty se ivými kulturami.
Není tady
Od ukončeného 8. měsíce
Rýové dortíky
Připravíme podle návodu 1 porci mléčné kae Sunarka s rýí a banánem
(120 ml vody + 5 polévkových lic kae). Na malé kostičky nakrájíme banán
a broskev a zamícháme do jetě teplé kae. Naplníme 2 irí sklenky
s hladkými stěnami o obsahu 100 ml nebo formičky, které jsme vytřely
malým mnostvím slunečnicového oleje. Necháme v lednici vychladnout
a vyklopíme. Můeme ozdobit čerstvým ovocem a přelít malým mnostvím
ovocné ávy Sunárek.
Pro plně kojené děti, které zatím nedostaly jiné mléko, můeme pouít Sunarku
rýovou (nemléčnou) připravenou do Sunaru HA. Dalí postup je stejný.
Zdravá kae
Připravíme 150 ml obilné kae Sunarka ovesná s rýí a jablky, necháme
vystydnout a zamícháme 2-3 polévkové líce čerstvého bílého jogurtu. Můeme
přidat i čerstvé ovoce podle chuti dítěte.
Je moné obměňovat libovolnou Sunarku a ovoce podle toho, co dítěti
chutná a co máme právě doma.
Po prvním roce ivota
Vitaminový pamlsek
150 ml mléka Sunar complex premium, čerstvé ovoce, ovesné
vločky, mleté vlaské ořechy
Do 150 ml teplého mléka Sunar přidáme 2 polévkové líce neslazených
ovesných vloček a necháme hodinu bobtnat. Přidáme
1 kávovou ličku mletých ořechů. Nakonec přidáme na drobné
kousky nakrájené čerstvé ovoce (jablko, banán, jahody apod.)
Vhodné k snídani i jako bohatí přesnídávka nebo svačina. U alergiků
je moné nahradit ořechy mletými peničnými klíčky. Tento
pokrm je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C, E, stopových prvků,
vápníku a polynenasycených mastných kyselin a vlákniny.
Není tady
KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK PRO BATOLATA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Květák, kojeneckou vodu, vajíčko, kmín, majoránku, máslíčko
POSTUP PŘÍPRAVY
Květák uvaříme v kojenecké vodě a přidáme trochu kmínu, po uvaření orestujeme na troce máslíčka s vajíčkem a pro chu přidáme maličko majoránky, je to moc mňam a mrňouskovi to moc chutná, kdy zbyde stačí dosolit :-)
Není tady
Těstoviny se penátem a taveným sýrem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
pro 3 osoby těstoviny 1 penátový protlak 3 tavené sýry chu smetanvou (třeba smetanyto prostě ty obdelníkové) česnek 4 strouky, smetana na vaření, sůl málo, tvrdý sýr na posypání
POSTUP PŘÍPRAVY
Velmi rychlé.
Necháme rozpustit penátový protlak přidáme česnek podle chuti, asi 3/4 smetany z kelímku-vůbec nedáváme vodu, tavené sýry-necháme rozpustit ve penátu, a nakonec solíme.
Podáváme s jakými koli těstovinami a sypeme nastouhaným sýrem. Je to velmi jemné.
Dalí varianty-penát česnek smetana ve zůstává stejné, ale vedle na pánvi si na oleji(málo oleje a
pořád míchat) osmaíme nadrobno pokrájenou unku asi 15dkg a do ní přidáme tavený
sýr také 3 kostky ale s příchutí kunky a necháme rozpustit, nakonec smýcháme se
penátem a prohřejeme.-Je to sytějí.
Není tady
BROKOLICOVÝ KRÉM PRO BATOLATA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
kojenecká voda, brokolice, petička kmínu, mini petička soli, umělé mléko a asi 15minutek čas
POSTUP PŘÍPRAVY
V kojenecké vodě se uvaří brokolička do měkka s kmínem a solí, po uvaření rozmixujeme do krému a přidáme pro zjemnění chuti trochu um. Konzistence by měla být hustí ne klasická polívka, prostě krém. Malému to moc chutnalo, kdy náhodou zbude, tak si to dosolte a je to výborné. Dobrou chu :-))
skvělá zdravá svačinka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Hrst pikotů, 1 větí mrkev, 2 větí jablíčka, trochu citronové ávy
POSTUP PŘÍPRAVY
Jablíčka oloupeme, mrkvičku očistíme a na struhadle nastrouháme( Nastrouháme na struhadle na jablka viz foto), tak aby jablek i mrkve bylo půl na půl. Zakapeme citronovou ávou, kdy není tak pouijeme citronelu(jen maličko). Ktomu vemu v ruce po dvou pikůtkách nalámeme pikoty najemno(oni se rozmočí a osladí svačinku)Pokavaď jsou jablíčka moc kyselá přidáme trochu cukru. Teď u stačí Vaim malým strávníkům popřát dobrou chu :-)
Není tady
DĚTSKÉ SPECIALITY
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petel, pórek - dávám nudličkovou mraenou), brambory - 2 mení, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Mením dětem můeme před podáváním jetě rozmačkat.
DĚTSKÉ SPECIALITY
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petel, pórek - dávám nudličkovou mraenou), brambory - 2 mení, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Mením dětem můeme před podáváním jetě rozmačkat.
15-ti minutová bramborová omáčka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3-4 střední brambory, voda, 250 ml mléka, 100 ml smetany, sůl, kmín, 2 líce hladké mouky, vajíčka vařená na tvrdo
POSTUP PŘÍPRAVY
Brambory si nakrájíme na drobné kostičky a dáme je vařit do vody, do které jsme přidali sůl a kmín. Kdy jsou brambory měkké, smícháme si mléko s moukou a omáčku zahustíme. Necháme provařit a nakonec přidáme na zjemnění smetánku.
Na tvrdo vařená vajíčka si nakrájíme na drobné kostičky a v mícháme na talířku do omáčky. Můeme nadrobit i chleba.
Pro úplně malé dětičky vynecháme sůl a smetanu a z vajíčka dáme jen vařený loutek.
Balkánský fazolový hrnec - recept z knihy Vaříme dětem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g bílých fazolí, 1 velká cibule, 1/2 ličky provensálského koření, 80 g rajčatového protlaku, 20 g sladké mleté papriky, jedna velká paprika, 3 líce oleje, petrelka, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Fazole propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Vodu doplníme tak, aby fazole byly zatopeny, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku, provensálské koření a přivedem k varu. Sbíráme pěnu a na mírném ohni vaříme do měkka. Pokud se voda vyvaří, přidáme trochu horké vody. Dbáme na to, aby nebylo mnoho tekutiny. A jsou fazole měkké, přidáme na drobno nákrajenou papriku a protlak a povaříme. Ve druhém hrnci osmahneme na oleji mletou papriku, kterou ihned zavaříme do pokrmu. Ochutíme petrelkou a podle chuti osolíme a necháme 20 minut zaleet. Uzeninu ani maso nepřidáváme - pokrm je bohatý na bílkoviny sám o sobě. Takto připravené fazole chutnají i nám dospělým. Jako přílohu podáváme tmavý chléb.
Není tady
Domácí termix :
1 sáček pudingu (zvolíme takový, jakou chceme mít příchu termixu)
1 měkký tvaroh
cukr dle chuti
Uvaříme puding běným způsobem, necháme vychladnout. Dáme do mixéru, přidáme tvaroh a rozmixujeme. Nakonec přisladíme.
Rychlé a přitom zdravá svačinka
TVAROHOVÉ KULIČKY :
250 g netučného tvarohu, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, podle potřeby dětská krupice, 50 g strouhanky z pikotů, 100 g jablek nastrouhaných na struhadle, 10 g rostlinného tuku na polití
Z uvedených surovin kromě strouhanky z pikotů a tuku vypracujeme jemné těsto hustí konzistence, které necháme asi 15 minut odpočívat. Potom z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vodě asi 10 minut. Občas promícháme. Uvařené dáme na talíř, posypeme strouhankou a polijeme rozputěným tukem. Z mé zkuenosti můu říct, e jsou dobré i přelité dětskou přesnídávkou.
Podáváme dětem od 11 měsíců.
Není tady
BRAMBOROVÝ GULÁ DĚTSKÝ :
2 polévkové líce oleje, 20 g cibule, 100 g brambor, 10 g zelené papriky, 10 g rajčat, sůl, voda na podlévání
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostičky, mírně osolíme a dáme na zpěněnou cibulku dusit do poloměkka. Během duení podle potřeby podléváme horkou vodou. Potom přidáme pokrájenou zelenou papriku a pokrájená rajčata, a za občasného míchání zakryté dusíme do úplného změknutí. Rajčata dodají pokrmu správnou guláovou barvu a navíc to také krásně zahustí.
Podáváme dětem od 1 roku.
Není tady
Ostraváček
1 kelímek nízkotučného tvarohu
mléko dle potřeby (zhruba 2-4 líce)
2 sáčky vanilkového cukru
Smícháme tvaroh s trochou mléka, přidáme oba vanilkové cukry a do hladka uleháme. Do Ostraváčku můeme také přidat rozmixované ovoce (např. banán, jahody nebo jakékoliv jiné ovoce).
Určeno k rychlé spotřebě.
Není tady
krupičková polívčička
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
máslo, zeleninu co má vá prcek rád, ovesné vločky,podravku, vajíčko, smetanu, petrelku*
POSTUP PŘÍPRAVY
je to rychlá polívčička která nasy'tí a ná malej jí miluje ;o)
na másle si osmahnem zeleninku a postupně přidáme.....oves. vločky ( v polívčičce se rozvaří) , dětskou krupičku (čím víc, tím husčí) a vajíčko. a jakmile se to zemolkovatí, přidáme vodu* ochuíme podravkou podle potřeby a vaříme do změknuí zeleniny a pro zjemnění můem zakápnout smetanou (nemusíme) a zdobíme petrelkou *
ádné pucky ani hrudky se vám neudělají, nebojte ;o))
dobrou chu !!
*** kdy dáte místo zeleniny penát, máte penátovou ;o)) atd.
Koprovka pro děti
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jakékoliv maso, voda, kopr, smetana (jogurt), solčanka (sůl), hl. mouka, vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vody dáme vařit maso. Osolíme. Kdy je vařené, přidáme kopr (dáváme ke konci, je daleko lepí a chutnějí), vmícháme vejce (dětem do 1 roku jen loutek). Dohustíme smetanou nebo jogurtem dle vlastního uváení s hladkou moukou.
Více koření nepřidávám, takhle vynikne chu kopru. Lze podávat s knedlíkem nebo s bramborem. Kdy byl syn mení, brambor jsem nastrouhala na hrubo a vařila současně s masem. Pak u to nebylo ani třeba moc zahuovat.
Kapusta - tak, jak ji miluje můj syn
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cibule, máslo (olej), kapusta, solčanka, cukr, kmín, brambory
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji nebo másle zpěníme cibulku, pak přidáme nadrobno nakrájenou kapustu, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme troku cukru, kmínu, solčanku nebo jen sůl.
Dusíme a je kapusta měkká. Pak rozmačkáme brambory, pro větí děti můeme nechat jen tak.
Lze udělat jen tak nebo s masem. Jídlo je velice zdravé a chutné.
Dýňová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
dýně Hokkaido ( postačí 1/4 dýně)
cibule
oliv. olej
solčanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Dýni omyjeme a nakrájíme i se slupkou, cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oliv. oleji, poté přidáme nakrájenou dýni, orestujeme a zalijeme cca 2 dcl vody. Dýni dusíme pod pokličkou zhruba 15 min., poté rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem) na hladký krém. Vznikne pyré, které není třeba dochucovat, dcerce chutná jen takhle přírodní, je moné ho dochutit trochou soli nebo solčanky.
Je to velmi rychlá a chutná polévka.
Někdy dám více dýně, aby mi vznikla spíe omáčka a tou pak polévám brambory, je to mňamka:)))
Rybí karbanátky pro děti - i úplně mrňavé :-)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
50 g rybího filé ( jedna kostka), stejné mnoství vařených brambor ( stačí jeden malý ), 10 g čerstvé strouhanky ( nekdy se musí přidat ), 1 líce oleje, půlka rozlehaného vejce, troičku sůl a bylinky - suené nebo mraené - já dávám petrelku, majoránku, nebo koupenou směs bylinek na ryby bez soli !, a klidně i petku česneku.
POSTUP PŘÍPRAVY
Filé uvaříme - tak 10 minut, jetě budeme dosmaovat- vybereme případně a ŘÁDNĚ kostičky a najemno nasekáme. Pěkné brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nebo drobně nakrájíme. Obojí smícháme, vmícháme vejce, sůl, bylinky, olej a nakonec strouhanku - to proto, e je jí někdy potřeba více , někdy méně - přidáme jí tolik, aby se vytvořila tvárná hmota na vytvoření karbanátků - tak, aby se nerozpadaly.
Vlhkou rukou tvoříme nejdřív kuličky o průměru asi 5 cm, ty zplotíme na karbanátek, obalíme trochu jetě ve zbylé strouhance a smaíme na rozpáleném oleji do růova.
Necháme na ubrousku okapat z přebytečného tuku.
Podáváme z bramborovou kaí a kompotem
TIP : vhodné i pro děti od 9 měsíců - v tom případě karbanátky najemňounko rozmačkáme do kae vidličkou.
U nás určitě nebude chybět na tědrovečerním stole - aby mohl prcek taky ochutnat rybičku :-)
Kedlubnová kae na 6porci od 5.měsíce
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2kedlubny,500g cuket,300g brambor,50g másla,4loutky,
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kousky,jemne lístky natí odloíme stranou. Z omytých a oloupaných cuket odřízneme konce a nakrájíme na plátky silné asi jako prst. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. 2) Rozpustíme polovinu tuku a naněm podusíme kedlubny,cukety a brambory.Přidáme 0,1l vody a ve podpokličkou 15 min. povaříme.Kedlubnovou nat opereme,lístky otrháme ,přidáme je po 15minutach k zelenině a ve povaříme dalích 5-10minut. 4) Zeleninu rozmixujeme na jemnou kai ,přidáme zbyly tuk a loutky. Rozdělíme na porce ,ktere zmrazíme. Před podáváním jetě jednou povaříme.
Zeleninová kae s krůtím masem do zásoby na 4-6porci od5měsíce.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350g fenykolové hlízy,350g salátové okurky ,350g brambor,100g krůtich prsíček ,petka mletého kmínu,4-6liček másla nebo oleje s klíčku. doba přípravy 30min.
POSTUP PŘÍPRAVY
1) Fenykl a okurky omyjeme.Fenykl očistíme a hlízu nakrajíme na malé kousky .Zuitkujeme i křehké ,zelené picky listů. 2) oloupanou okurku podélně rozpůlíme a zbavíme ji jader.Zbytek nakrajíme na kostky.Přidáme i omyté a na mení kousky nakrájené oloupané brambory. 3) krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky .Zeleninu ,brambory ,maso a kmín přivedeme k varu v 0,5l vody a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě 15min. tuto hustou polevku rozmixujeme na jemnou kai .Po jednotlivych porcích zmrazíme.
Vegetariánská zeleninová kae
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bezlepková na 1porci od5měsícu. 100g karotky, 20g prosných vloček, 1 malý loutek, 1 malé jablko, 2líce pomerančové távy, 1 líce másla,nebo oleje z klíčku.
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Oloupanou karotku nakrajíme na malé kousky.Ve 150ml vody ji přidáme k varu a vaříme ji při mírně teplotě15min.2) Přisypeme vločky a přidáme loutek.kai za stáleho míchání povaříme a odstavíme z vařiče. 3) omyté a oloupané jablko zbavíme jadřínce a nakrájíme na drobno.Kousky jablka společně se tavou přidáme do kae a pomoci ručního mixeru rozmixujeme na jemnou kai. 4) Kai důkladně promicháme s máslem nebo olejem /týdně jen jeden loutek/
Není tady
JABLKA S VANILKOVÝM PUDINKEM:
Nahrubo nastrouhám jablka bez slupky a rozvařím jako na kompot jen ve vodě, doleju vodu na půl litra a vmíchám 1 vanilkový pudink + cukr, vařím a to zhoustne. Pak můete zdobit tvarohem, lehačkou....pikotky.
(od Aimee)
Není tady
:
Upravil(a) Blanka LBC (4. 3. 2007 10:20)
Není tady
Sudinko, záleí na mimču. Nae Jitka květák nemohla. Ale brokolici jedla v klidu a hráek taky. Bohuel to musí zkusit.
Ale docela se mi osvědčilo při vaření přidat tam trochu fenyklu (samozřejmě také olivový olej, který nesmí chybět v ádném jídle).
Upravil(a) spunt (26. 3. 2007 0:58)
Není tady
Upravil(a) Blanka LBC (4. 3. 2007 10:19)
Není tady
Ahoj holky. moná u to tady na babinetu někdo napsal, ale výborná pro inspiraci, co vařit naim miláčkům, je kníka MUDr. Kejvalové "VÝIVA DĚTI OD A DO Z".
A jinak můj Jeníček miluje penát - kupuji mraené penátové listy, krátce je ve vodě (kojenecké) povařím, příp. k tomu uvařím mení brambor, rozmixuji, přidám kapku olivového oleje.... a jak mu chutná:-)
Není tady
HOLKY POKUD SI NAHOŘE PŘEČTETE TO TUČNÉ TAK JSME MUSELI SLÍBÍT E TOTO TÉMA BUDE NAPROSTO BEZ NAICH REAKCÍ, JINAK V TOM BUDE CHAOS TAKE PROSÍM VÁS, POUZE RECEPTY AT JE TO PŘEHLEDNÉ. DĚKUJI
Není tady
Holky te\´d nedávno jsem tu četla nějakou debat u příkrmech a výivě, třeba by se vám hodilo tohle
http://recepty.atlas.cz/zajimavost.asp? … t=JNMRMRK3
http://www.miminko.estranky.cz/clanky/p … my-v-praxi
Vyzkouené recepty pro (plus mínus) roční batole
Lipánková mňamka, nastavovaná kae a dalí dobrůtky pro nejmení.
Reklama
Zeleninová směs s masem na sto způsobů (oběd, večeře)
Brambory (rýe, těstoviny)
Mrkev
Petrel
Zelený hráek
Brokolice
penát
Červená čočka (je výborná a rychlá, nemusí se namáčet)
Celer (opatrně při sklonu k alergiím)
Rajče (zbavené slupky)
Pórek
Kapie (oloupaná)
maso uvařené nebo duené (krůtí, králičí, kuřecí, telecí, hovězí, libové vepřové), případně mořská ryba duená na páře
Libovolnou kombinaci zeleniny (podle toho, co zrovna máme k dispozici) a přílohu uvaříme společnědo měkka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a přidáme vařené nebo duené maso
TIP: nakoupené maso uvaříme nebo udusíme,vychladlé pokrájíme nebo rozmixujeme a rozdělíme do drobných porcí, které samostatně zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu, označíme datumem a uskladníme v mrazáku. Potom stačí dle potřeby jen vyndat jednotlivou porci masa a přidat do horké zeleninové směsi těsně před dokončením. Zeleninu je lépe nezmrazovat, protoe ztrácí vitamíny.
Nastavovaná kae s vaječným loutkem (oběd, večeře)
Brambory
Pohanková (nebo peničná) lámanka
Kousek másla nebo margarínu
1 vejce natvrdo (pouze loutek)
Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v tée vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu ve rozmícháme na kai.
Z vejce vyjmeme loutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kae.
TIP: Místo loutku můeme podávat s masem nebo kousky unky.
Těstoviny po milánsku s kuřecí unkou (oběd, večeře)
2 rajčata zbavená slupky
pórek
zelený hráek
kousek papriky
unka na kostičky
těstoviny
Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.
Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom duninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme
Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové duniny, zelený hráek, případně kousek kapie zbavený slupky (je patně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka
Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou unku nakrájenou na kostičky
Svíčková omáčka (oběd)
mrkev
petrel
celer
3 ličky bílého jogurtu
knedlík (nebo těstoviny)
maso (vařené nebo duené)
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit nebo dusit (pokud nemáme maso připravené dopředu, přidáme k zelenině jetě kvalitní hovězí maso nakrájené na malé kousíčky) a tepelně upravujeme, dokud není ve měkké. Potom maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na hladkou kai a přidáme do ní pár liček bílého jogurtu. Vznikne výborná svíčková omáčka.
Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami a přidáme kousky masa.
Dort k prvním narozeninám (svačinka)
3 střední jablka (oloupat a rozdusit na troce vody do poloměkka)
1 vanilkový puding (přidat do jablečného pyré a nechat zhoustnout)
2 ličky cukru (podle sladkosti jablek)
balíček pikotů
čerstvé (hruka, banán, hroznové víno, broskev) nebo konzervované ovoce (mandarinky, ananas, meruňky)
Jablka oloupeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jádřinců. Vloíme je do rendlíku, podlijeme asi půl hrnkem vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. V hrnku si rozmícháme jeden pudingový práek v troce studené vody, přilijeme do jablečného pyré, necháme zhoustnout a potom vaříme asi 2 minuty.
Do dortové formy navríme pikoty, pokropíme ávou z kompotu a přidáme kompotované ovoce (nebo poklademe čerstvým ovocem) a přidáme vrstvu jablečné hmoty. Postup opakujeme, končíme opět vrstvou jablečné hmoty. Dort necháme v ledničce ztuhnout, poté můeme zdobit lehačkou nebo ozdobit barevným sueným ovocem.
V ochuzené podobě bez lehačky dětem chutná jako výborná lehká svačinka
Lipánková ňamka (svačinka)
Lipánek maxi (nebo jiný tvarohový krém), případně lze nahradit tuím jogurtem nebo kysanou smetanou
Kompotované meruňky (jsou nejlepí, ale lze je nahradit i jiným ovocem)
Pikoty
Do misky naklademe pikoty, přidáme vrstvu meruněk nakrájených na kousky a pár lic ávy, navrch dáme Lipánek a necháme ztuhnout.
Upravil(a) Pepi (3. 3. 2007 19:31)
Není tady
Brokolice(nebo mrkev) se sýrovou omáčkou(od 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Brokolice,(mrkev), máslo, sůl,kostička taveného sýra
POSTUP PŘÍPRAVY
Na máslo dáme brokolici(mrkev na kostičky), kterou podlijem vodou a podusíme do měkka.Záměrně přidáme více vody-kdy je zelenina měkká, přidáme k ní kostičku taveného sýra a rozmícháme.Vznikne nám tak řidí omáčka... Dosolíme-solíme a po přidání sýra...Podáváme s těstovinami
Není tady
Tuňáková pomazánka pro děti cca od 1 roku
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 plechovka tuňáka 1 obdelníček sýru (nejlépe nějaký smetanový) 1 tvaroh sůl na dochucení
POSTUP PŘÍPRAVY
Sýr smícháme s tvarohem, přidáme tuňáka (olej z konzervy odliju) a dosolíme podle chuti. Zkouela jsem přidat i najemno nasekanou cibuli, ale dětem to víc chuná bez ní.
Pokud chcete mít pomazánku jemnějí a nadýchanějí, je mono do ní vmíchat trochu horkého mléka.
Zdobíme nakrájenou zeleninou.
Pokud nemá dospělý rád tvarohové pomazánky, tak si asi moc nepochutná, ale děti to zboňují a je to zdravé!
Není tady
Rybí filé v mrkvičce cca od 1 roku
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kostka rybího filé bez kostí, 1 mení mrkev, kousek másla, voda, pro větí děti troku soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. V kastrůlku si rozpustíme máslo a mrkev na něm chvíli restujeme, pak přidáme filé (nemusí být úplně rozmrzlé), podlejeme vodou a asi 10 minut dusíme. Podáváme s brambory.
Není tady