Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 9. 12. 2006 16:04

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Co byste měli vědět......

Ruce do hladka

Když se český turista vypraví do východní či jihovýchodní Asie, měl by kromě zákonů respektovat i odlišné obyčeje. Spíše než porušení předpisů mu hrozí, že se společensky znemožní. Místní obyvatelstvo nesmrká a otírání nosu kapesníkem považuje za neslušné, ba nechutné. Číňané, Japonci, Vietnamci a Indové proto usilovně popotahují. Také u stolu se dodržují jiná pravidla než v Evropě. Atmosféru v restauracích oživuje říhání, mlaskání a srkání. Dává se tím najevo, že strávníkům chutnalo. Asiaté běžně odhazují zbytky jídla na stůl nebo na zem.
Jan Plíhal, fotograf a student pražské VŠE, žil na indonéských ostrovech déle než rok. „V Indonésii je ze zákona povinnost přiklonit se k nějakému náboženství. Každý Indonésan musí vyznávat islám, buddhismus nebo jinou státem uznávanou víru.“ Ani cizinec by se k ateismu přiznávat neměl. „Jednou jsem to udělal a dívali se na mě jako na vraha. Od té doby říkám, že jsem protestant, a mám klid.“
V Indonésii se dodržují zásady, které s vírou úzce souvisejí. Pohladit dítě po hlavě je nepřípustné, protože je to posvátné místo na těle. Nohy jsou naopak „špinavé“; sedět se zkříženýma nohama a „mířit“ při tom chodidlem na společníka je vyslovená neslušnost. Šárka Maříková strávila díky stipendiu rok v Japonsku. Nejvíce ji zaskočila posedlost čistotou. „Za nechutné považují chlupy kdekoli na těle. Muži a ženy si proto depilují i paže.“ Po několika opovržlivých pohledech spolucestujících v tramvaji nakonec zakoupila žiletku a oholila si ruce. Úzkostlivý pořádek panuje v japonských domácnostech. Návštěvy si musejí přinést bílé ponožky. Na toaletě se přezouvají ještě jednou, obvykle do růžových pantoflí.
V Japonsku i v Číně se cizinec špatně domluví. Jan Pospíšil z cestovní kanceláře China Tours vyvrací mýtus, že se lze v říši středu bez problémů dorozumět anglicky. „Na běžných místech, jako je nádraží, pošta, obchody či policie, se s angličtinou prostě nechytnete.“
V Indii jako bývalé britské kolonii takový problém neexistuje. Jenže... „Pokud se ptáte na cestu, ne vždy dostanete správnou odpověď. Indové vám nepřiznají, že nevědí, a mapu většinou neumějí používat,“ říká generální konzulka v Bombaji Irena Krasnická.

Není tady

 

#2 1. 3. 2007 12:27

Denia
♥------
Registrovaný: 28. 2. 2007
Příspěvky: 8

Re: Co byste měli vědět......

Ahojky, v roce 2005 jsem byla nějaký čas v Japonsku, tak pokud budete chtít někdo s něčím poradit, jsem k dispozici.

Není tady

 

#3 21. 3. 2007 18:13

Sakura
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 4417

Re: Co byste měli vědět......

Ahoj, ja v Japonsku ziju, a je to fakt, ze na zachode se prezouvaji. Maji tam vevnitr pantofle, abyste neslapali na zem, i kdyz bidety v domacnostech nemaji, takze zem je cista. Ale problem je v tom, ze cizinci casto zapomenou, ze maji zachodove pantofle na nohou a vyjdou s nimi ze zachodu do bytu. Uz se mi to nekolikrat stalo a "znecistila" jsem tak podlahu v byte. Po byte chodi zase v jinych pantoflich, ktere vyfasujete u vchodu. V nasem byte ale s manzelem pantofle nepouzivame (manzel je Japonec). O bilych ponazkach nutne mit na navsteve slysim poprve.

Japonci srkaji nudle, a to i spagety, coz je dost komicke. Ale mladsi Japonci uz vedi, ze spagety se omotavaji na vidlicku a vkladaji do pusy, ale nesrkaji, jako japonske nudle.

Jinak na me ochlupeni na rukou se v tramvaji divne nekoukaji, ale manzelovi to vadi. Zvlastni je, ze casto vidam v bazenu zeny okolo triceti let, co maji chlupy na nohou. To zase vadi teda me. A v tramvaji jsem videla jednu pani, co mela sukni a chlupy na nohou, ktere byly videt pres puncochy. Nemohla jsem verit, ze v dnesni dobe jsou zeny, co si neholi nohy.

Jo, anglictina. Ve mestech maji na cedulich v obchodech, na uradech i na ulici a nadrazich napisy v anglictine, obcas s preklepy ci gramatickymi chybami, ale i to se ceni. Ovsem i kdyz na ne, v domeni, ze kdyz teda maji ty napisy, tak jazyk ovladaji, promluvite anglicky, pekne ostrouhate. Tak Japonci holt musi snaset moji lamanou japonstinu. Tuhle jsem si chtela dat parek v rohliku, vyslovovany jako "hotto doggu". Ovsem pani mi prinesla horke kakao "hotto kokoa". To teda nevim, jestli byla nahluchla, nebo ja vyslovovala nesrozumitelne. No, mam tu veselo kazdy den.

Upravil(a) Sakura (21. 3. 2007 18:16)

Není tady

 

#4 8. 4. 2007 12:19

kiwi
♥♥♥♥---
Registrovaný: 5. 4. 2007
Příspěvky: 432

Re: Co byste měli vědět......

Ahoj, ja se pohybuju mezi Thajskem a Cinou. O Thajsku vim vice. Na Cinske chovani si porad nemuzu zvyknout. Vadi mi jejich neustale plivani a vyhazovani odpadu na zem.


http://lb5m.lilypie.com/bLkjp10.png
http://lb2f.lilypie.com/yHoip2.png

Není tady

 

#5 25. 8. 2009 10:38

Majka.Praha
♥------
Místo: Praha
Registrovaný: 25. 8. 2009
Příspěvky: 7

Re: Co byste měli vědět......

Sakuro .. ty se máš! :-) Byli jsme s přítelem v Japonsku loni, bohužel jen na pár týdnů .. ale do dneška na to moc ráda vzpomínám :-)

Není tady

 

#6 28. 7. 2019 14:55

alousek1
♥------
Registrovaný: 24. 7. 2019
Příspěvky: 5

Re: Co byste měli vědět......

Ahoj.Vim ze je to ted asi kapku mimo misu,ale chtěla jsem se zeptat letime za 14dnu do thajska a chtěla bych zacit skrz to brat probiotika.Jak dlouho by se měli uzivat pred dovolenou.Díky

Není tady

 

#7 28. 7. 2019 22:21

rina
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 26. 3. 2019
Příspěvky: 5314

Re: Co byste měli vědět......

alousek1 napsal(a):

Ahoj.Vim ze je to ted asi kapku mimo misu,ale chtěla jsem se zeptat letime za 14dnu do thajska a chtěla bych zacit skrz to brat probiotika.Jak dlouho by se měli uzivat pred dovolenou.Díky

Užívej je jak dlouho chceš a BB tím nezapleveluj!!! dumbom


Klid v duši přeji všem.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů