Niky123 — 7. 6. 2016 6:12

Můj tip: Pakoštane, asi 4tisícové městečko mezi Zadarem a Šibenikem. Uváděné ceny se vztahují k začátku června 2016.

Pakoštane je menší klidné městečko, trošku až vesnického typu. Pláže jsou tam ale v délce tipuji 2 - 3 km podél pobřeží, propojené promenádní cestičkou na kraji piniových hájů. Najde si každý - jsou písčité, štěrkovité, oblázkové, i kamenité. Na začátku června voda v moři tak asi 21 - 22 stupňů.

Pakoštane je skvělé na výlety: Asi 2 km za ním začíná Vranské jezero, největší sladkovodní jezero v Chorvatsku. Voda byla tipuji tak 25 stupňů, čistá. První 2 dny jsme si půjčili kola (půjčení kola na 1 den 70 kun, když na 2 dny tak to vychází na 60 kun za den) a jezdili jsme si právě kolem Vr. jezera. Jsou tam ptačí rezervace (i s pozorovací dřevěnou procházkovou cestou na kůlech cca 500m dlouhou.) Krásné památky - zřícenina templářského hradu, hned vedle penvost v tureckém stylu ze 17. století, dále zříceniny kostela s vykopávkami apod.). Ale našli jsme i úžasnou chorvatskou ekofarmu + hospůdku, velký obložený talíř s msítními sýry, zeleninou a pršutem byl skvělý. Na zpáteční cestě zastávka v Biogradu na moru. Bývalo to město chorvatských králů, ale památek tam moc nezbylo, nicméně je to příjemné městečko.

Pak jsme jeli na celodenní plavbu lodí na nedaleké souostroví Kornati (národní park). Stálo to 250 kun na osobu, i se snídaní a obědem, od 9 ráno do 6 do večera. Fakt skvělý zážitek, cestou zastávky na koupání a krátké procházky po nejúžasnějších místech.
Pak jsme jeli normálním místním autobusem do Šibeniku (asi 35 km). Historické centrum nádherné, katedrála chráněná UNESCO, pevnost s výhledem, křivolaké uličky plné románských a gotických středomořských domů. Mimochodem - šibenický autobusák je naopak snad nejhnusnější ze všech autob. nádraží, co jsem kdy viděla.

Další den opět do Šibeniku místním autobusem, zde přestup na další místní autobus a asi 15 km k vodopádům Krka, opět národní park. Jen dejte pozor a vyptejte se, autobus vůbec není označen Krka, ale je označen názvy neznámých vesniček, kterými projíždí, je to normální místní linka, ptejte se na městečko Skradin. I to městečko stojí za prohlídku, několik krásných kostelů, vstupné na vodopády Skradinsky buk je 110 kun/osobu. Ale stojí to za to, nádherné kaskádovité vodopády, pod posledními se lze i koupat, zachovalý středověký funkční mlýn. Ale pozor - už začátkem června tu bylo docela dost lidí, v sezóně to tu musí být masakr, jak prvomájový průvod. Jinak vodopády Krka jsou rozprostřeny na 7 míst  asi na 30 km, takže kdo chce vidět všechna, je to lepší autem a spíš na dva dny. Nám stačil ten nejznámější úsek - Skradinsky buk a připlatili jsme si další cestu lodí na ostrůvek s klášterem Visovac, bylo to pěkné, ale příště bych si raděj pořádně prolezla to městečko Skradin.

zlatko145 — 13. 3. 2018 14:35

Hledáte bezpečné destinace pro dovolenou? Porovnejte si státy na mapě dle bezpečnosti, zdravotních i dopravních rizik.
https://www.cestolino.cz/pruvodce/rady- … ecne-zeme/