14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Milé Babinetky, jak děláte haluky s uzeným a se zelím?
Není tady
Syrové brambory rozmixuju na kai, přidám sůl, pepř, vajíčko a tolik mouky a mixer skoro netáhne. Přes sítko naházím do vody a uvařím. Na cibulce osmahnu uzené na kostičky (nebo má plátek jako přílohu), na haluky v pekáči vyklopím uvařené zelí a na to naliju cibulku a vechno promíchám. Pokud je to málo slané, jetě takhle horké malinko přisolím.
Není tady
Já si kupuju haluky v práku, uvařím akorát zelí
Není tady
Haluky
Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 10 lic mléka, sůl, 2 líce oleje
Postup přípravy: Z mouky, vajec, mléka a petky soli vypracujeme těsto. Mícháme tak dlouho, a se začnou tvořit vzduchové bublinky. Necháme 15 minut odpočinout. Hotové těsto uloíme na hodinu do lednice. V hlubokém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu se dvěma lícemi oleje. Těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do hrnce s vařící vodou. Kdy haluky vyplavou na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou, ihned propláchneme studenou vodou a necháme okapat. S tvarohem, brynzou,masem nebo kvarkami je můeme podávat jako hlavní chod.I nasladko jsou vynikajici.
Uzené mám ve sklenici zavařené,take jen prohřeju a zelí?Na sádle cibulku,zelí,zapráíme hladkou moukou(nemícháme,jen přiklopíme pokličkou a necháme zatáhnout),po chvíli promícháme,malinko podlijeme a provaříme.Mňam
DOBROU CHU
Není tady
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, a je ze veho taková tuí kae. Dám vdy kousek na prkénko a noem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nů po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 haluky uvařit, kdy se rozvařují, přidám jetě polohr. mouku. Jsou uvařené, kdy vyplavou. V kastrolu vedle mám ji osmaenou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené haluky a uvařené zelí, které mám větinou v mrazáku, kdy mi něco zbylo, kdy jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Ve promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
Není tady
ano,takto je dělá má babička...Je také ze Slovenska.Dělávám je také,ale ty,co jsem sem teď psala jsou takové rychlohaluky.Jinak ty pravé jsou vynikající...S opraenou strouhankou a cukrem
Není tady
Jasminko najlepsie rychlohalusky su tie v prasku od Natury
Ale ciste zemiakove su aj tak naj ...
Není tady
Já dělám jak řiká Jasninka ty rychlohaluky, akorát větí mnoství - 0.5l mléka,0.5kgpolohr.mouky a 4vejce.A místo uzenýho dávam anglickou.Zkusím i ty pravé od Décimi
Není tady
Décima napsal(a):
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, a je ze veho taková tuí kae. Dám vdy kousek na prkénko a noem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nů po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 haluky uvařit, kdy se rozvařují, přidám jetě polohr. mouku. Jsou uvařené, kdy vyplavou. V kastrolu vedle mám ji osmaenou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené haluky a uvařené zelí, které mám větinou v mrazáku, kdy mi něco zbylo, kdy jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Ve promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
A jsou jemnějí jestlie , je nechá nastrouhané (na struhadle na brambory - mají je i roboty) chvilku odstát. Odstátou tekutinu z nich vyliji a nahradím mlékem. (Taky je nestrouhám ručně , ale robotem. Při těch mých hladovcích bych je strouhala celý den.) A existuje přímo takový jakoby cedník s dírama (asi 0,8cm) a přes ten se protlačí hmota na haluky přímo do vařící osolené vody. Pokud náhodou zbydou, tak na ně dát troku tuku a promíchat - nelepí se po vychladnutí tak moc k sobě.A kyselé zelí je dobré uvařit , scedit, opepřit (troku - nemusí být) a na cibulce se slaninou jetě osmait. Asi tak 10 minut . Pozor musí se míchat - rado se přichytává. Dobrou chu. Takto mne to naučil kamarád -Východňár a vynikající kuchař .
Upravil(a) Lenka (11. 10. 2006 10:19)
Není tady
OXI to asi určitě jsou rychlejí,ale nepouívám skoro vůbec tyhle prákový směsi.Ale třeba někdy,uvidíme.Díky za tip
Není tady
Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou ličku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou ličku), okmínuju, troku podleju vodou a dusím, a se vechna voda vydusí. Nakonec přidám líci octa. Záleí na chuti kadého, mono přisolit, přisladit, přioctovat....mouku ádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.
Není tady
Spravne do halusek vejce nepatri,aby nebyly tuhe.Brambory je lepsi umlyt na masovem strojku,nepusti vodu a prida se jen sul a hladka mouka.Testo by melo byt trocu hustsi nez na bramborak a pak protlacime pres siti na noky.Jde to lehce.Na osmazenou cibuli se da kysane zeli,podusi se,ochuti a do zeli se da prohrat nakrajene uzene maso a nakonec zcezene halusky a zlehka promichame.Vylepsime jeste vyskvarenou slaninou.Dobrou cut!
Není tady
Décima napsal(a):
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, a je ze veho taková tuí kae. Dám vdy kousek na prkénko a noem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nů po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 haluky uvařit, kdy se rozvařují, přidám jetě polohr. mouku. Jsou uvařené, kdy vyplavou. V kastrolu vedle mám ji osmaenou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené haluky a uvařené zelí, které mám větinou v mrazáku, kdy mi něco zbylo, kdy jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Ve promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
A zelí se tam nedává jen čistě uvařené, ale normálně ochucené jako ke knedlu vepřu?
Není tady
Jako k vepřu-knedlu. Já ho dělám takhle (viz kopíruju příspěvek výe)
Já kyselé zelí nějak neumím, tak ho dělám takhle:
Jednu cibuli nakrájím a zpěním na sádle nebo oleji, přidám vrchovatou ličku cukru a chvilku míchám, přidám syrové nakrouhané zelí (malou hlávku), osolím (1 malou ličku), okmínuju, troku podleju vodou a dusím, a se vechna voda vydusí. Nakonec přidám líci octa. Záleí na chuti kadého, mono přisolit, přisladit, přioctovat....mouku ádnou nepřidávám. Takhle ho dělala v televizi i Čirina, kuchařka exprezidenta Havla.
Není tady
Décima napsal(a):
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, a je ze veho taková tuí kae. Dám vdy kousek na prkénko a noem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nů po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 haluky uvařit, kdy se rozvařují, přidám jetě polohr. mouku. Jsou uvařené, kdy vyplavou. V kastrolu vedle mám ji osmaenou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené haluky a uvařené zelí, které mám větinou v mrazáku, kdy mi něco zbylo, kdy jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Ve promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
A na čem smaí tu cibulku? Taky na sádle nebo na máslíčku???? Radi se ptám
Není tady
Na sádle nebo trocha oleji (ta angl. slaninka taky pustí tuk). Cibuli na másle dělám jen u smetanových omáček (kuře na paprice apod.....)
Není tady
Mám babičku východňárku od Humenného, a ta dělá haluky moc jednodue.
Asi 4 velké branbory rozmixuje (jinak se dělají na struhadle s čtverčkovými otvory, pekelná dřina), přidá dost soli, hrubou mouku a míchá, a se těsto přestane přichytávat na stěny mísy. Pak rozkvaří obyčejný pek, ale kdy je anglická slanina, je to lepí. V hrnci uvaří sáček obyčejného kysaného zelí, které jen trochu osolí.
Těsto na haluky vařečkou vmíchá přes cedník na haluky do vroucí vody, a a haluky vyplavou, vodu sleje, přidá slité zelí a rozkvařený pek.Zapíjí se pivem! Mňam!
Obyčejné, rychlé, jen je kolem děsnej smrad ze zelí a bordel od mouky....Cedník a hrnce myju hned, jinak těsto, které zaschne, je schopné pořezat ruce...
Není tady
Já mám haluky za chvíli,vezmu hladkou mouku sůl a pomalu přilévám vodu,aby těsto bylo tané a ani řídké ani husté.Do osolené vařící vody sekrabávám malou ličkou z prkýnka malé haluky.Vařím ve vřící vodě jen pár sekund a vyplavou nahoru jsou hotové,někdy to trvá 1minutu,kdyby jsi je nevytáhla,tak by ti ztrvrdli a pak by si je musela vařit 15 minut.Pak vezmu na kostičky nakrájenou anglickou slaninu,osmahnu ji a vytáhnu,na sádle z aglické osniny osmahnu dohněda 3velké cibule pak přidám kysané zelí a tak 3a 5minut restuji na cibuli podle toho jak je zelí tvrdé pak vrátím zpět slaninu.Sundám ze sporáku a přidám do toho haluky.Jak je to ve teplé,tak se ty chutě dobře promnou.Přeji dobrou chu.Někdy umím pro zdraví přidat trochu celozrné mouky Děckam nestačím ani nakládat jak jedou
Není tady
Bílá kočko - to co vaří jsou noky, haluky jsou z brambor.
Není tady
Je to starý cikánský recept a jsou to halusky,haluek je několik druhů nejen bramborové a moučné ale i jiné.
Není tady
Bílá kočko,tak já jetě vařím brambory a ke konci tam dám noky.Je to uhlířina a moc mi chutná.
Není tady
Décima napsal(a):
Najemno nastrouhám asi 6 syr. brambor, sliju z nich vodu, přidám 1 celé vejce, trochu osolím a přidám podle oka střídavě polohrub. a hlad. mouku, a je ze veho taková tuí kae. Dám vdy kousek na prkénko a noem odkrajuju nočky a házím do vařící vody(nů po chvilkách namočím do tý vody). Zkusím 2-3 haluky uvařit, kdy se rozvařují, přidám jetě polohr. mouku. Jsou uvařené, kdy vyplavou. V kastrolu vedle mám ji osmaenou cibulku s nakousky nakrálenou anglickou slaninou (asi 200g). Přidám k tomu zcezené uvařené haluky a uvařené zelí, které mám větinou v mrazáku, kdy mi něco zbylo, kdy jsem vařila knedlo-vepři-zelo. Ve promíchám a podávám. Takhle to vařila mamka, která pocházela ze Slovenska.
Haluky dělám tak jak Décima, akorát dávám hrubou mouku. Vechno dávám od oka, jenom se snaím slít co nejvíce vody, /strouhám na robotě/, mnoství dělám mnohem větí, vajíčko dávám jen jedno. Tak to dělala moje slovenská babička. Haluky "háu" do vroucí vody z prkénka vidličkou, jsou lepí jak z halukovače.
Nejoblíbenějí úprava je s vejci. Na sádle můu rozkvařit pek, anglickou nebo kvarky, nebo taky nic /je to dietnějí/, vejce rozklepnu do větího hrnku, počet podle mnoství haluek, já dávám tak 5-6, rozředím mlékem, rozkvedlám a vleju na pánvičku s rozehřátým sádlem a příp. slaninou atd. Udělám kvařeinu, ne moc vypečenou a tu dám do haluek a rozmíchám. Podávám se zeleninovým salátem, u nás je oblíbený z čínského zelí, nebo nakráju rajčata, kluci si dají někdy i kečup.
Tyto haluky milujeme, nejlepí jsou teplé a čerstvé. S brynzou jsem neuspěla vůbec, se zelím to taky nemusí.
Není tady
Moučné haluky, neboli noky se na Slovensku dělaly jako příloha k omáčkám, někdy je taky dělám a to jedině ke králíku nebo kuřeti na paprice. Taky velmi výtečné.
Není tady
Savélko to s těmi vejci neznám,ale můe to být dost dobrý.Ke kuřeti na paprice mám ráda i ty bramborové.
Není tady
Ja dela halusky podle tohodle receptu http://www.nadoma.cz/html/receptar/rece … p?id=19139
Není tady