Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 1. 2. 2007 12:51

Fatima
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 24. 7. 2006
Příspěvky: 963

Cous-cous

Ahoj holky,

přítel je z končin, kde cous-cous (kus kus), je něco jako u nás svíčková. TO jídlo miluje, ale já jsem s dlouho bála se do něj pustit, nejsem žádná kuchařka... ale objevila jsem, že to není nic extra složitého  a dokonce mi bylo řečeno, že můj cous cous chutná jako od maminky big_smile

Tak jak na to:

Aby cous cous chutnal jako cous cous, musíte mít to správné koření, bez něj se dá sice také přežít, ale prostě to nikdy nebide ono. Koření, které se používá do cous cousu se jmenuje Ras el Hanout, nebo se dá také koupit směs která se přímo jmenuje směs na cous cous, ale Ras el Hanout je přímo to, co si arabové do cous cousu doma dávají. V Praze ho přídíte snadno, prodává se v obchodech s halal masem, jeden je kousek od Mánesa, druhý někde snad u metra Želivského, já ho koupila v obchodě Chez Amis, který je kousek od Tesca na Národní třídě, najdete ho v ulici Spálená, mezi zastávkou Karlovo Náměstí a Národní třída.

Základ tedy máme. Cous cous koupíte normálně v Tescu, je ho více druhů, já mám ráda středně velká zrnka.

Na omáčku potřebujete hovězí nebo jehněčí maso, klidně obojí. Já kupuju oboje maso i s kostí, ve které je morek. Ve velkém hrnci osmahnete na troše oleje cibulku, přihodíte maso, které osmažíte minutku dvě. Pak zalejete vodou, o něco více vody, než chcete mít výsledné množství omáčky. Přidáte ono koření Ras el Hanout - docela hodně, aby to začlo hezky vonět. Pak během vaření přidáváte jakoukoliv kořenovou zeleninu - moje oblíbená kombinace jsou brambory, kedlubna, mrkev.... zleninu přidáte tak, aby byla uvařená, ale nerozvařená. P"okud zeleninu přidáte příliš brzy, maso ještě není hotové, ale zelenina už ano, tak ji prostě vylovte. Těsně před konce vaření přidejte rajčatový protlak podle chuti a cizrnu. Nejlepší cizrna je v plechovce ve slaném nálevu - opět není problém koupit v Tescu nebo v tom obchodě, kde koupíte koření.

Samotný cous cous se správně připravuje na páře. Je na to speciální hrnec, který ale nemá smysl kupovat, pokud cous cous uvaříte jednou za půl roku. Takže stačí buď na takové to napařovátko na knedlíky hodit úterku, na to ten cous cous, položit to na hrnec s omáčkou a napařovat... ale ,mnohem jednodušší a skoro stejně dobré je prostě cous cous zalít vřelou vodou... množství vody by mělo být takové, že poté,l co zalijete cous cous, vody bude půl centimetru nad cous cous. Přikryjete pokličkou a necháte pár minut odstát. Až se voda vsákne, chvíli počkejte, promíchejte a zkuste, jestli zrnka nejsou moc tvrdá. Pokud jsou, prostě ještě chvíli nechejte přikryté. Pak promíchejte. Správně by se cous cous měl sypat, ale to je tehdy, pokud je připravený na páře. Pokud zaléváte vodou, bude se trochu lepit, ale to nevadí. Pokud máte nějakou fakt velkou mísu, cous cous do ní rozporistřete v úzké vrstvičce a vařečkou do něj zadělejte máslo tak, aby se sypal. Také lze použít kvalitní olivový olej.

Velé se to podává tak, že maso vyjmete z omáčky a servírujete zvl᚝ na talíži, ze kterého si každý vezme, kolik chce, pak mísa s cous cousem a mísa s omáčkou, ve které je zelenina spolu s cizrnou. Pokud máte rádi pikantnější jídlo, můžete přidat harisu, která se dá ale také přidat mimo omáčku tak, že do naběračky s omáčkou si každý dá tolik harisy, kolik uzná za vhodné, v té naběračce to trochu rozmíchá a zaleje cous cous.

Samotný cous cous chutná asi jako samotné těstoviny, nic moc, proto je důkežité mít dost omáčky. Tou se cous cous zaleje tak, aby byl plně prolsáknutý, ale aby z toho nebyla polévka.

Také se dá podávat s merguez - arabskými jehněčími párky, ale ty se připraví samostatně na pánvičce, v omáčce se nevaří.

Přestože arabové jedí chleba se vším, ke cous cousu se pečivo nepodává...

Jinak celá příprava trvá asi dvě hodiny a to kvůli masu, než je uvařené do měka - samo záleží na typu masa.

Jo a do omáčky přidejte sůl - při kořenění nezapomeňte na to, že omáčka se lije na cous cous a tak její chu bude jemnější, než když to testujete jen samotně na lžičce

Dobrou chu
Fatima

Upravil(a) Fatima (1. 2. 2007 12:57)

Není tady

 

#2 7. 2. 2007 18:36

alenam
♥♥-----
Registrovaný: 3. 12. 2006
Příspěvky: 69

Re: Cous-cous

Kuskus jsem koupila tento týden v Delvitě a chystám se ho udělat. Kamarádka byla v Thajsku a prý jí podle nich nechutnal ten s jehněčím a s jejich kořením, oni prostě koření úplně jinak než jsem zvyklí. Jiná kamarádka zase ochutnala v práci kuskus s těmi surimi tyčinkami, to zkusím určitě udělat.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů