14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Ahoj holky,
přítel je z končin, kde cous-cous (kus kus), je něco jako u nás svíčková. TO jídlo miluje, ale já jsem s dlouho bála se do něj pustit, nejsem ádná kuchařka... ale objevila jsem, e to není nic extra sloitého a dokonce mi bylo řečeno, e můj cous cous chutná jako od maminky
Tak jak na to:
Aby cous cous chutnal jako cous cous, musíte mít to správné koření, bez něj se dá sice také přeít, ale prostě to nikdy nebide ono. Koření, které se pouívá do cous cousu se jmenuje Ras el Hanout, nebo se dá také koupit směs která se přímo jmenuje směs na cous cous, ale Ras el Hanout je přímo to, co si arabové do cous cousu doma dávají. V Praze ho přídíte snadno, prodává se v obchodech s halal masem, jeden je kousek od Mánesa, druhý někde snad u metra elivského, já ho koupila v obchodě Chez Amis, který je kousek od Tesca na Národní třídě, najdete ho v ulici Spálená, mezi zastávkou Karlovo Náměstí a Národní třída.
Základ tedy máme. Cous cous koupíte normálně v Tescu, je ho více druhů, já mám ráda středně velká zrnka.
Na omáčku potřebujete hovězí nebo jehněčí maso, klidně obojí. Já kupuju oboje maso i s kostí, ve které je morek. Ve velkém hrnci osmahnete na troe oleje cibulku, přihodíte maso, které osmaíte minutku dvě. Pak zalejete vodou, o něco více vody, ne chcete mít výsledné mnoství omáčky. Přidáte ono koření Ras el Hanout - docela hodně, aby to začlo hezky vonět. Pak během vaření přidáváte jakoukoliv kořenovou zeleninu - moje oblíbená kombinace jsou brambory, kedlubna, mrkev.... zleninu přidáte tak, aby byla uvařená, ale nerozvařená. P"okud zeleninu přidáte příli brzy, maso jetě není hotové, ale zelenina u ano, tak ji prostě vylovte. Těsně před konce vaření přidejte rajčatový protlak podle chuti a cizrnu. Nejlepí cizrna je v plechovce ve slaném nálevu - opět není problém koupit v Tescu nebo v tom obchodě, kde koupíte koření.
Samotný cous cous se správně připravuje na páře. Je na to speciální hrnec, který ale nemá smysl kupovat, pokud cous cous uvaříte jednou za půl roku. Take stačí buď na takové to napařovátko na knedlíky hodit úterku, na to ten cous cous, poloit to na hrnec s omáčkou a napařovat... ale ,mnohem jednoduí a skoro stejně dobré je prostě cous cous zalít vřelou vodou... mnoství vody by mělo být takové, e poté,l co zalijete cous cous, vody bude půl centimetru nad cous cous. Přikryjete pokličkou a necháte pár minut odstát. A se voda vsákne, chvíli počkejte, promíchejte a zkuste, jestli zrnka nejsou moc tvrdá. Pokud jsou, prostě jetě chvíli nechejte přikryté. Pak promíchejte. Správně by se cous cous měl sypat, ale to je tehdy, pokud je připravený na páře. Pokud zaléváte vodou, bude se trochu lepit, ale to nevadí. Pokud máte nějakou fakt velkou mísu, cous cous do ní rozporistřete v úzké vrstvičce a vařečkou do něj zadělejte máslo tak, aby se sypal. Také lze pouít kvalitní olivový olej.
Velé se to podává tak, e maso vyjmete z omáčky a servírujete zvlá na talíi, ze kterého si kadý vezme, kolik chce, pak mísa s cous cousem a mísa s omáčkou, ve které je zelenina spolu s cizrnou. Pokud máte rádi pikantnějí jídlo, můete přidat harisu, která se dá ale také přidat mimo omáčku tak, e do naběračky s omáčkou si kadý dá tolik harisy, kolik uzná za vhodné, v té naběračce to trochu rozmíchá a zaleje cous cous.
Samotný cous cous chutná asi jako samotné těstoviny, nic moc, proto je důkeité mít dost omáčky. Tou se cous cous zaleje tak, aby byl plně prolsáknutý, ale aby z toho nebyla polévka.
Také se dá podávat s merguez - arabskými jehněčími párky, ale ty se připraví samostatně na pánvičce, v omáčce se nevaří.
Přestoe arabové jedí chleba se vím, ke cous cousu se pečivo nepodává...
Jinak celá příprava trvá asi dvě hodiny a to kvůli masu, ne je uvařené do měka - samo záleí na typu masa.
Jo a do omáčky přidejte sůl - při kořenění nezapomeňte na to, e omáčka se lije na cous cous a tak její chu bude jemnějí, ne kdy to testujete jen samotně na ličce
Dobrou chu
Fatima
Upravil(a) Fatima (1. 2. 2007 12:57)
Není tady
Kuskus jsem koupila tento týden v Delvitě a chystám se ho udělat. Kamarádka byla v Thajsku a prý jí podle nich nechutnal ten s jehněčím a s jejich kořením, oni prostě koření úplně jinak ne jsem zvyklí. Jiná kamarádka zase ochutnala v práci kuskus s těmi surimi tyčinkami, to zkusím určitě udělat.
Není tady