AndreaP. — 29. 6. 2012 22:58

Nemáte nějaké zajímavé recepty na osvěžující nealko nápoje, koktejly, ledové čaje a podobně pro tyto parné letní dny? Předem moc díky za tipy a inspiraci.

aiga — 1. 7. 2012 18:32

Nevím, jestli Ti budou vyhovovat nápoje, které v tomto vedru vařím, ale třeba ochutnáš.
Chodím je kupovat do čajovny, ale ve skutečnosti mají s čajem společný jen název, protože jsou ze sušených plodů nebo bylinek. Opravdoví labužníci čaje je sice neuznávají, ale mně chutnají právě jako nápoj ve vedru, neobsahují kofein, takže je vhodný pro děti i kardiaky.

Ve skleněné konvici přeliji horkou vodou a nechám krátce vyluhovat některou z těchto směsí (Divoká višeň, Indiánské léto, Brusinková paseka). Přecedím do jiné konvice a ještě do nápoje přidám pár kousků pokrájeného čerstvého ovoce (jahody, broskev, borůvky, jablko nebo mátu). Vždycky jen jeden druh. Nebo do horkého čaje nasypu pár lžic mraženého ovoce. Nesladím.

Na osvěžení mi chutná taky bílý čaj nebo sypaný rooibos. Stačí nechat jen slabě vyluhovat a chutnají jemně, až nasládle. Nebo jen spařím čerstvou mátu a pak přidám pár kostek ledu.

Zkusila jsem i bubble tea, což je čaj s mlékem a různou příchutí (sirup, ovoce, želé, čokoláda atd.), ale nechutnal mi. Nikdy mi kombinace čaje a mléka nechutnala, ale dětem prý chutná.

A ještě je dobrý bezinkový sirup a nějaký šumivý nápoj z bezinkových květů. Sice nevím, jak se to dělá, ale pilo se to dobře. Ten šumivý nápoj byl i lehce alko, takže vlastně nic do vedra:-).

aprill — 2. 7. 2012 20:50

AndreaP. napsal(a):

Nemáte nějaké zajímavé recepty na osvěžující nealko nápoje, koktejly, ledové čaje a podobně pro tyto parné letní dny? Předem moc díky za tipy a inspiraci.

vařící vodou zaleju lístky meduňky nebo máty, ochutím cukrem, citronem a vychladím
totéž se dá udělat s jakýmkoliv čajem
a čaj mlékem a medem miluju, ale váže se mi k zimnímu období ;)

lupina montana — 3. 7. 2012 17:52

Jo, a nechávám to ve džbánku přes noc.
Nealko mochíto, Andrejko - nejosvěživější ňamka a ideální do veder.

Ing. Iva Veselá — 3. 7. 2012 20:45

Dobrý je jednoduchý ledový čaj - kvalitný sypaný čaj, (trocha sirupu z agáve, citron, máta - nemusí být), kostky ledu. Moc dobré!

Bruninka — 13. 2. 2014 15:43

Sice je jeste zima, ale my si stejne doma delame tento bananovy koktejl:

dva zmrzle banany rozmixujeme s hrnekm a pul mleka (pripadne dva hrnky, pokud to chcete mit mene huste), jednim espressem, dvema lzicemi nutelly, a cca 10 kavovymi zrnky :) je to mnamka!

Alzbeta — 19. 2. 2014 12:56

Já mám nejradši klasickou citronádu. Voda + cintrón + cukr + led. To je pro mě ideálka na teplé dny. A nebo klasické mojito, ale bez alkoholu, to je taky super.

Zenuska235 — 28. 6. 2015 18:18

Já osobně si nejvíc pochutnávám na nealkoholickém víně.

Hlavně si to můžeme vychutnat ve chvíli kdy máte i děti doma :)