Juraj — 26. 3. 2012 13:13

Milé dámy babinetky.
Na nedávné tiskovce věnované novému jídelnímu lístku pražské restaurace Chagall's založeném mimo jiné i na "Přeštickém praseti" (brzo se dozvíte na stránkách Babinet o tom praseti více) jsem se seznámil s hrdým řezníkem Kšánou. Píši to schválně tak - protože mi to sám řekl. Že je hrdý na své stavovské povolání. A já stejnou řeznickou hrdost viděl za mých mladých let u svého dědečka pocházejícího z Moravy (prožil pak celý svůj život na Slovensku, protože když tam byl na vojně se zamiloval do mé babičky a měl s ní pět dětí a už mu bylo blbé odejít ;), rovněž řezníka, u kterého jsem "prodával" na vesnici v "jeho" obchůdku ještě, který mu sice zestátnili po roce 1948 - ale pod patronátem Jednota si jej jako dobrého řezníka nechali, a mohl tak relativně v pohodě vykonávat další desítky let práci, kterou měl rád... A ty klobásky, co dělal, pro svojí široce rozvětvenou rodinu (mňam) - ale protože dělal zabíjačky i pro celou vesnici, tak jeho klobásky určitě znalo tisíce dalších lidí za ty léta... Ale o mém dědovi jsem psát nechtěl - to jen, že byl taky hrdý na svůj stav, kam patřil - a na jeho práci to bylo rovněž znát. A já jsem dnes pořád na něj hrdej rovněž... Teď se vrátím raději k meritu věci.

Slovo dalo slovo, a při našem setkání mi pan řezník František Kšána řekl, že bude rád odpovídat zde na našich diskusních babinetích fórech na zvědavé i zvídavé dotazy ohledně masa. Prý už dnes nakupujeme maso povětšině jen podle popsaného štítků na baleném masu - jak o masu moc jinak nevíme. Nebo je to jinak? Ja s tímto názorem celkem souhlasím - a to dokonce i sám za sebe, i když jsem ten vnuk řezníka...

Máte nějaké dotazy i vy (nákup, skladováni, příprava, úprava, druhy masa apod.) směrem k řezníkovi, na které jste nikdy neměly čas se zeptat, nebo jste neměla možnost koho se zeptat, nebo vám to bylo jednoduše blbé se ptát, stojíc frontu u toho vašeho řezníka, či u pultu v supermarketu? Ať již byl důvod jakýkoliv - teď tu možnost máte...

Pan Kšána rovněž plánuje otevřít tzv "Řeznický institut", a to nejen online na svých stránkách (zatím moc nefunkčních na www.frantisekksana.cz) kde by se lidi mohli o masu dovědět na kurzech více. Doufám, že pak bude i Babinet u toho. Zatím si můžeme s ním udělat náš vlastní Řeznický institut přímo zde. Těšíme se na Vaše dotazy.

Dita.L — 26. 3. 2012 14:22

Tak ja bych mela prvni dotaz. Jak se vykosti kure, aby se nepotrhalo maso a sla udelat bezva rolada?

Juraj — 27. 3. 2012 11:40

Diky za dotaz, Dito... Pan Ksana je v zahranici ted - snad se k tomu brzo dostane... Zde zatim zajemkynim o ten jiny druh veproveho zasilam odkaz na prave zverejnen clanek o přeštickém čuníku, ktereho reznik Ksana tak aktivne propaguje...
http://www.babinet.cz/clanek-9782-pre-t … oveho.html
A propaguje jej nejen on, ale i Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i. (VÚŽV,v.v.i. [veřejná výzkumná instituce, zřízena Ministerstvem zemědělství České republiky (MZe).]. Pritomna byla i Narodni koordinatorka VUZV, pani Vera Matlova, ktera nam rovnez predbezne slibila informace i na dalsi zajimava temata ohledne masa i dalsich zivocisnich potravin... Verim, ze se tady na foru brzo bojevi rovnez. Prave rovnez koukam i na plakatek o tom prestickem praseti, co tiskl  VUZV u te prilezitosti... Takze je to cunik, snad az "statem chranenej" a opecovavanej... ;-)

Na ochutnavce z masa toho prestickeho prasete, co jsem mel moznost byt minuly tyden vChagall's, mi to maso pripadalo velice jemne, sunka, tlacenka apod. z nej delana. Snad se objevi i ty recepty ze ChaGALL'S brzo nekde u nas, dame vedet opet, koho by to zajimalo...

Taylor — 27. 3. 2012 12:24

Já bych se chtěla zeptat na uzeniny. Slyšela jsem, že se např. slanina už neudí, jen se něčím prosolí, aby chutnala "uzeně". Je to pravda? Není lepší kupovat slaninu jenom na farmářských trzích, aby za něco stála a nebyla "umělá"?

Bety — 27. 3. 2012 12:26

Dita.L napsal(a):

Tak ja bych mela prvni dotaz. Jak se vykosti kure, aby se nepotrhalo maso a sla udelat bezva rolada?

to si stačí do hledáčku YouTube napsat Jak vykostit kuře...

Rendaa — 28. 3. 2012 0:08

Já bych se ráda zeptala na tzv.loupanou plec. Již se mi 2 x stalo, že na mě v řeznictví prodavačka divně koukala a nevěděla. Existuje tedy pro tuto část hovězího ještě jiný název? Děkuji za odpověď.

Bety — 28. 3. 2012 7:30

hovězí přední
(loupaná = odstranili lopatku)

Bety — 28. 3. 2012 7:35

např. tady
http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/t … 20masa.htm

sisi21 — 12. 4. 2012 21:46

Dita.L napsal(a):

Tak ja bych mela prvni dotaz. Jak se vykosti kure, aby se nepotrhalo maso a sla udelat bezva rolada?

Najít dobrýho řezníka ,nebo někoho ,kdo to udělá. :lol:
ne fakt .já to zkoušela 2x a vzdala to!!

Dita.L — 13. 4. 2012 9:41

Je betty, dík, to mě nenapadlo.

Sissi já ho doma měla, teda ne řezníka a ll e kuchaře. Před rozvodem. Škoda že jsem se to tenkrát nenaučila. Když má ženská doma kuchaře, tak jaksi zlenivi

sisi21 — 13. 4. 2012 12:09

Dita.L napsal(a):

Je betty, dík, to mě nenapadlo.

Sissi já ho doma měla, teda ne řezníka a ll e kuchaře. Před rozvodem. Škoda že jsem se to tenkrát nenaučila. Když má ženská doma kuchaře, tak jaksi zlenivi

hm tak to je Dito škoda..

AndreaP. — 13. 4. 2012 13:21

Co se týká toho kuřete, tak pro mne je to taky vysoká škola, a to jinak vařím opravdu denně. Ale prostě vykostit to, nevím - buď jsem fakt levá a nebo přesněji, po chvilce u toho ztrácím nervy. Tak pokud je na to fígl, taky si ho ráda poslechnu.

Jinak řezník, to i v dnešní době je prima povolání. Jsem z vesnice, takže zabijačky se tady pořád ještě vedou a co vím, každý si toho "svého řezníka" hýčká a domlouvá dlouho dopředu, neb je to dá se skoro říct "nedostatkový sortiment" :D - blbé přirovnání, já vím, ale celkem výstižné.

Dita.L — 16. 4. 2012 21:05

Andreo, tak ty domaci zabijacky EU zrejme brzo zakaze protoze podle jejich smernic neodpovidaji hygiene :/ Jsem cetla.

sisi21 — 17. 4. 2012 20:51

No já si myslím ,že u nás budou dělat zabijačkypořád!.

Juraj — 6. 5. 2012 16:07

Tak dámy, musím se vám všem omluvit. Řezník František Kšána zde odpovídat nebude... Sice mi nejdřív na můj první telefonát (následující pár dnů po mailu, kde jsem mu poslal odkaz se založenou touhle diskusi, kde měl následně odpovídat dle domluvy) proč ještě neodpovídá řekl, že to "udělá během dalšího víkendu" - což se nestalo, jak víte (slíbil jsem mu můj čas a energii při registraci, odpovídání kdyby potřeboval) - a pak už ale na mé další maily a telefonáty tak žhavý nebyl. Prý "nemá čas až do konce roku tohoto", byl jeho postupně další důvod - až po náš poslední telefonát před cca 2 týdny, když mi uvedl další důvod, že prý mi sice "něco" slíbil - ale to vlastně bylo "něco jiného", že si to "představoval jinak". Nicméně, nedodal mi nic, žádný slib jsem nepocítil jako z jeho strany splněn, i když jsem mu nakonec řekl, ať alespoň symbolicky odpoví ne jeden dotaz, co tam je - a tím bychom to ve slušnosti ukončili (dřív než bychom to pořádně vlastně začali)...

Pro mně tedy Řezník Kšána zůstává možná dobrým řezníkem - ale jako člověka jej mám už ve škatulce lidí, kteří neplní své slovo. Možná víte, co tím myslím, když jsi s někým podáte (navíc dvakrát!) ruku a řekněte si "Platí, domluveno, stane se tak" - a pak se podle toho řídíte - a to stejné očekáváte od toho druhého... (To by můj dědeček-řezník neudělal, ten své slovo řeznické plnil... I proto jej měli na vesnici rádi...)

Takže já si z výše uvedeného důvodu už do případného "Řeznictví Kšána" určitě už maso koupit nepůjdu.

Je mi líto, že jsem ve vás vzbudil marné naděje, že se něco dovíme zajímavého o masu a jeho opracováváni - které jsem nedokázal následně naplnit. Evidentně si budu muset příště dávat více bacha, s kým si tu ruku potřesu... Ale to je už můj problém.

Jo, aby jste si nemyslely, že panu Kšánovi tu jeho "cestu vzhůru" mezi příští elitní smetánku a TV celebrity závidím, vůbec ne. Do toho, Řezníku Kšáno, celé celebrití VIP nebe máte před sebou, cestu jak se tam dostat jste si zvolil sám...

Ing. Iva Veselá — 21. 6. 2012 12:00

Asi si pán radši povídá s masem než s námi :) Ale děkujeme Vám, Juraji, za vaši snahu!