keito — 17. 6. 2017 13:21

Ahoj, po dlouhé době mám potřebu veřejně trochu zadiskutovat, neb se s tímto tématem nemůžu nějak sama popasovat….a jsem zvědavá na názory ostatních ;). O co jde? „Řeším“ úpravu toho, co jíme nebo v tomto případě, co pěstujeme. Že se v této oblasti dějí hokus-pokusy, nebo spíš cílené úpravy, je snad každému známé a většina lidí to bere tak, že holt to tak je... Jenže mně se stala taková zvláštní věc. Koupila jsem si mini-sladké-papričky. Balíček, v němž byly krásné oranžové, červené a žluté malé papričky velmi dobré chutě. I napadlo mě, že bych si vzala semínka a zasadila je a vypěstovala svoje vlastní beze vší té chemie, která v zelenině kupované je. A protože semínek bylo v papričkách málo, z každého balení (koupila jsem si jich postupně víc :)) jsem zasadila další a další semínka a s nadějí vyhlížela první lístky. Ale co se nestalo? Z květináče se začaly klubat zvláštní lístky nepodobné paprikovým (znám je, protože je léta pěstuju), ale podobné petrželi. Ale protože se jednalo o z mého pohledu exotické papriky, uklidňovala jsem se, že budou i exotické rostliny a trpělivě jsem čekala, kdy se začnou „tvářit“ jako papriky a ne jako naťová petržel. Jenže nestalo se tak. Vyrostly jako normální naťová petržel. A to na pohled velmi kvalitní. A teď moje zamyšlení. Vím, že jsou snahy o to, aby si člověk nemohl nemohl sám nic vypěstovat tím, že by odebral semínka ze stávajícího ovoce/zeleniny/kytiček…... Ale že bude existovat jedna jediná firma, myslím, že měla mít sídlo v USA, která bude semínka všech možných druhů disponovat, příhodně je geneticky upravovat, a nám nezbude než  si ta semínka kupovat od nich. Pamatuji se, že před časem proběhla v médiích zpráva, že právě toto se na nás chystá, ale zvedla se vlna nevole a odporu, psaly se petice, že takhle teda ne, takže z tohoto záměru sešlo...Zatím. Jenže nevíme, co se děje někde v zákulisí, aniž bychom o tom věděli... TAk se táži, už se vám stalo něco podobného a co si o tom myslíte?....Jen předem upozorňuji, že jsem nepomíchala sáčky se semínky, ale dávala jsem tam  jen a jen semínka přímo z oněch paprik. :)

Dorka — 17. 6. 2017 14:01

Zahada! Ja "ukradla" seminka rajcatek, ktere zahadnym spusobem rostly v kamennem kvetinaci ve verejnem parku, a vegetujou o sto sest. Uz je snad dam zitra do zahradky...
Co pises, mi neprijde ani jako Micurinuv experiment... ???

Salvator — 18. 6. 2017 14:19

Když vědci něco vymyslí, obvykle to vždy zavání nějakým obrovským průšvihem. Je vcelku jedno, oč jde, zda o DDT nebo o pouhý prací prášek. Pokud jde o genetické experimenty, mně to připadne, jako kdyby si děti hrály s ručním granátem. Vědátoři mají genetický kód stěží pouze hrubě přečtený, ale že by mu rozuměli - no to ani náhodou!
Navíc, vykládají takové nesmysly, jako že spousta sekvencí je tam zbytečně apod...
Inteligenci, která vytvořila genetické kódování, se bohužel dnešní úroveň poznání ani zdaleka nepřibližuje a ještě dlouho ani nepřiblíží. Takže celé to experimentování je na bázi pokus/omyl.
Nikdo mi nevysvětlil, co se stane, když náhodou vykříží nějaký problém, který následně unikne ven do přírody. Je možné, že se něco podobného již dokonce stalo nejednou.
To není jenom otázka kupování vyšlechtění semen a tím vzniku monopolů na jídlo. I když taky. Monopol znamená peníze a ty zase moc nad vším. Dokdy si to necháme líbit?

Selima — 19. 6. 2017 14:13

Ja tkaúto skúsenosť zatiaľ nemám - zo semien vždy vyrástlo to, čo malo, a keď som si zasadila napr. vrch ananásu alebo kúsky rukoly z dovolenky, vyrástol mi ananás (ale neplodil) a rukola... Zato som sa dopočula, že súčasná alergia na pšenicu a lepok má pôvod presne v genetických manipuláciách, lebo ako inak vysvetliť, že ľudia zrazu majú problémy (fyzické) jesť plodinu, čo tu bola stáročia doma? A pritom špalda, rovnako stará, ale pre korporácie obchodne nezaujímavá, ostala poživateľná a ani moja kamoška celiakička s ňou nemá problém... ;) Hoci teoreticky by mala mať (lepok ako lepok, nie?).

keito — 19. 6. 2017 20:50

Jj, souhlasím s oběma :). Pokud bych na celou záležitost nahlédla jen z pohledu, že ze semínka papriky vyroste petržel, můžu se tomu zasmát a brát to jako něco zajímavého a zábavného. Jenže průšvih je, že vůbec netušíme, jaké hokus-pokusy se s potravinami provádí a jaký to na nás bude mít dopad. A nejen na nás ale i na další generace... Obávám se ale, že to neví nikdo….:co:

keito — 24. 6. 2017 17:10

Ještě na závěr pár slov k tomuto tématu – teď jsem narazila na dokument o GMO (geneticky modifikované organizsmy) a zazněly tam argumenty pro i proti. Dozvěděla jsem se spoustu informací, o kterých jsem předtím neměla tuchy a není mi z toho zrovna nejlíp. Asi je lepší nic nevědět, když s tím člověk stejně nemůže nic udělat... Jenže mě to začalo zajímat, když mi ze semínka papriky vyrostla petržel... Žijeme to v divné době, kdy sami sebe všemi možnými způsoby ničíme. A když ne my sami, tak někdo jiný, aniž bychom my sami to mohli ovlivnit.... Průšvih je, že tu nejsme náhodou, protože tuto dobu jsme si kdysi „vybrali“. A s tím neuděláme už vůbec nic...:co:

Selima — 25. 6. 2017 19:23

Ale urobíme - otázka len je ČO. (Zjavne sme si je nevybrali náhodou, že? ;) Aj keď ja tvrdím, že moja duša musela byť dobre zhulená... :D )

keito — 26. 6. 2017 18:40

NO vidíš, taky jedna varianta, proč tady „řešíme“, co řešíme, aniž bychom to řešit chtěli ;)...Já zase říkám, že ta moje duše je ctižádostivá a chtěla hodně povyrůst , jenže neodhadla, že to, co jí se „tam“ zdálo jako brnkačka, pak v tomhle hmotném světě je o něčem úplně jiném :styrka:. Taky dobrý, ne? ;)...Jenže jak obě víme, ze života odcházíme s určitým zůstatkem MD-D (Má dáti a Dal).. a na základě toho pak „vyfásneme“ úkoly do inkarnace příští. Takže dle mého to není až tak dobrovolné, ale víceméně dobrovolně-povinné :D.
A co se tejče toho, co s tím vším uděláme, máš pravdu, že záleží na nás CO uděláme. S danou situací, asice šlechtění, spíš genetické hokus-pokusy všeho možného, manipulace s DNA… a další a další, s tím neuděláme opravdu nic. Ale jde o to, jak na to reagujeme. Moje první reakce často bývá, že se naštvu ...ale pak mi dojde, jak se věci mají (myslím tím to, co už jsem napsala), takže zchladnu a nechám to být. Úmyslně  nepíšu „přijmu to“, protože to je takový duchovňácký terminus-technikus, který nesnáším, i když v podstatě právě tohle v konečném důsledku udělám. :D))))

Selima — 26. 6. 2017 19:06

V Koráne je taká zaujímavá myšlienka, že človek by mal konať proti zlu, ktoré si uvedomuje - ale keď nemôže konať, lebo by to ublížilo jemu alebo druhým, mal by proti nemu aspoň hovoriť, lebo aj slovo je silné. A keď už nemôže ani hovoriť (lebo napr. by mu za to hrozila smrť), tak pomáhajú aj myšlienky, lebo aj tie majú silu.  Tak ja teda mentálne lobbujem proti GMO a dúfam, že aj moje myšlienky majú silu... :vissla:

keito — 27. 6. 2017 20:23

Netuším, co je v koránu, když říkáš, že to tam je, tak asi je :co: ...  Já to beru tak, že s tím opravdu nic neudělám. Ale co udělat můžu, že o těchhle věcech říkám ostatním, aby věděli, co se děje. At už jsou to GMO nebo klimaterorismus a podobná témata... O tom se taky mezi „normálními“ lidmi moc  nemluví, a co je horší, že to lidi nezajímá a co je ještě horší, že ani nevěří, že se něco takového děje...  A přitom stačí podívat se na oblohu nebo se trochu zamyslet nad tím, co se teď děje.... Ani s tímhle sice nic neuděláme, ale alespoň víme, co za tím je... ;)
Ale měla bych další téma, četl tady někdo knihu od Davida Ickeho Jen neskutečná láska je skutečná?

Selima — 27. 6. 2017 22:10

Nie, skúsim sa na to mrknúť...

keito — 28. 6. 2017 19:50

Zkus, ale upozorňuji, že je to velmi "silná káva":usch::dumbom::usch:. Já se s tím, co je tam napsáno, nějak nedokážu popasovat :styrka:. Přijde mi to jako sci-fi.... A pokud není, tak všechno kolem nás včetně nás je úplně JINAK, než si myslíme my :co: .... FAkt by mě zajímalo, co si o tom myslí ostatní :co: :co::co:???

Alzbeta — 14. 9. 2017 9:55

nevím co lidem vadí. Prostě se udělá obilí, které je odolnější proti plísním a většina chytráků pak může kupovat chleba za 15 Kč. Protože jinak by stál 30 a všichni by naříkali proč.

Barča — 14. 9. 2017 10:45

Alzbeta napsal(a):

nevím co lidem vadí. Prostě se udělá obilí, které je odolnější proti plísním a většina chytráků pak může kupovat chleba za 15 Kč. Protože jinak by stál 30 a všichni by naříkali proč.

Alžběto, jaký chleba za 15 Kč, kde ho kupuješ? Za druhé: obvykle stačí v našich krajích s osivem, rostlinou, zrnem, moukou a chlebem slušně zacházet a plísně se nechytnou.

luděk — 21. 1. 2018 21:30

Selima napsal(a):

V Koráne je taká zaujímavá myšlienka, že človek by mal konať proti zlu, ktoré si uvedomuje - ale keď nemôže konať, lebo by to ublížilo jemu alebo druhým, mal by proti nemu aspoň hovoriť, lebo aj slovo je silné. A keď už nemôže ani hovoriť (lebo napr. by mu za to hrozila smrť), tak pomáhajú aj myšlienky, lebo aj tie majú silu.  Tak ja teda mentálne lobbujem proti GMO a dúfam, že aj moje myšlienky majú silu... :vissla:

nojo, ale nesmíš si to jen tak myslet. musíš to myslet tak, že vlastně díky tobě stejně myslí i ostatní :)