Zorro Mstitel — 9. 1. 2012 13:03

Ušetřit se dá i prášek na praní - stačí si vyrobit mýdlový gel - sliz, který vyjde doslova na pár korun. Používají jej hlavně maminky při praní dětského prádla, ale co jej nezkusit i při normálním praní? Budete potřebovat kostku mýdla na praní a sodu na praní (prosím neplést s jedlou sodou) 10 l kyblík s víkem a odměrku.
Mýdlo na praní (nejvíce se mi osvědčilo to klasické s jelenem) buď  nastrouháme na struhadle, nebo ostrým nožem nalámeme a pak vhodíme do silného mixéru - vzniknou tak mýdlové vločky, ale pozor - ne každý mixér to utáhne! Nastrouhané mýdlo nebo vločky nasypeme do kbelíku a  zalejeme horkou vodou a stále mícháme, dokud se mýdlo nerozpustí, pak přisypeme sodu - tak 1/4 - 1/2 kg, podle toho, jak máme tvrdou vodu, a opět za stálého míchání dolíváme vodu. Když je směs v kbelíku dokonale rozpuštěná, zavřeme víko a necháme do druhého dne zhoustnout. Gel pak dávkujeme odměrkou přímo do pračky - zpravidla 2 odměrky. Místo aviváže lze použít ocet. Dává se přímo do nálevky na aviváž v pračce. Někdy se stane, že máme prádlo silně zašpiněné. Pak můžeme k mýdlu s jelenem nastrouhat i žlučové mýdlo. Tím můžeme před praním potřít přímo  skvrny na prádle.

Juraj — 9. 1. 2012 14:07

;-)
A na straně druhé u "šetření" je (snad) toho času nejmodernější prací prášek, který o sobě tvrdí, že
...Umožňuje to vyprat stejné množství prádla jako dříve i přesto, že obsahuje méně pracího prostředku...
protože je koncentrovanější
http://www.babinet.cz/clanek-9307-skute … radla.html

Pokud je jeho cena alespoň porovnatelná s původním, tak by se tím mělo šetřit, ne?

Slyšel jsem rovněž, že ty levné prášky v levných supermarketech a diskontech prý mají v tom prášku zejména neškodné (ale taky nefunkční z hlediska praní) plnivo, ne aktivné prací prášek - a tím tedy šetří na prodejní ceně výrobce, je levnější - ale taky proto prát určitě líp nemůže ten prášek. Šetřím tedy, když jej koupím a peru s ním následně? Je to asi stejné dle mého názoru - při porovnatelné kvalitě aktivní látky u obou - jako prát u toho co má plnidla jen tolik co potřebuje, tedy více aktivní látky ale je tedy asi dražší - ale já si jej nasypu míň do pračky, tedy peru s menším množstvím.  Tedy u toho levného prášku asi neušetřím. V konečném důsledku bych měl mít asi hůř vyprané prádlo u toho levnějšího skutečně?

Osobně to nemohu posoudit, kvalitu vypraného prádla nesleduji já, ale moje žena - a ještě jsme si na toto téma "u kafe" nepopovídali... Asi brzo nastane ten správný čas však probrat její prací návyky, až se dozvím zde nějaké další finty a tipy... ;-)

Juraj — 6. 2. 2012 9:50

O komentář k šetření pracími prášky jsem požádal experta na praní, odborníka z firmy Henkel, světového výrobce pracích prášků.
Kdo nechce číst celý článek o  šetření a praní ZDE (pro mne, co pere jen sem-tam byl určitě poučný, jeho přísná "německá" logika a jasné rozdělení věcí mi bylo blízké), vybral jsem z něj a níže okomentoval vlastními slovy jednu radu, o které jsem nevěděl přímo zde:
Při praní z pracím gelem nebo gelovou kapslí se dá - zdá se - ušetřit nejvíc, protože je určen na nízkou teplotu, tedy se u toho šetří elektrickou energií. Praní při nízkých teplotách je teď trend. A gel to dokáže již od 30 stupňů, bez snížení kvality praní. Samozřejmě, je k tomu potřeba mít i pračku z programem, co takový program umí.
Máte i vy takovou zkušenost v praxi? Já ne, protože jsem s gelem ještě nepral...

am.kv — 29. 5. 2013 21:58

Já používám jeden prací koncentrát bez všelijakých přísad a škodlivých enzymů a plnidel a všeho bordelu okolo, jedno praní mi vyjde asi na 12 korun, mám ho vždycky od kámošky, SA8. Všechno super čistý. Nevyprala bych prádlo dospělých a miminkovský dohromady, ale používám na všechno jeden prášek, ale kdo by potřeboval vyloženě dětský, taky ho mají.

Zuzka60 — 9. 7. 2018 11:43

Zdravím, ráda bych se zeptala, jak čistíte pračku bez zbytečných chemických a předražených prostředků? Něco jsem se dočetla na http://bydleniii.cz/jak-vycistit-pracku-octem-a-sodou/ , že by měla údajně stačit soda s octem, osvědčilo se vám to? V návodu píšou ¼ hrnku jedlé sody (soda bicarbona), 2 hrnky octa a ¼ hrnu vody, vybrat nejdelší prací program s vysokou teplotou a mělo by být hotovo. Návod mě zaujal, ještě jsem o tom neslyšela a je fakt, že to přijde o dost levněji. Jak čistíte vy?

Dorka — 9. 7. 2018 13:19

Dalsi smutny reklamator--- Bozinku, proc???
Nic si z vlakna neprecetla, jen se "nalepila" na pětileté vlákno jak NUDLA NA VIDLIĆKU (ta z nosu, upřesňuju!)

Zuzka60 — 12. 7. 2018 9:26

Nejsem reklamátor :) Jen mě to řešení zaujalo. Proč používat chemické věci, když to jde jinak? Vás to nezaujalo?

Dorka — 12. 7. 2018 10:24

Zuzka60 napsal(a):

Nejsem reklamátor :) Jen mě to řešení zaujalo. Proč používat chemické věci, když to jde jinak? Vás to nezaujalo?

Ne!
Pred sto lety jsem na to prisla bez debilnich reklam, a potrebu to strkat do diskuznich for jsem rozhodne nemela! :dumbom: