markéta — 20. 7. 2006 12:09

Poraďte prosím...nejsem v tom dost zběhlá...
Potřebuji zavařit višně, meruňky a taky bych mohla zmáknout marmošku z višní...
co potřebuji a poměr kolik čeho...višně jsou kyselejší...Jak dlouho se to musí vařit a tak??? Díky moc

Aneri — 20. 7. 2006 12:26

Tak zavařování - pokud je ovoce kyselejší,  dávám asi 1/2-3/4 kg cukru na litr vody a tím ovoce zalévám, pak steriluji skoro všechno tak cca 20 min. na 80 st.C. Marmelády - ovoce rozvařím, jak které, jahody tak 3-5 min, ostatní víc/tak 10-20 min./, od oka, jak je měkké, přidám cukr a Gelfix dle návodu, každý přípravek je jiný, to je třeba dodržet. Skleničky mám řádně umyté,přdehřáté a zásadně obracím dnem vzhůru až do vychladnutí nechávám a nikdy se mi nic nepokazilo. Kdyby pak byla v zimě marmoška tuhá, přidám vody a rozmíchám, kdyby byla řídká, také ji někde zamontuji do jídla.....nic nevyhodím, i když se to nepovede.

markéta — 20. 7. 2006 13:00

a rozvařuješ to ovoce na vodě???nebo si pustí vlastní šťávu?

Venus — 20. 7. 2006 13:30

markéta napsal(a):

a rozvařuješ to ovoce na vodě???nebo si pustí vlastní šťávu?

Já naložím ovoce (meruňky , jahody prostě cokoli..) do lahve , dám na to podle kyselosti 2-3 velké lžíce krystal cukru , natočím na to vodu z vodovodu (žádný láky nedělám), zavíčkuju a steriluju v normál hrnci , dám na dno utěrku, na utěrky dám ty zavařovačky, vodu do třičtvrtě . Potom dám vychladit víčkem dolu. Nikdy se mi nic neskazilo, jakýpak s tím štráchy

Aneri — 20. 7. 2006 17:44

Venus - jasně - i tak se dá...ale když tady tu mladou generaci učíme  něčemu novému, přece jen, ta voda z vodovodu ...??? ...já ji raději převařím a je jedno, jestli rozvařím cukr ve vodě a zalívám ovoce , nebo dám cukr na ovoce a zalívám to vřelou vodou z konvice.....

Bety — 20. 7. 2006 18:37

Dělám to jako Venus prosypávám cukrem a zaleju studenou vodou z vodovodu a pak to hodím do zavařovacího hrnce nemám ani teploměr vařím varem cca 15 minut víčka se nafouknu, vytáhnu to . víčka se přicucnou a je to. Co si budu přidělávat zbytečné práce. A na vodě z vodovodu není nic spatného, vždyť ji normálně piju. Však ona se v té sklínce s ovocem převaří. Jinak by se víčka nenafoukla, nafouknou se párou.

Aneri — 20. 7. 2006 21:55

...tak to pardooon, já nezavařuji na 100 stupňů, ale jen do 80, aby ovoce /okurky/  nebylo rozvařené....

Dana — 20. 7. 2006 21:56

okurky zásadně nejvíce na 80 stupňů, jinak nejsou pěkně křupavé

Bety — 21. 7. 2006 14:35

varem okurky 12 minut  - normálně křupavé! Ještě jsem něměla rozvařené.