liza85 — 30. 4. 2010 22:58

ahoj, máte někdo zkušenosti s trombocytopenií (úbytkem krevních deštiček) u dětí? na co si dávat pozor např. při očkování nebo při úrazech? četla jsem, že u dospělých se to dá léčit vyoperováním sleziny nebo nějakými léky. myslíte, že jsou tyto metody léčby vhodné pro děti?

mirka.. — 1. 5. 2010 8:50

no, trombocytopenie je dost široký pojem, je hodnota trombocytů hodně nízká, nebo jen snížená? taky musí mít nějakou příčinu(genetika,autoimunitní onemocnění.....), je toho dost, takže pojem trombocytopenie je sám o sobě nicneříkající. splenektomie(odstranění sleziny) mi přijde jako blbost,slezina se odstraňuje jen pokud je poškozená,překáží,má dlouhou stopku....nechápu, v čem by to pomohlo. léky se asi dávají na povzbuzení kostní dřeně, aby zvýšila tvorbu trombocytů. jenže na druhou stranu problém může být v kostní dřeni, takže takový lék by byl na nic. co řekl doktor?

mirka.. — 1. 5. 2010 8:52

jinak samozřejmě dát na dítě větší pozor, aby si nezpůsobilo takové zranění,byť sebemenší, kdy teče krev, protože podle množství trombocytů poteče déle.

liza85 — 1. 5. 2010 20:27

ahoj, díky za informace. jde o kamarádčino dítko, snažím se jí pomoct a sháním co nejvíce informací o této nemoci. hladinu trombocytů měla malá 90 (já ji pořád říkám malá i když je jí už 7 let), takže to je asi snížená hladina (pokud jsem správně četla, že za normální se považuje 130 a pod už je špatně).

pauli7 — 3. 5. 2010 9:26

ahoj, já jsem při hledání informací o trombocytopenii obecně našla na internetu tyto zajímavé stránky: trombocytopenie u dětí. doufám, že ti pomůžou.